Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jag har några frågor. (Hopas du kan svara på dem)!
1. Jag håller på med en bok som handlar om naturväsen. Tycker du att Josefina är ett bra namn på en tjej som kommer in i ett Älvland?
2. Jag är 11 år och skulle gärna vilja skicka in en bok till ett bokförlag. Tror du att jag är för ung?
3. Hur många år var du när du fick din första bok utgiven?
4. Du skriver ju böcker om Ramona. Får du alla böcker utgivna som du skriver i den serien?

HOPPAS DU KAN SVARA PÅ MINA FRÅGOR! = )

Hälsningar Lisa...

/ Lisa, 11 år från Uppland

Hej Lisa

1. Josefina är ett mycket vackert namn.

2. Nej, du är absolut inte för ung. Gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa om en flicka som var nio år när hon gav ut sin första bok.

3. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, men när jag kom upp i tonåren tyckte jag inte att jag skrev så bra. Därför stoppade jag allt i byrålådan. Det var först när jag var nästan 40 år som jag bestämde mig för att skicka till förlag. Då, när jag var 41, fick jag min första bok antagen. Därefter dröjde det två år innan boken kom ut och jag hade hunnit bli 43 år.

4. Ja alla böckerna som jag har skrivit om Theo och Ramona blir utgivna. Böckerna är mycket populära och läsarna väntar ständigt på nya böcker i serien. Om du kikar på min hemsida ser du att det kommer TVÅ nya böcker i höst.

Lycka till med ditt författande!

Kramisar från Kim


Min lillasyster älskar att skriva och hon är riktigt duktig på det också, hon skriver mest rysare eller en blandning mellan deckare och rysare. Men dom blir aldrig så långa för hon vet inte riktigt hur man ska beskriva saker och ting, skulle du kunna ge något tips på hur man kan beskriva saker och miljö. Hon är bara 12 år så hon har ju inte lärt sig så mycket om det i skolan.

Tacksam för svar

/ Johanna, 14 år från kungshamn

Hej Johanna

Vad snäll du är som tänker på din syster. Gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa om unga personer som har slagit igenom som författare.

Om hon vill börja göra en längre bok är det bra om hon har skrivit ned sina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Säg till din syster att hon kan läsa någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidaan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Önskar din syster lycka till med skrivandet.

kramisar från Kim











Vilken bok skulle du tips till en 12 snart 13 årig tjej! PS Helst inga hästböcker DS

/ Emma, 12 år från Hoting

Hej Emma

Biblioteken är fulla av underbara böcker som bara väntar på att du ska läsa dem. Har du läst böckerna om Molly Moon?

Det finns en underbar bok som heter Den hemliga trädgården, av Frances Burnett Hodges.

Andra bra böcker är "Med nio liv", "Min morbror trollkarlen". När du läst några av dessa böcker, leta upp fler böcker av samma författare och läs dem.

Katarina von Bredow skriver underbara böcker för tonåringar, så gör även Mårten Sandén och Per Nilsson.

Har du läst mina böcker? Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809?

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs utdrag ur böckerna så får du se om du tycker om dem.

Hoppas att du tycker om böckerna! Ha ett skönt sommarlov!

Kramisar från Kim


Hejhej! :)
Jag heter Gwendolyn, vilket inte är SVENSKT.
Men i alla fall, jag har vilda planer för framtiden.. vill bli författare, rik osv. Jag vill bli
lika bra som Georgia Byng. :D
Jag är ganska bra på att skriva (långa) berättelser.
Men jag kan aldrig hitta på någon bra början. Det vanligaste jag använder är t ex ''Erica Jansson bodde i ett rött hus, mitt i Uppsala''. Det brukar inte bli bra! :S
Hur ska jag göra?

/ Gwendolyn, 10 år från Stockholm

Hej Gwendolyn

Jag har en väninna som heter Gwendolyn och kallas för Gwen, det kanske du gör också?! Georgia Byngs böcker om Molly Moon är helt underbara, jag håller med dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)


"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!

Jag har en fråga, eller 2.

Jag vill så gärna bli tecknare/författare! Men jag vet inte hur blir man bättre på att skriva? Min handstil är jätteful, så jag skriver på datorn. Vilket program kan jag använda för att skriva så att sidorna blir lika små?
Men om du har något bra program så , kan du säga var jag får tag på det?

// Kramis Ludwig

/ Ludwig, 11 år från Arvika

Hej Ludwig

För att bli bättre på att skriva gäller det att öva sig så mycket som möjligt OCH att läsa väldigt många böcker.

Du behöver inte tänka på att göra sidorna små, det gör förlaget när de ger ut din bok. Det räcker om du skriver på A-4 sidor, för det är så förlaget vill ha det när de läser ditt manus.

De program man använder för att göra färdiga boksidor heter Page-Maker, In-Design, Quark Xpress. Men det är mycket dyra program och kostar runt 10.000-16.000 kronor. Och inget du alls behöver för att bli författare.

Skriv och läs så mycket du kan. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Författartips, så hittar du mer tips om hur du ska bli bättre på att skriva.

Lycka till!

Kramisar från Kim


har du nåra favo böcker för vi har sommar låv och jag vill gärna läsa öcker

många kramar emilia 10 år

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia

Det finns många bra böcker att läsa på sommarlovet. Mårten Sandén, Per Nilsson och Katarina von Bredow är författare som skriver fängslande böcker om dagens ungdomar. Mårten Sandén har skrivit Petrinideckarna, en serie spännande böcker.

Har du läst mina böcker? De kanske är något för dig? Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
Denna bok utkommer augusti 2008.


"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...
När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget.
Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade konsekvenser.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Trevligt sommarlov!

Kramisar från Kim



Hej!

I skolan håller vå på med dikter som vi skriver upp i böcker. Våran lärare säger att man får skriva in dikter i sin bok som man har hittat någonstans bara man skriver vem som skrivit den. Jag har hittat massa underbara dikter på ungafakta och undrar om det är okej att man skriver in några i sin diktbok om man skriver vem sim skrivit den?

/ Tora Wykman, 10 år från Kåremo

Hej Tora

Visst får du skriva ned dikterna i din bok om du skriver vem som har skrivit dem.

Kanske dikterna inspirerar dig att skriva egna dikter!

Kramisar från Kim


Hej !

Jag undrar om du någonsin får skrivstopp? Du verkar som om du skriver, skriver och skriver tills du ska lägga dig, ungefär. Ibland är jag på världens skrivhumör, och sedan blir det ett uppehåll i månader. Jag älskar att skriva!

/ Gabriella, 16 år från Halmstad

Hej Gabriella

Nej, jag får aldrig skrivstopp. Däremot känner jag att tiden aldrig räcker till för att skriva allt jag har inom mig. Det stämmer att jag skriver mycket, men jag läser också otroligt mycket fakta och reser på researchresor inför mina böcker.

Eftersom författarskapet är ett arbete för mig är det säkerligen lättare för mig att skriva än för dig. Du har så många andra saker du ska göra, läxor, skolan, kompisar, andra fritidsintressen med mera.

Om du älskar att skriva... låt det ta den tid det tar och skriv när du har inspiration. Om du drömmer om att bli författare kanske du ska satsa mer på skrivandet och sätta dig ned åtminstone några gånger i veckan och skriva.

Christopher Paolini började skriva boken Eragon när han var femton år och fick den utgiven när han var sjutton. Så du ser att du redan i din ålder kan få en bok utgiven. (Eragon är en otroligt populär fantasybok som även blivit film.)

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Fortsätt skriv!

Kramisar från Kim


Har du gjort boken milos flykt. För den är jätte spännande.

/ labi, 11 år från sverige

Hej Labi

Nej, det är Åsa Storck och Andrea Räder som har gjort Milos flykt.

Om du tycker om spännande böcker kanske du vill läsa någon av mina böcker? Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim



Hej kim,. jag håller på med en berättelse som jag döpt till: " A life time as me in hell" den handlar om tonåringen Sara Hansson .. och jag undrar eftersom du är en riktig författare så kanske du skulle kunna säga något om den? i sånna fall hur ska jag kunna sicka den till dig`?

/ Sofie , 12 år från Falerum

Hej Sofie

Jag hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka om berättelser, och nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till de erbjudandena. Jag hinner inte skriva några egna böcker om jag hela tiden läser andras berättelser.

Men... Din berättelse är säkert mycket bra. Du kan försöka få den publicerad på Unga Berättares sida. Jag vill uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

Ett litet tips: Om du skriver berättelsen på svenska ska du ha en svensk titel.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


hur gammal är du?

/ lucas, 10 år från landvetter

Hej Lucas

Jag är 54 år. Vill du veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se

Kramisar från Kim


hejsan!! Du Jag och min kompis Alice undrar en sak .. Vilken är den kändaste boken bland barn till 10 år?
Hoppas få svar på våran fråga:) hejdåå

/ sara, 10 år från småland

Hej Sara

Det är mycket svårt att svara på den frågan. Harry Potter-böckerna är mycket kända. Men i och med filmen Guldkompassen har de böckerna blivit kända. Du har även alla Narniaböckerna. Dessutom får vi inte glömma Pippi Långstrump som är översatt till otroligt många språk.

Kramisar från Kim


Hej Kim...
Jag brukar göra berättelser ofta men varje gång jag gör det så blir det bara sorgliga med ett lyckligt slut eller ett fruktansvärt smärtsamt slut kan det bero på att jag inte mår så bra i mig själv då dom hemska sluten kommer och när jag är på bra humör så slutar dom lyckliga ? jag har läst någon stanns att visa författare skriver för att dom mår dåligt kan det stämma?

/ Sofie , 12 år från Falerum

Hej Sofie

Jo, det stämmer att man skriver av sig sina känslor som författare. När min syster dog höll jag på med min bok "Giljotinen". Genast skrev jag ett mycket sorgligt kapitel och skrev av mig alla mina känslor. När du läser boken vet du direkt när det är mina egna äkta känslor du läser om.

Därför tror jag att även du fungerar så att dina berättelser blir sorgliga när du inte mår så bra och gladare när du själv känner dig glad.

Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se.

Fortsätt skriv, det mår man så bra av!

Kramisar från Kim


Hej Kim.

Jag kommer från Iran och är älskar historia. Så jag vill läsa lite persisk histora, men jag hittar inte så mycket som intresserar mig. Men jag har fastnat för en tid och det är: Tiden runt 332 f.Kr (tror jag) Alexander den Stores tid typ. Han kommer ju ifrån Makedonien men han är nog mest känd för att vara en av väldens mäktigaste ledare och för att erövra Persien som var otroligt stort på den tiden. Så jag vill tipsa dig om att skriva om Alexander. Jag vet lite om det t ex: Hans första persiska hustru var Roxana, dotter till Oxyartes och att han dog bara 32 år gammal m.m. Och jag vill verkligen veta mer för jag vet att man lär sog otroligt mycketur dina böcker. Och jag glömde att säga att dina böcker är otroligt bra! Tack för att du tog din tid.
// Kramar Maryam

/ Maryam, 11 år från Sverige

Hej Maryam

Tack för ditt fina mail och för att du tycker att du lär dig så mycket av mina böcker. Alexander den Store ligger i min "Att skriva"-lista. Så det kommer till slut en bok om honom. Du får vänta lite på den, gå in lite då och då på min hemsida www.kimselius.se så ser du när boken kommer.

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Mamma och jag var bara där en "snabbis" (skånska) och sedan direkt till Liseberg.
Jag är inte så förtjus i äventyriska böcker (men de är säkert bra) men skräck och fantasy passar mig fullständigt. Jag tilbringar stor del av min fritid genom att läsa skräck böcker av Stephen King - han är jättebra om man gillar skräck - som både jag och min mamma är ett stort fan till.....

Vad heter dina andra böcker då?
LYCKA TILL

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Om du tycker om skräck och rysare ska du absolut läsa min bok "Svarta Döden", den är otäckt läskig.

Jag har i många år samlat på Stephen King och Dean Koontz, som skriver samma typ av böcker som King. Men jag föredrar Dean Koontz böcker. Dean och jag har samma agent, jättekul!

Detta är mina böcker:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Vi ses på bokmässan! Då kan du berätta vad du tyckte om "Svarta Döden".

Kramisar från Kim




Hej Kim!

Jag undrar om man ska skriva namnet på boken innan man börjar skriva eller ska man ta det namn som passar bäst när man är färdig? Och vad ska boken handla om? Det är det som är det svåraste när man vill skriva en bra bok. Jag håller på med en berättelse men jag är inte nöjd med den. Jag känner helt änkelt att det är tråkigt att skriva på den. För när man börjar en bok så blir man bara så där trött på att det inte händer något. Men man måste ju ha med alla detaljer. Men vad är det som gör det så roligt att skriva när man är så trött på det?

Snälla Kim svara så fort du kan!

Kramar Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Oftast när jag har bestämt att jag ska skriva om ett historiskt ämne, vet jag inte vad boken ska heta och då ger jag den ett "arbetsnamn". Min allra senaste bok, som kommer i augusti, hade arbetsnamnet "1809", men det slutgiltiga namnet blev "Det glömda kriget 1808-1809".

Det är inte viktigt att döpa boken till det slutgiltiga namnet direkt, men det känns bra att ha ett arbetsnamn.

Kanske ska du försöka dig på att arbeta med "Gula lappar", för att bygga upp din berättelse? Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?


För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare. (Kanske är detta ett bra sätt för dig att arbeta så att du inte tappar lusten att skriva?)

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim











Hejsan! :):):)
Jag undrar om du kan hjälpa mig med min berättelse/bok.
Jag vill att den ska handla om älvor, naturväsen, och en/flera personer som kommer in i ett "Älvland"...
Skulle du kunna hjälpa mig att skriva lite kortfattat vad det skulle kunna hända, alltså att du skriver en liten kortfattat text vad jag kan skriva om! :):):)

Jag är 11 år och jag undrar om det är för tidigt att skicka in en bok till ett bokförlag?
Jag ÄLSKAR att skriva böcker och jag vill bli författare när jag blir stor.
Jag har skrivit många böcker men jag har aldrig blivit riktigt nöjd med den. I skolan har vi skrivit en Spökhistoria, och jag har inte hunnit blivit färdig med den. Men just den historian har jag blivit väldigt nöjd med.



SNÄLLA KAN DU HJÄLPA MIG!!!!

/ / / Den som älskar att skriva böcker=Lisa!!! :):):):):)

/ Lisa, 11 år från Sverige

Hej Lisa

Det fungerar inte riktigt så att jag hittar på berättelser till andra, då skulle jag inte få tid över för mitt eget skrivande.

Om du verkligen älskar att skriva tror jag inte att du har några svårigheter att få ihop en riktigt bra berättelse. Kanske det är en idé att arbeta med "Gula lappar"?

Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig hjälp och inspiration att sätta dig ned och skriva. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim







Hur gammal var du när du skrev din första bok?
Jag har inga ideér kan du hjälpa mig min bok/berättelse?
När började du kalla dig författare?

/ / / Hanna

/ Hanna , 11 år från Sverige

Hej Hanna

När jag skrev min första "bok" var jag åtta år. Det var bara ett enkelt skrivhäfte, men ändå en riktigt lång berättelse. Min första bok som kom ut i bokhandeln, kom ut julen 1997.

Min man har alltid kallat mig för författare, så även mina föräldrar, vänner och släktingar. Själv har jag kallat mig för författare från den dagen min bok "Tillbaka till Pompeji" blev antagen av förlaget: 1995.

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många olika typer av böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böcker är uppbyggda.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar och Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande.


Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Åh, är du uppväxt i Göteborg?! Var du på Liseberg mycket när du var liten?
Jag har glömt - eller rättare sagt - inte kollat in din hemsida så jättemycket....men den är bra gjord!

Okej, ska se så jag inte glömmer det - att du är på bokmässan i Göteborg. Jag var där i fjol, men såvitt jag såg var du inte där. Jag gick till Liseberg direkt efter...
Men ska se efter noooga den här gången. Kanske vi kan pratas vid? Men såklart du har ju mycket att göra.

Är det bara bokserien med Theo och Ramona (Remona?)?`

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Jo, jag är uppväxt i Göteborg och bodde där tills jag var 25 år. Jag var alltid på Liseberg ett par gånger om året. Både när jag var liten och när jag blev äldre.

Jodå, jag var på bokmässan förra året, precis som alla år tidigare. Om du glömmer mitt monternummer B08:59, kan du alltid hitta det på min startsida www.kimselius.se

Kommer du till bokmässan tycker jag absolut att du ska komma fram och presentera dig så att vi får träffas och prata.

Än så länge har det bara kommit ut den Historiska Äventyrsserien om Theo och Ramona. Men det ligger många böcker klara och väntar på att ges ut, deckare, fantasy, spökhistorier med mera.

Vi ses på bokmässan.

Kramisar från Kim


Hej Kim, jag har två frågor, inte direkt ''författarfrågor'' men du kanske ändo kan svara på dom.

1. Jag har ett brinnande intresse för andra världskrigets östfront, och en gång när jag satt vid datorn så såg jag en bok som verkade väldigt spännande, jag är inte säker vad den hette men kan du lista ut vilken bok det är! Jag kommer ihåg att den heter något som Stalingrad, the red road.

2. Kommer ungafakta nånsin göra ett ämne om andra världskriget

/ Nando, 13 år

Hej Nando

För att du ska hitta den bok du gärna vill läsa tycker jag att du ska söka efter "Andra världskriget" på www.google.se eller på www.adlibris.se eller www.bokus.com eller någon av de andra internetbutikerna. Det är ett bra sätt att hitta det du söker. Om du inte vill köpa boken, kan du notera Titel, författarens namn och bokens ISBN-nummer (Bokens födelsnummer), därefter kan du lämna de uppgifterna till din bibliotekarie som då har lätt för att hitta boken åt dig.

På www.goggle.se hittar du också mängder av bra sidor för sådana som är intresserade av Andra världskriget, du kan även specificera ännu mer så att du bara söker på östfronten.

Lycka till i ditt sökande efter boken.

Ska meddela redaktionen ditt önskemål om en sida med Andra värlskriget på Unga fakta!

Till hösten kommer min bok "Det glömda kriget 1808-1809" ut. Kanske skulle du tycka om att läsa den?

Jag skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktig historisk fakta. De ungdomar som har läst mina böcker brukar skriva och tacka mig för att de har fått högsta betyg när de fått prov i de ämnen mina böcker har tagit upp. Jag har en rejäl faktadel i böckerna, för att kunna ge läsarna så mycket fakta som möjigt utan att för den skull fördärva spänningen i boken. Gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa utvalda bitar ur samtliga böcker. Du kan även lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB