Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim,

Jag minns att jag ställde min fråga här när jag var 14 år gammal och nu är jag 16 år. Det har gått så fort. Men nu är jag tillbaka med min fråga om min dröm som lyder, hur gör jag för att komma igång med mitt skrivande? Jag har nu under 1 år skrivit allt från dikter, noveller, krönikor m.fl men nu vill jag skriva en bok. Jag vill skriva långt, jag vill inte sluta skriva och det är det som är så tråkigt när jag skriver t.ex noveller... Ibland kan de bli 26 sidor och jag vill fortsätta...vad gör jag(?). Därför kom den tanken om att varför inte skriva en bok? Vad tycker du och undrar om du kan ge mig några tips eftersom du själv är en bra författare? :-)
Tack för att jag fick ställa min fråga här och hoppas på svar!

Hälsningar Mirjeta

/ Mirjeta , 16 år från Sverige

Hej Mirjeta

Tack snälla du för att du tycker jag är en bra författare. Blir jätteglad!

Vet inte om jag tidigare har gett dig rådet med Gula lappar:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hejsan! Jag gillar verkligen att skriva berättelser och jag kan börja på någon jättesnabbt och skriva ett kapitel; sen tar det tvärstopp.
Jag har testat med post-it lappar brevid sängen så jag kan skriva ner mina drömmar men jag får inte riktigt till det.

Så nu till frågorna:
1. Vart får du din insperiation från?
2. Kan man skriva böcker till folk som är äldre än sig själv för jag ¨råkar¨ skriva lite våldsamt och groteskt och liknande.
3. Skriver man det man vill skriva och hoppas på att den blir populär, även om det blir som en blanding mellan flera olika böcker?

/ Julia, 14 år

Hej Julia

1. Den mesta inspirationen kommer när jag sover och jag vaknar fylld av ord. Men inspirationen dyker även upp när jag talar med andra människor, läser en bok, ser ett tv-program eller är ute och går med mina hundar.

2. Viss kan du skriva för äldre än dig själv. Men det som är viktigt är att du inte tänker på att du ska skriva till någon speciell, utan att du skriver till dig själv, för att du ska bli nöjd med din text!

3. Precis! Du ska skriva direkt från hjärtat, om det som berör dig, om det du vill berätta. Du har störst chans att lyckas om du skriver något som är annorlunda, som inte alla andra redan har skrivit.

Lycka till och hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.
Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej! Jag igen. Jag villa bara tacka dig för alla svar du gett mig.
Det betyder mycket för mig att få ett meil av dig. Jag hoppas att jag blir som du en dag.
Tror jag:-) Kram!!!!

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

Åh, vad glad jag blir. Tack! Lycka till med ditt författarskap och hör av dig den dag du får din första bok utgiven.

kramisar Kim


Hej, det är jag igen.
Jag vill veta lite om ditt liv. Är det ookej? Du behöver inte svara på frågorna om du inte vill.
När jag var jette lite sa jag vad mamma skulle skriva och jag ritade bilder till boken.
1. När skrev du din första saga?
2. Vad hade den för tittel?

Jag skriver mycket sagor som jag läser upp ibland.
3. Tänker du bara på att skriva eller vad gör du annars utan att skriva?

Jag vill ofta skriva om sagor som betyder någor. Som man kan ha läsdom av. T.e.x: ett budskap.
4. Gör du något sånt?
5.Villka sorter skriver du?
6. Vad är roligast med att skriva en saga?

Jag gillar att mysa med min familj.
7. Gör du?
8. Har du något annat arbete.
9. Har ngra berättar kompisar?

Det var allt från mig! Tack och kram, med vänliga hälsningar: Anita Flower

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

1. Jag skrev min första bok när jag var åtta år: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

2. Boken heter Röda slottets hemlighet, se länken ovan.

3. Jag tänker bara på mina berättelser, de snurrar ständigt i mitt huvud, vad jag än gör.

4. Förstår att du inte har läst mina böcker eftersom du undrar om jag har budskap i dem. Jag skriver historiska äventyrsböcker som handlar om riktiga historiska händelser. Här kan du läsa mer om böckerna: http://www.kimselius.se/bocker.html

5. Mina historiska äventyrsböcker handlar om staden Pompeji som förintades av ett vulkanutbrott, häxförföljelsen, Romartiden, Digerdöden, Marie-Antoientte, Riddartiden, Egypten, Vikingatiden... och ännu fler historiska händelser. Se här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-bocker.html

6. Jag skriver inga sagor, utan berättelser och det som är det roligaste med det är, att få försvinna bort i fantasin, få befinna mig på en helt annan plats, i en helt annan tid och få vara de personer jag skriver om!

7. Klart att det är roligt att umgås med familjen.

8. Nej, jag arbetar bara som författare, det är ett 24-timmarsarbete.

9. Ja, jag har många författarkollegor.

Kramisar Kim


Hejsan! Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva. När jag blir stor vill jag bli en författare. Jag skriver även sagor nu. Jag försöker skriva med inlevelse och känslor. Finns det något tipps du kan ge mig?
Jag är jette dålig på att stava. Kan man forsetta skriva sagor om man är dålig på att stava? Min sagodröm är att få skriva en saga som trycks ut till en bok som barn kan ha lärdom av. Jag försöker ofta skriva in så att det finns ett budskap. Jag ser upp till alla mina favort författare. Vi skrev en saga tillsammans på skolan. Det var en saga från jettemånga skolor. Alla hjälptes åt. Vi skrev kapite: 13. Sen trycktes boken ut i bibloteket. Boken fick heta: Jakten på det fem halsbanden. Det är en till sak jag undrar över. När man skriver att någon säger något. Vars setter man pungt. Tex:
- Vad är en elifan? frågade Emil. Skriver man så. Eller hur skriver man. Det har jag lite krånkligt med.
Och hur vet man att alla ord stavas rätt? // Kram: Anita Flower

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

Du behöver inte alls stava perfekt för att bli författare, det viktigaste är att du har fantasi och inlevelse i din berättelse.

Så här skriver man:

"Det vill jag gärna göra", sa han.
"Vad vill du göra?" frågade han.
- Det vill jag gärna göra, sa han.
- Vad vill du göra? frågade han.

När du skriver på datorn blir det röda streck under de felstavade orden. Om du klickar till höger på musen kommer det upp olika alternativ till stavning.

För mer tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej jag älskar att skriva och mitt dröm jobb är att bli författare men när jag skriver långa berättelser blir dom inte bra. Jag skriver dikter och hoppar in och skriver in i små texter (se berättelsen "Spökhuset") Vad tycker du jag ska jobba som

/ Emmelie, 11 år från Stockholm

Hej Emmelie

Håll skrivandet vid liv, läs mycket och utveckla ditt språk så kanske du en dag kommer att slå igenom som författare. Du kan även arbeta som journalist.

Kanske ska du gå någon skrivarlinje? Gå in på http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html så hittar du många fler skrivtips. Till höger på bloggen hittar du även länkar till skrivarlinjer.

Lycka till!

kramisar Kim


hej kim!

jag har velat skriva en bäretälse äfte att jag har läst dina förffatartips men jag vet fortfarande inte vad jag vill skriva om.hurska jag kunna hitta de som jag vill skriva om?
hur kommer du på det du vill skriva om alltså vad bäretälsen ska handla om?

/ ....., 11 år från stockholm

Hej ....

Om du vill utveckla ditt skrivande ska du läsa mycket OCH skriva mycket. Då får du inspiration och ditt skrivande blir bättre och bättre.

För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra.

För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i någon av mina böcker så får du se vad jag menar. Gå in på min hemsida www.kimselius.se där kan du läsa smakprov ur böckerna.
Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim! Den här gången är det en lite mer personlig fråga. Jag undrar hur en författares dag ser ut? MVH ditt största fan.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Egentligen finns det inga vanliga dagar för författare, eftersom alla dagar är så olika. Det beror på att man som författare reser runt och föreläser över hela Sverige och även utomlands. Dessutom reser man runt och signerar sina böcker i bokhandeln eller på bokmässor, både i Sverige och utomlands. Man får skriva autografer, blir intervjuad i tv/radio/tidningar. Får vara med i många roliga tv/radio-program.

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktiga historiska händelser och riktiga platser reser jag runt till alla de ställen jag ska skriva om.

När jag inte gör allt det här då går jag upp tidigt. Tar en promenad med mina hundar, sätter mig och besvarar alla mail och brev och alla frågor på Ungafakta. Det tar oftast hela förmiddagen. Därefter är det lunch och ny promenad med hundarna. Sedan är det dags att arbeta med min bok, om jag har tur och inte telefonen ringer eller att det har varit så många mail/brev och frågor att jag inte hunnit bli klar. Ibland läser jag in fakta inför det ämne som min bok ska handla om, ibland sitter jag och bläddrar i alla mina anteckningar, tittar på alla foton jag tagit på min researchresa och så skriver jag. För det mesta arbetar jag till sent på kvällen, efter att ha gjort ett avbrott för middag och lite puss och kram med hundarna och ännu en promenad.

Låter det roligt att vara författare? Det tycker i alla fall jag. Jag älskar att vara författare!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Först och främst vill jag bara säga att dina böcker är helt fantastiska!!
Jag är en riktig bokslukare och älskar att läsa.

Jag har några frågor till dig;

1) Jag ÄÄÄÄÄÄLSKAR historia och funderar på att skriva en novell med en historisk händelse över sommaren. Jag undrar, ska man skriva någon form av tankekarta innan man börjar arbeta på själva novellen?

2) Finns det någon ganska okänd händelse i Sveriges historia som jag eventuellt kan skriva om (när Sverige förlorade Finland är en självklar sak)?

3) Kan du föreslå någon bra författare för en historienörd? (Anna Sparre är helt fantastisk!!)

4) Vad ska man tänka på när man skriver en berättelse?

5) Och slutgiltiga frågan: det kliar i mina fingrar på sommarlovet, snälla, finns någon form av arbete som jag kan göra?!

Tack på förhand! (Älskar dina böcker!!)

/ Alice , 12 år från Karlstad

Hej Alice

Tack Alice, blir jätteglad över allt ditt beröm! Är du medlem i någon av fanklubbarna? Gå in på www.kimselius.se så hittar du dem alla. Du kan även bli vän med mig på facebook eller följa min blogg, alla adresser hittar du på min hemsida...

Nu till dina frågor.

1. Det är jättebra om du skriver en tankekarta eller kanske arbetar med gula lappar som jag gör. Vill du arbeta med gula lappar gör du så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

2. För att hitta en relativt okänd händelse i Sveriges historia tycker jag du ska gå till biblioteket och titta igenom de historiska lexikon de har. Eller be någon av bibliotekarierna hjälpa dig att leta fram en bra faktabok som kan hjälpa dig leta fram rätt händelse.

3. Olof Svedelid har skrivit många bra historiska romaner. Elsi Rydsjö skriver historiska vuxenromaner, oftast mycket starka kvinnoporträtt!

4. Skriv från hjärtat, om det du vill berätta. Skriv till dig själv!

5. Skriv! Besök ensamma äldre, läs böcker, utforska biblioteket. Detta kanske inte räknas som arbete, men det ger dig kunskap och tillfredsställelse. De äldre har många historier att berätta, kanske något du kan använda dig av i ditt författarskap.

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får din första bok antagen av ett förlag.

kramisar Kim


Hejsan Kim :)
Jag hade faktiskt bara tänkt skriva för att tacka för dina fantastiska råd, jag har skrivit förut, men det har ungefär hundra andra så jag förväntar mig inte att bli ihågkommen :P
men meddans jag nu sitter här kom jag faktiskt på en fråga, som jag hoppas du kan svara på.

Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok, och hur lång tycker du att en bok kan bli? handlar det om hur länge författaren kan hålla upp tempot och spänningen eller finns det något annat som är värt att ta i beräkning? sammanfattningen är alltså: finns det en gräns för hur lång en bok borde / eller ska vara?
Hoppas jag uttryckit mig bra, inser nu i efterhand när jag läser om detta att det är lite svårt att tolka. Men jag är fortfarande bara femton, all grammatik har inte fastnat i huvudet, tack och lov. har alldeles för mycket annat på tankarna.
Ha ett underbart sommarlov.

mvh/ Ida

/ ida, 15 år

Hej Ida

Vad roligt om mina svar har varit dig till hjälp i ditt skrivande, det gör mig glad. Lova att du berättar för mig när du får din första bok publicerad!

Det tar ungefär 1,5 till 2,5 år för mig att skriva en bok, därför håller jag på med flera böcker samtidigt. Som du säkert vet skriver jag historiska äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser, det innebär att jag måste läsa många faktaböcker och jag reser även till platserna. Om jag bara skulle jobba med en enda bok åt gången skulle det ta lång tid mellan böckerna, därför jobbar jag med flera böcker samtidigt.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.
Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.
Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Men som du vet var många av Harry Potterböckerna på närmare 1000 sidor. Därför kan man inte säga att en bok ska ha ett visst antal sidor, ovanstående siffror är det som förlagen försöker följa.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej igen min favoritförfattare! Den här gången undrar jag hur många fler Theo och Ramona-böcker du tänker skriva? Själv vill jag att du skriver hur många som helst. Från ditt största fan.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Tack för att jag är din favoritförfattare. Det gör mig jätteglad.

Har inte bestämt hur många Theo och Ramonaböcker det ska bli, det beror på hur de klarar sig i böckerna, om jag hittar bra ämnen att skriva om... Tror säkert att du har sett att jag på lördag befinner mig i Malmö för att signera en helt ny bok om Theo och Ramona: Theos Pompeji! Har du missat det, kika här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/06/nu-slapps-theos-pompeji.html

Kramisar från Kim


Vem skrev världens första bok?

/ Algot, 11 år från Forsy,Finland

Hej Algot

Den äldsta bevarade tryckta boken är en buddhistisk text, den s.k. Diamantsutran från 868, en rulle hopfogad av sju pappersblad. Den sägs vara skriven av Wang Jie.

Den äldsta kända kinesiska boken skriven på papper är från år 256. Den är i rullform. Eftersom långa texter blev ohanterliga i rullar, började man vecka papperet och sy ihop det till en bunt, s.k. fjärilsband. En sådan bok liknar till det yttre en västerländsk häftad bok, men texten är tryckt bara på en sida av papperet; de invikta sidorna är blanka.

Kramisar Kim


varför vill du skriva böcker Kim från matilda

/ matilda, 10 år från olshammar

Hej Matilda

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji" eller gå in på youtube och lyssna och se när jag läser ur flera av mina böcker.

Jag älskar att vara författare, hoppas att du tycker om att läsa det jag har skrivit!

Kramisar från Kim


hej!:)

jag har drömt om att bli författare sen jag gick i tvåan, och har skrivit massor av berättelser sen jag var typ fem år.men jag har så lite tålamod och varje gång jag skriver tröttnar jag och börjar på en ny berättelse,och jag har svårt att skriva ner detaljer. och nu har jag börjat tröttna på alla berättelser jag skrivit och det var skitlängesen jag skrev. jag vill fortfarande bli författare, men jag vill också arbeta inom konsten. jag har tänkt att jag kanske kan arbeta med både och,men mitt intresse för att skriva försvinner...
ska jag ändå satsa på det, för jag älskar att hitta på historier, et är bara jobbigt att skriva ner dem-.-

/ louice, 14 år från tyringe

Hej Louise

Det finns något som heter Berättarfestivaler, se här: http://www.sagobygden.se/ Då berättar man sin historia, utan att ha skrivit ned den. Kanske är det något för dig.

Ibland går det upp och ned med lusten att skriva. Släng ingenting av det du har skrivit. Ta en paus ifrån skrivandet om det inte känns kul.

Konst och författarskap går bra hand i hand, eftersom du kan göra bilderböcker för mindre barn om du är duktig på att illustrera.

Gå in och kika på länken och håll fast vid båda dina intressen och gör det du tycker är roligast för stunden.

kramisar Kim


Hejsan, Kim!
Hoppas du mår bra<3
Nu är det Sommarlov, det är skönt!
Får du Sommarlov?
I så fall, när?
Och vilken stil gillar du och skriva?
Jag är en sån som älskar att läsa, och skriva!
KRAMIS KIM!

/ Ronja, 11 år från Alingsås

Hej Ronja

Jag mår alldeles utmärkt. Förstår att du tycker det är skönt med sommarlov. Nej, jag får inget sommarlov, fantasin i mitt huvud tar aldrig ledigt och inte heller frågorna här på Unga Faktas Panel.

Jag har skrivit 14 historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona, samt 2 böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland. Kika in här http://www.kimselius.se/bocker.html så kan du läsa mer om böckerna.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig om du läser någon av mina böcker, skulle vara roligt att få höra vad du tyckte om den.

Kramisar Kim


Hej!
Jasmin här, jag gillar verkligen skriva och läsa, jag märkte det när jag började läsa Laura Trenters böcker
förr tyckte jag det var hur tråkigt som helst men det e helt fel, det e bara att man måste hitta sin smak i böckernas värld, min smak är böcker om vänskap,skolan och äventyrer genom en tonåringsliv eller tonåring, jag gillar läsa om tonåringar eftersom jag själv e en tonåring och i vissa böcker känner jag igen mig själv. just nu är jag 13 och jag håller på att skriva en egen bok just nu och det går verkligen jättebra och jag skulle vilja fråga om det går att publicera eller är jag för ung? Hur gammal var du när du publicerade din första bok?

Tacksam för svar :)

/ Jasmin, 13 år från sverige

Hej Jasmin

Visst går det att få sin bok publicerad i din ålder. Kika in här får du se: http://www.kimselius.se/tips.html

Jag var faktiskt så gammal som 43 år när min första bok kom ut, men jag skrev min första bok när jag var åtta år: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Har du läst någon av mina böcker? Om du tycker om Lauras böcker och gillar äventyr och spänning tror jag säkert du skulle tycka om mina böcker också. Kika in här: http://www.kimselius.se/bocker.html Där kan du läsa flera kapitel ur varje bok, bläddra i dem och få en känsla för hur boken är.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Håll din dröm levande och tro på dig själv. Det är det allra viktigaste för att lyckas. Ge aldrig upp! En dag slår din dröm in, bara du är tillräckligt envis!

Kramisar Kim


Hej Kim! Hur skriver man en riktigt bra rysare?

/ Nea, 12 år från Sverige

Hej Nea

En ryslig rysare ska vara spännande och ha oväntade händelser. Den bästa rysaren är den som får läsaren att hoppa högt av att något oväntat händer.

Kanske kan du använda dig av mitt skrivsätt? Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim




Hej Kim!
Ända sedan jag har varit liten har jag alltid haft historier i huvudet. Efter en jobbig period satte jag mig ner vid datorn och började skriva.
Idag skriver jag så mycket jag hinner, jag tycker att det är jättekul.
Jag har varit iväg på en författarskola i danmark och där fick jag lära mig mycket som jag inte har vetat om innan. Jag har träffat dig, men det var under bokmässan så du kan inte minnas det. Eftersom att jag bor där jag bor såhar jag gått på en skrivarkurs som Bredow höll i.
Mina frågor är: Vilken tidsform (nutid, dåtid) är vanligast att man skriver berättelser med, finns det en bestämd? Är du en författare som försörjer dig helt på skrivandet, är det svårt att bli det? Hur gjorde du för att få dina berättelser att bli publicerade? Om du har en deadline på en bok, blir det då inte svårare att få ner allt som du har i huvudet på papper? Kollade folk någonsin snett på dig också när du var i min ålder och sa att du ville bli författre?
Kram Emma Svensson

/ Emma Svensson, 16 år från Värnamo

Hej Emma

Tyvärr minns jag dig inte. Om du går in på min hemsida http://www.kimselius.se/Bokm2009.html så kan du se bilder från bokmässan, kanske du är med på bild. Berätta det i såfall för mig så vet jag vem du är.

Lyckliga dig som har fått gå kurs för Katarina OCH skrivarkurs i Danmark. Kika in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/06/skrivtips-infor-sommaren-skrivarkurser.html så hittar du fler skrivarkurser.

Som författare väljer man helt och hållet själv i vilken tidsform man vill skriva sin berättelse.

Det stämmer att jag försörjer mig helt på mitt författarskap. Arbetet här på Unga Fakta gör jag helt ideellt för att hjälpa andra att nå sina drömmars mål, precis som jag har gjort.

Jag skickade in till ett förlag och hade turen att de antog min bok. Här kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/fakta-om-mig.html

Vet du, det låter säkert konstigt, men jag skriver bäst när jag har en deadline att hålla! Det beror mycket på att jag arbetar väldigt koncentrerat och lever dygnet om med mina romanfigurer.

Nej! Men jag har förstått att det verkar vara vanligt nuförtiden.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där ser du om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera, där hittar du även fler tips och råd.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Lycka till med din bok och hör av dig den dag du får din bok antagen! Välkommen tillbaka om du har fler frågor.

Kramisar från Kim


finns monster

/ julia, 8 år från sundsvall

Hej Julia

Jag är ingen monsterexpert, men jag tror inte att det finns monster. Kika in på panelen igen och se om där finns någon monsterexpert.

Kramisar Kim


Hejsan Kim M. Kimselius!

Jag är en tjej på 12 år och undrar:

1.Kan vem som helst skicka in till bokförlag om man har skrivit een saga,berättelse?
2.Kan du säga olika bokförlag som man kan skicka in till?

/ Lisa, 12 år från Varberg

Hej Lisa

1. Javisst, precis vem som helst kan skicka in sin berättelse till ett bokförlag.

2. Gå in på http://www.kimselius.se/tips.html så hittar du länkar till olika förlag. Men du kan också söka på Google, då skriver du bara Bokförlag i sökrutan och så kommer det upp massor av olika förlag.

Lycka till med din bok!

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB