Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hej Kim!
Det här är ingen fråga, men jag är så himla glad idag, för att jag har säkert skickat in 10 sagor och dikter men aldrig ALDRIG har någon av berättelserna kommit ut.. I går gick jag ut på google och sökte på mitt namn (Wilma Stenhardt) då det kom fram att jag hade skrivit in till er på ungafakta då jag frågade en fråga, och frågan blev besvarad. Sedan dess då jag skrev in frågan till er då jag bara var 9 år hade jag helt totalt glömt bort er hemsida. Och när jag såg frågan, mindes jag plötsligt sidan, då tänkte jag::
Ja jag kanske skulle försöka med att skicka in en berättelse så får vi se om den kommer med! Och så gjorde jag det...Och nu idag när jag kollade in på sidan låg dom där, dom 2 första berättelserna, jag blev helt galen och ringde runt till alla jag känner. Det kanske värkar lite konstigt att jag blir glad bara över att mina 2 berättelser kom med, men för mig är det helt otroligt....Alla dessa gånger jag har skickat in och nu så är dom bara där....
Helt otroligt! Tack så mycket för att dom kom med........
Massor av kramar från mig (Wilma)
/ Wilma Stenhardt, 11 år från Täby
Hej Wilma
GRATTIS! Jag förstår hur glad du blir. Jag har ingenting med att göra att dina berättelser kom med, det är helt andra personer som sköter det. Jag kan bara lyckönska dig till att ha lyckats få berättelserna med, det är mycket svårt eftersom det kommer otroligt många berättelser till Unga Berättare.
Fortsätt skriv!
Kramisar Kim |
Hej Kim
Jag undrar: om man har skrivit en bok, och om man skriver en till, men förslaget man har skickat innan på trycker inte den ålden som boken är tillför.
Vad gör man?
ska man ta ett annat?
/ Jenny martinsson, 15 år från Göteborg , Torslanda
Hej Jenny
Om jag fick mitt manus antaget av ett förlag och de vände sig till en annan åldersgrupp än vad jag hade tänkt mig, då skulle jag inte bry mig om det. Jag skulle bara vara glad att de ville ge ut min bok. Dessutom vet jag av erfarenhet att den åldern man har skrivit boken för ändå hittar boken och läser den.
Om du får ditt manus antaget, tacka ja. Men du kan också skicka in till flera förlag samtidigt, då får du alternativ ifall flera av dem tackar ja samtidigt.
Lycka till!
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Du skriver på din hemsida att man kan skicka in sitt manus till ett bokförlag, och om de tycker om det trycker de upp boken. Men min fråga är: vad händer sen när dem har tryckt upp boken? skickas den till någon/några bokhandlar eller kommer de hem till en? Och om de kommer hem, vad gör man då? Och vad händer om dem kommer till en bokhandel? Jag vet att det är en chans på miljonen att man får sin bok upptryckt, men jag är nyfiken för jag håller på att skriva en bok, fast att jag inte är så gammal. Och en sak till måste man ha utbildning för att bli författare? Och i sånnafall finns det universitet i sverige där man lär sig att bli författare?
tacksam för svar.
kram Agnes
/ Agnes, 14 år
Hej Agnes
När förlaget antagit din bok sköter de därefter allt, såsom omslag, tryckning, marknadsföring etc. Det du kommer att få göra är att resa runt och signera dina böcker och föreläsa. Du får ett visst antal böcker till dig personligen, cirka 10 stycken, som du kan ge bort till vänner och bekanta.
Nej, du behöver ingen utbildning för att bli författare.
Ja, det finns speciella skrivarlinjer man kan gå. Du kan gå in på www.google.se och söka på "Skrivarlinjer" så får du upp många förslag på skolor och utbildningar.
Lycka till!
Kramisar från Kim |
hej jag läre mej adrig matte . jag vet inte hur ska jag göra att klar provet .
min fröken hjälper mej . men sen glömmer ja bort allt hon har sagt .
snälla hjälp mej vad ska jag göra att bli bättre
/ tina, 15 år från halmstad
Hej Tina
Det är bättre att du ställer frågan till vår Ekonomiexpert Ylva Yngveson.
Kram från Kim |
Hej Kim!
Jag har skrivt en bok, eller ja, den är 40 sidor på Word med storlek 12, och 1,5 mellan varje rad och typsnittet Book Antiqua. Min kompis har läst den och tycker att den borde skickas in. Jag har även lagt ut den lite diskret på internet där jag vet att personer jag är halvkompis med (inte på riktigt, utan, kompisar från nätet) kan läsa. De har sagt att den är väldigt bra, och även de tycker att jag borde skicka in den till ett bokförlag.
Jag vill egentligen inte detta, för det är en berättelse om MIG, om mitt liv och en del privata saker. Jag har bytt ut namn och så, men det är lätt att första vilka alla är. Jag gav den till min lärare som sa att den var mycket bra, men även hon hade lätt att förstå vem som var vem. Jag har skrivt om vem jag är kär i och eftersom att jag är kär i en tjej vill jag inte att alla ska få veta det.
Men samtidigt vill jag också att fler ska ta del av den, för många säger att den berört dem mycket... Kan man låta bli att skriva sitt namn som författare? Liksom, OM det blir en bok vill jag inte att min släkt ska läsa den bara för att jag skrivit den.
Hur tycker du att man ska göra? Jag vill ju ha min berättelse i form av en bok, men ändå inte... Det är komplicerat och säkert väldigt svårt att svara på, men det skulle betyda en hel del om du gjorde det. :)
/ Louise, 13 år från Skåne
Hej Louise
Tycker absolut att du ska skicka in din berättelse till ett förlag. De vill säkert ha dubbelt så många sidor, men gör ett försök. När boken ges ut kan du ge ut den under psedonym, alltså under ett annat namn än ditt eget, det är helt okej.
Din bok låter mycket intressant och jag tror att det är bra om fler får ta del av den. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" ser du hur du kontaktar förlag. Där hittar du också något som heter "Digitalboken" där du kan lägga ut din text på nätet för att andra ska kunna läsa och kommentera den.
Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.
Kramisar från Kim |
Hej kim,
Jag har en liten fråga;
Jag håller på att skriva en bok och är på sidan 74, men nu har jag fått hjärnsläpp.
Vad gör du när du inte kommer på något?
Kram, Jenny M
/ Jenny martinsson, 15 år från Göteborg , Torslanda
Hej Jenny
Oj vad tråkigt att du inte kommer vidare. Jag brukar aldrig ha några problem med att inte komma på vad jag ska skriva. Däremot har jag problem med att få tiden att räcka till för att skriva allt det som snurrar runt i mitt huvud.
Däremot kan jag ibland "köra fast" på slutet i ett kapitel eller början. Då tar jag en promenad med mina hundar och bollar olika idéer, eller bara njuter av promenaden. Det brukar hjälpa.
Kanske du ska prova med min "Gula-lappar-teknik"? Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim
|
Hej!
Jag har planerat att skriva en deckare, har alla karaktärer och största delen av själva storyn klar för mig. Eftersom jag har skrivit en hel massa mysterieberättelser tidigare tänkte jag ge mig på något nytt genom att låta den här utspela sig någonstans i forntiden, möjligen medeltiden då jag tycker att jag vet mer om den än någon annan tidsålder (bortsett från den vi har nu, vill säga)
Så till min fråga, har du några tips på vad jag ska tänka på? Jag vet inte riktigt hur jag ska visa när det hela utspelar sig genom min text - efter ett tag förstår man väl men jag vill undvika förvirring av olika slag. På något sätt behöver jag beskriva att det är just medeltiden om jag nu väljer det, och dessutom i England eftersom det nog skiljer sig en del från samma tid här i Sverige - men jag vill inte börja min berättelse med en stor miljöbeskrivning, det är varken kul att skriva eller läsa, enligt mig.....
Ytterligare något jag funderar över ät hur man beskriver strider så att det låter trovärdigt och samtidigt är spännande, exempelvis fäktningsstrider med svärd. Som man kanske förstår har jag inte varit med om särskilt många sådana strider i verkliga livet, hehe=)
Vet du något mer som är viktigt att tänka på när man skriver historier som är satta i forntiden? Tips?
tack på förhand=)
/ Clara, 14 år från Västerås
Hej Clara
Om du ska lägga din handling i forntiden bör du läsa in just den tiden du skriver om.
Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.
Det bästa sättet att beskriva en fäktscen är faktiskt att prova på fäktning! Du kan också läsa böcker om fäktning. Om du inte vill lägga ned det arbetet behöver du inte beskriva fäktningen i detalj. Du kan även se filmer där de fäktas och försöka beskriva med ord vad det är du ser. Träna dig, läs igenom och försöka känna efter om det känns rätt. Läs gärna upp fäktningsscenen för någon annan för att se om de förstår hur du har tänkt dig.
Som det mesta man skriver om blir det mycket bättre om man har provat på det man vill att huvudpersonen ska göra...
När du lägger handlingen i forntiden/medeltiden är det viktigt att tänka på att de inte talade som vi gör idag. Inga slanguttryck utan korrekt svenska och lite mer högtravat än vad vi talar idag.
Om du tidigare inte har läst någon av mina historiska äventyrsböcker kan jag rekommendera dig att provläsa någon av dem. Du hittar utdrag ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill läsa en hel bok hittar du böckerna på biblioteket eller hos din bokhandlare. Har de inte boken/böckerna inne, fråga efter dem.
Önskar dig lycka till med din berättelse. Det är en riktig utmaning du tar på dig. Hör av dig och berätta hur det går!
Kramisar från Kim |
Hej på dig Kim!
Som jag kaske har skrivit förut har jag läst några av dina böcker och jag tycker du är en av de bästa författarna som jag har hört talas om!
Man får mycket inspiration av dina böcker och du skriver spännande ..
Jag har en liten fråga; jag vill gärna skriva en lång bok, men jag är rädd för att jag tar med för onödiga saker om jag bara försöker att skriva långt. Har du något tips hur jag får berättelsen att bli intressant även om den är lång?
Och så undrar jag om du tycker detta låter som en spännande berättelse:
Berättelsen ska handla om en tjej i min ålder, 13 år, som kommer i kontakt med en kattsamlare (en person som äger jättemånga katter). Kattsamlaren har ett fruktansvärt fallfärdigt hus på landet.
Kattsamlaren vill ha mycket hjälp, då hon inte kan ta hand om sig själv så bra.
Till slut vill inte tjejen hjälpa henne mer, eftersom hon är rädd för denna galna kvinnan.
Men kattsamlaren hotar henne och har även vapen i sitt hus ...
Mycket mer kommer hända i berättelsen såklart.
Jag ville skriva denna berättelsen eftersom jag aldrig tidigare har läst en liknande bok om detta.
/ Lina Johansson, 13 år från Östersund
Hej Lina
Oj, tack för dina fina ord om mina böcker och mitt författarskap. Jag blir jätteglad och inspirerad att fortsätta skriva! Har du sett att det just nu har kommit ut två nya böcker Kinesiska Draken och Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland? Böckerna håller just nu på att skickas ut i bokhandeln, så din bokhandeln har nog inte fått dem ännu, men nästa vecka... Nu till din fråga:
Vet inte om du har fått detta svar tidigare, men detta är bra tips: Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.
Jag tycker att din berättelse om kattsamlaren låter mycket intressant och ovanlig. En bra idé.
Lycka till med din berättelse.
Kramisar från Kim
|
Hej Kim!
Jag undrar, en sak. Kan du hjälpa mig med en sak? När jag skriver på Unga Fakta Ungabärettare kommer jag inte riktigt i gång med en början. Kan du hjälpa mig?
Plis!?
Men ibland kommer jag igång riktigt bra...
-Kom igen Posion!
Jag drev på den vackra kolsvarta hingsten.
jag bor på ett stuteri. Kanske kanske har du varit inne på vårang hemsida.
HEJSVEJS!
PS:SÄG GÄRNA VAD DU TYCKER OM BÖRJAN.
/ Saga, 9 år från sverige
Hej Saga
Början är mycket bra. Jag tycker om att du skriver om hästar när du bor på ett stuteri, eftersom du då vet vad du pratar om. Det gör att du kan göra din berättelse mycket levande och intressant för andra att läsa. De kommer att lära sig mycket om hästar, eftersom du har möjlighet att dela med dig av din erfarenhet. Fortsätt att skriv.
