Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hej Kim! ja bara älssskar att göra böker och läsa dom.Dom andra iskolan bra skrattar när jag läser för jag stamar vad ska jag göra? 1.Säga att det inte är så lätt att läsa när man stamar. 2. Slå till dem med knytnäven och fella dem. 3.säga till fröken och skrika. Eller har du något bettre förslag? Snällaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! Jag måste ha hjälp. från Olle 9 år
/ Olle, 9 år från Norge
Hej Olle
Du ska inte bry dig om att dina vänner skrattar åt dig när du stammar. Det är inte ditt fel att du stammar och jag tror att det bara blir värre för dig om du tänker på att de skrattar åt dig.
Om du koncentrerar dig på din läsning och lever dig in i din berättelse och "stänger av öronen" för dina klasskamraters försök att reta dig och få dig att stamma mer, så ska du se att du får lättare att läsa. Dessutom tror jag att ditt stammande inte kommer så ofta om du inte blir nervös för att andra skrattar åt dig.
Den dag du blir en erkänd, berömd författare har du glömt av dina problem i skolan. Men om du nu bryr dig för mycket om vad de andra tycker kanske du inte når fram till dina drömmars mål.
Därför ska du koncentrera dig helt och hållet på läsandet och skrivandet. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och nu har jag nått stora framgångar med mina böcker. Om du vill veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se
Tro på dig själv och tänk på att man inte måste vara perfekt för att bli det man vill bli, man kan nå sina drömmars mål i alla fall. Det gjorde jag!
Lycka till!
Många kramisar från Kim |
Var i lund kommer du att signera? På biblioteket?
När???
/ Alexander, 13 år från Hörby
Hej Alexander
Om du går in på min hemsida www.kimselius.se ser du var jag befinner mig och signerar och vilka tider under ANSLAGSTAVLAN. Denna uppdateras ständigt och här hittar du alltid information om när jag kommer till en plats nära dig för att signera.
I Lund är jag på Gleerups (Akademibokhandeln). För mer information kika på min hemsida. Vi ses då!
Kram Kim |
Hejsan Kim!
Jag är en tjej som älskar att skriva berätelser och sagor.
Mina frågor är..
1. Hur gör man för att få sin berätelse till en bok som man säljer altså trycker boken?
2. Kan man som barn skriva böcker som trycks ut?
Kramizar Moa!
/ Moa, 11 år från gotland
Hej Moa
1. Svaret på din första fråga blir väldigt långt. Så här gör du:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".
På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.
2. Det är klart att man kan ge ut böcker även i din ålder. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" kan du läsa om flera unga personer som har lyckats mycket bra.
Lycka till med ditt skrivande.
kramisar från Kim
|
jo att jag är ganska ung om man säger så XD men i love att skriva läsa böcker särsilt HP och Eragon.
jag håller ochså på med en fantasy bok! men ibland har man idetorka och ibland har man skrivsjukan!
men frågan är:Jag brukar ibland hitta på ''sagoväsen'' men då om nån anan ritar bilderan så är det ju kanske inte som man har tänkt sig?
Kram Zelda :D
/ Zelda, 9 år från Hogwarts
Hej Zelda
Roligt att du skriver på en fantasybok, fortsätt med det och bry dig inte om ifall det går mindre bra vissa dagar. Det viktigaste är att du inte ger upp ditt skrivande!
Om man hittar en riktigt bra illustratör blir bilderna precis som man har tänkt sig. Det gäller för omslagen till mina böcker. Jag är jättenöjd! Gå in på www.kimselius.se och titta under Böcker så ser du omslagen och förstår vad jag menar.
Du kan även rita dina bilder själv, men då gäller det att du är duktig på att rita, annars vill inte förlaget ha dina bilder. Men om du bara skissar upp hur dina sagoväsen ser ut är det lättare för en illustratör att få dem rätt.
Lycka till!
Kramisar från Kim
|
Hej kim :D jo jag har två frågor:
1:När man skriver bok(håller på med det) hur sätter man kanske dit en liten bild nånstans?
2:Jo jag är en Bokmall.. och jag undrar om du har bra tips på böcker! jag gillar mest Fanatasy..(har läst Harry Potter,Eragon SEptimus heap och håller på med sagan om ringen.)
-Tack på förhand!
