Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej!!!!
jag träffade dig på läromedels mässan på yllan i kristianstad och dina böcker värkade bra! jag undrar om man kan låna dina böcker på biblioteket eller måste man köpa dem?!

mvh alice

p.s. jag är tjejen med två syskon som stog och läste i alla böckerna! d.s.

p.s 2 jag har din atograf! d.s.

/ alice, 11 år från kristianstad

Hej Alice

Visst går mina böcker att låna på biblioteket. Du kanske inte hittar dem i hyllorna, böckerna är för det mesta utlånade säger bibliotekarierna. Fråga efter dem. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa smakprov ur böckerna för att se vilken bok du vill börja läsa.

Blev dina syskon också sugna på att läsa mina böcker?

Om du vill köpa mina böcker kommer jag till Kristianstad alldeles snart, den 8 april, och signerar på Bokia 12.00-15.00. Kanske vi ses igen?!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har skickat ett brev för inte så länge sedan. Du kanske vet vem jag är?
Skulle du kunna skriva en liten saga till mig? Den behöver inte vara lång. Du skulle vara grym om du gjorde det. ( du är redan grym! men ialla fall. ) Tack så hemst mycket!!! miljoner kramar Från moa

/ Moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Har just nu fullt upp med att skriva på min bok "Kinesiska Draken".

Om du är sugen på att läsa kortare sagor kan du göra det på Unga Berättare.

Om du vill skriva en egen berättelse kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips", där hittar du tips som kan hjälpa dig i ditt skrivande.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, igen Kim!

Denna frågan kanske du inte kan svara på men:
När/Om blir dina böcker filmer?`
Jag läser Varsel nu och jag är snart klar med den, har hållit på i tre veckor snart och den är jättebra! Har du läst den?

/Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Klart att jag har läst Varsel, den är jättespännande!

Det är två filmproducenter som håller på och tittar på mina böcker för att eventuellt göra film av dem, men hur det går det vet jag inte. Håll tummarna!

Har du sett "Sveriges Smartaste Barn". Matilda som vann igår är en stor fan till mina böcker, du hittar länk till hennes bokblogg på min hemsida under länkar. Nästa vecka är det specialämne "Kim M. Kimselius" på TV3 19.00 "Sveriges Smartaste Barn". Missa inte det!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Jag är en tjej som slukar böcker varje dag..Om jag läser en bra bok så kan jag inte sluta.! Jag brukar till och med läsa vuxenböcker och böcker som min lärare läste när hon var liten...Problemet är att jag tycker att ibland kan det bli lite jobbigt när man inte vet vad man ska låna för bok..Kan inte du rekomendera någon..Ps..Min favoritbok är dem om Anne på Grönkulla..

/ Nathalie Ojanne, 12 år från Stockholm

Hej Nathalie

Åh, det finns så många bra böcker: Bläckhjärta av Cornelia Funcke och resten av böckerna i serien. En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén, alla Katarina von Bredows böcker, Domedagsboken minns inte författaren... Drakväktaren och så har du alla mina böcker, jag har skrivit 11 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du bokbloggar under länkar. Där får du mer tips om böcker.

Kramisar från Kim







Hej kim! Jag gillar att skriva, men jag undrar om jag är så bra att jag kan få en bok utgiven. Läs "Tvi för läkare"och "Mardrömmen"och "Vilken idiotläxa" på ungafakta.se. Inte mina bästa men jag hoppas du gillar de...

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Eftersom det tar alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem, så gör jag inte det. Det kommer så många förfrågningar om det. Jag hinner helt enkelt inte med det.

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa under Författartips. Där får du mer tips om hur du bygger upp din berättelse, och där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning, men framförallt, tro på dig själv och satsa på skrivandet om det är det du drömmer om!

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej! jag älskar värkligen dina böcker! dem är grymt bra. särskilt vikingarträl. vad ska man tänka på när man skriver en riktigt bra bok? Jag skriver mycket och vill gärna utveckla det. Har du några tips? är det stor chans att man släpper en bok när man är 10-16 år gammal? Jag vill järna ha svar! Tack så hemst mycket för alla bra böcker!!!!

MVH moa

/ Moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Tack för alla dina fina ord om mina böcker. Så... Vikingaträl är din favorit, jättekul. Det var den bok som fick min utlandsagent att ta kontakt med mig efter att han hade läst boken och tyckte den var "mäkta imponerande". Nu är mina böcker översatta till många språk och det känns jätteroligt. Hoppas du inte har missat de senaste böckerna. Det har kommit ut totalt ELVA stycken och den tolfte kommer i augusti.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim











Hej,det är jag igen som kommer med en fråga.Mina kompisar tycker att jag är jätte bra på att skriva sagor om allt!Och jag undrar om jag kan bli en författare när jag blir lite äldre.Både min mamma och syster är också bra på att göra sagor.Jag har faktiskt gjort en bok med 65 sidor.

/ Hemligt, 9 år från Hemligt

Hej Hemligt

Det är bra gjort att ha skrivit en bok på 65 sidor när du bara är 9 år. Fortsätt skriv. Det är klart att du kan bli författare! Bara du fortsätter att läsa och skriva och inte ger upp dina drömmar. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" så ser du exempel på personer som har blivit författare när de var i din ålder...

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej tack så mycket! Förlåt bara en sista fråga... hur ör man med alla lärare som tycker man är okonsentrerad för att tankarna far iväg med en? Och till sist : har du något tips på ett förlag i så fall om jag skulle skicka in, jag skriver mycket tonårs böcker, många olika,så vem ska jag v'nda mig till? Tack så hemskt mycket återigen!

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Det enda tipset jag kan ge dig är att du måste försöka koncentrera dig på ditt skolarbete... Tyvärr. Jag vet att det är svårt när man har mycket fantasi, men om din dröm är att bli författare bör du se till att du har ett bra jobb och det får du om du får bra betyg. Det är nämligen inte många författare som kan försörja sig på sitt yrke, därför är det mycket bra att ha ett arbete. Försök att fokusera på en sak i taget, jag vet att det kan kännas svårt, men om du tränar ska du se att det går bättre. När mina tankar far iväg så skakar jag på huvudet och koncentrerar mig igen. Det brukar hjälpa. Hitta på ditt sätt att få tillbaka koncentrationen, nyp dig, bit dig i läppen eller skaka på huvudet... Du behöver ju även koncentration för att skriva färdigt dina berättelser, inte bara för skolarbetet.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim




Hejsan, jag är en väldigt fantasifull tjej, jag har fantiserat sen jag var liten... skrivit böcker och fantiserat mycket fritt. Ibland (fast jag inte vill och försöker ha konsentrationen på max) så kommer det alltid upp någon rolig ide, kanske en karaktär eller ny ide till min nya bok osv. Det blir ibland problem för mig och jag försöker verklligen få bort det... det är en omöjlighet, det kanske inte låter som ett problem men för mig är det det! Jag vet inte riktigt är jag normal? Det är bara det att en så stor del av mitt liv innebär fantasi och att jag skriver, jag nästan lever på det... Jag skulle så gärna vilja ha hjälp av en så erfaren författtare som du. Lärare (som du kanske förstår) kan det bli väldigt problem med! Så fort vi har eget arbete eller svenska tar jag och börjar skriva, mina klasskompisar förstår sig inte riktigt på mig, han som sitter brevid mig säger jämt " en ny bok, igen?!" jag bara skrattar, för jag tycker det är roligt. Jag tänker mig in i karaktärernas liv, det är jämt lika facinerande! Jag bara undrar om du skulle vilja läsa två rader av en av mina böcker? Det vore jätte chyst!
*
-Vänta! Ropade Tommy och försökte springa efter killarna men även hålla alla skolböcker. Dem bara ignorerade honom, som om han var luft eller inget värd, som alltid. Han saktade farten och stannade upp, Tommy lade varsamt ner böckerna i ryggsäcken sedan rusade han
så fort han bara kunde efter killarna, dem pratade om fotboll.


Kanske du bara läser första raden är tacksam ändå.. kram hej då, är också tacksam för svar!

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Jo, jag läste första raden och den grep tag direkt. Du har talang. Fortsätt skriv!

Man kan aldrig ha för mycket fantasi. Jag känner igen mig själv, när jag var i din ålder, i din berättelse. Ja, faktiskt fungerar jag fortfarande så, har alldeles för mycket fantasi och går ständigt omkring och tänker på mina böcker. Det är helt normalt, om man är författare eller har drömmar om att bli författare.

Fatta din penna, eller sätt fingrarna till tangentbordet och SKRIV!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips". Där hittar du många bra tips och råd för att gå vidare och utvecklas som författare. Där finns även länkar till andra sidor med bra tips.

På min hemsida hittar du också smakprov ur alla mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", "Snapphaneresan" samt "Kinesiska Draken". Kanske kan det vara dig till hjälp att läsa någon av böckerna för att se hur jag lägger upp min berättelse?

Lycka till med ditt skrivande. Lova att höra av dig den dag du får din berättelse utgiven. På min hemsida kan du läsa om andra i din ålder som lyckats slå igenom som författare.

Kramisar från Kim


VET DU NÅGOT BRA NAMN TILL EN kärlekS DIKT???

/ Jonna , 10 år från Åhus

Hej Jonna

"Till dig" är en dikt av Karin Boye, det tycker jag är ett enkelt och bra namn på en dikt.

Det måste vara du själv som sätter namnet på din dikt, eftersom diktens namn talar om vad du vill säga med dikten, eller vad den handlar om. Läs lite dikter så får du inspiration att namnge dina egna dikter. Jag kan varmt rekommendera dig Karin Boyes dikter, men givetvis finns det många, många fler underbara dikter. Lycka till!

Kramisar från Kim


Finns det några fler böcker om LasseMajas dektivbyrå än:Diamant Mysteriet,Café mystieriet,Mumie Mysteriet,Zoo Mysteriet,Saffrans Mysteriet?

/ Hemligt, 9 år från Hemligt

Hej Hemligt

Om du går in på länken: http://www.lassemaja.net/sida.aspx?id=5

och klickar på "Böckerna" så hittar du alla böcker som har kommit ut om LasseMajas detektivbyrå. Tror att du har missat några!

Kramisar från Kim


Hej igen!

Ja, vad rolig jag ska bli medlem i din fanclub nu! Och jag har en fråga men den ställer jag där för den kanske blir lite lång. :D
Och jag har läst fin bok Snapphaneresan. Den var JÄTTEBRA! Jag ser fram emot Kinseiska Draken nu!

Ha det bra Kramisar Rochelle.

/ Rochelle, 12 år från Karlskrona

Hej Rochelle

Välkommen till fanklubben om mig och mina böcker!

Vad roligt att du tyckte så mycket om Snapphaneresan. Det är så många som tycker att den är otroligt bra. Jag ska jobba vidare med Kinesiska Draken så att den hinner bli färdig i tid.

Kramisar från Kim


Lamporna i taket lyser. Jag har suttit och begrundat.
- För tre veckor sedan var jag läkare.
- Det kan du bli igen, du kan få allt tillbaka, det måste du tro på. sa Jocke
- Tror du på det? frågade jag
- Tror du jag kan få allt tillbaka? frågade jag igen.
- Jag väljer att hysa tilltro, för utan den har jag inget, det är den som gör att jag fortsätter. sa Jocke.
- Jag har två saker som driver på mig. sa jag.
- Det ena är att bli läkare igen… och de andra är faktiskt, ironiskt, jag skulle antagligen inte säga något om jag hade kvar det…men…du ska veta att…jag är förälskad i dig.

Jag tittade upp. Han log mot mig, hans leende var som guld. Han lade sin hand på min kind. Han lutade sig framåt och kysste mig. Hans läppar var mjuka som kuddar och smakade som körsbär. Vi lutade oss tillbaka i soffan, mina ögon fastnade i hans, de var verkligen fina, de lyste upp som solens inre ljus.

När jag skriver kan jag bara komma på början av berättelsen... det är en skrivuppgift till skolan och den ska minst vara 2 datagjorda sider...hur ska jag tänka nu efter jag har skrivit lite i början, jag vet inte vad som ska hända nu? Kan man skriva så som jag har gjort...?

/ jenny, 12 år från gävle

Hej Jenny

Om du ska skriva en längre berättelse är det bra om du arbetar så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på? Då blir det inte bara dialoger i texten utan man får ett större helhetsbegrepp.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt ”Snapphaneresan” som kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Tänk också på att inte skriva saker som egentligen inte har med saken att göra, som t.ex din första mening, den kan du ta bort helt och istället börja med andra raden i din text.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej, igen! :)

Jag undrar bara en liten grej, haha. :) Jag har inget problem med fantasin när jag skriver böcker, men är helt fantasilös när jag skriver texten på baksidan. :O Jag vet att den inte behövs när man bara skriver manuset, men jag tycker det är snyggt ;D Har du några tips hur den ska bli så bra som möjligt? :O eller behövs den när man bara skriver manuset? :O jag är inte riktigt haj på det. / ha det gött :)


/ fanny, 13 år från sverige

Hej igen Fanny

Nej du behöver inte skriva någon baksidestext till din berättelse. Det sköter förlaget. De är vana på att plocka ut det viktigaste ur berättelsen, text som fångar läsaren och får personen att vilja läsa hela boken. Koncentrera dig på din berättelse och gör den så bra som möjligt, sedan sköter förlaget resten.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej, har du läst Stephenie Meyers Twilight? ( om jag kunde drömma). Det är en jätte känd ungdomsbok, men det finns jätte många vuxna som läser dem också. Isåfall, vem tycker du mest om, minst om, bästa med boken...? : )

Jag har läst några av dina böcker. Jag tycker de är så fint skrivna. Du är verkligen duktig : )

Ha det bra ;D

/ fanny, 13 år från sverige

Hej Fanny

Nej, jag har ännu inte hunnit läsa någon av Stephenie Meyers böcker. Just nu läser jag mest fakta inför min bok om Kina "Kinesiska Draken".

Tack för dina berömmande ord om mina böcker och att du tycker de är fint skrivna, dina ord värmer! Vilken av böckerna är din favorit? Mina favoriter är "Giljotinen" och "Det glömda kriget 1808-1809". Har du läst dem?

Kramisar från Kim


heejsan jag vill veta vad matematik är?!!!!!

Det är vik´tigt!

/ Patricia Lindberg, 12 år från Nödinge

Hej Patricia

Denna förklaring har jag hämtat från Nationalencyklopedin www.ne.se

Matematik. Den enklaste delen av matematiken är räkneläran eller aritmetiken. Det är den som lär oss att räkna med plus (addition), minus (subtraktion), gånger (multiplikation) eller delning med (division).

Men detta är bara början. I matematiken ingår också geometri, trigonometri (läran om vinklar), algebra (konsten att räkna utan siffror), mängdlära, talteori och många andra grenar.

Alla dessa grenar av matematiken har en sak gemensamt: de handlar om tal, om deras egenskaper och om förhållandena mellan dem. Ett annat sätt att säga samma sak är att säga att matematiken är ett språk som vi använder för att tala om kvantiteter. Kvantiteter är sådana mängder som vi kan räkna eller mäta, och som vi därför kan uttrycka som tal. Sådana kvantiteter träffar vi på inom vetenskap, teknik, handel och ekonomi och på många andra områden. Därför är också matematiken användbar på alla dessa områden.

Kramisar från Kim


Vad betyder Ansgar ?

/ Emelie, 14 år

Hej Emelie

Denna förklaring har jag hämtat från Nationalencyklopedin www.ne.se

Ansgar, mansnamn av tyskt ursprung, sammansatt av fornhögtyska ans- 'gud' och gar, ger 'spjut'. Namnet finns bara i svenska almanackor, troligtvis p.g.a. att missionären Ansgar är mest känd i Sverige. Namnet har använts som dopnamn bara sedan 1830 och var vanligare kring förra sekelskiftet än det är i dag. A. har sedan 1901 varit dagens namn den 4 februari, sedan 1993 tillsammans med Anselm.

Kramisar från Kim


Solnedgången går sakta ner bakom de höga bergstopparna vid andra sidan sjön. Granarna barrar barr och björkarna tappar löv, fåglarna kvittrar ljuvligt och jag hör hur vinden brusar, nu är äntligen hösten här.
Min fråga följer, kan du skriva någon mening till så jag får ett mer grepp på den här berättelsen som jag ska göra?