Du behöver inte alltid skriva början först. Du kan ändra första meningen efter att du har skrivit färdigt din berättelse. Tänk på att skriva från hjärtat. Att första meningen ska fånga direkt. Skriv om något som du tycker om och känner till (och det gör du ju redan). Skriv till dig själv, något du vill läsa.
Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim |
Hej kim
Jag har börjat skriva en bok men när man ska sicka in boken hur ska framsidan se ut?
och när jag skriver så tänker jag mig själv som huvud personen är det bra?
när man skrivre cad ska man tänka på mäst ska man tex. i min bok kommer dom till ett rumm som stinker så häär skrev jag:
Dom ledde mig till en mörk gång. Sen gick vi ner i en trappa, vatten droppade på siderna så att det blev halt. Och stanken stanken va hämsk jag trode att jag skulle kräkas.
är det bra eller ska jag tänka på något annat också?
/ jenny, 15 år från göteborg , torslanda
Hej Jenny
Det är förlaget som bestämmer omslaget på boken. Det har man som författare inte mycket att säga till om.
Det är inga problem att tänka på sig själv som huvudpersonen. Tvärtom är det mycket bra om du går in och "är" varje person du skriver om. Då blir personen levande för läsaren.
Försök att binda ihop texten på ett annat sätt så att texten flyter lättare: Till exempel så här: "De ledde mig fram till en mörk gång och nedför en trappa. Vatten rann nedför väggarna och gjorde trappstegen hala. Stanken som slog emot mig var så hemsk att jag ville kräkas."
Din text är bra, jag undrar vad det är som stinker och vart de är på väg. Fortsätt skriv!
Lycka till med ditt skrivande!
Kramisar från Kim
|
jag har en fråga; brukar varje författare någon gång uppleva känslan av att man nästan känner sig "värdelös" när man jämför sig med andra stora författare.
jag brukar alltid göra det. Min mamma brukar alltid säga;
"du kan inte förvänta dig att vara en Tolkien vid 17 års ålder, Det är normalt att man i tonåren jämför sig och kan nedvärdera sin förmåga"
Jovisst, men har du något tips på hur man inte ska bli påverkad på detta sättet. För något påverkad måste man ju bli om man ska kunna lära sig något nytt. Men tillräckligt nog för att inte få dåligt självförtorende.
---
Jo och så är det en annan sak; en känd författare (kommer inte ihåg hennes namn ironiskt nog) sade att man fölorar inspirationsförmåga när man lyssnar på musik. och på ett sätt har jag nu förstått, för nu för tiden kan jag inte skriva utan musik :(
Har du något tips för sådant? Hmm, det var mer frågot om självförtroende och avvärjning av "annat beteende" än "skriverifrågor"
Men men, ha det bra!
Kim, Du inspirerar mig med dina böcker, älskar "Tillbaka till Pomeji" och "Svarta Döden" <3
/ Robin, 17 år från Västerås
Hej Robin
Vill först tacka dig för att du skriver att mina böcker inspirerar dig, det gör mig mycket glad! Har du sett att det snart kommer två nya böcker? Du kan läsa smakprov ur dem på min hemsida, www.kimselius.se.
Jag tror nog att alla författare någon gång känner att man inte skriver lika bra som sina kolleger/or. Det gäller att komma över den känslan och ta till sig alla positiva ord som man får, t.ex. när du skriver att du blir inspirerad av mina böcker. Eller att din mamma säger att du skriver fantastiskt.
Lyssna på berömmet när det känns svårt, tro på dig själv och vad du än gör, släng ALDRIG något du har skrivit. Även om du tycker att både du och texten är helt värdelös. När det känns bättre kanske du tycker väldigt mycket om din berättelse och tycker att du är en mycket duktig författare. Läs dina berättelser med öppen blick, dvs: se den med andras ögon. Då ska du se att du tycker berättelsen är riktigt bra.
Ofta händer det att jag tycker mina berättelser känns jättedåliga när jag skriver dem. När jag sedan läser igenom dem blir jag förvånad över hur bra de är. När jag därefter får respons från mina läsare som älskar böckerna, då blir jag mycket lycklig.
Jag tror inte att man förlorar inspirationsförmågan när man lyssnar på musik. Det är helt individuellt hur man berörs av musiken. Förr kunde jag absolut inte lyssna på musik när jag skrev, nu har jag kommit på vilken musik som passar mig när jag skriver. Därför tycker jag många gånger att det är bättre att ha musik på, som en vägg mot omgivningen. Däremot är det svårt att ha radion på med nyheter, reportage etc. Eller väldigt "talande" texter på svenska, för då lyssnar jag på dem istället för att skriva.
Fortsätt du att lyssna på musik när du skriver om du känner att det passar just din skrivstil.
Hoppas att mina svar har hjälpt dig och inspirerat dig så att du går och skriver. Jag blir inspirerad att skriva när du berättar vad du tycker om mina böcker, vilket innebär att jag förmodligen kommer att skriva en stund efter att jag är klar med att besvara alla frågor här på panelen.
Lycka till med ditt skrivande och var inte rädd för att höra av dig igen om det är något mer du undrar över.
Kramisar från Kim |
Hej Kim! Jag har endel frågor till dig, hoppas att du vill svara på dom:
1.Hur gör man om man vill få en bok publiserad?
2.Kan man få chansen att spela in sitt manus på t.ex. SVT
3.Vilket är ditt bästa skrivtips.
4.Kan man få en film som man har spelat in sänd (t.ex. en dokumentär eller en vanlig film.
5. Hur gammal måste man vara för att få skrive en bok.
Kram!
/ bella från hemma
Hej Bella
Vill gärna att ni skriver ut er ålder för att jag ska veta hur "svåra" svar jag kan ge er. Tänk på det till nästa gång.
1. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.
Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.
Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.
Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
2. Om SVT tycker om det du har skrivit kanske de spelar in en film/ett program efter din text.
3. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. För fler tips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips".
4. Det är bara att chansa och skicka in din film till tv och se vad de tycker.
5. Det finns ingen åldersgräns för att ge ut en bok. Däremot måste man vara 18 år för att skriva kontrakt, vilket innebär att föräldrarna skriver under kontraktet om du är under 18 år.
Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim |
Varför tror du att det står i bibeln att kvinnor ej får yttra sig i kyrkan samtidigt som en av de viktigaste sakerna som jesus sa att alla var lika värda...???
/ lo, 15 år från d-j
Hej Io
Detta är ingen fråga för mig. Gå in på panelen igen och se om du hittar en expert på just detta ämne.
Kramisar från Kim
|
Hej!
Jag är en trettonårig tjej som hittat det roliga i att skriva böcker. Jag vill jättegärna dela med mig av det jag skriver och ge ut en bok. Men. Har några frågor ang. det.
1. Är det åldersgräns? Såfall vilken?
2. Är det gratis?
3. Såfall från vilket bolag?
MVH
Jennie
/ Jennie, 13 år från Årjäng
Hej Jennie
Vad roligt att du tycker om att skriva.
1. Det finns ingen åldersgräns för att ge ut sin bok. Titta på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" där ser du flera unga författare som har lyckats bra med sina böcker.
2. Om du får din bok utgiven på ett förlag kostar det ingenting för dig. Du får betalt för att de ger ut din bok. Om du själv vill trycka upp din bok, då kostar det. Du hittar uppgifter om hur man tycker upp sin bok på min hemsida www.kimselius.se, även detta under "Författartips".
3. Det är bokförlag som ger ut böcker. Du hittar adresser till dem om du går in på www.google.se och söker på bokförlag. Du kan även gå till bokhandeln och se vem som har gett ut böckerna. Förlagets namn, adress och telefonnummer står längst fram. Mer uppgifter om hur du ska bete dig för att skicka till förlag hittar du också på min hemsida under "Författartips".
Lycka till!
Kramisar från Kim |
Hej!
Jag har velat skriva en bok och bli författare ända sen jag var typ 6 år ,och jag har försökt komma på något bra och spännande att skriva.Men jag blir aldrig nöjd med mina berättelser och slutar skriva.Oftast slänger jag dem.Jag vet inte.Jag vill så gärna skriva en bok, kvittar om den inte blir publicerad.Men det kanske aldrig kommer hända.Ska jag fortsätta försöka eller ska jag strunta i det?!