MVH Zelda
/ Zelda, 13 år från Lund/hogwarts
Hej Zelda
1. Det är förlaget som lägger in bilderna i boken.
2. Det låter som om min historiska äventyrsserie är något för dig. Eftersom jag själv älskar just de böcker du talar om och skriver mina historiska äventyrsböcker till mig själv, på ett sätt som jag älskar att läsa, tror jag du kommer att tycka mycket om böckerna. Gå in på www.kimselius.se och kika på mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" och "Snapphaneresan". Alla böckerna handlar om personer som reser tillbaka i tiden och upplever de olika spännande händelserna. Detta är böcker du inte kan lägga ifrån dig förrän du läst dem från pärm till pärm, det är i alla fall vad mina läsare säger. Hör av dig igen om du inte tycker att någon av dessa böcker passar dig.
Ett litet tips, till dig som bor i Lund, den 25 oktober kommer jag till Gleerups i Lund för att signera mina böcker. Kanske vi ses då?
Kramisar från Kim |
var är mitt brev
/ isabel, 9 år från sverige
Hej Isabel
Vilket brev talar du om?
Kramisar från Kim |
Vad betyder ordet melankolisk?
/ Ebba Käll, 9 år från Jönköping
Hej Ebba
Melankolisk betyder att man är djupt nedstämd och sorgsen. Andra ord man kan använda istället för melankolisk är svårmodig och tungsint. Lika svåra ord, men med samma förklaring.
Bra att du funderar över svåra ord, då utvecklar du ditt språk. Något som är mycket roligt är att läsa en svensk ordbok, där hittar du många ord, med förklaringar och synonymer (ord som betyder samma saker, men heter något annat).
Fortsätt utveckla ditt språk!
Kramisar från Kim |
Hej kim (hoppas du inte tycker jag skriver för mycket)
Jag undrar om man skriver i dagbok form ska man skika in den likadant som ett vanligt manus. Jag skriver fortfarande men det hanndlar om en tjej som flyttar och hon skriver i dagbok. Hon berätter om sin kopis Ronja och om skolan och en massa andra saker. Tycker du att det är en bra ide till en bok.
Tack på förand// Elin
/ Elin, 12 år från Borås
Hej Elin
Det låter som en bra idé till en bok. Lycka till!
Kramisar från Kim |
Nej, det var inte jag tyvärr!!
Jag är ledsen men vi kunde inte alls komma till Göteborg. Jag blev sjuk dan innan, förlåt!
Jag skall aldrig lova nåt, bara säga "kanske."
MVH Alexander
/ Alexander, 13 år från Hörby
Hej Alexander
Vad tråkigt att du blev sjuk. Vi ses säkert någon annan gång. Snart kommer jag till Lund för att signera. Det är inte så långt ifrån dig.
Kram från Kim |
Hej. Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva. Just nu håller jag på med att skriva en bok och själv tycker jag att det går jättebra. Men min stora fråga är kan jag få min bok tryckt om det är tillräckligt bra? Och vart kan man skicka "Boken"? Är min ålder ett stort problem? Tacksam för svar :D
/ Elin, 14 år från HAlland
Hej Elin
Det finns många unga som har lyckats i sina författardrömmar. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" så kan du läsa om dem. Om du är duktig på att skriva är det inga problem att du är ung. Däremot får du inte själv skriva kontrakt förrän du är 18 år, därför måste dina föräldrar underteckna kontrakt med bokförlagen.
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.
Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.
Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.
Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim
|
Hej Kim!
Jag älskar verkligen att skriva! Det har blivit en del av vem jag är. Jag har mest bara skrivit noveller och dikter men nu är jag helt insatt på att försöka skriva mig igenom en hel bok. Problemet är bara att jag så fort tröttnar på vad jag skriver om, det märker jag lätt när jag t.ex skriver lite längre noveller.
Men hur ska jag göra för att inte tröttna elle rhandlar det bara om att jag inte har valt "rätt ämne" att skriva om?
Sen undrar jag hur ska jag välja vad jag vill skriva om?
Jag är mycket inne på lite det här Tv-serie stuket men är jag då mer lämplig som manusförfattare eller vadå?
Vad ska jag ta mig till?
Har du några tips som jag kanske kan ha användning av?
/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland
Hej Emilia
För att inte tröttna på din berättelse tycker jag att du ska bygga upp berättelsen innan du börjar skriva och sedan skriva utifrån dina "Gula lappar". Så här gör du:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.
Om du känner för att skriva manus till tv-serier tycker jag att du ska börja på samma sätt, men själva skrivandet är något helt annat.
Du har fortfarande tid att testa vad du verkligen vill. Skriv från hjärtat, om det som berör dig. Något du vill berätta och som känns viktigt för dig, då blir det en bra berättelse, antingen det blir en bok eller ett tv-serie manus.
Lycka till!
Kramisar från Kim
|
hej kim! jag har några frågor:
1, hur ska bokförlaget veta vad jag heter?
2, hur många sidor ska man skriva?
3, det är nästan ingen ungdomsbok som man läser som består av hela a4 sidor, hur ska man göra för att få dom mindre?
4, kan du komma med något bra tips på namn för personer i böcker?
jag blir väldigt glad för svar!
/ Felicia, 9 år från uppsala
Hej Felicia
1. Du skriver namn, adress och telefonnummer på din berättelse, samt i ett medföljande brev när du skickar in din berättelse.
2. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.
3. Det är bokförlagen som gör formatet på böckerna. Du kan skriva i A-4 sidor så ordnar bokförlaget storleken på själva boken.
4. Titta i en almanacka på namnsdagsnamnen, där får du många förslag på namn.
Lycka till!
Kramisar från Kim |
Hej Kim!
Jag vill verkligen skicka in en bok men har ingen idé hur man ska göra. Måsta man fixa en framsida? hur gör man över huvud taget?
Sara x
/ Sara Jacobsson, 14 år från Anolfsbyn
Hej Sara
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.
Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.
Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.
Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim
|
Jag håller på med en roman som ska heta Drakporten. Har DU några förslag på vad som kan hända om en man hittar ett drakägg? Mannen heter Jin. Har DU några andra förslag på namn? Och vad kan hända när mannen har funnit sitt mål? Hittar han en färdkamrat? Ska han på en resa till? Eller blir han tvungen att Utbilda sig? Ska han kanske störta den onde Kungen? Eller ge sig av och aldrig komma tillbaka? Det kanske blir ett stort slag? Ta te.x Eragon. Han gör nästan allt av det här.
/ noel, 8 år från mjölby
Hej Noel
Är du verkligen bara åtta år? Du skriver så moget och har fantastiska idéer. Jag tycker att alla dina förslag låter mycket bra.
Jag vill inte ge dig några förslag på vad som skulle hända om någon hittar ett drakägg, för jag tror att du redan har många tankar om hur din berättelse ska fortsätta.
En enda sak vill jag att du tar bort och det är "ge sig av och aldrig komma tillbaka", för då kan du inte skriva en fortsättning om din första bok blir succé.
Eragon är en fantastisk bok, skriven av en sjuttonåring. Vilket är ungt för att skriva en sådan tjock och oerhört spännande bok. Vilket jag tror att du också kan göra.
Kanske ska du jobba med "Gula lappar"-tekniken när du bygger upp boken. Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".
På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.
Lycka till med ditt skrivande.
kramisar från Kim
|
Hej!! <3 det är ju alltid svårt att börja på en bärettelse!!
Men det är lite svårare för mig! jag älskar och skriva men det kan ta evigheter för mig att börja.
så har du några tips till mig från dig,hur man börjar på en historia!!
tack! // shenie
/ shenie, 11 år från svergie/ stockholm
Hej Shenie
Tänk på att första meningen ska fånga läsaren direkt. Kasta in huvudpersonen i handlingen direkt med att något överrumplande, spännande händer. För att bygga upp hela berättelsen kan du arbeta efter "Gula Lappar"-systemet. Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".
På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.
Lycka till med ditt skrivande.
kramisar från Kim
|
hej! jag undra om ni kunde hjälpa mig med kaniner?
tack i förhand!
/ josephine, 11 år från svergie
Hej Josephine
Du har skrivit till fel "expert". Titta igen panelen igen vem som bäst kan svara på denna fråga.
Kramisar från Kim |
Hejsan, Kim!
Jag kommer kanske till bokmässan imorgon men om det inte blir det kommer jag garanterat komma på fredag!!:D:D
Skall bli kul att träffa dig! Men det kommer nog bli förvirrande när vi möts. He,he,he.....
/ Alexander, 13 år från Hörby
Hej Alexander
Var du på bokmässan? Det var ingen Alexander där som sa att han hade brevväxlat med mig, däremot vet jag att jag signerade en bok till en Alexander. Var det du?
kramisar Kim |
Hejsan, Kim!
Jag funderar på att skicka in min diktsamling till ett förlag, men min mamma och pappa säger att jag är för ung för det. Då frågar jag dem varför.
De svarar att det är för att de inte vill att jag skall ge ut mitt namn, för att det kan finnas "skumma människor" där ute som kan komma och kidnappa mig!
Jag fattar ingenting. Gör du? De vägrar att förklara mer, det är tydligen slutdiskuterat för deras del.
Har de rätt? Tycker du att de är löjliga? Svara ärligt!
Jag vet att man kan använda pseudonym, men då säger mamma att mina kompisar kan avslöja för omvärden att jag är den pseudonymen.
Hur löjlig får man bli! xO Snälla, hjälp mig, och skriv några rader som jag kan visa min mamma, och få henne att förstå att hon är knäpp när hon säger så! Hon tänker så invecklat ibland...! Jag är riktigt ledsen, jag vill inte låta bli att lämna ut böcker, för att jag kanske blir kidnappad! Jag älskar att skriva! Jag måste få det!
Snälla, hjälp mig!
Kram, från Emma, hon som inte får heta någonting..............
/ Emma, 13 år från Mölndal
Hej Emma
Jag förstår dina föräldrars oro, de tycker mycket om dig och det har faktiskt hänt många gånger att unga flickor blivit kidnappade och mördade. Du får inte bli arg på dem, de är bara rädda om dig och det ska du vara glad för.
Om du skriver en diktsamling som blir antagen tror jag däremot inte att risken är större att du ska bli kidnappad än om du går hem från skolan ensam.
Kanske tycker dina föräldrar inte att dina dikter är tillräckligt bra för att du ska skicka dem till ett förlag, men de har inte hjärta att säga det till dig, eftersom de älskar dig så mycket. Därför tänker de att du kanske ska mogna lite till och utveckla ditt skrivande.
Jag tror att din mamma har rätt om att dina vänner skulle berätta att det var du som var psedonymen, för dina vänner skulle vara sprickfärdiga av stolthet över dig om du fick en bok utgiven.
Fråga dina föräldrar om du inte kan få lägga ut några av dina dikter på Unga faktas "Unga berättare", där lägger du bara ut förnamnet, ingen bild på dig. Kanske kan det vara ett sätt för er alla att få er vilja igenom.
Fortsätt att skriv och utveckla ditt skrivande i väntan på att dina föräldrar ger dig tillåtelse att skicka in till förlag. När du är 18 år bestämmer du själv. Jag vet att det kan kännas långt att vänta ända tills dess, men tänk vad mycket bättre dina dikter blir hela tiden och tänk VAD MÅNGA dikter du har att skicka till förlaget när det är dags. Det kan bli en riktigt tjock bok, eller flera böcker! Tänk positivt, skriv ned dina känslor i dikter, istället för att reta dig på dina föräldrar som bara älskar dig oerhört mycket.
Lycka till med ditt skrivande.
Många kramisar från Kim, som är ledsen att jag inte kunde ge dig det svar du så väldigt gärna ville ha...
|
Hej Kim
Jag bara inför framtiden. Ex vad skulle hända om man har skikat ett manus och dom gillar den. Då ska dom ju ringa men om man inte är hemma då eller är i skolan. Struntar dom i en då och lägger undan manuset
tack på förhand//Elin
/ Elin, 12 år från Borås
Hej Elin
Om förlaget är intresserade av ditt manus ringer de. Är du inte hemma försöker de igen, om de inte får tag på dig på telefon efter upprepade försök skriver de till dig.
Kramisar Kim |
Förlåt att jag frågar så mycket! Men hur ska jag göra för att skicka in min berättelse? Någon speciell adress vet inte hur jag ska göra! Ska jag träffa någon och prata om min bok eller? Får man något svar som typ: din bok har kommit med vi publicerar den eller: tyvärr har inte din bok vad som krävs osv...
Kan jag skicka in fler böcker? Min bok är rätt så kort men kan man få den idet format man vill ha den eller måste den va a4 lång inte berättelsen utan formatet..? Hoppas att jag inte stör verkligen! PS: bor tyvärr inte nära Göteborg men skulle vilja träffa dig någon gång ändå! Jag lovar att höra av mig om min bok blir publicerad!=) Har någon av dina böcker inte fått bli publicerad? Kramis till dig din emilie
/ emilie, 11 år
Hej Emilie
Gå in på www.google.se och sök på bokförlag. Där hittar du adresser till förlagen. Man får för det mesta aldrig något utlåtande om texten, eftersom förlagen får väldig många manus. Om de inte är intresserade av texten skickar de bara tillbaka den. Det kan bero på olika saker: Att texten inte är bra, att den är för kort/lång, inte passar deras utgivning, att de inte har möjlighet att ge ut boken just då, med mera.
Du kan skicka in flera böcker och du kan även skicka till flera förlag samtidigt. Det är förlaget som bestämmer vilket format boken ska ha i färdigt format.
Jag har många berättelser som jag ännu inte skickat in till förlag.
Håll utkik på min hemsida www.kimselius.se om jag kommer till en stad nära dig.
Kramisar från Kim |
|