Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! Vilken bok är roligast som du har gjort? Föressten vill jag veta några böcker du har gjort. Hej då!

/ Ebba Högman, 9 år från Skärblacka

Hej Ebba

Den roligaste bok jag har gjort är Theos Pompeji.

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Tror att du skulle tycka om att börja med Kimberlieböckerna, Tillbaka till Pompeji, Theos Pompeji eller Jag är ingen häxa.

Kramisar från Kim


Hej! Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag läser allt från himmel till jord men just nu har jag fastnat för kriminalromaner.
Jag skriver själv en på skoj. Men som i alla böcker finns en handling och en upplösning. Jag har fastnat någonstans i mitten och har idétorka. Har en jättebra story och kommit på slutet och allt men det blir lite långtråkigt i mitten. Hur gör man för att komma vidare då man fastnat sådär?

/ Johanna, 14 år från Sundsvall

Hej Johanna

Det är inte ovanligt att man har början och slutet, men har svårt att få ihop det på mitten. Ett bra sätt att undvika det är att jobba med tankekarta, eller med Gula lappar, som jag använder mig av. Om du vill testa Gula lappar gör du så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Kan du få in ännu en person i berättelsen, en person som tillför historien något och ger berättelsen nytt liv? Jobba runt lite med Gula Lappar istället för att skriva, så ser du om det fungerar.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra! Lycka till med din bok och skriv gärna tillbaka och berätta hur det går. Skulle vara roligt att få höra om Gula lappar fungerade för dig!

Kramisar från Kim


Tack för alla fina svar!
Jag fick hjälp med mina frågor och har börjat på en bok.
Det skulle vara kul om du ville läsa några rader!
1
”Neej” skrek Emerald uppgivet och slängde ifrån sig vedpinnarna som hon kom hembärande på. Hon sprang igenom skogen till den lilla gläntan med den hemgjorda bänken som far satt på så ofta.
Det får inte vara sant, nej inte det. Hon satte sig ner bredvid honom. Han svettades och han hade ett stort synligt sår över midjan.
”Vad har hänt?” Frågade hon och försökte att inte kräkas.

/ Leona, 12 år från Vallentuna

Hej Leona

När jag lät en av mina vänner som arbetade på förlag läsa en av mina berättelser, innan jag någonsin hade skickat in till ett förlag, sa hon: "Det är för många ord." Då förstod jag inte vad hon menade, men jag har lärt mig att det betyder att man är för övertydlig, man berättar för mycket.

Vill säga detsamma om din berättelse, "det är för många ord". Med andra ord försöker du vara övertydlig.

Något så här istället:
"Nej", skrek Emerald uppgivet och slängde ifrån sig vedpinnarna.
Hon sprang genom skogen till gläntan, där hennes far så ofta satt på sin hemsnickrade bänk.

Förstår du? Sedan blir jag lite undrande... är det hennes far som sitter på bänken, springer hon långt, för det låter så, hur kan hon då skrika nej? Ser hon personen genom skogen...?

Ja, som du ser är det inte så lätt att vara författare. Men... du har en spännande början, jobba lite med den så blir den mycket bra.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim jag har 5 frågor till dig
1. vilken bok tycker du om mest?
2. varför ville du bli författare?
3. vad gillar du mest äventyr eller action?
4. tycker du att det är kul att läsa?
5. gillar du att skriva böcker?

/ Amanda , 9 år från Oxelösund

Hej Amanda

1. Av mina böcker är det Theos Pompeji, som precis har börjat komma ut i bokhandeln. Av andras böcker är det Den hemliga trädgården av Frances Burnet Hodges och även Bläckhjärta av Cornelia Funke.
2. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.
Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.
Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Häftigt!
3. Äventyr, precis som det är i mina böcker.
4. Älskar att läsa.
5. ÄLSKAR att skriva böcker, mer än att läsa.

Vill du veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se eller kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kramisar Kim


Hej Kim.

Jag tyckte nästan alla dina böcker verkade otroligt bra! men jag fastnade för dessa!

Tillbaka till pompeji
Den gömda Inkastaden
Snapphanar
Det glömda kriget 1808-1809
Kinesiska Draken
Kimberlie - på ävnetyr i nya Zeeland.
Theos Pompeji (jag vet att den kanske inte är ute, men när den ÄR det så ska jag låna den)

den första jag tänker låna är nog just Tillbaka till Pompeji, eftersom att det känns som att det är början, till alltihop!


Jag har förresten 2 frågor till dig, det skulle menas mycket för mig om du skulle vilja svara på dom!

1. har du alltid velat bli författare?
2. har du några barn?


jaha, det var väl allt för mig


// Ellen ♥



/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tack för att du skriver och berättar att du tycker om mina böcker. Det gör mig jätteglad!

Theos Pompeji finns nu att beställas hos bokhandlare eller på Biblioteken.

1. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare.

2. Fyra pojkar.

Skriv gärna och berätta vad du tycker om böckerna när du läst dem!

Kramisar Kim


Hej jag har frågat dig förut och försökt med post it lappar men jag kommer av mig på böckerna. Jag blir aldrig nöjd och kommer aldrig på något som jag blir riktigt nöjd med, jag vet inte om jag har för höga krav på mig själv. Vad ska jag göra?
Räcker det med att bara skriva upp personligheterna och hitta på efterhand eller är det bäst att skriva upp allt på en gång?
Jag blir väldigt glad om jag får svar snart!
Tack för det andra svaret!<3 =)

/ Leona Nordstrand, 12 år från Sverige

Hej Leona

Det låter som om du har för höga krav på dig själv. Släng aldrig något du har skrivit. Om du tar fram berättelsen efter några månader kanske du är jättenöjd med den!

Eftersom du har provat med Gula lappar och inte känner att det fungerar just för dig, kanske du endast ska bygga upp ett persongalleri och skriva berättelsen utifrån det. Ändå tycker jag att du ska ha den "röda tråden" klar för dig innan du börjar skriva OCH veta hur boken kommer att sluta. Eftersom det annars kanske blir svårt att avsluta boken.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag heter Stina och älskar att läsa.
Först började jag att läsa och läsa.
Sedan i skolan började vi med händelsebok där man får skriva sina egna berättelser.
Det var i ettan. Nu ska jag börja i fyran.
Jag skriver ochså MASSOR egna bärettelser på datan.
Och det är bara en som har blivit färdig. (Den heter Agent X. Dektetiv eller agent?)
Men dom får aldrig ett slut. För sedan när jag kommit en bit och är nöjd med den ploppar det helt plötsligt upp helt nya ideer som inte hör till den. Och då börjar jag på en ny. Och så fortsätter det så.
Jag fattar inte hur jag ska kunna hålla mig till en ända bärettelse när det ploppar upp helt nya ideer som inte hör till den.
Snälla hjälp mig!!
Kram Stina :)

/ Stina, 9 år från Skene

Hej Stina

Underbart att du skriver så mycket och har så mycket fantasi. Det låter som mig i din ålder. När jag var åtta år skrev jag min första bok!

Ett bra sätt att skriva färdigt berättelsen är att skriva Gula lappar: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela berättelsen klar för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig när du får din första bok utgiven!

Kramisar från Kim




Hej, Kim! Jag undrar vilket förlag du har skickat in dina böcker till?

/ Amanda, 11 år från Luleå

Hej Amanda

Nu för tiden ger jag ut böckerna på eget förlag, men tidigare kom de ut på B. Wahlströms förlag.

Kramisar Kim


hej, jag har redan skickat en fråga till dig och då sa jag det där om att jag är med i en bibloteks tävling. och du frågade om jag kanske skulle låna någon med dig, och självklart ska jag göra det ,jag har ändå bara lånat fyra och kommer inte på någon mer, förrän nu!
jag lånar gärna något som du har skrivit, kan du ge något tips kanske på vad jag ska låna!
jag gillar mycket fantasy som kan man drömma sig bort till, och den ska gärna vara lite spännande också !

jag längtar verkligen efter nästa svar.

/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Alla mina böcker är spännande och svåra att lägga ifrån sig.

Jag har skrivit 16 böcker. Här kan du läsa lite om vad de handlar om. Kanske blir det då lättare för dig att välja?

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona.
En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji. (Alldeles nyutkommen, biblioteket kanske inte fått den ännu)

"Boudicas strid mot Romarna", 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Är ännu inte utkommen.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Vill du läsa mer smakprov ur böckerna kan du göra det på min hemsida www.kimselius.se under Böckerna

Hör av dig och berätta vad du tyckte om den bok du väljer.

Kramisar från Kim




hej kim!!! jag är så intreserad av dinosaurier har du skrivit non dinosaurie bok non gong? det har jag några papper och en häftare då kan man skriva en bok jag för ett år sedan gjorde jag det obs! jag är ochså intreserad av urtids däggdjur

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel

Nej, jag har inte skrivit något om dinosaurier. Men det finns en jättefin sida om dem här på Unga Fakta, den har du väl sett?

Kramisar Kim


heej heeej jag undrar hur du får ihop allt i slutet; jag skriver om en tjej som giller fyra killar och hon vet inte vem hon ska välja.den är 56 sidor nu och jag får inte till nåt slut, det skänns som om jag bara dröjerut den hella tiden, mina klass kompisar vill att jag ska skriva klart den för att jag har get dom ett smak prov på boken och dom vill bara ha mer:)

jag vet inte hur jag ska sluta hu gör du// maria therese<3:D:)

/ maria therese svensson, 13 år från skärhamn på tjörn

Hej Maria

Innan jag börjar skriva mina böcker arbetar jag ihop berättelsen med hjälp av Gula Lappar. Kanske kan du prova på den tekniken också för att få ihop slutet: Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej! Jag har några fråger till dig!
Fråga ett= På unga berättare där man kan läsa sagor av barn så kan man ju rösta. Jag vet inte om det vet detta men jag bara undrade om det kostar att rösta?
Fråga två= Jag brukar skriva berättelser väldigt ofta och vill gärna bli författare. Hur gammal måste man vara för att få sin berättelse till bok?
Fråga 3=Hur gammal var du när du bestämde dig för att bli författare?

Fråga 4=När man ska skriva en bok och göra omslag och bilder m.m. då kan man väl rita det själv eller är det för svårt? Vad tycker du?

Fråga 5=Om man är författare kan man ha ett annat jobb ändå som.... kanske dagis fröken eller något?

Det var alla frågor från mig! Är väldigt väldigt tacksam för svar!

/ Cajsa, 11 år från Ystad

Hej Cajsa

1. Nej, jag känner faktiskt inte till det, men eftersom hela Unga Fakta är en gratissajt tror jag inte att det kostar något att rösta.

2. Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok. Däremot kan du inte skriva kontrakt förrän du är 18 år, så dina föräldrar får underteckna kontrakt med förlagen. Läs på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html om personer i din ålder och yngre som har fått sina böcker utgivna.

3. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sexton böcker. Mina böcker har getts ut på många andra språk . Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. Därför tycker jag att du absolut kan satsa på att bli författare redan nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

4. Det är alltid förlaget som bestämmer hur omslaget till boken ska se ut. Förlagen har oftast sin egen stil som de håller på samtliga sina böcker.

5. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera. Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings... Jag älskar att vara författare!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim




Hej Kim!
Även jag inte har skrivit så långe har jag inte så svårt för det, men jag vill rätta till mina brister så fort som möjligt eftersom jag drömmer om att bli författare på deltid. När jag tittar tillbaka på mina tidigare berättelser ser jag att jag inte lagt in så mycket kännslor i dem.
Jag vill att läsaren ska känna samma pirr i magen som jag ibland känner när jag läser en bra kärleksroman. Men hur ska det gå till?
Jag kämpar för att få ihop personligheterna i mina berättelser men ibland börjar jag skriva om dem på ett annat sätt. Ska jag skriva upp deras personligheter innan jag börjar på berättelsen?
Är det en bra ide att låta huvudperonen känna den andre huvudpersonen innan de träffas efter an massa år? Typ att de varit barndomsvänner innan? Eller ska de träffas för första gången?
Sen har jag en annan fråga: Det blir tråkigt att läsa om allt som händer, typ vanliga saker som att damsuga rummet, så hur ska man då skriva mindre detaljerat och sen börja skriva med detaljer igen?
Och till sist: Hur skriver man om snabba händelser medan man sammtidigt lägger in känslor i dem?
Tacksam för svar, Saga

/ Saga, 13 år från sverge

Hej Saga

Oj, det var många och invecklade frågor.

Nu har jag skrivit många, många böcker. Sexton av dem har kommit ut, men många ligger kvar i byrålådorna. För att hålla reda på mina personer skriver jag ett dokument för varje bok som jag kallar "Personskildringar". Där skriver jag hur personerna är, hur de ser ut etc. Varje person som är med i boken skriver jag in i den här Personskildringen, på så sätt kan jag gå in i det här dokumentet och kika ifall jag inte har skrivit på länge på min bok.

Det gäller att öva sig att beskriva känslor. Det gör du genom att "bli den du skriver om". Med andra ord ska du försöka sätta dig in i hur DU skulle känna det om det var du som utsattes för just det som huvudpersonen går igenom. Så gör jag i mina böcker. Jag "blir" alla de jag skriver om.

Du kan låta personerna ha känt varandra tidigare eller träffas för första gången, det spelar ingen roll. Du kan variera dig mellan dina olika böcker.

Du kan beskriva detaljer genom att huvudpersonen "stöter till det stora ekbordet så att mormors fina kristallvas fylld med rosor faller ned på ekparketten..." Förstår du hur jag menar? Beskrivningen ska vävas in i handlingen och inte läggas in som en separat bit i berättelsen.

Samma sak gäller med snabba händelser och känslor, låt känslorna bli en del av handlingen: "...kände hur illamåendet/skräcken/rädslan/lyckoruset steg inom henne medan hon rusade fram mot honom..."

För att läsa mer hur jag menar kan du gå in på http://www.kimselius.se/bocker.html och läsa utdrag ur mina böcker. Där kan du bläddra genom flera kapitel ur varje bok och ta del av hur jag gör när jag beskriver allt det du har frågat om.

På min hemsida hittar du även fler tips och råd. Där finns även du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Lycka till med ditt skrivande! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går.

kramisar Kim


Hej Kim!
Jag undrar om du har några andra intressen än skrivning?

/ Martin, 11 år från Ramdala

Hej Martin

Förutom att skriva älskar jag hundar och trädgårdsskötsel, samt naturen och att röra på mig!

kramisar Kim


HEJ!!!
jag undrar vad du tycker om "Maj Bylock"?!
är alla hennes böcker forntidens sagor?!
vilken av hennes böcker tycker du mest om?! (om du känner igen henne!)
jag tycker ibland annat om hennes kända bok "Drakskeppet"



OM DU SVARAR BLIR JAG RIKKTIT GLAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ Lara Kallström, 9 år från sverge

Hej Lara

Tycker väldigt mycket om Maj Bylocks böcker. Solstenen är min favorit.

Här kan du läsa mer om Maj Bylock och se alla böcker hon har skrivit: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maj_Bylock

Om du tycker om hennes böcker kanske du även tycker om mina... Tror det. Kika in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de passar dig.

Hör av dig igen och berätta ifall du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag är en tjej på 12 år som älskar att skriva och mina föräldrar tycker att jag ska skriva ner minna sagor på hemsidor så andra kan läsa dem.
Min första fråga är om du tycker jag ska göra det?
Den andra om du vet någon bra hemsida?

Tusen kramar, Wilma

/ wilma hellman, 12 år från gävle

Hej Wilma

Vad roligt att du har sådana underbara föräldrar som inspirerar och uppmuntrar dig.

Du kan starta en alldeles egen hemsida/blogg: http://www.blogger.com/ Där kan du lägga in dina berättelser. Eller så kan du gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där hittar du flera sidor där du kan lägga in dina berättelser.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig. På min hemsida www.kimselius.se hittar du min mailadress.

Kramisar Kim


Hej Kim. jag har alltid velat bli författare och även poet, mycket kan vara för att jag började läsa och skriva när jag var 5 år. jag har skrivit många böcker... eller jag har egentligen aldrig avslutat någon :/ men just nu håller jag på med en på datan som heter lilla novell boken! där i ska jag skriva korta berättelser med olika handlingar, vissa ska ha ett budksap, andra ska ha fantasi i sig!

En novell ska heta: Kan man vara rik utan pengar?...

den ska handla om en tjej som har en familj och dom äger ett kafé men som om två veckor kommer att gå i konkurs. dom kommer kanske till och med bli utan hem!

och olyckligsvis så händer detta och dom sitter på en gata med frusna fötter och igentäppta näsor.
men en dag hittar dom en tändsticksask. dom tänder en brasa, och tjejen det handlar om börjar berätta en historia. och plötsligt inser alla att... Ja, kan vara rik utan pengar, bara man har sin familj!

dom kommer även att få tur i slutet (hur vet jag inte riktigt än.)

men tror du att detta skulle kunna vara en bra historia? eller skulle alla bara skratta åt den?

många kramar

// Ellen ♥

förresten jag är med i vårat bibloteks tävling, om att man ska läsa 5 böcker och sedan beskriva 1 lite extra mycket :)

/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tycker din idé låter helt underbar! Har du varit inne på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och sett alla skrivlänksidor och sidor där man kan lägga upp sina berättelser?

Vad roligt med bibliotekstävlingen, jag blev lite nyfiken på om du har valt någon av mina böcker att läsa? (www.kimselius.se)

Är imponerad av att du lärde dig läsa redan som femåring. Släng inte något av det du har skrivit, spara det, för en dag känner du säkert för att avsluta dina berättelser!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.
kramisar Kim


jag vill bli en för fatare men är det svårt.

/ lisa, 11 år

Hej Lisa

Personligen tycker jag inte det är svårt att vara författare.

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa!

Då blir det en jättebra bok.

Med andra ord är inte det viktigaste att du kan stava perfekt och har alla rätt på svenskaproven och är jätteduktig i grammatik. Nej, det viktigaste är att du älskar att skriva och verkligen brinner för det.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utvecklas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

För mer tips, se tidigare svar här på UngaFakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej jag har en gång skrivit en fråga och det står att ni har svarat på den och att svaret står på eran sida men var? Jag ser bara andras fråger hur ska man hitta sin?

/ Emmelie, 11 år från Stockholm

Hej Emmelie

Det kommer in väldigt många frågor och därför kanske din fråga har ramlat långt ned, det är bara att bläddra nedåt och nedåt och nedåt, sida efter sida tills du hittar din fråga och mitt svar. Lycka till!

kramisar Kim


Hejsan Kim! Jag undrar hur får man inspiration till att skriva en bok,utan att härma någon annan bok.Och när ska man ha nästa kapitel om man skirver på Wordpad?
Skulle gärna skriva en bok,men ibland så försvinner min inspertion och då kan jag inte skriva mer.
Skulle bli mycket glad för hjälpen.
MvH Kristina

/ Kristina Bengtsson, 14 år från Sjöbygget

Hej Kristina

Något som är bra för inspirationen är att läsa mycket, och många olika typer av böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där hittar du många boktips och bokbloggslänkar. Välj olika typer av böcker att läsa.

Har själv inte Wordpad, men här är en länk där du kan läsa exakt hur du ska göra. http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-vista/Using-WordPad Gå in här och klicka dig runt tills du är expert på Wordpad!

Ibland försvinner inspirationen och då är det bra att göra något annat än att vara ledsen för att inspirationen inte finns. Ta en promenad, eller läs en bok, se en bra film... Då kommer inspirationen tillbaka.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se under Författartips för fler tips och råd. Titta även här på tidigare besvarade frågor.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB