Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Heej!
För första gången så har jag börjat skriva en typisk "ungdomstjejbok" Alldså typ en där det handlar om kompisar, killar, skolan och sånt men att allt typ går snett eller nått sånt...
Har du några bra tips till mig??

Heejdå!

/ Emilia, 12 år från visby

Hej Emilia

Skriv från hjärtat, om det som berör dig, kanske har du något du vill berätta. Det gör att det går lättare att skriva.

Läs också den typen av böcker för att få inspiration, t.ex. Mårten Sandéns ungdomsböcker, Per Nilssons eller Katarina von Bredows.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Har du någon gång skrivigt dikter elr låter? istället för böcker? =)

/ Louise Tindberg, 9 år från Bjärred

Hej Louise

Jo, jag har en hel pärm med dikter. Men jag har aldrig försökt mig på att skriva några låtar, kanske beror det på att jag inte är så duktig på musik. Eller för att jag helt enkelt älskar att skriva långa berättelser.

Kramisar Kim


Jo, jag läste några av dinna böcker och undrar, är du med i böckerna, i så fall vilken karaktär?

/ Robin Andreasson, 15 år från Västerås

Hej Robin

Vad roligt att du har läst mina böcker. Kanske var du en av dem som var och lyssnade på mig när jag föreläste i Västerås på Kulturnatten?!

Visst hämtar jag lite ifrån min livserfarenhet till böckerna. Allt det delar jag med mig av till samtliga personer i böckerna, men jag hittar också på karaktärer, eller hämtar karaktärer ifrån personer jag möter. Om du har läst Giljotinen, som är väldigt sorlig, kan jag berätta att när en av huvudpersonerna sörjer då är det mina egna känslor jag beskriver. Min syster dog förra året i en olycka och då satte jag mig ned och skrev just det kapitlet.

Kramisar Kim


är det kul att skriva långa böker

/ evelina, 10 år från åkersberga

Hej Evelina

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag skriver en bok om titanic där några flyttas till 1912. Vet du något förlag som kanske skulle vara intreserade?

Det hade varit kul om du svarade

MVH Jimmy eriksson

/ Jimmy Eriksson, 12 år från asarum

Hej Jimmy

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Det finns väldigt, väldigt många bokförlag.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.

www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


jag vill börja skriva en berättelse men jag vet inte hur jag ska börja!! kan du ge tips??

/ Linnea, 11 år från skåne

Hej Linnea

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar samt Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Lycka till med dina böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Började du med "Tillbaka till Pompeji" redan när du var liten, eller började du skriva på den när du blev vuxen?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Boken "Tillbaka till Pompeji" skrev jag när jag var i 30-årsåldern. Innan dess hade jag skrivit många fler berättelser redan när jag var i din ålder, som låg i byrålådan. Att jag valde att skicka just Tillbaka till Pompeji-boken till förlaget berodde på att den låg överst i högen helt enkelt. De andra berättelserna ligger fortfarande kvar eftersom jag hela tiden skriver nya berättelser.

Kramisar Kim


Hur har du fått inspiration???

/ Ellen, 11 år

Hej Ellen

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

Lycka till!

Kramisar Kim


HEJ NU E DET JAG I GEN---

1: JAG HAR BÖRJAT ATT SKRIVA EN BOK PÅ ENGELSKA.
2: HUR MÅNGA SIDOR ÄR DET I EN RIKTIG BOK OM JAG SKRIVIT 2 OCH EN HALV SIDA MED STORLEK 16?
HEJ DÅ HOPPAS VERKLIGEN ATT DU SVARAR!

/ fanny, 12 år från LERUM

Hej Fanny

Tyvärr kan jag inte svara på hur många sidor din bok blir på. Det beror helt och hållet på vilket format förlaget väljer att ge ut boken i, vilken storlek på bokstäverna, vilken stil de använder och så vidare.

Bry dig inte om hur många färdiga boksidor det blir. Det viktigaste är att du skriver för din egen skull, något du vill berätta, något du brinner för att skriva. Då blir din bok till slut antagen av ett förlag och då får du äntligen veta hur tjock din bok blir.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim e det roligt och va författare?

/ viktoria, 10 år från göteborg

Hej Viktoria

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


jag har fösökt och skriva om magi och drakar men jag härmar alltid en annan bok
kan du ge mig nåra förslag? snälla

/ jenny martinsson, 13 år från sverge

Hej Jenny

Det bästa råd jag kan ge dig är att du ska öva, öva och öva på att skriva. Det gör ingenting om du härmar andra böcker i början, det ger dig övning. Du ska se att när du har läst många böcker och skrivit en hel del då börjar din fantasi ta form och en alldeles egen värld med magi och drakar flödar ut över ditt papper.

Fortsätt läs så många böcker du kan och ge dig tid att låta fantasin komma av sig själv. Det gör den. När du minst anar det.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Vad ska man tänka på när man ska skriva en berättelse?!

/ sofia, 10 år från vetlanda

Hej Sofia

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar samt Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Lycka till med dina böcker.

Kramisar från Kim


GILLAR DU ATT VARA FÖRFATTARE?

/ agnes, 11 år från kolmården

Hej Agnes

Jag älskar att vara författare. Just nu känns det jättebra eftersom jag har kommit hem från Bokmässan i Göteborg efter fyra dagar tillsammans med mina fans. Mina böcker sålde nästan slut och jag fick så mycket beröm och positiva möten, att jag blir glad och inspirerad att sätta mig för att skriva en ny bok.

Kramisar Kim


Hej!
Hur ska jag öra för att skriva en bra och intressant miljöbeskrivning? Förrutom att åla till platsen och använda alla sinnen:P Vad ska jag tänka på när jag skriver och vad ska jag beskriva osv? Tack för svar. MVH Mattias

/ mattias, 16 år från orsa/uppsala

Hej Mattias

Det är viktigt att låta miljöskildringen vävas in i själva berättelsen så att den kommer med på ett naturligt sätt. Annars är det lätt att läsaren hoppar över den biten för att komma vidare i berättelsen.

Mitt knep för att göra bra miljöskildringar är att åka till platsen jag ska beskriva, ta MÅNGA foton, försöka insupa lukt och ljud på plats och lägga dem på minnet. När jag därefter sätter mig för att skriva har jag alla fotona runtomkring mig, tittar, blundar, tänker tillbaka och försöker komma ihåg allt jag upplevde på plats. Därefter låter jag mina romanfigurer se, känna och lukta samma sak som jag har upplevt.

Jag har fått kulturpris för mina böcker och läsarna säger att "det känns som om jag var där". Därför tror jag att jag har lyckats förmedla precis det jag ville. Speciellt om jag tänker på mailet jag fick igår från en läsare som hade läst min bok, "Giljotinen", om franska revolutionen. Mannen skrev så här: ...när jag läst inledningen var jag tvungen att gå och tvätta bort allt blod som också stänkt på mig. På nåt märkligt sätt sugs man in i berättelsen. Kort sagt: JÄTTEBRA!"

Därför är det viktigt att du försöker bli varje person du beskriver för att med den personens ögon ta in miljön runtomkring på ett naturligt sätt. Tänk på att ställa dig dessa frågor när du är romanfiguren: Hur ser det ut runtomkring? Hur luktar det? Blåser det? Skiner solen? Är det höst/sommar/vinter/vår? Vilken sinnestämningen ger miljön huvudpersonen? Blänker det i vatten? Glittrar det i regndroppar? osv.

Lycka till med din berättelse. För mer tips och råd kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar hur det fungerar när ett manus har blivit antaget. Måste författaren ta sig till förlagets huvudkontor för att skriva på kontraktet, eller är de så snälla att de kan skicka kontraktet till författaren för påskrift, som denne sedan skickar tillbaka?
PS. Skulle vara trevligt om du ville komma till Kalmar någon gång på signering.

Ha det riktigt bra!
//Simon

/ Simon, 18 år från Borgholm

Hej Simon

Oftast vill de gärna att man kommer upp till förlaget för att skriva på kontraktet eftersom det är trevligt att träffas. De vill gärna visa förlaget och presentera dig för de anställda. Men de kan också skicka kontraktet med post för underskrift.

Alla utlandskontrakt får jag skickat till mig som e-mail, vilka jag skriver ut och skriver under för att därefter skicka tillbaka med post.

Ja, det skulle vara jätteroligt att komma till Kalmar och signera. Om du frågar i bokhandeln om jag kommer och signerar kanske de blir intresserade av att ta dit mig. Håll utkik på min hemsida får du se om jag dyker upp där. Isåfall ses vi i Kalmar.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
En fråga: Jag har lovat en vän att om jag nånsin ger ut en bok så ska hon få göra illustrationerna, kan man göra så? Eller måste nån från bokförlaget göra illustrationerna?

Kram Rebecka

Ps. Jag älskar dina böcker!!!! Det var typ tack vare dom jag blev intresserad av historia Ds.

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Förlaget bestämmer helt och hållet vem som ska göra illustrationerna. Om de tycker att din väninnas illustrationer är bra kanske de använder sig av dem.

Jättekul att du tycker så mycket om mina böcker. Har du varit inne på www.kamratposten.se/tycktill/recensioner/bocker och recenserat böckerna? Eller på någon av de länkar som ligger på min hemsida?

Fortsätt läs! Vet du att min nya bok samt Snapphanar kommer som CD-böcker den 25 september.

Kramisar Kim


Hej Kim.
En fråga: Är det enklare att få en bok utgiven om ens efternamn är lite ovanligt? T.e.x ditt efternamn Kimselius är ju väldigt, väldigt ovanligt! Min pappa tror att ett ovanligt efternamn kan underlätta... Och jag har hört att vissa bokförlag bara ger ut ens böcker om man har ett ovanligt efternamn.
Tack på förhand.

Kram

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Ditt namn har ingen betydelse för om du ska få din bok utgiven eller ej. Det är berättelsen som är viktigast. Alltså helt fel att man måste ha ett ovanligt efternamn.

Kramisar Kim


Hej Kim.
Tror du att dina böcker kan bli film? För det skulle verkligen vara kul om dom blev det..

Ha det bra!
Kram Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Det är inte jag som bestämmer om mina böcker ska bli film. Om ett filmbolag tycker om mina böcker bestämmer det om de vill göra en film av dem.

Kramisar Kim


Hej Kim.
Har en snabb fråga som jag hoppas du kan besvara. Såna böcker som är ganska komiska och knappt hänger samman och vitsböcker, under vilken kategori går dom?

Tacksam för svar.
//Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Vet inte. Fråga din bibliotekarie eller www.fragabiblioteket.nu

Kramisar Kim


Hej Kim.
Några frågor:
Kan du rekommendera några skräckförfattare? Stephen King läser jag redan, och Edgar Allan Poe väntar jag med tills jag blir äldre.
Vilken bok är den läskigaste du nånsin läst?
Vilka skräckförfattare finns i Sverige idag?
Kan du säga på ett ungefär hur mycket din senaste bok(Giljotrinen) kostar? Tror du att den har kommit till biblioteken ännu, eller är den för ny för det?
Hoppas på svar. Och tack på förhand.

//Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Dean Koontz är en jättebra författare. Han och jag har samma agent, vilket jag tycker är extra roligt eftersom jag i många, många år har samlat på hans böcker.
Minns inte vilken bok jag tycker är läskigast.
Vet faktiskt inte, det är en fråga för www.fragabilblioteket.nu
Min nya bok kommer att kosta mellan 105-190 kronor, beroende på var du köper boken.
Tror inte att den har kommit till biblioteket ännu, men du kan gå dit och fråga.
Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB