Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!
Jag har läst dina böcker sedan jag var 9 år och jag tycker att böckerna bara blir bättre och bättre. Jag har akrivit till dig två gånger tidigare och jag har blivit licka glad över att du svarade båda gångerna, TACK! Jag har problem med att skriva på samma berättelse till slutet, juast nu tror jag att jag håller på att skriva 8-10 berätelser samtidigt. Jag får för många ider pch många gånger passar de onte in i berätelsen jag håller på med just då ocj då börjar jag en ny berätels.
Jag gar försökt med "gula lappar",anteknings block och helt enkelt ignårera mina ider men igenting funkar. Om jag använder gula lappar tapar jag bort adjektiven för jag vill bara gå vidare, från lapp till lapp. Jag tänkte att antecknings block skulle kunna fungera men när jag hade skrivit ner något ville jag bara fortsatte jag bara och hade skrivit ett helt kapitel och sen var det inte kul att fortsätta skriva. Den sista lösningen jag kan tänka på är att ignorera mina ider men då kommer jag inte framot med de berätelser jag redan börjat skriva på. Finns det något jag kan göra?
Min senast berätelse är en slags korsning mellan Den Eviga Eldens Magi och Spejarens Lärling går det bra? Jag har hittat på en del själv men jag är räd att den kanske är för lik.
Jag är ledsen attjag inte kan skriva kortare!
Du får aldrig sluta skriva, inte när dina böcker har gät mig hop om att kunna över vinna min dysklexsi och bli författare!
Med vänlig hälsning/
Caroline

/ Caroline Östervall, 12 år från Stockholm

Hej Caroline

Underbart att höra ifrån dig igen Caroline :-)

Tycker absolut inte du ska ignorera dina idéer, låt dem flöda. Du gör rätt som skriver upp dem i en skrivbok. Där kan du hämta upp textbitar och lägga in i dina berättelser. Låt fantasin och orden flöda, då kommer du att bearbeta din dyslexi och bli en stor författare.

Jag skriver också på många olika berättelser samtidigt. För att hålla reda på dem använder jag mig av Innehållsförteckning:

Ett bra sätt att arbeta på är med hjälp av en Innehållsförteckning: Den fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till de Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Även om jag inte kommer att skriva två böcker om samma ämne i fortsättningen kommer jag ändå att använda mig av Innehållsförteckning, för att jag lättare ska kunna hitta i berättelsen. Men jag kommer att fortsätta bygga upp berättelsen med Gula lappar, för det är genom de gula lapparna som berättelsen växer fram.

Du kan givetvis bygga upp hela din berättelse genom en Innehållsförteckning, istället för att arbeta med Gula lappar. Det blir liksom en tankekarta, där du skriver in allt som ska hända i korta stolpar. Var inte rädd för att förändra, lägga till kapitel, flytta om kapitlen och stryka kapitel... Det är när du vågar arbeta på det sättet som din berättelse växer och blir bättre. Var flexibel, men se först till att du har en stabil grund att stå på när du börjar din berättelse!

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp, till slut lossnar det och du hittar DITT sätt att skriva.

Kramisar Kim :-D



Hur får du upp tankarna om sagan?

Har du själv varit med om din saga någon gång, ungefär?
När jag blir stor vill jag bli författare, kan du ge mig några tips?

Hur känns det att vara författare?

/ Lisa

/ lisa öhman, 9 år från stockholm

Hej Lisa

Att skriva en saga är roligt, du kan använda din fantasi och ha med talande djur, trollkarlar och magi.

Läs så mycket du bara kan och skriv ofta, då utvecklar du både språket och skrivandet.

Det är underbart att vara författare och få leva i fantasins värld.

För fler skrivtips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim


Hej Kim,
Hur kan man skriva me utvecklat?

/ Ida, 12 år från Stockholm

Hej Ida

Tänk på att inte bara berätta vad de säger, utan även skriva vad de gör när de talar, vad de tittar på etc. Ha med känslor, miljöskildringar och personskildringar, då har du utvecklat din berättelse.

För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!

Kramisar Kim


Hej Kim jag tycker att du är en jätte bra författare.
Min fråga är hur många år måste man vara för att bli författare?
//W

/ Wilda, 11 år från Ulricehamn

Hej Wilda

Tack så mycket!

Det finns ingen speciell ålder för att bli författare. Det räcker att du tycker om att skriva och skriver en jättefin berättelse som förlaget vill ge ut. Man är aldrig för ung eller för gammal för att bli författare. Här kan du läsa mer om det: http://kimselius.se/hem/forfattartips/tips4.html

Kramisar Kim


Vad var det som gjorde. Att. du ville. bli. förfatare är det någåt. kul med att vara förfatare

/ abigail från Laholm. sverige

Hej Abigail

Jag skrev min första bok när jag var åtta år. Här kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Kramisar Kim


brukar du skriva om läskiga böcker . jag älskar dina böcker kan du göra några andra läskiga böcker .
tack om du kan göra det <3

/ roda, 11 år från somalia

Hej Roda

Har du läst mina böcker Svarta Döden http://kimselius.se/hem/bockerna/svartadoden/index.html och Spöket på Stora Mossen http://kimselius.se/hem/bockerna/spoket.html De är läskiga.

Många säger att de flesta av mina böcker är lite läskiga, eftersom de handlar om riktiga historiska händelser som är riktigt otäcka. Kika in och se om du hittar någon mer läskig bok: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Lovar att skriva fler läskiga böcker :-D

kramisar Kim


Hej Kim!

Jag tror att du kanske vet något om detta, inte säker.

Alla i min klass skriver riktigt bra och kreativa berättelser men min blev idag så här:

Rulle var ute

Sen kunde jag inte mer. Det är liksom omöjligt för mig och skriva. Det är inte som skrivtorka, mer som typ ett handikapp. Jag menar på riktigt. Har inte funkat med synopsis.

Inga övriga symptom för dyslexi/adhd

Hoppas du kan hjälpa mig!

/ Isabelle , 13 år från växsjö

Hej Isabelle

Det känns som om du låter tankarna fladdra iväg när du ska skriva din berättelse.

Kanske kan det släppa om du kikar in på Wattpad http://www.wattpad.com Där hittar du mig under KimMKimselius (i ett ord). Vet en flicka som började skriva efter att ha läst berättelser där. Tidigare hade hon svårt att fokusera när hon läste och skrev.

Kanske kan det hjälpa dig? Annars får du höra av dig igen!

Kramisar Kim :-D


Hej Kim!

Jag har ett riktigt stort problem. Jag vet att många författare arbetar länge innan de verkligen börjar skriva. Men jag är inte vanart arbeta så.
Jag har en grund och några karaktärer och fantasidjur och nästan en liten hel fantasivärld. Men när jag sätter mig och ska skriva blir allt bara skit. Jag kan inte komma igång, och jag är dessvärre rädd att jag aldrig kommer det. Hur mycket jag än försöker. Börjar skriver upp idéer och ibland historier får jag ångest över att jag inte arbetar med den här sagan som jag skrivit om. Jag tvingar mig själv att skriva, men när jag sitter vid datorn/skrivblocket/iPad:en och ska skriva blir jag rastlös och får jättemycket ångest. Min grund är så bra, och jag vill verkligen skriva på den, jag blev så attans nöjd. Nöjdare än nånsin.
Men jag kan bara inte komma igång. Jag får jättestor ångest. Inte för att jag inte vet vad som ska hända, men när jag skriver på den blir jag stressad och får ångest och kan inte arbeta med texten, jag hittar b.l.a inte det rätta språket, som jag brukar göra.

Vad ska jag göra för att komma igång?
Ska jag låta någon annan skriva den utifrån min synopsis och mina idéer? Har funderat på det.

Kram! / Arilla

/ Arilla, 9 år från Ballongkompaniet

Hej Arilla

Har du provat att prata in din berättelse? Ibland kan det fungera bättre.

Du bör också veta att du inte måste skriva berättelsen i den ordning den ska vara när den är färdig. Jag skriver mina böcker lite huller-om-buller och sätter ihop kapitlen i slutet. Oftast blir det en mycket bra bok när man gör så, för då skriver man om det som just då dyker upp i huvudet. Känns som det skulle passa dig bra att arbeta på det här sättet.

Nej, du ska inte låta någon annan skriva din berättelse. Du har så bra språk att du säkert kommer att lyckas till slut.

Prova att göra som jag, med huller-om-buller-tekniken.

Många blir otroligt inspirerade till att skriva efter att ha läst min bok Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html Den finns på biblioteket, både som e-bok och vanlig pappersbok.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim :-D


hej
jag vill skriva novell. personerna i novellen ska använda gamla saker. typ lite gammaldagsklänningar hästvagnar osv-- måste jag skriva att det tex. är medeltiden. fast jag vet själv inte vilken tid det är. bara att det är lite gammalt. hur gör jag? tips?

/ Pelin, 11 år

Hej Pelin

Du behöver inte skriva att det är medeltiden. Låt läsaren själv bilda sig en uppfattning om vilken tid det är, genom att du beskriver kläder, omgivning etc.

Låter som en spännande berättelse. Har du sett Wattpad? Där kan du lägga upp egna berättelser. http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/08/wattpad-ger-dig-mojlighet-att-lasa.html

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


Jag blir så ledsen hela tiden.
Jag kan inte läsa en bok utan att gråta över huvudpersonernas fina relationer, tankar, att jag inte har skrivit den. Sen när jag skriver så är det samma sak igen (med undantag av sista punkten).
Hjälp mig. Jag lider.

/ Mira, 9 år från Fantasiernas sorgliga värld

Hej Mira

Låter underbart att du kan känna med personerna i böckerna. Det är inget du ska vara ledsen över, det är sådan du är, en fin person, med möjlighet att känna starka känslor.

Det gör att du kan skriva ned dem och få andra att gråta över dina berättelser.

Jag är också känslig och gråter lätt när jag läser en bok, när jag hör sirener av en ambulans. Det är sådan jag är som person, inget att göra åt och inget jag lider för.

När du inser att dina känslor innebär att du är en fin person, då kommer du att känna glädje över dina känslor.

Kramisar Kim <3


Hej Kim! Min fråga till dig är att i en bok jag läser står det att stjärnorna rör sig men inte jorden?

Snälla svara så snabbt som möjligt! Kram Eimie Kiiskinen

/ Eimie, 10 år från Malmö

Hej Eimie

Jag är bara författare, inte expert på rymden.

Här kan du läsa mycket som kan hjälpa dig att få svar på din fråga: https://www.google.se/search?q=stj%C3%A4rnorna+r%C3%B6r+sig+men+inte+jorden&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=BIXgU5GkBomA8Qf_roC4Bw

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!:)
Jag tycker det är jätteroligt med novelltävlingar eftersom det ger så mycket motivation till att skriva och jag vann nyligen en och nu har jag har letat efter nya tävlingar men jag hittar inga för min ålder, vet du om någon?
Tack på förhand:)

/ Irma, 11 år från Örebro

Hej Irma

Åh, grattis! Vad kul att du har vunnit en tävling.

På min blogg tipsar jag ständigt om nya tävlingar. http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Kika in där varje vecka den närmaste tiden, för jag vet att det kommer många tävlingar nu, bland annat än för ungdomar.

Lycka till!

Kramisar Kim :-D


Hej!

Kan man ha författandet som ett yrke? Att man får pengar som gör att man klarar sig utan något annat jobb? Alltså utan att vara som jätteberömda författare som Stephenie Meyer eller J.K Rowling som vars böcker har filmatiserats.
Vad händer med pengarna man tjänar på sina böcker efter man dött?

Tacksam för svar!

/ Johanna, 14 år från Bodafors

Hej Johanna

Självklart är författare ett yrke. Man behöver inte tjäna fantasisummor på sina böcker för att kunna leva på dem. Jag är inte mångmiljonär men arbetar heltid som författare och älskar det.

När du dör går pengarna till dina arvingar, det gäller även inkomsten från dina böcker.

Kramisar Kim :-)


Hej! Jag skulle gärna bli författare en dag (bland annat, det är alldeles för mycket jag vill bli, HUR ska jag kunna välja linje i gymnasiet!?) Jag älskar att läsa, och gör det ibland kanske lite för mycket. Jag läser mest fantasy. Böcker jag gillar särskilt mycket är: Harry Potter, Den mörka materian (guldkompassen), De utvalda, WondLa, Spejarens lärling, och Mörkt liv. Faktiskt inte Hungerspelen, fast de är inte dåliga, och det var spännande att läsa en bok som är skriven i nutid och "jag-form" ( använde nog helt fel begrepp där, men jag kom inte på vad det hette)
Jag tycker att jag skriver ok, men jag finner aldrig glöden att skrivarn riktig bok. Jag tröttnar på mina ideér. Jag lyckas bara skriva någonting bra när det är ett skolarbete, för då MÅSTE jag skriva klart det. Jag skrev ett första kapitel till en en bok en gång i skolan, och tänkte fortsätta på den hemma. Det gick inte så bra, jag kan inte komma på hur boken ska sluta, jag har inte glöden för att orka skriva den, och jag upptäckte att den liknade böcker jag läst. Hur lika andra böcker får en bok vara? och hur hitta man sin arbetsglöd? Jag vill så gärna skriva en bok!
Det jag skrivit som jag är mest stolt över är en kort saga jag skrev i skolan nyligen. Den heter "flickan med isögonen". Jag brukar vanligtvis (som i det här meddelandet) skriva alldeles för mycket, men då lyckades jag utrycka det jag ville säga väldigt kort. Det blev mycket bättre än om jag dragit ut på det! Eftersom den var så kort kunde jag också gå igenom den ordentligt tills den blev så bra som jag kunde göra den.
Jag skulle behöva lära mig mycket mer om hur en bok ska byggas upp, men jag har lite svårt att ta till mig det folk säger åt mig. ( jagar för envis och ifrågasätter allt :P) Du kanske ändå kan försöka ge mig några tips?
Jag läser inte enbart böcker utan lite serier också. Jag tycker om en manga som heter DNAngel. Jag har läst de 10 första böckerna, (tror det finns 13) men vet inte hur jag ska få tag i resten. Jag är inte säker på om de finns översatta heller (jag läser helst på svenska även om jag inte är dålig på engelska) Vet du var jag kan få reda på mer om dem, och kanske om andra manga serier också?
Nu har jag skrivit alldeles för mycket igen, hoppas du förlåter mig!
MVH Elina.

/ Elina, 14 år från Östersund

Hej Elina

Tack för ditt härliga meddelande. Du behöver inte gå någon särskild linje i skolan för att bli författare. Oftast har författare andra yrken, som de sedan hämtar livserfarenhet ifrån när de skriver sina böcker.

Däremot kan du gå skrivarkurser på sommaren. Det finns säkert skrivarkurser i närheten av där du bor, annars håller jag skrivarkurser på sommaren. Nu är årets skrivarkurs full, men du är välkommen nästa år.

Ett bra sätt att bli färdig med sin berättelse är att arbeta med Gula Lappar. Bestäm vad du vill skriva om. Välj gärna ett ämne som ligger dig varmt om hjärtat, något du känner till och lätt kan berätta om.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik, etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra!

Det är till stor hjälp om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar "Gula lappar") som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Ge inte upp, fortsätt skriv och låt glädjen genomsyra ditt skrivande, då når du ditt mål!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!
Jag är en kille från Västervik, som precis har tagit studenten och som drömmer om att bli författare.
Det har jag drömt om ända sedan jag var tolv och läste första Harry Potter-boken. Och jag vet att jag har anlag, för jag har nämligen vunnit pris i flera novell-tävlingar.

Problemet är att jag inte kan skriva långa historier.
Jag får nämligen nya idéer till historier nästan varje dag. Försöker jag mig på att skriva en längre historia så antingen tröttnar jag på idén, eller kör fast då jag har en början, ett slut, men inte en mitten.

Jag skulle vilja skriva en serie böcker, som den du har skivigt om Theo och Ramona. Böckerna om Percy Jackson är en stor inspirationskälla. Men med mitt ovanstående problem är ju flera långa berättelser i en, inte att tänka på.

Om jag istället för en serie bara skulle skriva en bok, så skulle jag vilja skriva en med invecklad handling, bakgrundshistoria och dramatiska twister, men det blir ju bara ännu svårare med mitt "idéflöde-problem".

Jag skulle också vilja skriva om en stark karaktär. En djupt genomtänkt, komplicerad karaktär som folk kan bli som helt besatta av. Jag har då ofta funderat på att använda mig själv som grund. Jag lever nämligen med en Asperger-diagnos, som försvårar min sociala förmåga, vilket är en tuff upplevelse. Det skulle kännas bra att kunna förmedla något av mitt liv, både det roliga och det mindre roliga, till min litteratur. Problemet däri ligger dock i att jag ännu inte kan veta hur den karaktärens historia kommer sluta. Min högsta önskan, till och med högre än att bli författare, är nämligen att hitta någon som jag kan "leva" tillsammans med. Oavsett om det är kärlek, vänskap eller en blandning av bådadera, så vill jag hitta en livskamrat. Någon som både vill berätta allt för mig, och som jag vill berätta allt för. Och det skulle också få vara min odödliga-huvudkaraktärs stora drivkraft. Men som sagt, vet jag ju ännu inte om den historian får ett lyckligt eller sorgligt slut.

Jag vet att jag bombarerar dig med frågor nu, men jag är helt enkelt väldigt angelägen om att få dem besvarade av dig.
Hoppas att jag får det.
Med vänlig hälsning Oskar.

PS: Även om jag inte tror att någon jag känner skulle läsa det här, undrar jag om du kan skicka mig ditt svar mer privat, utan att lägga upp den på Unga Fakta?

/ Oskar, 20 år från Västervik

Hej Oskar

Det är underbart att läsa ditt inlägg. Det finns tyvärr ingen möjlighet att svara på detta meddelande privat.

Efter att ha läst ditt meddelande kan jag bara säga att det bor en författare i dig, det gäller att du plockar fram just den glöden som får dig att vilja skriva boken färdig.

Om tre veckor håller jag en skrivarkurs i Eringsboda, inte så långt från dig. Något som du skulle vara intresserad av? Här kan du läsa mer om skrivarkursen: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/06/skrivkurs-att-kanna-gladje-i-skrivandet.html

Du ska vara glad att idéerna överfaller dig hela tiden, det innebär att du har många böcker inom dig. Detsamma gäller för mig, nya idéer poppar upp dagligen. Då skriver jag ned första kapitlet och slutet, samt stolpar om vad boken ska handla om. Därefter plockar jag upp den bok jag håller på med och fortsätter på den.

Något som hjälpte mig att få till mitten på mina böckerna när jag började skriva, var att jag använde mig av "Gula-Lappar". Det innebär att du bygger upp berättelsen med hjälp av post-it-lappar. Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Grattis till priserna i novelltävlingarna, som jag skrev tidigare så vet jag att du har anlag, det gäller bara att hitta ett sätt för dig att få ned allt det du har i huvudet på papperet.

Fundera över skrivarkursen och hör av dig snarast om du vill gå den.

Du får gärna återkomma om det är något mer du undrar över.

Lycka till med ditt skrivande, det känns som om du har många stora böcker inom dig :-)

Kramisar Kim


jag vill bli författare men jag kommer inte riktigt i gång har du några tips?

/ josephine, 16 år från blekinge

Hej Josephine

Den 26 juli håller jag skrivarkurs i Eringsboda/Blekinge. Kanske skulle det vara något som får dig att komma igång med skrivandet? Du kan läsa mer om skrivarkursen på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/05/vill-du-ga-en-skrivkurs-som-kim-m.html

Det finns bara en sak att göra om man vill bli författare, det är att sätta sig ned och börja skriva, antingen man har lust eller inte. Inspirationen kommer när man sitter med papper och penna, eller vid datorn.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

Du hittar även skrivtips på min hemsida under Författartips. Här är länken: http://www.kimselius.se/tips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Lycka till!

Kramisar Kim


är det roligt att vara författare? är det spännande? eller är det som ett vanligt jobb? mvh elsa

/ elsa wikström, 9 år från skellefteå

Hej Elsa

Det är mycket roligt att vara författare. Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker är det också ett spännande arbete eftersom jag reser på researchresor för att lära känna de platser jag ska skriva om.

Författaryrket är som vilket annat arbete som helst, det gäller att man har arbetstider och ser till att få något gjort, annars blir det inga böcker.

Här kan du se de böcker jag har skrivit, så förstår du vilket roligt liv jag har som författare:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.


“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

“Anastasias öde”, 19:e boken. Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga. Givetvis är Theo och Ramona också med.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

“Rädda min lillebror, är en deckare: Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner. Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen. Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror? Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.

“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...

“Skräckresan med Titanic”, fantasy 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: Boken handlar om Theo och Ramona som följer med Titanic på jungfruresan. Båten träffas av ett isberg och skräcken sprider sig genom alla, när de inser katastrofen. Den osänkbara båten kan sjunka.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

I Theo- och Ramonaäventyr är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Jag tror att Rädda min lillebror och Spöket på Stora Mossen är böcker du skulle tycka om.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!:):)
Jag skickade nyligen in en fråga men jag glömde att skriva med en fråga så skriver den här:
Om man ska skicka in ett manus till ett förlag, hur långt bör manuset då vara?

/ Irma, 11 år

Hej igen Irma :-)

Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor. Vuxenroman cirka 160-190 manussidor.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!:)
Jag undrar en sak. Jag läste i en bok att man ska akta sig för att skriva typ "sa hon irriterat" utan att man bara ska skriva "sa" "eller "säger" och hoppa över HUR någon säger det. Jag tycker själv det känns lite konstigt utan adverben som beskriver hur någon säger någonting. Hur ska man egentligen göra tycker du?

/ Irma, 11 år

Hej Irma

Det stämmer att man ska försöka undvika att skriva hur personen känner sig. Har också haft svårt att låta bli det, speciellt i mina första böcker, då jag i stort sett alltid skriv hur personerna kände sig, istället för att beskriva det.

"sa hon irriterat" Kan bytas ut mot:
"sa hon. Sedan skakade hon irriterat på huvudet åt det dumma påståendet."

Eller något liknande. Förstår du hur jag menar?

Kramisar Kim :-)


Hej igen!
Jag har tidigare ställt en fråga och nu så skulle jag gärna veta lite mer.
1. Har du någonsin träffat dina illustratörer?
2. Vart skriver du helst?
3. Vart får du dina inspirationer/idéer?
4. Hur mycket tjänar du?
5. Varför ville du bli författare?
6. Hur kändes det när du fick din första bok ut?
7. Några tips till dem som vill bli författare? :-)
8. Känner du några andra författare?
9. Hur länge tog det ungefär för dig att skriva en bok?
10. SNÄLLA, KAN INTE DU KOMMA TILL OSKARSHAMN OCH BESÖKA NÅGRA SKOLOR SÅ MAN KAN FÅ TRÄFFA DIG?! SNÄLLA!!! Skulle bli sjukt glad om du kom till min skola! :D

PS: I förra frågan så skrev jag att jag tänkte skriva en bok, jag har börjat skriva lite när jag har tid. :-)

/ Willy, 12 år

Hej Willy

1. Ja, jag har träffat båda mina illustratörer.

2. Ja kan skriva precis var som helst, har både skrivarlya hemma och skrivarstuga dit jag åker för att skriva. Men det går lika bra på hotell, flygplatser etc.

3. Många av mina inspirationer får jag när jag sover. Då vaknar jag med en helt ny bok i huvudet.

4. Jag är inte rik, för de pengar jag tjänar på mina böcker går till att göra nya böcker.

5. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, då skrev jag min första bok. Är född med berättelser inom mig och skriva är ett måste för att jag ska må bra.

6. Helt underbart! Här kan du läsa om det http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html

7. Skriv från hjärtat, om något du brinner för att berätta, något ingen annan har skrivit om. Tro på dig själv! Här hittar du fler skrivtips http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html

8. Jag känner massor av författare, de är som arbetskamrater. Vi träffas på bokmässor, föreläsningar etc.

9. Det tar cirka 1,5-2,5 år att skriva en bok. Jag arbetar med många böcker samtidigt och har många färdiga böcker liggande i lådorna.

10. Visst kommer jag gärna till Oskarshamn och föreläser. Det är din lärare/rektor du ska be, inte mig. Det är de som får boka en föreläsning. Tipsa din lärare om den här länken http://kimselius.se/hem/foredrag/skapande-skola.html Där står hur man ska göra för att boka mig för en föreläsning.

Jättekul att du är igång och skriver. Tipsade jag dig om min bok Att skriva med glädje? http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html Den finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Hoppas vi ses i Oskarshamn. Håller tummarna för att din lärare bokar mig för en föreläsning.

Lycka till med din bok.

Kramisar Kim :-)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB