Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hej Kim!
Tack för svar.
Har du nåt mer jobb än författare?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina
Jag arbetar enbart som författare. Det innebär inte att jag bara sitter och skriver böcker utan jag reser dessutom mycket och föreläser, förbereder föreläsningarna etc.
Dessutom ger jag ut böckerna på eget förlag vilket innebär mycket pappersarbete, fakturering, packning, annonser och mycket mycket mer.
Kramisar Kim |
Vad hette din första bok?!
Varför ville du bli författare ?!
Kan du ge mig ett bra boktips om en bra bok , jag kan läsa ?!
Om någon tjejs liv som dansar ?!
Mvh Sanna !
/ Sanna, 11 år från Halmstad
Hej Sanna
Min första bok som kom ut 1997 heter "Tillbaka till Pompeji". Nu har jag skrivit åtta böcker och varit författare i TIO år! Underbart! Du kan läsa mer om mig på www.kimselius.se
När jag var åtta år blev jag fascinerad av att jag kunde sätta ihop bokstäver och skriva ned de berättelser jag hade i huvudet. Det var då jag bestämde mig för att bli författare när jag blev stor.
Vet inte vilken typ av böcker du tycker om, men några jag tycker om är "Eragon", "Septumus Heap", "Bläckhjärta" och givetvis mina böcker om du inte har läst dem, bland annat "Giljotinen". Tror också att du skulle tycka om "Systrar i Jeans" och "En plats de kallar Lyckan".
Var inte rädd för att be din bibliotekarie om boktips. Bibliotekarierna är mycket duktiga på att hitta bra böcker. Frossa i alla böcker på biblioteket, för det är underbart att läsa, inte sant?
Kramisar från Kim |
heej jag är en riktig läsare som läser hela tiden men jag har ett problem jag läser hela tiden ensam tyst men jag är bara på luss 14 och min lärare säger att man ska vara på luss 18 i feman och jag går i feman. och när lärarna ska lussa mig så är jag hela tiden blyg av mig så de är därför jag får dålig lusspunkt ..............
har du någara riktiga bra tips till mig + de som är konstigt är att jag läser hela tiden och springer till bibloteket hela tidén .. hjälp mig med tips//kramar beatrice p.s jag TROR ATT du har varit på min skola i malmö på bulltoftaskolan min bilblotikarije heter Marian ///beatrice
/ beatrice, 11 år från malmö
Hej Beatrice
Vet du... Det finns inget som säger att man SKA ligga på LUS-punkt 18 när man går i femman, det är bara en rekommendation. Det är helt okej att du ligger på LUS-punkt 14. Om du ändå känner att du är värd mer än 14 tycker jag att du ska be din lärare att få göra om testet. Berätta gärna för din lärare hur du känner och även för dina föräldrar.
Jag tror säkert att du egentligen har mycket högre LUS-värde. Men minns att det är helt okej med 14.
Om du vill utveckla ditt läsande kanske du kan lyssna på och läsa samma bok. Och då menar jag att du ska lyssna på en CD-bok samtidigt som du läser i samma textbok. Men med lusvärde 14 tror jag inte att du behöver det.
Det viktigaste just nu är att du inte slutar att läsa!!! Försök att blanda dina böcker och välj den typ av böcker du inte har läst tidigare. Några böcker som jag vill rekommendera dig är "Godnatt mister Tom", "Den hemliga trädgården", "I morgon, när kriget kom", "Fredsbarnet", "Vem vill ha Kristin?" och många, många fler. Det finns så otroligt många spännande och fängslande böcker att läsa. Om du tycker om någon av dessa böcker kan du läsa fler böcker av dessa författare.
Testa gärna några av mina böcker. Där lär du dig många ord, dessutom lär du dig mycket historia, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker. I slutet av mina böcker har jag en ordlista/faktadel för vetgiriga, där du kan lära dig mycket. Om du vill veta mer om mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa smakprov ur mina böcker och lyssna på när jag läser ett kapitel ur en av mina böcker.
Tro på dig själv Beatrice och FORTSÄTT LÄS!!! Skriv gärna till mig igen.
Stor kram från Kim
|
Heej jag är en tjej på elva år som vill skriva en egen berättelse.
jag tycker om deckare och äventyr men jag vet inte hur jag ska börja.
jag älskar dina böker.
kram Felicia
/ Felicia, 11 år från Löberöd(sverige)
Hej Felicia
Tack för att du älskar mina böcker, jag blir så glad över dina ord!
Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många äventyrsböcker och kriminalböcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är gjorda.
Du har t.ex. Laura Trenters deckare, eller Mårten Sandéns böcker om "Tvillingdetektiverna". Fem-böckerna av Enid Blyton är också spännande deckare. Ja, det finns många, många jättespännande deckare att läsa.
När du väl börjar skriva din deckare eller äventyrsbok är det några saker du bör tänka på:
Börja första meningen med att något spännande/äventyrligt händer. Då har du fångat läsaren. Om det är en deckare bör du lägga in ledtrådar till vem som är den skyldige. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande.
Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.
Har du testat att arbeta med "gula lappar"? Om inte, ska du göra så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och Giljotinen. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.
För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.
Lycka till med dina berättelser.
Kramisar från Kim
|
Hej Kim !
Vill bara säga att jag är väldigt intresserad av dina böcker för dom är så bra skrivna och älskar historia och myter!
Jag bara undrar om hur man ska gå till väga för att få en egen bok publicerad?
Är mycket intresserad av att skriva böcker men bor i en liten by långt från allt så det är inte lätt att lyckas här om kring innom det ämnet, men älskar verkligen skriva!
Så jag bara undrar hur du gick tillvägar för att lyckas, som du gjort!
MVH
En nybörjare!
/ Anna Böös, 17 år från Holsljunga
Hej Anna
Stort tack för att du skriver så fint om mina böcker!
Det spelar ingen roll var du bor för att bli författare. Många författare flyttar ut i ödemarken för att skriva bra, men de får ändå sina böcker publicerade. Själv bor jag mitt ute på landet, långt till storstaden.
Alla har vi varit nybörjare en gång, så även jag. Men en dag skickade jag in till förlag och fick mitt manus "Tillbaka till Pompeji" antaget. Det var knappt att jag trodde det var sant. Min dröm hade slagit in, en dröm jag hade haft sedan jag var åtta år, nu var jag 41. I år firar jag tio år som författare, känns ofattbart och väldigt roligt. Jag får så många mail av läsare som älskar mina böcker och det gör mig otroligt lycklig.
Det du ska ha för att lyckas är envishet och beslutsamhet. Samt ett behov av att skriva, även om du får hård kritik, även om du får manus i retur. Det viktigaste ska vara att skriva, hela tiden. Oavsett vad som händer.
Det ligger mycket hårt arbete bakom min framgång. Först kom jag ut på B. Wahlströms stora förlag. Då sköttes allt av förlaget. Min tredje bok gav jag ut på eget förlag och har fortsatt med det. Det innebär att jag gör allt arbete själv förutom att jag skriver böckerna. Vilket är väldigt roligt, men också arbetsamt.
Skicka in dina berättelser till flera förlag, det finns många! Ge inte upp! Skriv, skriv, skriv och håll din författarlåga brinnande. Då ska du se att du en dag skriver till mig och berättar att du har fått ditt första manus antaget.
Läs gärna mina tidigare svar för att se exakt hur du väljer förlag och vad du ska göra med ditt manus när du skickar det till förlagen.
Lycka till!
Kramisar Kim
|
Hej
Jag läser mycket böcker och gillar att skriva, främst fantasy. Har du några tips på hur man ska börja/sluta en berättelse och hur man tar sig ork till att sätta sig ner och skriva?
/ Kalle, 14 år från Malmö
Hej Kalle
För att du ska ha ork att sätta dig ner och skriva... Ja, jag skulle vilja säga att det allra bästa är att ta en promenad i friska luften först, då får i alla fall jag energi att skriva. Men jag tror inte att det var riktigt det du menade. För att vilja sätta sig och skriva gäller det att man väljer att skriva om något som man själv tycker är spännande. Ibland är jag så sugen på att skriva att jag nästan studsar av iver, bara för att jag vill veta "hur det går" i berättelsen. Trots att det är jag som skriver blir det inte alltid så som jag har planerat från början.
Du ska alltid börja en berättelse så spännande att läsaren vill läsa vidare. Försök fånga direkt från första början, till exempel med att huvudpersonen råkar ut för något. Därefter gäller det att följa en "röd tråd", med andra ord ha ett sammanhang som håller ihop berättelsen ända till slutet. När du kommer till slutet av berättelsen ska du själv långt innan dess ha vetat hur berättelsen ska sluta. Då blir slutet bra. Försök gärna väcka lusten hos läsaren att vilja läsa ännu en berättelse/bok skriven av dig. Om du vill ha exempel på början och slut, läs gärna min bok "Giljotinen". Det är en historisk äventyrsbok som fångar från första början och håller läsaren fångad ända till slutet. Tror att du skulle tycka om den eftersom du gillar fantasy.
Lycka till med ditt skrivande!
Kramisar Kim
|
Hej!!
Det är kul att det kommer många fler böcker.
Ja, jag har läst boken och den var jättebra!! Jag var nära på och dö när jag läste att theo dog.
Tyvär kan jag inte komma till bokmässan.
Jag älskar hundar och dina är jättefina.
Många kramarEmmy
/ Emmy Dahlquist, 13 år från Jönköping
Hej Emmy
Vad roligt att du tyckte så mycket om min nya bok "Giljotinen" och tur att du inte berättade mer ur handlingen, för då hade du förstört för många läsare. Nu får du dem bara att undra vad som händer i boken.
Jag älskar mina hundar, de är jättesnälla och jättefina och ger mig mycket glädje varje dag. De håller mig sällskap när jag skriver mina böcker, när jag tar promenader och funderar på böckerna och de tröstar mig om jag är ledsen. Hundar är underbara, precis som böcker!
Kramisar från Kim
|
Hej kim!
hur mår du? jag mår bra :).
jag skulle vilja veta om att du är snäll?
/ Ayan, 12 år från somalia
Hej Ayan
Många tycker att jag är snäll och jag försöker att alltid vara snäll. Man vinner så mycket mer här i livet om man är snäll och njuter av livet och tar vara på varje dag, vartenda ögonblick och alla fantastiska möten med olika människor. Jag tror att om man ser positivt på livet, då blir man snäll.
Kramisar från Kim
|
E de svårt att komma på fantasier till en bok? För ja har så dålig fantasi men kan ja bli författare ändå?
/ sarah, 14 år från skara
Hej Sarah
För mig personligen är det inte svårt att "fantisera" ihop en bok, eftersom jag har väldigt mycket fantasi. Dessutom väver jag in min fantasi i en verklig historisk händelse. Där har jag redan grunden till min berättelse. Titta på min hemsida www.kimselius.se så får du se hur jag menar.
Visst kan du skriva en bok fast du inte har fantasi. Om du skriver om något verkligt, något du själv har upplevt behöver du inte fantisera om det, det blir ändå en bok.
Ha det så bra.
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Det var länge sen jag skrev till dig..
Jag går ofta till biblioteket och läser böcker och lånar böcker, men jag undrar : Hur många böcker borde man läsa för att skriva en bra bok. Jag har nu påbörjat en berättelse, som handlar om Irma och henne bästis Camilla. Jag har gjort 12 sidor på datorn, men ibland glömmer jag bort berättelsen.. Ibland skriver jag flera dagar i rad jättemycket, men sen skriver jag nästan ingenting på en ganska lång stund. Jag vill gärna att det ska bli en bok av den, men jag orkar inte vänta flera år tills den är klar, hur mycket tycker du att man ska skriva på berättelsen varje dag? Eller hur mycket skriver du? Som du har sagt skriver jag inte så mycket dataljer i början, men jag ska lägga "kött på benen" när den är klar. Det är 10 sidor på första kapitlett, tycker du det är för mycket, för lite eller lagomt? Kan man samla alla berättelserna så det blir en enda tjock bok av det?
Ha det så fint, och lycka till med ditt skrivande!
// Lina.
PS: Du är min favorit författare!
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina
Läs så många böcker du hinner. Ju fler du läser desto bättre blir du på att skriva. Dessutom blir du allmänbildad om du läser olika sorters böcker och inte bara romaner.
Att vara författare innebär att man skriver mycket ibland och väldigt lite ibland. Däremellan kan det ta lång tid innan man skriver alls. Du skriver att du inte orkar vänta flera år, men... dina berättelser blir bara bättre och bättre ju mer du skriver. Därför bör du försöka ge dig till tåls, att göra en bok tar lång tid, ibland flera flera år. Mina böcker tar mellan 1 1/5 till 5 år att skriva.
Det finns inga regler för hur långt ett kapitel ska vara, det är du som är författare som bestämmer det. Mina kapitel är ibland på tre sidor, ibland på tio. Det varierar.
Visst kan man samla alla berättelser till en bok. Det blir då en novellsamling.
Fortsätt skriv! Tack för att du tycker så mycket om mina böcker!
Kramisar från Kim |
hej kan du ge mig ett tips på kärleks och känslor böker?
SNÄLLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
JAG HAR PROBLEM OM KÄRLEK TACK I FÖRVÄG SES HEJ DÅ
/ elin jakobsson, 10 år från sverige malmö
Hej Elin
Här är några tips på kärleksböcker: "Kärlek - så funkar det!" av Nicolas Jacquemot, "Pirr!" av Sara Teleman och "Varning! Kärlek"
Hoppas att någon av dessa böcker kan hjälpa dig!
Kramisar Kim
|
Hej KIm!!
Jag tycker dina böcker är asbra.
Skulle du kunna komma till Bokia i Jönköping för att singnera böcker.
hoppas du skriver10000000000000000000000000000000000000 böcker till
Kramar Emmy
/ Emmy Dahlquist, 13 år från Jönköping
Hej Emmy
Tack för att du tycker så mycket om mina böcker. Har du läst även den åttonde, senaste boken, "Giljotinen"?
Om du regelbundet besöker min hemsida kan du se var jag är och signerar, kanske kommer jag till Jönköping i höst. Vi får se! Håll ögonen på min hemsida.
Jag har många böcker inom mig. Tanken är att det ska komma minst en bok per år. Smakprov ur böckerna lägger jag ut på hemsidan så fort nästa bok är klar!
Hoppas att vi ses!
Kramisar Kim |
Hej Kim!
Om man skriver i då tid ska man då skriva ``i söder fanns havet´´ eller ``i söder finns havet´´? Det är bara i prologen sedan kommer jag skriva i nutid.
Tacksam för svar
/ Anna, 13 år från Dalarna
Hej Anna
Om du ska skriva i förfluten tid ska du skriva "i söder FANNS havet". Om du skriver FINNS blir det nutid. Personligen hade jag nog skrivit "i söder låg havet..."
Lycka till med din berättelse!
Kramisar Kim
|
Jag behöver en dikt som handlar om när man ska resa
/ iram, 12 år från göteborg
Hej Iram
Det bästa sättet att hitta dikten är att låna diktböcker på biblioteket. Där finns oändligt många olika dikter. Men... är det inte meningen att du ska skriva en dikt själv, eller? Om så är fallet kan du få inspiration genom att läsa andras dikter, både i diktböcker och här på Unga Fakta!
Lycka till!
Kramisar Kim |
hej jag heter jennifer och går i vivianne olssons klass i kyrkhult. elin min kommpis undrar om du är känd. och jag undrar om du kommer att göra fler böcker=) i morron så ska vi skriva till dig men ett större brev=)
/ jennifer larsson, 12 år från klass 6a kyrkhults skola
Hej Jennifer
Jovisst kommer jag att göra många fler böcker, min åttonde bok i serien om Theo och Ramona har just kommit ut, "Giljotinen". Gå in på min hemsida, där kan du läsa ett smakprov ur boken. Dessutom håller jag på att skriva en ny bok just nu.
Om man är känd eller inte beror på vem du frågar. Jag har varit med i tv ett flertal gånger, i radio oändligt massa gånger och i jättemånga tidningsartiklar. De som har läst mina böcker och har sett mig på tv, hört mig på radio eller läst om mig i tidningar, de anser att jag är känd. Förra året på bokmässan viskade folk om mig när jag passerade och folk sprang ikapp mig för att få min autograf. Så... jag räknas nog som känd, eller vad tror du?
Ser fram emot ert brev. Hälsa de andra klassen.
Kramisar från Kim
|
Du säger ofta att man ska använda sej av post it lappar jag gör det men tröttnar fort av att skriva på lappar. Författare använder väll olika sätt? Kan du då ge tips på såna om du kan?
Tacksam för svar
/ Stephanie A., 13 år från Småland
Hej Stephanie
Det stämmer att olika författare har olika knep när de skriver. Eftersom jag har delat med mig av mitt sätt, gula lappar, så rekommenderar jag dig att låna böcker som ger skrivtips. Det är många författare som har gett ut den typen av böcker, bland annat Stephen King. Böckerna finns att låna på biblioteket. Om inte ditt bibliotek har de böckerna lånar de säkert hem dem till dig. Om du vill satsa på ditt skrivande är det bra om du tar del av många olika författares skrivsätt tills du hittar det sätt som fungerar bäst för dig.
Mitt allra bästa tips till dig är att skriva direkt från hjärtat, om något som berör dig och som du känner till. Då blir berättelsen bra!
Lycka till!
Kramisar Kim
|
Vad är det viktigaste man ska tänka på när man skriver en bok?
/ Isak, 12 år från Uppsala
Hej Isak
Det viktigaste du ska tänka på när du skriver en bok är att du har något att berätta, att du skriver från hjärtat om något som berör dig. Dessutom ska du försöka börja berättelsen så bra att du fångar läsaren med första raden.
Lycka till!
Kramisar från Kim
|
Jo, jag har en kompis som påstår att man måste söka patent (han menar copyrightskydd) för att boken inte skall bli kopierad men min fråga är: om jag skickar en bok, måste jag ansöka om Copyright skydd eller ingår det inte, för annars kommer alla kunna kopiera boken.
/ Robin, 15 år från Västerås
Hej Robin
När du har skrivit boken och får den antagen blir den automatiskt copyrightskyddad, du äger med andra ord rättigheten till din bok. Du behöver inte vara rädd för att förlaget kopierar ditt manus och ger ut under ett annat namn. Om du tittar längst fram i en bok så står copyrighttecknet framför författarens namn. Ett stort C i en ring.
Lycka till med din bok.
Kramisar från kim
|
Ju jag älskar och läsa ju men offtast finns det inte de böker jag vill ha hur går det till?
slags böker:
skräck, dekare, aktion böker, sago böker aja i vilket fall som helst massa fler!
/ Viktorija, 12 år från Litauen
Hej Viktorija
Om du nu bor i Sverige kan du gå till ditt närmaste bibliotek och fråga efter den typ av böcker som du tycker om. Oftast står böckerna i just den uppdelningen som du har nämnt, eller så står de bara under ungdomsböcker. Det beror på hur det ser ut på ditt bibliotek.
Hoppas att du hittar vad du söker.
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Jag har ett problem. När jag ska göra en bok kan jag komma på massor av bra ideer men det tar så lång tid att komma fram till det kapitlet. Jag blir alltid distraherad av andra saker och gör nästan aldrig klart min bok. Jag vill så gärna göra klart den. Jag får inspirateston, men när jag ska börja så är det inte alls lika kul längre. Det är det att skriva boken som är det jobbigaste! Snälla hjälp mig!
/ Matilda, 12 år från Falerum
Hej Matilda
Du behöver inte vänta med att skriva det kapitlet du har inom dig. Du kan börja med att skriva det kapitlet du har i huvudet och därefter skriva de andra kapitlen som ligger framför och bakom kapitlet.
Ja, det ligger mycket arbete bakom en bok, man måste vara flitig och verkligen sätta sig ned och bestämma sig för att "nu ska jag skriva".
Har du provat att arbeta med "Gula lappar". Det är ett bra sätt att skriva ned sina tankar i förväg så att man kan gå tillbaka och jobba med boken nästa gång som inspirationen flödar. Om du vill jobba med gula lappar gör du så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare. Dessutom skriver jag inte alltid kapitlet i den ordning som de kommer i boken. Ibland skriver jag sista kapitlet först, ibland kommer jag på flera kapitel i mitten osv.
Mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Eller någon av de andra böckerna i min historiska äventyrsserie. Böckerna har gett läs och skrivlust till många.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.
Tror att "Gula Lappar" passar dig alldeles utmärkt. Glöm dessutom inte att kapitlen inte behövs skrivas i den ordning de ska komma i färdig form.
Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim
|
|