/ jenny hallström, 12 år från gävle

Hej Jenny

Du förklarar alldeles för mycket i dina meningar, försök skriva något så här istället: Björkarnas löv singlade till marken... Barren låg som en matta nedanför granarna... Solen försvann sakta bakom de höga bergen på andra sidan sjön/Bakom de höga bergen på andra sidan sjön, färgades himlen röd av den nedgående solen...

Tänk på att inte beskriva för mycket, se din berättelse i bilder istället.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hejsan!

Jag ska skriva en novell till svenskan i skolan och har nu stött på ett litet problem. Novellen inleds med att huvudpersonen är mitt inne i ett slagsmål, visserligen är de ungefär 100 mot en, så det blir väl snarare som en misshandel eller något liknande. Problemet är att jag inte riktigt vet hur jag ska beskriva slagsmålet utan att tappa läsarens intresse. Som det är nu skriver jag inte så mycket om var han blir slagen och vilka vinklar och så, det känns nästan som att det bara blir beskrivning och man förstår inte hur karaktärerna är riktigt. Nu har jag mest skrivit om slagsmålet i helhet, och hur offret upplever det hela. Om hans tankar, menar jag. Hur det värker och aldrig vill ta slut i princip. Men jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga.

Tacksam för tips. Tycker du det är viktigt att beskriva var slagen träffar osv, med tankar, känslor (helhet eller detaljer)? Det är viktigt att läsaren inte inte tycker att det blir långtråkigt, det måste vara verkligt och jag vill att man ska förstå hur personen känner sig, det blir mer levande om du förstår. Samtidigt är det ju en novell, som ska vara kort och slagsmålet kan ju inte ta upp hela berättelsen.

Hoppas du förstår frågan, behöver verkligen lite tips då jag vill att min novell blir så bra och spännande som möjligt. Tack på förhand=)
//Kajsa

/ Kajsa, 14 år från Västerås

Hej Kajsa

Förstår precis hur du menar. I min bok "Faraos förbannelse" (sid 72), blir huvudpersonen överfallen av flera personer. För att beskriva det slagsmålet försökte jag "bli" Theo, uppleva vad han upplevde, känna vad han kände och tänka hans tankar. Dessutom försökte jag tänka igenom om min beskrivning av slagsmålet olika delar var fysiskt möjligt att uföra. Läs gärna den biten, så ska du se hur "lite" som egentligen krävs för att man ska känna sig delaktig i slagsmålet.

Som du själv säger, är det viktigt att läsaren inte tröttnar på slagsmålet. Det är inte viktigt att beskriva var varje slag träffar, inte varje tanke och känsla utan mer få till helhetsbilden av slagsmålet. Om du berättar för mycket blir det inte spännande för läsaren, som måste få tänka lite själv när de läser din berättelse. Förklara aldrig för mycket, hellre för lite så att du lämnar något åt läsarens fantasi.

Hoppas att detta hjälper dig att skriva den absolut bästa novellen. Lycka till! Hör av dig igen om du har fler frågor.

Kramisar från Kim


Heej Kim! Jag älskar att skriva berättelser och jag har skrivit till dig en gång innan och du sa att jag skulle höra av mig till dig när jag hade läst en av dina böcker jag har läst tillbaka till pompeji. Och den får topp betyg av mig den var riktigt bra från början till slut.. den handlade om spänning äventyr lite kärlek ja allt jag kan tänka mig som jag tycker om! DU har just blivit min favorit författare för jag tror att jag aldrig läst en så bra bok förr! Kram på dig från Paula:)

/ Paula, 10 år från Helsingborg

Hej Paula

Åh, Paula vilka snälla ord du skriver. TACK! Du får väldigt gärna gå in under länkar på min hemsida www.kimselius.se och recensera boken så att alla andra får veta hur bra du tycker boken är. Kanske det blir fler som upptäcker boken då?!

Du vet väl att det finns totalt ELVA böcker om Theo och Ramona? Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du samtliga böcker som kommit ut och även den tolfte boken som jag håller på att skriver: "Kinesiska Draken".

Tack för dina fina ord, de värmer och inspirerar mig till att skriva!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB