Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hur kom du på att bli författare?
Vilka sårts böker skriver du?
/ Lisa, 8 år från Hoting
Hej Lisa
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.
Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.
Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...
"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...
"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...
"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...
"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...
"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.
"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.
"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...
Tyckte du böckerna lät spännande?
Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.
När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.
Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?
Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.
"Snapphanar" och "Giljotinen" kommer även ut som CD-böcker i augusti.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".
Kramisar från Kim |
Hej! Jag är en tjej på 11 år. Jag skriver sagor/berättelser, om hästar och djur. Här kommer två frågor.
1. Hur gamal måste man vara för att få göra en bok?
2. Hur gör jag?
Kramar från en halvgalen hästtjej. :D
/ Anonym, 11 år från Sverige
Hej Anonym
Jag skrev min första bok när jag var yngre än dig. Men jag skickade in en berättelse först när jag var närmare fyrtio år. Man behöver inte vänta tills man är vuxen. Är berättelsen så bra och så lång att det kan bli en bok av den, då kan man redan när man är ung skicka till ett förlag.
Om du bestämmer dig för att vänta, gör en speciell plats till dina berättelser. Släng inga, spara alla. Ta fram dem och titta igenom dem ibland. Kanske vill du ändra, förbättra och skriva till. En dag upptäcker du att det är dags att skicka in och då gör du det, antingen det är nu eller om tio-tjugo år.
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?
Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim |
Hej!
Jag har velat bli författare så länge jag kan minnas. Men efter att ha kollat runt lite på olika bokförlags hemsidor har jag fått reda på att de yngsta författarna är runt 20 år och de flesta förlagen ger inte ut böcker om man inte har fyllt 18. Innebär det att jag borde vänta några år till med att skicka manus till de olika förlagen?
/ Johanna Hahlin, 16 år från Älvdalen
Hej Johanna
Visst ger förlagen ut böcker fastän man inte har fyllt 18 år. Det finns faktiskt två flickor som var elva år när de debuterade.
MEN man kan inte skriva på ett kontrakt förrän man fyllt 18 år och är myndig. Därför måste någon av föräldrarna skriva på kontraktet.
Om jag var i ditt ställe skulle jag vänta tills jag fyllt 18 år. Det är inte så långt dit och du hinner utveckla ditt skrivande ännu mer. Jag skrev i många år och stoppade i byrålådorna innan jag skickade till ett förlag. Nu har min åttonde bok kommit ut, mina böcker är översatta till flera språk och jag har haft stora framgångar som författare. Två år är ingen lång tid att vänta, det var så lång tid jag fick vänta när jag skickat in mitt manus till förlag innan de svarade ja. Det är bara att skriva nya berättelser medan du väntar. Då har du mer att visa upp för förlaget, de vill gärna se om du bara har en berättelse inom dig, eller om du har många.
Lycka till med ditt författarskap. Hör av dig den dagen du får ditt manus antaget.
Kramisar från Kim |
Hej Kim.
Har en fråga att ställa till dig: Kan du förklara hur man numrerar sidorna på sitt manuskript?
Är mycket tacksam för svar.
//Rebecka
/ Rebecka, 13 år från Helsingborg
Hej Rebecka
För att numrera sidorna i manuskriptet går du in på "Infoga" i Word-dokumentet, "Sidnummer", Klicka där, då får du upp olika val, välj om du vill ha sidnumren högst upp eller längst ned på sidan, klicka på "Format" längst till höger efter att du har gjort det valet. Här väljer du vilken siffra du ska börja med. Kan vara bra om du sparar varje kapitel som en fil. Klicka på OK. Nu kommer sifforna automatiskt att räknas fram allteftersom du skriver dina manusblad.
Kramisar Kim
|
Hej har du något (några) tips på skrivar kurser?
MVH lucas
/ Lucas, 10 år från Hasselfors
Hej Lucas
Det lättaste är att gå in på www.google.se och söka på skrivarkurser, då hittar du en som är nära dig.
Den enda adress jag har är till Österlens Folkhögskola, Skrivarlinjen Khamori@osterlen.fhsk.se
På sommarlovet brukar det anordnas veckolånga skrivarkurser. Men eftersom sommarlovet snart är slut är chansen liten att du ska komma in på någon sådan.
Det finns en hel del skolor som har skrivarlinjer. Hör med din lärare i skolan, hon/han kanske kan hjälpa dig, om du inte hittar någon skrivarkurs på nätet.
Lycka till!
Kramisar Kim
|
Hej Kim.
Här kommer en fråga som jag har gått och grubblat över länge och hoppas på ett svar så jag slipper vara ängslig. Det är så att jag har skrivit en bok och har nu mejlat ett bokförlag (som dock inte har svarat..) och min fråga är följande: Måste boken vara händelserik i början? För i början (=första kapitlet) på min bok så har jag mest förklarat huvudpersonen i boken, hur han ser ut, mm. Hoppas du förstod min fråga.
Tack på förhand.
Hälsningar från Rebecka
/ Rebecka, 13 år från Helsingborg
Hej Rebecka
Ja, boken bör fånga läsaren direkt med första raden för att få ett förlag intresserad av din bok.
Men... man kan presentera huvudpersonen i början av boken, bara man gör det på ett intressant sätt, så att läsaren förstår att något kommer att hända den här personen, vilket gör att läsaren vill läsa vidare för att se vad det är.
Om du får tillbaka ditt manus... Ta och titta igenom det igen, se om det är något du behöver ändra på. Eller lägg det i byrålådan ett tag och skriv en ny berättelse. Bli inte ledsen om du får tillbaka ditt manus. Förlagen får oändligt många berättelser varje dag och det är endast ett fåtal debutanter som ges ut varje år. Om du får ditt manus antaget ska du därför bli överlycklig, eftersom du har lyckats slå dig in på den hårda marknaden.
Lycka till!
kramisar Kim
|
Har du någon gång funderat på att ge ut andra författare på ditt förlag?
/ Simon från Öland
Hej Simon
Nej, jag har aldrig haft tanken på att ge ut andra författare på mitt förlag. Det är tillräckligt mycket arbeta att ge ut mina egna böcker. Om jag skulle ge ut andras böcker skulle det innebära att jag inte fick tid att skriva egna böcker. Därför är det otänkbart att ge ut andras böcker på mitt egna förlag.
kramisar Kim
|
Vad menas med dubblet rad avstånd?
/ Jullian, 7 år från Malmö
Hej Jullian
När man skriver in text på Word i datorn, kan man gå in under "Format" och klicka på "Stycke", där hittar man "Radavstånd", det finns möjlighet att välja på många olika radavstånd.
Radavstånd räknas från underkanten av en rad till unterkanten av nästa rad. Om man väljer dubbelt radavstånd blir avståndet dubbelt så stort mellan raderna.
Kramisar från Kim
|
Kostar det något för att få sin/sina bok/böcker sålda? Får man själv vara med och välja omslag eller gör förlaget det ensamma?
/ Nina, 15 år från En liten håla
Hej Nina
Om ett förlag ger ut dina böcker betalar du ingenting för att få dina böcker sålda. Men om du trycker upp böckerna själv och säljer dem själv, då får du betala allting: tryckning, reklam, porto etc.
Ibland kan man få vara med och komma med förslag om hur omslaget ska se ut, men det är alltid förlaget som bestämmer omslaget. Det beror på att omslaget ska hålla samma stil som förlagets andra böcker för att det klart och tydligt ska synas vilket förlag boken kommer ifrån.
Om du vill skicka in din/dina berättelser till ett förlag ska du göra så här:
BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?
Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim |
Hej!!!
Jagg undrar hur många boksidor det blir av en A4 sida i word (utan dubbelt radavstånd och 12 punkter). Jag har precis börjat på en saga och skulle vilja räkna ut hur ungefär tjock bok jag får när jag är klar=)
/ Simone, 13 år från Stockholm
Hej Simone
Om du vill veta hur många sidor din bok ska bli på behöver du omfångsberäkna din berättelse. Det innebär att du tar ett av dina manusblad, väljer en genomsnittligt lång rad, räknar bokstäver OCH mellanslag. När du fått fram det antalet räknar du antal rader på ditt manusblad och tar det gånger antal bokstäver. När du har fåt fram det antalet tar du det gånger antal manusblad. Då får du fram hur många tecken ditt manus innehåller.
Därefter måste du bestämma hur bred och hög din bok ska vara, vilken storlek bokstäverna ska ha, hur mycket radavståndet ska vara i boken. För att du lättast få fram detta kan du välja en av de böcker du har i bokhyllan och göra samma beräkning som du har gjort på ditt manusblad. Alltså välja ut en sida ur boken, räkna antal bokstäver och mellanslag på en rad. Räkna antalet rader på en sida och ta det gånger antalet bokstäver. Då får du antal tecken på en boksida. Sedan är det bara att dela detta antal tecken med det antal tecken du har fått i ditt manus. Då får du fram hur många sidor din bok blir på.
Lycka till!
Kramisar från Kim
|
hej det är jakob nilsson minns du mig. kan du berätta mer om giljotinen. när kom den ut. började läsa i sommar. var liger florens. hur många böcker till ska du skriva
/ jakob nilsson, 10 år från sankt olof
Hej Jakob
"Giljotinen" handlar om Franska revolutionen, Marie-Antoinette och kronprins Louis-Charles, OCH Theo, Ramona och Robert.
Baksidestexten till "Giljotinen": "År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken."
Så här säger några av de som har läst och bedömt boken: "Spänningen stiger ju längre in i boken man kommer, det är knappt jag vill läsa vidare med risk att boken snart är slut!" Fil. mag. Kristina Fridensköld.
"Kim har åstadkommit en strålande, väl historiskt underbyggd äventyrshistoria!" Annelie Nilsson.
Du kan läsa mer om min bok "Giljotinen" på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du smakprov ur boken.
Boken finns nu att beställa hos samtliga bokhandlare och internetbutiker. Eftersom boken precis har kommit till förlaget har alla bokhandlare inte hunnit få böckerna. Men om du frågar efter den så beställer de boken åt dig.
Florens är en stad i norra Italien. En mycket vacker stad, känd för sina byggnader, konstverk, bron Ponte Vecchio och mycket mycket mer vackert.
Jag skriver böcker så länge det finns något intressant att skriva om. Jag har inte bestämt hur många böcker det ska bli, det är bara att vänta och se. Men en hel del till blir det, det lovar jag.
Kramisar från Kim |
Hej!
Jag har läst en av dina böcker!
Jag läste "Tillbaka till Pompeji".
Den var jättebra.
Jag undrar om du kan skriva i vilken ordning böckerna i den serien är?!
Kram Maxi:?!=
/ Maxi, 12 år från SVVE
Hej Maxi
Tack för dina berömmande ord om min bok "Tillbaka till Pompeji". Det var första boken i en serie historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. Hittills har det kommit ut åtta böcker i serien.
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...
"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...
"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...
"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...
"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...
"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.
"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.
"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...
Tyckte du böckerna lät spännande?
Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.
När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.
Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?
Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld får du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.
"Snapphanar" och "Giljotinen" kommer även ut som CD-böcker i augusti.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".
Kramisar från Kim |
är det kul att skriva böcker och att sälja dem
/ cajsa, 9 år från varberg_swerige mammas mage
Hej Cajsa
Jag älskar att vara författare och få skriva böcker. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till.
Därför är det är både lätt och svårt att skriva böcker, det beror helt och hållet på hur man är som person. En del författare har mycket svårt att få ur sig texten, trots att de har allt i huvudet. Andra har lika lätt som jag att skriva en ny bok och få den såld.
Kramisar Kim |
hur många böcker är det om theo och ramona och vad heter dom har läst "den gömda inkastaden"och"snapphanar"mvh
/ jakob nilsson, 10 år från sankt olof
Hej Jakob
Vad roligt att du redan har läst två böcker om Theo och Ramona. Då har du många böcker kvar att läsa.
Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:
"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...
"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...
"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...
"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...
"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...
"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.
"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.
"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...
Tyckte du böckerna lät spännande?
Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.
När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.
Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?
Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld får du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.
"Snapphanar" och "Giljotinen" kommer även ut som CD-böcker i augusti.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".
Ha en skön lässtund och hoppas du inte blir alltför skrämd av "Svarta Döden" och "Giljotinen"!
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Jo, det är så här att jag har två huvudkaraktärer i min bok och jag undrar ifall det är okej att skifta mellan deras synvinklar i samma kapitel eller ifall de ska ha varsit kapitel( för de är på helt olika platser)?
Och jag undrar oxå om det finns en regel om när man ska ha det här tecknet * (har sett det i flera böcker när det är nytt stycke, men ibland finns det inte och ibland finns det).
Hoppas du förstår vad jag menar=P
/ Marika, 14 år från Kungsbacka
Hej Marika
Om du skiftar mellan de olika karaktärerna i ett kapitel bör du ha en "Blankrad" mellan styckena, alltså göra en extra "tom" rad innan du byter karaktär. Jag använder mig av blankrad eller nytt kapitel när jag byter huvudperson, det beror på hur mycket varje huvudperson har att "berätta".
* finns det ingen regel för när de ska ligga mellan stycken. En del författare/förlag tycker att det är fint med en stjärna mellan kapitlen, andra inte. Det är upp till var och en hur man vill ha det. Jag föredrar blankrad eller nytt kapitel.
Läs gärna någon av mina böcker, t.ex. "Svarta Döden", "Snapphanar", eller "Giljotinen" för att se hur jag "delar upp" texten mellan huvudpersonerna, eftersom jag har många mycket aktiva personer i mina böcker.
Lycka till!
Kramisar Kim
|
Hej Kim!
Jag undrar om du har något tips för hur man ska kunna komma på namn till platser och personer?
/ Steff, 13 år från Sverige
Hej Steff
För att hitta på namn på platser tycker jag du ska titta på redan befintliga namn, i t.ex. en atlas. Ändra sedan namnen genom att lägga till ändelser, bokstäver i mitten, början eller slutet. Namn till personer hittar du ofta i almanackor, där gör du samma ändringar som på namn på platser.
Om du läser mycket fantasy känner du säkert till att många författare döper platserna till: "Stora Skogen", "Höga Berget", "Djupa Sjön" etc. Det är också ett sätt att döpa platser till. Du kan göra samma sak med personer: "Snabbfotade hjorten" etc. Vill du sedan att det ska låta mer "exotiskt", kan du skriva namnen på ett annat språk.
Lycka till!
Kramisar Kim
|
har du något bra tips för hur man enklast kommer på ett eget språk? (ex. till alver)
/ Steffi, 13 år från sverige
Hej Steffi
Tyvärr har jag inget bra tips på det. Har aldrig funderat på att bygga upp ett eget språk. Men... jag kan tänka mig att du skulle kunna ta en blandning av några språk och lägga till dina egna ändelser, eller välja ett utländskt språk och lägga till nya ändelser eller lägga till bokstäver i mitten eller början.
Hoppas du får det att fungera.
kramisar Kim
|
Hej!
Frågan har ingenting med författarskap att göra, utan snarare dig som hundägare. Men jag hoppas att du orkar ta dig tid att svara på en sån fråga också. Jag skulle väldigt gärna, inom det närmaste halvåret, skaffa en hund (cairnterrier). Frågan är hur man får valplivet och arbetslivet att gå ihop när man bor själv? Med arbetsliv menar jag ett 7-16 arbete hemifrån. Jag har mött människor tidigare i mitt liv som har haft hund och ett liknande arbete. Hade inga planer på att skaffa hund då, så därför har jag inte frågat någon hur de fixar det. Jag har gått och grubblat länge på hur jag skulle kunna lösa det på ett bra sätt. Skulle vara kul att få veta hur du gjorde/gör om du har varit med om samma sak.
Tack på förhand!
/ Simon
Hej Simon
Det är inte alltid så lätt att få ihop yrkeslivet och hundägarlivet. Många har möjlighet att ta med sig hunden på arbetet. Om inte det är något alternativ finns det många jättebra hunddagis. Hundarna brukar älska att komma dit, att få träffa sina kompisar, leka och stoja. Man kan även ha en dagmatte/husse, där man lämnar hunden på morgonen och hämtar den på eftermiddagen, eller att dagmatte/husse kommer hem och tar ut hunden ett par timmar om dagen. Om man hemskt gärna vill ha en hund så hittar man alltid en lösning. Men... lösningen får aldrig bli att hunden är ensam hela dagarna. Hunden är ett flockdjur och blir olycklig om den inte får vara tillsammans med sin flock.
Försök därför hitta hunddagis/dagismatte/husse, hör efter på arbetet om du kan ta med hunden, innan du skaffar hund. Då kan du sedan med gott samvete köpa din valp och du får även lättare att hitta en uppfödare som vill sälja till dig.
Lycka till! Hoppas du hittar en bra lösning, för det är underbart att vara hundägare!
Kramisar från Kim |
Tjena Kim
om man skriver en fantasy bok vilket(a) sago, fantasi eller fabeldjur skulle du skriva om?
MVH
lucas lövback
/ lucas, 10 år från hasselfors
Hej Lucas
Eftersom jag tycker väldigt mycket om drakar skulle jag förmodligen välja det djuret. Enhörningar väcker också fantasin.
I mina historiska äventyrsböcker har jag ofta med en hund, eftersom jag älskar hundar. Hästar är också med... ja, jag älskar alla djur och försöker alltid ha med något djur i varje bok. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och kika.
Kramisar Kim
|
Hej Kim!
Jag gillar att skriva sagor om demoner och sånt där och alla i min klass tjatar om att få läsa dem men varje gång jag låter dem läsa sagorna så tycker de att jag är konstig bara för att det är om demoner och krafter. Alla är ju vana vid att läsa romantik och spänning... Så bara för att jag skriver om sånt så har jag en känsla av att de inte vill vara med mig mer. Ska jag sluta skriva bara för det?? Snälla hjälp mig!
/ Sara, 13 år från Anolfsbyn
Hej Sara
Du ska absolut inte sluta skriva bara för att de som har läst dina berättelser inte tycker om dem. Du har bara inte visat dem för rätt sorts läsare ännu. Alla tycker inte om fantasy. Fortsätt skriv, till dig själv, direkt från hjärtat och bry dig inte om att visa dina berättelser för någon. Det viktigaste är att du fortsätter att skriva.
Jag skriver historiska äventyrsböcker där huvudpersonerna reser i tiden. Det är också fantasy. Det tog många, många, många år innan jag skickade in till förlag. Först skriv jag och stoppade berättelserna i byrålådan. När jag väl skickade in en berättelse, gjorde jag dundersucce med min debutbok "Tillbaka till Pompeji". Där reser huvudpersonen tillbaka i tiden till Pompeji innan staden har förintats av ett vulkanutbrott. Tidsresor är fantasy, ändå har alla mina åtta böcker älskats av läsare i alla åldrar.
Ge inte upp, fortsätt skriv, till dig själv, något du vill läsa. Om dina vänner inte accepterar dig som du är, då är de inga riktiga vänner. Tänk om Harry Potters författare hade låtit bli att ge ut sina böcker bara för att de handlar om onda krafter och demoner... Tro på det du gör, tro på dig själv och bry dig inte om de som inte tycker om berättelserna.
Fortsätt skriv, lägg dem i byrålådan. En dag är det dags att plocka fram dem och skicka till förlag. Då kanske även dina klasskamrater är mogna att läsa det du har skrivit.
Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim
|
|