Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hej hur skriver man en skräkis?
/ Linnéa, 10 år från Skåne
Hej Linnéa
För att skriva en skräckhistoria bör du läsa den typen av böcker. Då kommer du i stämning och vet hur du ska bygga upp din berättelse.
Var noga med att inte berätta allt i början, utan bygga upp stämningen och skräcken.
Lycka till!
Kramisar Kim |
Hej Kim!
Jag har skrivit till dig förut och fått mycket bra hjälp :)
Nu håller jag på med en bok jag kanske försöka ge ut men jag vet inte riktigt till vilket förlag jag jag ska mejla till.
Så jag min fråga är då, har du något tips på något förlag?
Kram Filippa
/ Filippa, 14 år från Stockholm
Hej Filippa
Vad härligt!
Här har du adresser till flera förlag och vilken typ av böcker de vill ha: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html
Lycka till! Hör av dig igen och berätta hur det går!
Kramisar Kim |
Hejsan Kim!
Jag är en kille som älskar att skriva. Så här på senare år (snart andra året på gymnasiet) så har jag börjat undra lite över vad jag faktiskt skulle som helst vilja göra med mitt liv. Och det självklara valet just nu är att jag vill bli författare.
Problemet är att jag har svårt att ta mig till slutet av t.ex. en novell och hålla mig till karaktärerna. Jag blir helt enkelt trött och uttråkad av handlingen och/eller karaktärerna. Det är ju lite svårt att skriva om man själv inte änns orkar med det man själv skriver.
Min fråga är nu hur jag kan förbättra det? Har du några tips på hur jag kan i ett sånt läge få någon slags skjuss på karaktärer och handling?
Tack på förhand, Matteus.
/ Matteus, 17 år från Nyköping
Hej Matteus
Kanske ska du försöka bygga upp din berättelse med hjälp av Gula Lappar. På lapparna skriver du upp personporträtt och händelser du vill ha med i berättelsen. Se till att du har slutet på en lapp. Sedan är det bara att lägga de Gula lapparna i rätt ordning och börja skriva efter dem. Då bör du ta dig till slutet.
Du hittar fler skrivtips på http://www.kimselius.se/tips.html och http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html
En bra hjälp är också att läsa mycket, många olika typer av böcker. Kan rekommendera Louis Penny, Mörkt motiv bra karaktärer och miljöer. Belinda Bauer Mörk jord är en bok med mycket bra karaktärsskildringar.
Lycka till med din berättelse. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!
Kramisar Kim |
Hej
Jag är linnéa från skåne.
Min fråga är
Vad är vanligast man opererar för?
/ Linnéa, 10 år från skåne
Hej Linnéa
Inte min typ av frågor. Kanske kan någon av de andra experterna svara på det :-)
kramisar Kim |
Hej!
Hur kommer du på hur du ska börja ett kapitel? Första meningen är alltid svår för mig att komma på, efter den brukar det alltid flyta på. Min början på min novell börjar till exempel så här:
I flera år hade jag varit rädd för att dagen skulle komma. När jag var sexton, tillräckligt gammal för att bli utvald, som det kallades. Ingen visste vad som egentligen hände när man blev det, förutom att man blev förd till staden. Varje år blev hundratals unga flickor tagna dit, ingen kom tillbaka.
På mig hade jag på mig min vackraste klänning, den var blå för att framhäva mina ögon. Min mor grät när hon gjorde i ordning mig. Hon hade alltid sagt att jag var alldeles för vacker för mitt bästa. Det var sant och jag skulle göra vad som helst för att det inte skulle vara det.
PS: Förlåt att jag skriver igen :P
/ Ellen Hådén, 14 år från stockholm
Hej Ellen
Helt okej att du skriver igen!
Första raden är mycket bra! Du kastar in läsaren i handlingen och man undrar vad hon är rädd för.
Precis så gör jag i mina böcker: Börjar med något spännande, hoppar rakt in i handlingen för att fånga läsaren.
Handlingen på din berättelse låter lite som Hungergames, har du läst de böckerna?
Om du har problem med första meningen behöver du inte skriva den först, utan vänta med den. Bara skriva en "tillfällig" mening och gå tillbaka och ändra senare!
Lycka till!
Kanske skulle du ha hjälp av att läsa min skrivbok Att skriva med glädje? http://www.kimselius.se/skrivboken.html
Kramisar Kim
|
Hej!
Jag är 14 år och älskar att skriva. Just nu håller jag på med ett skrivprojekt, det blir lite som en lång novell. Mitt problem är att jag har svårt med att utveckla relationer på ett realistiskt sätt. (Romantiska relationer.)
Därför skulle ag bli jätteglad om du kunde ge några tips om hur jag kan utveckla en relation så att det inte blir för hastigt, men inte heller för långsamt.
PS: Jag älskar din blogg och läser den varje dag! Håller på att övertala mina föräldrar att åka till bokmässan i Göteborg så att jag kan träffa dig.
/ Ellen Hådén, 14 år från Stockholm
Hej Ellen
Härligt att höra att du älskar att skriva, det gör jag också :-)
Försök att leva dig in i de personer du skriver om, känn vad de känner och försök att föreställa dig hur det känns.
Dessutom rekommenderar jag dig att läsa den typen av böcker. Katarina von Bredow är mycket duktig på att skildra den här typen av relationer. Här hittar du hennes böcker och kan läsa mer om henne: http://www.rabensjogren.se/Alfabetiskt/B/Katarina-von-Bredow/
Om du kommer till bokmässan måste du lova att berätta att vi har "pratat med varandra" på Unga Fakta ;-) Min monternummer är B09:20. Hoppas vi ses!
Kramisar Kim |
om du vet något om Skurups aif så
Vem mötte Skurups aif på sin första match?
/Christoffer =)
/ christoffer, 10 år från skåne
Hej Christoffer
Känner inte till något om Skurups aif. Titta om du har någon annan expert som kan besvara din fråga!
Kramisar Kim |
Hej.
För ungefär ett år sedan började jag att skriva små kortare berättelser på min fritid. Först som en träning då jag alltid har brottats med läs- och skrivsvårigheter och nu har det blivit som en rolig hobby där jag inte kan sluta skriva och följa mina karaktärer.
Min fråga är vad som är rätt och fel och vad som räknas plagiat?
Jag kan sitta och granska det jag skriver i timmar för att undvika anklagelser om plagiat.
Då någon läser det jag har skrivit så vill jag kunna känna att det är min text och att jag har lyckats med något bra trots min dyslexi.
Det jag vet är att det inte är okej att kopiera någon annans verk. Som karaktärer och handling eller hela kapitel och stycken. Men när det gäller att citera någon annan så blir det för mig mer oklart, för vad räknar man som ett citat? Kan till exempel en kortare mening av någon annan författare räknas som ett citat? och om det inte är ett citat kan det då ändå räknas som ett plagiat?
Som ett exempel har jag tagit två helt vanliga meningar från en bok som heter Det mörka tornet av författaren Stephen King. Och förmodligen kan liknande meningar återfinnas i andra verk.
1. Och hon såg att han var stilig på ett hårt och skarpskuret sätt som bröt mot hans ungdom.
2. Hon betraktade Will Dearbon med en blandning av munterhet och irritation.
Så nu är frågan: är det ett plagiat att skriva av någon annan författares mening? Och hur nära en annan författare i språket får man egentligen vara? Om det nu är ett plagiat när man använder sig av samma meningar vad kan man då göra för att komma ifrån det? Jag läser mycket böcker av Stephen King och har nu upptäckt hur nära Stephen King jag faktiskt är i mitt språk, uttryck och meningar när jag skriver.
Mvh Mathias Fors
Tack på förhand
/ Mathias, 20 år från Stockholm
Hej Mathias
Är också ett stort fan av Stephen King och tycker mycket om hans serie Det mörka tornet. Väntar med spänning på nästa bok som är utkommen på engelska, men ännu inte översatt till svenska.
Det är jättebra att du skriver och läser mycket för att utveckla ditt språk och skrivande!
Tror dock att du hämmar ditt skrivande genom att vara rädd för att din text är plagiat. Om du skriver rakt ur hjärtat, utan att försöka konstra till texten, utan bara använda dina egna ord, då blir det rätt, då behöver du inte känna någon rädsla över att ha plagierat någon annans text.
Att ta en mening rakt av, det är plagiat. Däremot kan man inte hjälpa om man skriver samma sak som någon annan författare, det händer alla.
Ta och läs Dean Koontz, han har också ett mycket bra språk, samma ton som Stephen King och lika spännande böcker. Jag rekommenderar varmt boken Odd Thomas (börja med första boken som heter just Odd Thomas).
De bästa böckerna är de som inte liknar något någon annan har skrivit. Då är det också störst chans att få sin berättelse publicerad, om man har något unikt att berätta, ett härligt språk, ett bra flyt i berättelsen!
Du hittar fler skrivtips på http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html och min hemsida www.kimselius.se
På Facebook har jag en sida där jag lämnar skrivtips https://www.facebook.com/AttSkrivaMedGladje
Glöm alla krav, känn glädje i ditt skrivande och tänk inte så mycket, bara skriv! :-)
Hoppas detta hjälper dig i ditt skrivande!
Kramisar Kim
|
Hur kommer det sig att alla forskare har kommit fram till olika svar på hur dinosaurierna försvan?
P.S = Är det sant att dinosaurierna kanske kunde ha levt idag ?
Och en sista fråga : Är det sant att vi barn kan vara bra på forskning ?
/ amanda, 10 år från hässelby gård
Hej Amanda
Du har skrivit till fel expert här på panelen.
Kramisar Kim |
Hej Kim.
Hur kan man berätta mer om omgivningen i sina berättelser? Alltså jag vet hur man gör, men alltså jag menar hur gör man för att läsaren ska riktig känna sig där? Jag brukar bara skriva tex: de stod där på kullen, de såg ut över fälten och skogarna.. De hörde fåglarna kvittra i bakrunden och de såg hur solen sakta åkte ner i horisonten..
Är det till recklit bra? Eller behövs det någon mer? (ursäkta min stavning..)
/ Teresia, 13 år från Tumba
Hej Teresia
När man skriver är det viktigt att ge läsaren en bild av hur det ser ut runt personerna man berättar om.
Det innebär inte att du i detalj ska beskriva ett helt rum och låta det ta upp en sida i boken.
Du ska försöka väva in beskrivningarna i själva berättelsen, utan att tappa flödet i berättandet.
Du kan låta personen titta på en sak i rummet, lyfta, kika, inspektera, låt helt enkelt föremålen du beskriver vara en del av berättelsen.
"Hon gick fram till den gamla ekkistan. De stora gångjärnen var bruna av rost och såg inte ut att ha varit öppnade på länge. Det stod något på framsidan av kistan, hon lutade sig närmare för att läsa texten..." Och så vidare...
Visst låter det bättre än att bara skriva: "I hörnet stod en stor ekkista, till vänster om den stod ett bord av trä, bredvid stod en stol..." etc.
Att bara räkna upp en hel rad av föremål, gör att många hoppar över det stycket, eftersom det inte för handlingen framåt och ändå inte ger dem den bild de vill ha av berättelsen.
Märker du skillnaden i beskrivningarna?
Lycka till!
Kramisar Kim M. Kimselius
|
Hej Kim!
Har precis lytt ditt råd att läsa din bok Att Skriva Med Glädje. Den har hjäpt mig jättemycket med att fortsätta skriva på min bok. Tipset jag gillar bäst är nog det du skrev att man inte ska sitta och vänta på inspirationen, utan att den kommer till dig när man tex sitter vid datorn.
Till min fråga nu, hur många sidor i en bok är en Word-sida? Men vanlig text och textstorleken 12.
Tack så mycket på förhand!! :)
/ Milda, 14 år från Stockholm
Hej Milda
Blir mycket glad över att du skriver och berättar att min bok har hjälpt dig i ditt skrivande.
Det känns som om orden har flödat bättre, nu när du inte längre väntar på inspirationen :-)
Det beror lite på storleken på boken, vilket typsnitt förlaget väljer och så vidare. Jag brukar räkna med att ett manusblad blir ungefär en och en halv boksida, med den stil och den storlek jag har på mina böcker! Kika i Att skriva med glädje så ser du storleken på texten och boksidan!
Lycka till med din bok!
Kramisar Kim |
hej! jag undrar om du har något råd till en kass brev växlare.
Jag menar någon ide´ om hur man blir mindre dålig och om det över huvud taget är någon ide att försöka längre med tanke på att mer eller mindre har gått ett år sedan jag skulle ha skrivit till henne.
ps hur blir man bättre i spåk?
mvh
/ den kassa brev växlaren..., 13 år
Hej Brevväxlaren
Om man inte har fått brev från någon på ett år och det plötsligt dimper ned ett brev i lådan, då blir man jätteglad! Jag vet av erfarenhet!
Det gäller samma sak när man skriver brev som när man skriver böcker: Att skriva direkt från hjärtat och bara vräka ur sig orden.
Om du vill, kan du vräka ur dig orden på en kladd först och därefter gå in och rätta stavning etc. Ändå... Att läsa ett brev som är hämtat direkt ur hjärtat, det ger mycket mer än om det är rättat och ändrat efteråt. Då är brevet verkligen du!
Du kommer att bli bättre på att skriva brev ju fler du skriver. Det hjälper också att läsa mycket. Det finns böcker som är skrivna i brevform. Jag kan varmt rekommendera dig John Marsdens bok Breven inifrån: http://sv.wikipedia.org/wiki/Breven_inifr%C3%A5n Ja, alla hans böcker är mycket bra!
Lycka till med ditt brevskrivande! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig!
Kramisar Kim :-) |
om förlaget såg att boken var inte bra vad gör de, trycker de upp boken eller tar de kotakt med mig
även om boken jag skrev var bra, ger de ett skriftlig brev hur mycket det kostar? eller trycker de och sen ger de mig faktura
/ mari
Hej
Om förlaget inte tycker om din berättelse får du ett brev där de berättar att de inte vill ha den.
Kramisar Kim |
jag ska skriva berättelse och ska skicka till wahlströms förlag, men blir det inte för mycke att skriva om man skriver via en dator ex 50 sidor
2- ska man skicka tur och retur kuvert med berättelsen eller vanlig kuvert?
3-kostnad för en bra bok...menas att om jag ska ha bra papper i boken och boken fast .
/ olle
Hej
Du behöver inte skicka returkuvert, eftersom förlaget inte returnerar din berättelse. Om förlaget vill ha din berättelse bestämmer de resten!
Kramisar Kim |
hallå
jag ska trycka bok i wahlströms förlag.men hur mycket kan det max kosta att trycka en bok med 60 sidor och att pappersidorna sys fast i boken+en bild på första sidan, asså utesidan
/ illay
Hej!
Det är förlaget som bestämmer om de vill ge ut din bok eller inte. Wahlströms förlag är inget tryckeri.
Om du vill trycka en bok tycker jag du ska kontakta ett Print-on-demand-tryckeri. Här har du länk till många sådana: https://www.google.se/search?q=print-on-demand&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a
Kramisar Kim |
innan man öppnar en bok finns en bild. vem fixar bilden jag elelr förlaget,eller frågar förlaget vilken bild jag vill ha-samma sak med bilder Iboken?
/ ill
Hej
Det är förlaget som bestämmer omslagsbilden!
Kramisar Kim |
Jag brukar ofta klicka in mig på unga fakta och läsa frågorna som blivit svarade av dig. Många bra och förståndiga svar som jag också har haft mycket nytta av. Men ibland läser jag en fråga då det stor tex : jag har skrivit en lång bäretese som är 70 sidor tjock, sen brukar frågan komma men jag tappar liksom lusten när jag läst det. Lusten att skriva. För att det längsta jag har skrivit är bara 10 sidor med typsnitt elva eller tolv. Jag känner sig dålig när man läser om någon nioårig flicka som skrivit en tjock bok och jag bara 10;(
Hälsningar Axel
/ Axel, 11 år från Eslöv
Hej Axel
Härligt att du läser mina tidigare kommentarer och lär dig mycket utifrån dem! Det märks på ditt språk att du tycker om att skriva!
Du får inte jämföra dig med hur mycket andra har skrivit. Det är inte mängden text som är det viktiga, utan innehållet.
Om du har skrivit tio A-4-sidor innebär det att du har skrivit en novell, många noveller blir till slut en bok. Jag har sammanställt mina noveller i en bok http://www.kimselius.se/mysrys.html
Ge inte upp, fortsätt skriv och fokusera på DIN berättelse och ditt eget skrivande!
Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok utgiven, men du är välkommen att höra av dig igen med fler frågor innan dess!
kramisar Kim |
om man ger ett manus, av kopia papper ca 60 sidor, hur många böcker gör de.
Ex en bok som heter alfons hur många böcker,av samma text gör de och vad är kostnaden
/ lolipop
Hej Lolipop
Förlagen trycker upp olika många böcker beroende på hur mycket de tror att boken ska sälja, allt från 500 exemplar till 100.000 exemplar!
kramisar Kim |
Får man ta en bild från ex Google och klistra in i datorn där jag skriver mitt manus?tar bokförlaget pengar för boken?tar wahlströms förlag om att boken ska bli såld؟
/ Li
Hej Li
Nej, du får inte ta en bild från Google och klistra in i ditt manus.
Vissa förlag delar på kostnaden med författaren, men det är oftast mindre förlag. De stora bokförlagen står för all kostnad, men då får man oftast mindre betalt också. Wahlströms förlag sköter all försäljning av din bok!
kramisar Kim |
om man ska kopiera ex 60 sidor av en berätelse och klistrar in en bild i datorn,hoppas du fatar vad jag menar,för jag förklarar otydligt.tar emot förlaget den bilden+
enannan fråga,tar bokförlag hand om att boken blir såld?
/ hej
Hej
Om bilden är tänkt som bokomslag tar förlaget sannolikt inte emot den, eftersom de alltid vill välja bokomslagen själva.
Bokförlaget sköter all försäljning av din bok och ser till att du får betalt!
Kramisar Kim |
|