/ Flisi, 13 år från Jorden
Hej Flisi
Tycker att du ska fortsätta skriva. Du ska absolut inte slänga det du har skrivit!!! Lägg undan texten och låt den "vila". När du läser den igen tycker du förmodligen att den är mycket bättre än du tyckte förste gången. Du kan också bearbeta din berättelse och göra den bättre.
Kanske ska du arbeta med "Gula lappar"-tekniken? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" så ser du hur man gör.
Fortsätt skriv!!! Ge inte upp!
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Jag bara undrar vilka böcker som säljer mest?
Är det Fantasy, mer Ungdomsdeckare, drama eller skräck?
När jag skriver blandar jag de olika, mest av allt blir det skräck, fantasy och deckare som jag andvänder. Lite skrämande, lite humor.
Mch// Ida Eriksson
/ Ida, 14 år
Hej Ida
Det är ingen speciell genre som säljer mer än den andra. Det är bokens innehåll som betyder mest, antingen det är en science fiction, deckare, fantasy eller äventyrsbok. Är det en bra bok så säljer den otroligt bra.
En blandning av skrämmande och humor tycker jag låter bra. Lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim |
Hej Kim! Du sa att skulle gå in på din sida och kolla under författartips. det har jag gjort men jag har nån f***ing föräldrakontroll så jag kommer inte in på den, kan lägga upp sidorna där här?
/ E.A, 11 år från nordpolen
Hej E.A.
Tyvärr kan jag inte lägga upp hela min hemsida direkt här. Var det något speciellt du letade efter?
Kramisar från Kim |
Hej, jag hade tråkigt en dag, så jag bestämde mig för att på skoj göra en "trailer" för min bok med musik, bilder, m'm. Här är en länk till den. Det skulle vara kul om du kunde säga vad du tyckte ; ) (Fast lite slarvig är den.) Men den tog ändå cirka 5 timmar att göra den. HA det bra ! :D
http://www.youtube.com/watch?v=TzBGNBS7Xcw&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eyoutube%2Ecom%2Fuser%2FFRIIDA1000&feature=player_profilepage
/ Fanny, 13 år från Sverige
Hej Fanny
Texten ligger alltför kort tid för att man ska hinna läsa den. Musiken är bra, men du kan få problem med att ha tagit bildklipp ifrån filmer...
Varför skriver du på engelska? Är boken på engelska?
Kramisar från Kim |
Om man skickar in en manuskript till ett förlag när man är yngre en 18, är det mindre chans att dom väljer just ditt manuskript även om den är lika bra som dom vuxnas?
/ Signe, 14 år från Stockholm, Täby
Hej Signe
Nej, det är inte åldern som gör om du har chans att få din bok publicerad. Det beror helt och hållet på din berättelse. Om den är så bra att förlaget vill ge ut den, då ger de ut den oavsett hur gammal du är.
Gå in på min hemsida och titta under "Författartips". Där kan du läsa om flera unga personer som har fått sina böcker utgivna. Du hittar också skrivtips och länkar till många bra sajter.
Lycka till!
Kramisar från Kim |
Hej!
Jag heter Louise och kommer från Ekilstuna.
Jag lärde mig läsa när jag var fem år och älskar att skriva berättelser.
Nu håller jag på med en om en kille som blir mobbad.
Fråga: Hur tycker du att jag ska göra för att få med mer känslor?
Jag har försökt men de går inte bra.
SSS*, om det går.
* Skkriv Svar Snart.
/ Louise., 12 år från Eskilstuna
Hej Louise
Oj, fantastiskt duktigt att lära dig läsa när du var så ung!
I min bok "Giljotinen" är det väldigt mycket känslor. Läs den så ser du hur jag bygger upp mina böcker och hur jag beskriver känslor. "Snapphanar" är också en bok som är känslosam och givetvis lika otroligt spännande som "Giljotinen".
Ett tips för att lättare beskriva känslor är att du "blir" personen du skriver om. Du "känner" vad den känner, "upplever" det den upplever och försöker sätta dig in i varje känsla personen har. Så gör du för varje person i berättelsen och inte bara hos huvudpersonen.
Du har möjlighet att läsa utdrag ur mina böcker på min hemsida www.kimselius.se under "Böckerna". Om du läser någon av mina böcker, får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte om den/dem.
Lycka till med dina berättelser!
Kramisar från Kim |
|