Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej, jag vill veta hur man kommer på en dikt . För du är en författare och skriver böcker , så då kanske du vet hur man börjar ? :)

/ Merna, 10 år från Irak

Hej Merna

Visst är jag författare, men jag tycker inte jag är speciellt bra på att skriva dikter.

Här är en jättebra länk där du kan hitta hjälp att skriva din dikt: http://www.dikta.se/ Där kan du också lägga ut din dikt så att andra kan läsa den. Du kan även lägga ut din dikt på http://www.ungafakta.se/ungaberattare/.

Lycka till med din dikt!

Kramisar Kim


Hej


Kan jag få din mejl adress



LÅSASFÖFATTAREN

/ Cajsa, 11 år från ystad

Hej Cajsa

Min mailadress är forfattare@kimselius.se om du vill skriva privat till mig.

Vill du ställa författarfrågor kan du göra det här på panelen.

Om det är så att du tänker skicka din berättelse till mig kan jag redan nu säga att jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det. Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har.

Ser fram emot ditt mail.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag vill jobba som ekonom när jag blir stor, för jag gillar matematik, och pappersarbete, kläderna och kontoren, verkar vara min grej. Jag vill också ha en bra lön, runt 30 000-35 000, om inte mer. Jag vet att man som ekonom får ungerfär runt det i lön.
I skolan på svenskan skriver vi ju. Jag går i 5:an, och älskar att skriva. Det bästa är att få beskriva. Detta har jag skrivit: "Vi ville bara gå och filosofera, över alla upplevelser och vackra minnen vi fått, på vår Europaresa, såhär långt. De ända som kanske kunde höra våra tankar var träden. Miljön här var så...lugn. Solen sken och buskarna blommade".
Nu har jag kommit på att skriva det vill jag göra, hela mitt liv kanske. Problemet är väl lönen. Jag vill köpa kläder som är underbara. Prada, Gucci, Dior, Chanel är några. Det har jag alltid drömt om. Jag vet att T.ex. Camilla Läckberg får 5 miljoner i lön varje år, men hon är så känd. Vad får man om man inte är så känd. Jag är tacksamm för svar. Det kan bli ekonom, det kan bli författare...<3

/ Sofia, 12 år från Skåne

Hej Sofia

Som du själv skriver är det inte alla författare som tjänar så mycket pengar, därför är det bra om du utbildar dig till ekonom, så att du kan köpa alla dyra saker du drömmer om. Skriva kan du göra på din fritid och om du har tur slår du igenom som författare och tjänar lika mycket som de högst betalda författarna.

De flesta författare har ett annat yrke som de försörjer sig på, eftersom det är få förunnat att kunna livnära sig på sitt författarskap.

Gå in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html där kan du läsa tips och råd om hur du ska skriva din bok, skicka in till förlag etc. Men du kan också läsa om personer som varit betydligt yngre än vad du är nu när de slog igenom som författare.

Lycka till med din dröm, och håll den levande!

kramisar Kim


Hej aså ni är så duktiga på att skriva böcker jag undrade om ni kan hjälpa mig men en bok som jag håller på att skriva jag har skrivit 200 berättelser och 30 dikter jag älskar att skriva berättelser och dikter min favorit ämne är svenska älskar svenska min lärare tycker att jag ska änmäla mig till en tävling men jag vet inte aså hur kan jag dela med alla mina berättelser och skriva mina berättelser och vinna jag vet inte hur ni vet mycket så om ni kan ???

Tack så mycket

/ kawthar, 12 år från norrköping

Hej igen Kawthar

Oj, det var mycket du har skrivit.

Gå in på min hemsida: http://www.kimselius.se/tips.html Där hittar du länkar till skrivartävlingar med mera. Kanske kan detta var till din hjälp när du skriver?

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar från Kim


Hej du är bäst jag har läst alla dina böcker jag ville bara ha några tips hur ska jag börja skriva en bok en nybörjare kan ni hjälpa mig jag har skrivit jätte många berättelser och jag försöker skriva en bok så kan ni hjälpa mig ??
Tack

/ kawthar, 12 år från Irak

Hej Kawthar

Tack, vad roligt att du tycker om mina böcker och har läst alla. Om du går in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html kan du läsa smakprov ur alla böcker jag skrivit, även de som ännu inte kommit ut.

Här ska du få lite skrivtips. Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!!
Aså jag hittar inte en dinosaurier som heter Seismosaurus jag har ett uppgift jag hittar ingen fakta om den hur ska jag hitta fakta om det kan ni hjälpa mig och hitta fakta om Seismosaurus??

Tack!!

/ kawthar, 12 år från Irak

Hej Kawthar

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


hej det e så att jag vill skriva en bok om hur jag mådde när jag flyttade ihop med mitt ex och hur han och hans föräldrar behandlade mig. men ajg vet inte hur jag ska börja och hur jag ska lägga upp det.

jag har tre handikap som gör att allt blir svårare för mig. jag har autistiska spektrumstörningar (nästan samma sak som asbergers syndrom) en lindrig utväcklingsstörning och epilepsi.

jag skulle bli glad om ajg fick hjälp och komma igång med hur jag ska lägga upp det. och en spark i baken så ajg kommer igång.

hoppas du får en trevlig sommar mvh vlora

/ vlora holmgren, 24 år från trelleborg

Hej Vlora

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

BOKFÖRLAG:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Här kan du läsa om en ung kvinna med lite av samma problem som du. Hon har gett ut en bok och hon är vän med mig på facebook.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt. Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej kim!

Sanna igen, jag ville bara seja tack för att du svarade på mina frågor och för dom goda råden!
Jag undrar om du kanske skulle villa läsa min saga någon gång, alltså när jag har renskrivit den på datan kanske jag kan skicka den till dig det skulle vara väldigt kul för mig om du läste den! (Jag har lånat litte namn ifrån din böcker bara så att du vet). Men tyvärr så har jag inte facebook.
jag har några frågor också.

1 Vad hete och handlade den första boken du skrev om?
2 Kan du komma till herrljunga någong gång?
3 I så fall när?
4 har du någon ide för ett franskt efternamn?
5 Kan man bli författare och trycka up en egen bok när man är så ung som jag är?
Det var mina frågor hoppas att du har det bra! Tack på förhand.

kramisar SANNA

/ sanna, 12 år från herrljunga

Hej Sanna

Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under Författartips hittar du fler tips om hur du bygger upp din berättelse, där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

1. Jag har skrivit 16 böcker: "Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

2-3. Det skulle vara jättekul att komma till herrljunga. Du får tipsa din lärare om att jag reser runt och föreläser. Ni bokar mig hos Författarcentrum Syd som du hittar adress till här: http://www.kimselius.se/kontakt.html

4. Duvall.

5. Jo, det kan man. Se http://www.kimselius.se/tips.html så hittar du både adresser till var man trycker upp böcker och andra i din ålder som har gett ut böcker.

Lycka till med din berättelse.

kramisar från Kim


Hej Kim jag heter Sanna och jag älskar dina böcker! I år har jag läst dom 12 första böckerna om Theo och Ramona. jag trodde att det bara fanns 12 men när jag såg att det kommer ut den 14 boken i augusti blev jag fundersam jag har längtat efter att få fortsätta att läsa om Theo och Ramona. Så jag undrar vad den 13 boken heter och var jag kan köpa den. Jag vill också bli författare och jag skriver en hel del sagor just nu skriver jag en som handlar om giljotinen snart har jag skrivit 15 A4 papper. Så jag undrade om du kannske har några tips? Det är tack vare dig som jag började skriva historiska sagor. Jag har alltid haft vild fantasi och tyckt det är lätt att skriva sagor för det är så kul. jag hoppas att du svarar på mina frågor tack för mig hörs.

SANNA

/ sanna, 12 år från herrljunga

Hej Sanna

Tack för att du älskar mina böcker, det gör mig jätteglad!

Det kommer ut både nr 13 OCH nr 14 i augusti. Böckerna heter THEOS POMPEJI och BOUDICAS STRID MOT ROMARNA.

Här kommer lite tips: Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom du håller på att skriva en bok om Giljotinen tycker jag du ska gå in på min blogg och läsa det här:

http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/05/giljotinen-ett-lopande-band-mordredskap.html

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Ha det så bra! Lycka till med ditt skrivande och tack för att du läser mina böcker!

Kramisar från Kim



Hej

jag har sickat tidagare men jag vill säga saman laagt har jag skrivit 34 sagor och dikter

KRAMISAR FRÅN LÅSASFÖRFATTAREN

/ Cajsa, 11 år från ystad

Hej Cajsa

Oj, det var mycket text! Bra gjort! Fortsätt skriv.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Kramisar från Kim


Hur blir man författare?
Är den någonting som är bra att göra?

Jag har alltid älskat att läsa sedan jag var liten och skriva!
Mitt bästa ämne i skolan är svenska såklart.
Mina lärare tycker också att svenska är mitt bästa ämne!
Jag skulle så gärna vilja bli författare så kan jag få några tips om vad jag ska tänka på när jag skriver?


Mvh Mathilda

/ Mathilda Lundh, 11 år från Falköping

Hej Mathilda

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa! Då blir det en jättebra bok.

Med andra ord är inte det viktigaste att du kan stava perfekt. Nej, det viktigaste är att du älskar att skriva och verkligen brinner för det.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utvecklas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

För mer tips, se tidigare svar här på Unga fakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


varför finns det inte några sorliga sagor t.ex en tjej älskar en häst så dör den på unga fakta sajten och så unga berättare

/ lovisa, 10 år från sollebrunn

Hej Lovisa

Det är ju läsarna som skickar in berättelser till Unga Berättare, och de vill kanske inte skriva sådana berättelser...? Vet faktiskt inte, för jag har ingenting med Unga Berättare att göra. Jag svarar bara på frågor här på panelen.

Du får skriva en egen berättelse och skicka in!

Kramisar Kim


Hej!

När jag blir stor vill jag också bli författare så jag undrar vad som krävs för att bli författare?
Hoppas du hinner svara idag innan klockan 16.00 .

MvH / Hanol

/ Hanol från Stockholm

Hej Hanol

För att bli författare bör du läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Glöm inte att det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har en fråga.
Jag har precis läst "Äventyr med Sigge" jag vet att de ska komma en till sigge som heter "Det spökar Sigge" men kommer det nånmer sen eller är dem slut?.
/// Jag vet inte om du vet det men jag bara måste fråga hehe dålig fråga=)
Hej då!=)

/ Nicole, 11 år från Enköping

Hej Nicole

Jag hittade många böcker om Sigge. Gå in på den här länken så ser du böckerna:

http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=18523

Kramisar Kim


Hej, jag har två frågor till dig..:)
fråga 1: Jag håller på att skriver en bok och de som har läst den tycker att den är jätte bra! jag har skrivit fyra A4-papper med mycket liten text. så min fråga är finns det en möjlighet att en som är tretton år kan bli en bra författare..?? :):D

fråga 2: jag bor i ljungby och skulle jätte gärna vilja att du kom till bokhandeln här. jag har kollat på din hemsida men hittar inte vart du har skrivit vart du kommer?? så jag tänkte bara fråga lite snabbt om/när du kommer till ljungby??
P.S det hade varit jätte kul i så fall!!
Kramar från mig....

/ Annie, 13 år från Ljungby

Hej Annie

1. Javisst är det möjligt. Gå in här http://www.kimselius.se/tips.html så kan du läsa om de som varit yngre än dig och slagit igenom som författare.

2. Under Anteckningar står det var jag är. Men just nu är det "sommarlov" och det enda evenemang som står där är Bokmässan till hösten. Just nu finns det inget inplanerat besök till Ljungby. Kanske kan du besöka bokmässan i Göteborg så får du träffa mig där?

Kramisar Kim


Hej igen Kim!
Jag såg att du svarade på mina föregående frågor.
Jag är tacksam att du svarade på dom.
Nu har jag kommit på flera frågor.
Hoppas du gillar dom.


1. Hur blev du författare?
2. Har du någon gång gjort en djur bok?
3. Har du läst alla Harry Potter böcker av J.K.Rowling?
4. Skulle du vilja ha dina böcker som film?Jag tror säkert att de skulle bli bra som film. Men ibland är det ju lättare att förstå handlingen när man läser än när man tittar.
5. Har du nån gång åkt till Nässjö??
6. Vad inspererade dej till att bli författare??
7. Hur många böcker har du gjort under de senaste 20åren??
8. Vad är en novel??
9. Har du gjort kasperdockor nån gång?(Om svar Ja, hur gjord du dom??)
10. Vilket är ditt favorit djur??
11. Har du nån gång gjort ett mycke intressant besök i nåt annat land som inspererade dej till en ny bok??
12. När kom dina berättelser ut som böcker?
13. Gillade du hästar när du gjorde Hästtidningar?
14. Hur brukar man börja innan man blir riktigt bra författare som du??
15. Hur kommer du på ider till dina böcker??
16. Har du nån gång vunnit nåt pris i författande??
17. Hur mycket känar $$$ man på att bli författare??

Mvh//Wilma

/ Wilma, 10 år från Nässjö

Hej Wilma

1. Bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, slog igenom när jag var 43.
2. Nej
3. Ja.
4. Ja kika in på den här länken så får du se en filmsnutt från Tillbaka till Pompeji: http://www.youtube.com/watch?v=g9_zKFbPV5M
5. Bara åkt igenom.
6. Som sagt, jag bestämde mig när jag var åtta år för att bli författare, bara för att jag hade så många berättelser inom mig. Gå in på den här länken http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html så kan du läsa om min första bok
7. 16
8. En kort berättelse
9. Nej, men jag har skrivit kasperdockspjäser.
10. Hundar
11. Jag reser till alla de länder jag skriver om: Här kan du läsa om några av mina resor http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-resor.html
12. Första boken kom ut julen 1997.
13. Ja
14. Man skriver så mycket man kan och läser mycket!
15. För det mesta när jag sover eller är ute och går med hundarna.
16. Ja, min bok Tillbaka till Pompeji blev utsedd som en av årets fem bästa utländska ungdomsböcker på Island 2009. Boken hette Aftur til Pompei på isländska.
17. Det är olika från författare till författare.

Kramisar Kim


Hej, det är Max igen. Den här gången undrar jag varför du har gjort två snapphaneböcker? Du tar fortfarande förstapriset på min författare-lista.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Underbart att jag har förstaplatsen på din författarlista! Blir jätteglad!

Jo, den första boken "Snapphanar!" lästes av Snapphanekommunerna och de tyckte så mycket om den boken att de undrade om jag ville skriva ännu en bok om snapphanehändelser i deras trakter och jag tackade ja. Därför blev det två Snapphaneböcker. Här kan du läsa lite om researchresan inför den ena boken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/05/snapphanar-och-snapphanebygden.html

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim



Hej Kim!
Jag har precis börjat läsa dina böcker om Theo och Ramona (skall börja på Faraos förbannelse) och de är verkligen jättebra! Men jag undrar, vilken av dina böcker är du mest nöjd med?

Hälsningar Emelie

/ Emelie, 13 år från Varekil

Hej Emelie

Jag älskar alla mina böcker, men mina tre favoriter är Giljotinen, Det glömda kriget 1808-1809 och Kinesiska Draken.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa mer om böckerna.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim



Hej Kim!
Jag undrar hur man blir en författare?
Hur kan man börja för att få spännande böcker??
Hur får du ider till dina böcker?
Har du nåt tips till en nybörjare??

Mvh//Wilma

/ Wilma, 10 år från nässjö

Hej Wilma

1. Genom att läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

2. Nu till hur du gör din berättelse spännande: För att en bok ska bli spännande bör den börja bra:

Här kan du läsa hur mina böcker börjar:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

Dessutom bör du försöka sluta varje kapitel spännande för att läsaren ska vilja fortsätta läsa vidare. Det kan du göra genom att låta huvudpersonerna hamna i knipa, t.ex.: "Hon slet upp dörren och stelnade till inför vad som stod utanför på trappan." (ur Kimberlie - Ett nytt liv). Detta var sista raden i ett kapitel. Tycker du att det känns spännande, som om du vill läsa vidare? Tror nog det... Då förstår du säkert vad jag menar med att sluta kapitlet spännande.

Tänk också på att inte ha för långa uppräkningar, miljöskildringar eller tal, utan låt allting flyta ihop i en angenäm historia, då blir berättelsen spännande.

3. Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böckerna" och "Tillbaka till Pompeji" så ser du bilden av hunden. Min debutbok (första bok) är just "Tillbaka till Pompeji". Boken kom ut julen 1997. Den har nu sålt i stora upplagor, är översatt till många språk och är otroligt populär!)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ordlista längst bak i varje bok. Faktadelen har blivit mycket uppskattad. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse, eftersom just den serien är en Historisk Äventyrsserie. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag massor av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar. Men det är också mycket arbete. Speciellt med mina historiska äventyrsböcker, eftersom det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Men jag skriver inte bara Historiska Äventyrsböcker. Eftersom jag har skrivit sedan jag var åtta år och lagt alla mina berättelser i lådor, finns det många olika berättelser där. Bland annat en serie som utspelar sig på Nya Zeeland. Den serien heter ”Kimberlie” och handlar om Kimberlie och Andy. Den serien skrev jag efter min första resa till Nya Zeeland. Där fick jag så mycket inspiration, av miljön, människorna, djuren, ja allt jag upplevde. För att läsaren ska lära sig lika mycket om Nya Zeeland som jag har gjort, har jag även i den serien en faktadel OCH bilder. Vilket jag har börjat ta med i mina Historiska Äventyrsböcker också.

Så du ser, det finns många sätt att hitta inspiration.

4. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där ser du om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera, där hittar du även fler tips och råd.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Det här är igentligen ingen författar-fråga men jag vill så väldigt mycket träffa dig och jag undrar var och när jag kan göra det. ps du är fortfarande den bästa författaren genom tiderna enligt mig.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Tack för dina fina ord Max, jag blir jätteglad.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där ser du om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera. Du kan även tipsa din lärare om att jag reser runt och föreläser i skolorna. Kanske kan jag komma till din skola. På min hemsida under Kontakt hittar du telefonnummer och adress till Författarcentrum Syd där mina föredrag bokas.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Ha det så bra! Hoppas vi ses!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB