Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hej kim! Jag undrar om det finns några faktaböker på denna sajt.😯
/ Saga, 8 år från Umeå
Hej Saga
Har svarat dig redan. Kika längre ned på besvarade frågor.
Kram Kim :-) |
Jag skriver både böcker och serier. Jag fick en strålande idé till min västernserie när jag nyligen vaknade, men glömde av den så fort jag gick upp ur sängen. Finns det något sett att få tillbaka exakt den idén?
/ Isak, 11 år från Falkenberg
Hej Isak
När jag var i din ålder vägrade jag gå upp ur sängen förrän jag hade kommit ihåg min dröm. Det gjorde mamma galen, så det är inget att rekommendera under veckodagarna. Men på helgen kan du försöka komma ihåg vad du har drömt. När du vaknar, fortsätter du blunda och försöker fånga drömmen. Ju oftare du håller på, desto bättre blir du på det. Nuförtiden kommer jag ihåg alla mina drömmar, många av dem har blivit böcker.
Mitt tips till dig är att du tänker på idén när du går och lägger dig, då kanske du drömmer fram idén igen.
Ha alltid en skrivbok och penna bredvid sängen, då kan du skriva ned din idé innan du går upp.
Lycka till! Hoppas du kommer ihåg din idé.
Kramisar Kim :-) |
Hej! Finns det några faktaböker på denna sajt
/ Saga, 8 år från Umeå
Hej Saga
Inga faktaböcker, men många faktasidor där du kan lära dig mycket om många olika saker. Mina historiska äventyrsböcker är uppbyggda runt riktig fakta. Kanske skulle du tycka om att läsa dem?
Jag har skrivit närmare 40 böcker:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...
"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...
"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...
"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...
"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...
"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.
"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.
"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...
"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?
"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.
”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.
”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.
”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.
”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)
”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)
“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.
“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.
“Anastasias öde”, 19:e boken. Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga. Givetvis är Theo och Ramona också med.
“TudorRosen – Kampen om makten, 20:e boken. Boken handlar om Henrik VII och hans familj. Henrik VII var den förste kungen av huset Tudor. Han hävdade sin rätt till tronen genom sin härkomst från huset Lancaster. Genom att besegra Rikard III i slaget vid Bosworth Field övertog han Englands krona. Han slog samman ätterna Lancaster och York, genom att gifta sig med Elisabet av York, vilket blev slutet för Rosornas krig. Genom tidsresa hamnar Theo och Ramona mitt i maktstriden. Den här gången vänds allt upp och ned, när de inte bara kämpar mot andra, utan även mot varandra.
”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.
"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. Kimberlie och Andy ger sig ut på en farofylld färd, där döden ständigt lurar på dem. Hur ska de klara sig hem med livet i behåll?.
”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.
“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”
“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.
“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!
“Att hitta glädje i skrivandet” min andra skrivbok. Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997, med 11.000 böcker sålda på en vecka, har Kim M. Kimselius gett ut närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!
“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.
“Rädda min lillebror, är en deckare: Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner. Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen. Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror? Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.
“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...
“Skräckresan med Titanic”, historisk äventyrsbok, 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: Boken handlar om Theo och Ramona som följer med Titanic på jungfruresan. Båten träffas av ett isberg och skräcken sprider sig genom alla, när de inser katastrofen. Den osänkbara båten kan sjunka.
“Sveriges Pompeji – Sandby borgs öde”, historisk äventyrsbok, 3:e boken i Theo- och Ramonaäventyr: Theo och Ramona är med vid utgrävningen av Sandby borg på Öland. Här hittar de både skatter och mänskliga skelett. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Ett silverspänne fångar Ramonas intresse och gör att hon vill veta mer. Med hjälp av Månstenen reser de till borgen på 400-talet. De vill försöka förhindra händelsen som blir invånarnas undergång. Ondskefulla krafter har redan satt allt i rullning och slår till direkt vännerna anländer till det förflutna.
“Staden på andra sidan – Kompassen”, 1:a boken i en ny fantasyserie. I en grotta upptäcker Marcus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den. Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan. Det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den. I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld.
De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)
Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…
I Theo- och Ramonaäventyr är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva. Där är det blandat både fantasy och historia.
Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?
Kramisar Kim :-D
|
hur manga böker har du srivit.
/ Lina, 8 år från sv
Hej Lina
Det börjar närma sig 40 böcker. Jag skriver på :-D
Här kan du se alla mina böcker: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html
Kramisar Kim |
Hej Kim! När jag går in på ungafakta och ska skriva en berättelse, för jag älskar verkligen att skriva, så står det att ungafakta har tagit en paus och att jag därför inte kan skriva. Varför står det det och vad menas med det? Kramar, Isabella
/ Isabella, 10 år från Korpikylä
Hej Isabella
Det stämmer att det inte längre går att lägga in berättelser på Unga Fakta. Det är bara panelen som är igång just nu.
Du får lägga upp dina berättelser på Wattpad istället: https://www.wattpad.com/home
Där hittar du en del av mina berättelser. Sök på Kimselius.
Lycka till!
Kramisar Kim |
Hej Kim!
Jag har en fråga, är det verkligen viktigt att ha med ett budskap i sin berättelse? När jag skriver bokrecensioner i skolan ska man alltid leta efter det tydliga budskapet i boken, och oftast går det att hitta. Men när jag skriver har jag bara en berättelse som jag vill skriva ner, och inte något budskap vävt in i den. Jag antar att det finns något kliché-budskap i mina berättelser som var inte ond, men de är aldrig skapade för att visa ett budskap.
Är detta något jag behöver jobba på, eller är det inte särskilt viktigt?
/ Ellen, 14 år från Kalmar
Hej Ellen
Intressant fråga, Ellen. När jag skriver har jag inget budskap i böckerna, även om några tycker sig hitta det.
Med andra ord innebär det att jag inte tycker det är viktigt att du har ett budskap i din berättelse. Däremot måste du vara medveten om vad du vill berätta, det kanske är det din lärare menar med budskap.
När jag skriver mina historiska äventyrsböcker berättar jag om de historiska händelserna och personerna man möter i det förflutna.
Jag tycker inte du ska låsa dig vid att du ska ha ett budskap i berättelsen, skriv från hjärtat om något du vill berätta, något som känns angeläget för dig. Då blir berättelsen som allra bäst.
För fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/ eller min hemsida http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html
Jag har även gett ut två böcker om skrivandet, Att skriva med glädje, och att hitta glädje i skrivandet, men de känner du säkert till redan. http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html
Lycka till med ditt skrivande. Åh, jag ser att du kommer från Kalmar. Den 21 föreläser jag på Kalmar slott. Kika in på min hemsida för att läsa mer om det.
Kramisar Kim :-D |
Hej Kim!
Jag går i nian och har många drömmar i livet. Att bli författare är en utav dem. På svenkskalektionerna har vi jobbat med noveller, och min lärare har läst mina. Hon blev mycket imponerad och tycker att jag borde satsa på att bli författare. Jag undrar nu, vad är nästa steg? Borde jag börja skriva böcker nu, eller ska jag skicka in mina noveller till tidningar, liknande? Jag känner pressen att skriva på, men jag vet inte hur jag ska fortsätta. Jag tycker verkligen om att skriva, och skulle upskatta din hjälp.
/ Ida, 15 år från Småland
Hej Ida
Det låter spännande att du har fått så mycket beröm av din lärare.
Det finns ingen "rätt" väg att gå, eftersom det finns oändligt många vägar till att bli författare.
Många går skrivarkurser/skrivarutbildningar för att bli författare. Andra skriver för hjärtat och skickar in till förlag om något unikt som gör förlaget intresserat. En del skickar in noveller till tidningar och får dem publicerade. Sedan finns det de som deltar i novellsamlingar med flera andra författare.
Det är bara att välja vilken väg du vill gå.
Har du sett att jag håller skrivarkurser på somrarna? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske ska du börja med det?
Eller med att läsa någon av mina skrivböcker Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet? http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html
Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du blir publicerad, om vi inte ses innan dess.
Kramisar Kim :-) |
Hej
Hur gör man för
att bli en författare?
mhv Ebba
/ Ebba, 9 år från Skellefteå
Hej Ebba
För att bli författare måste man läsa mycket och skriva mycket. Det är bara att sätta igång. Jag skrev min första bok när jag var åtta år: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/min-allra-forsta-bok.html
Lycka till!
Kramisar Kim :-) |
Hej!
Tack för alla tips, jag har lärt mig väldigt mycket.
Jag har inget jätte stort ordförråd. Men jag har velat skriva en bok ända sen jag var liten.
Vad har du för tips till någon som mig?
Vad har du för tips om man vill skriva en självbiografi?
/ jasmin, 24 år från Göteborg
Hej Jasmin
Om du vill bygga på ditt ordförråd bör du läsa många, många böcker. Mina böcker är kända för ett rakt, enkelt och rikt språk, vilket innebär att jag har många synonymer, det innebär också att du får lära dig många ord.
Om du vill skriva en självbiografi är det inte nödvändigt att du börjar från allra första början och skriver kronologiskt i den takt som livet har utvecklat sig. Skriv om det som är läsvärt och du vill dela med dig av.
Har du läst min bok Att hitta glädje i skrivandet? http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html Där hittar du mängder av skrivtips som kan hjälpa dig. Har du sett att jag håller skrivarkurser varje sommar? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske något för dig?
Lycka till med ditt skrivande!
Kramisar Kim :-D |
Har du några bra tips på hur man kan göra när man skriver en berättelse?
Hur ska man tänka när man skriver?
Vad eller vad ska man skriva om beroende på ålder?
/ Ellen Levina Fällgren, 8 år från Svergie
Hej Ellen
Det ska vara roligt att skriva. För att du ska uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.
Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse. Allt det andra kan du tänka på när du är klar och ska läsa igenom din berättelse, då först rättar du alla felen!
Tänk inte så mycket när du skriver, bara skriv på!
Du ska inte tänka på någon speciell ålder när du skriver, det gäller att få ut orden du har inom dig.
För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html
Du kan också låna någon av mina skrivböcker, Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Där får du massor av skrivtips.
Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!
Kramisar Kim :-) |
Jag har alltid velat bli författare och undrar hur du tänkte och om du har några tips?
/ LILIA , 11 år från SVERIGE
Hej Lilia
När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, då skrev jag min första bok. När jag kom upp i tonåren tyckte jag inte att jag dög och lät berättelserna ligga kvar i byrålådorna, men jag slutade aldrig skriva. Inte förrän jag var 39 år skickade jag in till förlag och den boken gjorde dundersuccé direkt och sålde i 11.000 böcker första veckan, det är jättemycket. Kanske har du läst den? Boken heter Tillbaka till Pompeji.
Jag har massor av tips att dela med mig av. Kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html
Jag har även gett ut två skrivböcker Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. De kan du fråga efter på biblioteket. Där hittar du massor av inspiration.
Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!
Kramisar Kim |
Du säger ju att man aldrig får vänta tills man får idéer från ingenstans, men min lärare säger tvärtom att man ska vänta tills idéerna kommer för att det inte blir lika bra om pressar fram idéer. Vad är egentligen rätt?
/ Isak, 11 år från Falkenberg
Hej Isak
Den enda som har svaret är du själv, Isak. Det är hur du fungerar som är det viktigaste. Jag vet att många som bara sitter och väntar på inspiration aldrig får något skrivet. Jag vet också att det fungerar att sätta sig vid datorn och bara skriva blaj, då kommer orden till slut och det går knappt att få slut på dem.
Testa dig fram till vad du tycker är bäst. Du är unik och viktigast!
Lycka till med skrivandet!
Kramisar Kim :-) |
Hur får du alla dina idéer?
Vad borde man göra för att bli en sån bra författare som du?
/ Amanda, 13 år från Lund
Hej Amanda
Det gäller att hitta sitt eget sätt att få inspiration. Mina idéer dyker upp vid de mest skilda tillfällen: när jag föreläser, ser film, läser, sover, promenerar, cyklar, kör bil osv. En sak de flesta av de här tillfällena har gemensamt, är att jag kopplar bort tankarna från skrivandet. Det är då orden kommer.
Många som gärna vill skriva får ångest över att orden inte kommer, det låser sig. Istället för att bryta och göra något annat, fortsätter de att stirra på den tomma skärmen/det tomma bladet.
Försök att hitta det som inspirerar dig. Kanske är det att gå ut i en skogsdunge, lägga dig ned och stirra upp i trädtopparna och se dem vaja för vinden. Se molnen passera förbi, se de olika figurer molnen bildar. Det är ett sätt som har väckt min fantasi ända sedan barndomen.
Jaga inte orden, låt orden komma till dig!
Åh, tack för de fina orden, Amanda <3
Jag skriver det jag själv vill läsa, jag skriver till mig själv och tänker inte på att någon annan ska läsa det jag har skrivit. Då kan jag slappna av och försvinna bort i fantasin.
Ser att du bor i Lund. I helgen kommer jag dit och signerar. På lördag är jag på Akademibokhandeln Gleerups och på söndag är jag på Akademibokhandeln Nova Lund. Kanske vi ses? Glöm då inte berätta att det var dig jag skrev till på Unga Fakta :-)
Kramisar Kim :-) |
när gjorde du din första bok? jag läser hela tiden och kan läsa ut en bra bok på en dag, spela roll om den är tjock, jag måste bara ha en bok att läsa, annars blir jag rastlös. har du några tips på bra böcker??? jag har velat bli författare sen jag var liten, har du några bra författar tips?? hälsningar Birgitta
/ Birgitta, 12 år från huskvarna
Hej Birgitta
Jag skrev min första bok när jag var åtta år. Här kan du läsa om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/min-allra-forsta-bok.html
Underbart att du tycker så mycket om att läsa. Har du testat några av mina böcker? Jag har skrivit nästan 40 böcker. Här kan du kika in och läsa lite om varje bok http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html
Åh, jag har massor av författartips, jag har skrivit två skrivböcker. Det ska vara roligt att skriva. För att du ska uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.
Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse. Allt det andra kan du tänka på när du är klar och ska läsa igenom din berättelse, då först rättar du alla felen!
För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html
Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!
Kramisar Kim :-) |
Hej Kim!
Jag älskar att skriva och min stora dröm är att bli författare.Jag skulle gärna vilja att du svarade på mina frågor:
1. Hur gammal ska man vara för att skriva en bok som kan ges ut av ett bokförlag, och vilka är de yngsta som skrivit kapitelböcker som sedan givits ut av ett bokförlag?
2.Jag vill gärna få några tips om hur man får till en bra början till sin bok/novell. Kan du dela med dig av dina?
3.Finns det någon hemsida eller bok om att skriva med bra tips som du kan föreslå?
Tack på förhand.
/ Signe, 10 år från stockholm
Hej Signe
Underbart att du ska bli författare! Håll kvar den tanken!
1. Den yngsta som har gett ut en bok var fyra år när hon skrev den och sex år när den kom ut.
2. En bra början är när du "kastar in" huvudpersonen i handlingen, med andra ord ska det hända något direkt i början av boken, något spännande som gör att läsaren vill fortsätta läsa..
Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)
"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)
"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)
"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)
"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)
"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)
"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)
"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)
"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)
Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)
"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)
"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)
"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)
”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)
”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)
”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)
”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)
”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)
“Paketet såg spännande ut med många främmande, färgglada frimärken, alla stämplarna och de hårt knutna snörena som höll ihop det bruna omslagspapperet.” (Mayafolkets Hemlighet)
“Den här boken handlar om kärleken till orden.” (Att skriva med glädje)
“Har jag berättat om den gången jag bodde på ett gammalt hotell, långt ute på landet?” frågade han. (Mysrys)
“Minns du första dagen efter sommarlovet?” (Den där Dagen)
“Pärlan skimrade i oändliga färger av solens strålar.” (Persiens Pärla)
“Blodet droppar... Blodet droppar...” (Spöket på Stora Mossen)
“Theo och Ramona vandrade på stranden vid Haväng i Skåne.” (Månstenen)
“Precis när bilen var i jämnhöjd med oss, höjde jag armarna och gav min lillebror en knuff i ryggen.” (Rädda min lillebror!")
“Hon satt gömd bakom en byrå och kikade fram på dem som inspekterade tsarfamiljens möbler, som snart skulle auktioneras ut. (Anastasias öde)
“Hon klamrade sig fast vid en däcksstol, tänderna skallrade av köld, trots det kunde hon höra ljuden fartyget gav ifrån sig, när förstäven dök djupare ned i det iskalla vattnet och aktern reste sig högre mot den stjärnbeströdda himlen.” (Skräckresan med Titanic)
Tyckte du böckerna lät spännande? Bra! Då vet du hur du ska börja din egna bok!
Om du blev sugen på att läsa böckerna kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.
3. Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html
I mina skrivböcker, Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om böckerna på www.kimselius.se
Lycka till med din bok!
Kram Kim :-)
|
jag har svårt att få till spännande slut, har du nåt tips? Ellen
/ ellen liljenberg, 12 år från huskvarna
Hej Ellen
Tänk dig hur du själv skulle vilja att en berättelse du läser ska sluta. Eller tänk på böcker du har läst, hur slutade de? I min bok Att hitta glädje i skrivandet har jag lagt ut slutet på nästan alla mina böcker. Du kan fråga efter boken på biblioteket och läsa alla sluten där. Eller så kan du helt enkelt ta fram alla dina böcker du har hemma och se hur de slutar.
Lycka till!
Kramisar Kim :-) |
Hej Kim!
Jag har många frågor till dig som jag har grubblat över mycket!
1: Hur många manussidor är en unga vuxna bok, typ som Cirkeln av Mats och Sara?
2: Har dina böcker sålt till andra länder.
3: Om de har de måste du ha haft en agent. Kontaktade du hen?
4: I hur många exemplar har din första bok sålt?
5: Kan du snälla provläsa mitt halvgjorda manuskript? Jag har verkligen arbetat flitigt med den och har bestämt mig för att namnge den: De Stjärnfödda. Jag funderar också på att göra en trilogi: Stjärnmärkta och Stjärnkyssta. Snälla svara
/ Ahmed Aadan, 14 år från Skellefteå
Hej Ahmed
1. Mellan 120-180 manusblad.
2. Ja, mina böcker är översatta till sex andra språk.
3. Ja, en agent har ordnat alla kontakterna med de utländska förlagen. Han kontaktade mig.
4. Oj, vet inte exakt siffra, men det börjar nog närma sig 100.000 ex nu...
5. Har tyvärr inte tid att läsa andras manus. Skriver 3-4 böcker per år. Dessutom besvarar jag frågor här och på andra ställen. Tycker titlarna låter jättespännande. Har du lagt upp dina berättelser på Wattpad? Om inte tycker jag du ska göra det. Då får du utlåtande om berättelsen.
Lycka till!
Kramisar Kim :-)
|
Hej:)
Jag skriver då och då men har två problem.
1: jag skriver en sida, raderar, skriver, raderar och till sist blir det inte ens en sida gjort. Ibalnd tänker jag att jag behöver ta min tid men
2: Jag vill skriva NU men kommer inte på något speciellt. Ska jag vänta lite tills mer händer så jag får fler ideer? Eller hur ska jag göra?
/ Melanie M., 13 år från Eslöv
Hej Melanie
1. Radera aldrig något du skriver. När du läser om texten en tid senare kommer du att tycka att det är jättebra skrivet. Låt texten stå kvar. Läs ingenting förrän du har skrivit färdigt hela din berättelse.
2. Nej, du ska aldrig sitta och vänta på inspiration. Det är bara att sätta sig ned och skriva. Skriv "jag vet inte vad jag ska skriva, vad ska jag skriva för något, idag har jag inga ord, idag kom jag på något spännande att berätta... Nu kom jag på vad jag ska skriva". Med andra ord bara låt orden flöda, då kommer berättelserna.
Lycka till med skrivandet!
kramisar Kim :-) |
Hej Kim, jag har en fråga angående självförtroende.
Jag har fastnar lätt i en bestämd genre och när jag skall våga mig ut i andra genres, så känner jag innan jag ens har börja att "nej detta blir inte bra" och ger upp. Detta gäller även när jag skriver generellt. Innan jag ens börjat ger jag upp. Vad jag undrar är om du upplevt detta i ditt skrivande, och om så, hur hanterade du det?
Tack för svar!
/ Robin, 23 år från Västerås
Hej Robin
För det mesta känns texten inte så där bra när jag precis skrivit ned den, men när den har legat ett tag och jag läser den igen tänker jag alltid "Wow! Har jag skrivit det här, det är ju jättebra!"
Varför inte hålla dig den till genren du känner dig bekväm med? Kika på de stora författarna, de håller fast vid sin genrer.
Lycka till med ditt skrivande!
Tips! Gå en skrivarkurs och bygg upp självförtroendet genom att träffa andra som har precis samma problem som du. Kanske mina skrivarkurser? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html
Lycka till med skrivandet och tro på dig själv!
Kramisar Kim :-) |
Hej!
Jag har skrivit till dig ett antal gånger tidigare och varje gång blivit lika glad över att du svarar: TACK!
Jag håller på och skriva en berättelse som just nu är 86 sidor på datorn. Jag har din bok "Att skriva med glädje" och den har varit till mycket hjälp.
Jag insåg för nån månad sen att jag inte har specielt mycket bakround på mina charaktärer. Till de flesta av mina charaktärer så vet jag vad som hände innan berätelsen började och jag håller på att skriva som dagböcker för mina 6 största charaktärer, men nu tlll min fråga. Hur får jag med det i min berätelse? Jag vet att jag måste ha med bakrounden till endel av mina charektärer eftersom att det är en del av plotten, men jag vet inte hur jag ska göra det.
Jag har också använt mig av ditt tips att skriva ut min första version och läsa igenom den, vilket hjälpte mycket, jag kom på saker som jag ville ändra och fick idéer för senare händelser genom att läsa vad jag hade skrivt i början, men jag har ett stor problem, jag lyckas aldrig motivera mig själv att sitta ner och skriva in ändrinarna i datorn. Jag gör några ändringar och sen måste jag göra något, som att plocka undan min tvätt eller äta lunch och när jag sedan sätter mig ner vid datorn igen så kan jag inte tvinga mig själv att göra det. Har du något tips på hur jag kan motivera mig själv att göra det?
Jag har också problem med att balancera beskrivningar med händelser. Ibland så skriver jag väldigt mycket beskrivingar med det händer nästan ingenting och ibland så änvänder jag nästan inga adjektiv med det häder väldigt mycket. Vad är en bra balance? Är det okej att ha det så obalancerat som jag ibland har det?
Jag vill fråga dig en sak till. Tycker du att jag måste bli helt klar med första delen av berättelsen - jag vill dela den till tre till fyra delar - innan jag fortsätter med nästa eller kan jag fortsätta med nästa del? Jag är kluven, jag får hela tiden idéer för senare delar, men jag fruktar att om jag fortsätter med nästa del så kommer jag inte bli klar med den första delen på länge.
Jag vet att jag har skrivit långt och att jag förmodligen har frågat frågor som inte bara har ett svar, men jag hoppas endå att du kan hjälpa mig, jag vill så gärna lyckas få en bok publicerad, Tack ännu en gång för all hjälp som du redan har gätt mig, jag vet att jag inte hade varit lika bra på att skriva (jag måste endå få säga att jag inte är super dålig på att skriva) om det inte hade varit för dig. TACK, TACK, TACK SÅ MYCKET!
Med vänliga hälsningar,
Caroline
P.S. Jag är ledsen om jag har stavatfel eller skrivit lite svengelska, jag har dyslexi och går på en engleska skola, jag kommer inte alltid på rätt sätt att utrycka mig på svenska, hoppas du endå förstår vad jag menar.
/ Caroline, 13 år från Stockholm
Hej Caroline
Självklart svarar jag, även om du inte får svar direkt samma dag.
Åh, vad glad jag blir att du har fått hjälp av min skrivbok, Att skriva med glädje :-)
Om du skriver ut din berättelse på papper, kan du skriva in ändringar i papperet. Då kan du lägga in ändringarna lite då och då och inte känna dig tvungen att lägga in allt samtidigt.
Så är det i de flesta böcker, ibland rätt mycket miljöskildringar, ibland lite mindre. Läs fler böcker så ser du att andra författare gör precis samma sak.
Eftersom du har min bok Att skriva med glädje tycker jag att du ska göra en mall. Där lägger du in all den text som bara dyker upp, även om det är långt fram i boken, eller kanske till och med sista kapitlet. När du kommer till den biten i skrivandet är det bara att peta in de färdiga kapitlen. Därför anser jag att det är helt okej att skriva text till boken oavsett var i handlingen det ska komma in senare.
Är jätteglad om jag kan hjälpa dig! Självklart förstår jag allt vad du skriver, så många fel har du inte gjort. Det märks inte att du har dyslexi! Lyckliga du som är superduktig på engelska :-)
Vet du om att jag håller skrivarkurser på sommaren? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske vill du gå en sådan?
Ha det så bra och fortsätt skriv!
Kramisar Kim :-)
|
|