Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Hejsan, Kim!
Jag har nu gjort en barnbok på sju sidor som heter "Astronomi med Axel och Per" >jag gjorde den på en timma< och nu ska jag göra bilder men jag vet inte hur?! Utan att använda PAINT eller vanligt papper.
Kan du hjälpa mig?
/ MVH Alexander"
/ Alexander, 12 år från Hörby
Hej Alexander
Bilder är inte min starka sida, eftersom mina böcker bara innehåller text. Kan tyvärr inte hjälpa dig med det. Kanske kan någon av de andra i panelen hjälpa dig? Eller din bildlärare på skolan?
Lycka till!
Kramisar Kim |
Hur många böcker finns de i värden?
/ Lovisa, 10 år från Ström
Hej Lovisa
Den frågan går inte att besvara. Men många miljoner finns det säkert. Endast jag har cirka 15.000 böcker hos mig.
Kramisar Kim |
Hejsan, Kim!
Så många frågor jag ställer, men det är inte konstigt. Jag ska ju själv bli författare.
Min fråga lyder:
"När blev din första bok utgiven?"
..och..
"Jag skriver en rysare. The killer on the night- nattens mördare. Jag vet inte vilken titel jag ska välja."
...och till sist....
"Omgivningen är i en stad i England tror jag, som heter: Scarborough, men problemet är att jag vet ingeting om den staden. Har du ett förslag kanske ?"
/ /Alexander/, 12 år från Hörby
Hej Alexander
Min första bok gavs ut julen 1997.
Tycker absolut att du ska använda en svensk titel om du skriver på svenska.
Gå in på www.google.se och sök på Scarborough om du vill lägga handlingen i den staden. Låna även böcker på biblioteket om staden och England i allmänhet, så att du får en känsla av hur folket är i England, vad de äter, hur de klär sig med mera.
Lycka till!
Kramisar Kim
|
problemet....Jag kan inte komma på en början på en berättelse och jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till.. Har du några förslag om hur man kan börja på en berättelse?
Ha det så bra och lycka till!
Helsningar Ebba
/ Ebba, 11 år från Sweden
Hej Ebba
Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.
Mina böcker börjar så här:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)
"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)
"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)
"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)
"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)
"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)
"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)
"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)
"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)
Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se
Lycka till med ditt skrivande!
Kramisar från Kim
|
VEM ÄR DI FAVORIT FÖRFATTARE????
MIN ÄR ASTRID LINDGREN.
/ LINUS LINDKVIST, 9 år från STORGRANLIDEN
Hej Linus
Min favoritförfattare på barn/ungdomsböcker är Frances Burnett Hodges och bland vuxenböcker är det Dean Koontz.
Vad roligt att du tycker om Astrid Lindgrens böcker. Har du läst någon av mina böcker? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och se vilka böcker jag har skrivit. Tror att du skulle tycka om "Snapphanar" eller "Vikingaträl".
Kramisar Kim |
hej
när började du skriva böcker och varför?
vilken av böckerna du har skrivit tycker du är bäst?
läste du mycket när du var yngre?
hur gammal är du?
var är du född någon stans?
hur gammal var du när du skrev din första bok?
hur många böcker har du skrivit?
vilken av dina böcker har mest sidor?
/ robin, 11 år från riseberga
Hej Robin
Jag började att skriva böcker när jag var åtta år eftersom jag hade så mycket fantasi och tyckte det var underbart att kunna skriva ned alla de berättelser jag hade i huvudet.
Än så länge tycker jag att "Giljotinen" är den absolut bästa bok jag har skrivit, spännande, lite otäck med massor av historiska fakta invävda i historien.
När jag var yngre läste jag allt jag fick tag på. Blev överlycklig när jag fick mitt första bibliotekskort och kunde låna hem bärkassar med böcker.
Jag är 53 år.
Jag är född i Helgered, Hisingen, Göteborg.
Min första bok skrev jag när jag var åtta år. Det är bara ett skrivhäfte, men jag räknar ändå det som min första bok.
Hittills har jag skrivit nio böcker, åtta finns att köpa i bokhandeln/låna på biblioteken: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Den nionde som kommer ut i höst heter "Riddarsvärdet" och den tionde som jag håller på och skriver heter "Det glömda kriget 1808-1809" och kommer även den ut i höst. Du kan läsa smakprov ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se
Giljotinen har 312 sidor och är den tjockaste av alla böcker jag har skrivit, än så länge.
Kramisar från Kim |
om min berättelse inte kommer med bland de andra, kommer den då att sparas eller kommer jag att få den tillbaka sen?
/ Christopher, 11 år från Köping
Hej Christopher
Berättelserna skickas inte tillbaka, utan de sparas hos Unga Berättare. Ibland kan det dröja innan en berättelse publiceras på Unga Berättares sida. Så gå in och titta lite då och då!
Lycka till!
Kramisar Kim
|
Om du skulle va känd skulle det om du kan inbilla dej att tycka det va roligt
Svara gärna
MVH
Emmali
/ Emmali, 9 år från Gnesta
Hej Emmali
Jag tycker det är jätteroligt att vara känd och möta mina fans, få beundrarbrev, vara med i tv, tidningar och radio, få föreläsa, signera böcker, bli fotograferad och få skriva autografer. Jag älskar att vara känd för att mina böcker är bra. För det innebär att jag har gjort något som påverkar andra människor och skänker dem glädje och kunskap, och det är jag gärna känd för!
Du kan läsa mer om mig, mina böcker och alla de fanklubbar som har bildats runt mig på min hemsida www.kimselius.se
kramisar från Kim |
hej finns monster
/ matilda, 10 år från sverige
Hej Matilda
Du har skrivit till fel expert. Du ska ställa din fråga till Richard här på panelen.
Kramisar Kim |
Hej!!
Är det jobbigt att skriva massa med böcker med "tusen" blad?
Och hur många blad är det längsta du skrivit??
/ maja, 10 år från degeberga
Hej Maja
Den längsta bok jag har skrivit har 312 boksidor.
De författare som skriver böcker på 1000 sidor har säkert mycket att berätta och svårt att avsluta sin berättelse.
Min bok "Giljotinen" som är på 312 sidor, hade jag mycket svårt att avsluta, eftersom jag hade så mycket mer att berätta. Men jag vet också att det inte är många som orkar läsa en bok på 1000 sidor, därför såg jag till att boken inte blev så lång.
Jag är jättenöjd med "Giljotinen" och tycker att det är den bästa bok jag har skrivit. Du kan läsa smakprov ur den på min hemsida www.kimselius.se och även lyssna på när jag läser en bit ur boken.
Har man fantasi och skrivglädje så kan böckerna bli precis hur långa som helst!
Kramisar från Kim |
hej kan man börja en bok så här?
- Kom och kolla här, Jessica! ropade david med så hög röst som hans stämband lyckades få fram.
/ Hanna
Hej Hanna
Till dig och alla andra som skriver 0 år vill jag säga att det är MYCKET BRA om ni skriver er ålder, så jag vet hur enkelt eller svårt jag kan uttrycka mig när jag besvarar era frågor...
Visst kan man börja en bok så. Personligen skulle jag dock inte använda ordet "kolla" eftersom jag inte har med slang i mina böcker. Jag skulle ha skrivit: "Titta här, Jessica!" ropade David så högt han kunde.
Kramisar Kim |
Hej!
Kan man göra en bok som bara består av bilder?
/ Lina Johansson, 12 år från Östersund
Hej Lina
Man kan göra precis vilka böcker man vill, men det är inte alltid förlagen är intresserade av en bok med bara bilder. De vill gärna ha en berättelse runt bilderna också, för att läsarna ska förstå vad boken handlar om.
Kramisar Kim |
Hur arbetar du när du skriver? Hittar du på historien först, skriver ned den allt eftersom du kommer på vad som ska hända eller utgår du från en person som du intresserar dig för och sedan skriver en berättelse kring den personen?
Vad tycker du är viktigast att tänka på när vi bygger upp en person? Vad ska vi tänka på när vi vill få berättelsen framåt?
/ Moene, 13 år från Skogen
Hej Moene
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. (Jag skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktig historisk fakta.) När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. franska revolutionen. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.
Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut när du bygger upp ditt persongalleri. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:
Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.
Mina böcker börjar så här:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)
"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)
"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)
"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)
"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)
"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)
"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)
"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)
"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)
Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen"... och så kommer det ut två nya till hösten som du kan läsa smakprov ur på min hemsida: "Riddarsvärdet" samt "Det glömda kriget 1808-1809".
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". Dessutom kan du på hemsidan lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.
Lycka till med ditt skrivande.
kramisar från Kim
|
Hejsan, igen!!
Jag har en poesi- bok (8 sidor), är det lönt att publecera den berättelsen till ett förlag?....
/MVH Alexander Nilsson.....
/ Alexander, 12 år från hörby
Hej Alexander
Det låter som om det är en lite för tunn bok för att ge ut på förlag. Däremot kan du publicera boken på andra sätt:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på
www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och
upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de
som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare,
förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger,
som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis
för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till
Digitalboken.
Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som
PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar
till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken
erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell
granskning av sin text.
Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av
tryckfärdigt material.
Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får din poesibok utgiven.
Kramisar från Kim
|
Jag har skrivit många små berättelser i mitt liv än så länge,men nu håller jag på att skriva en lååång
saga som jag skriver på datorn. Jag undrar var man ska skicka berättelsen när den är klar för att den ska
bli en färdig bok.
/ Chanel Eliasson, 10 år från Färgelanda
Hej Chanel
Vad roligt att du skrivit så mycket. Fortsätt skriv!
BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till
en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som
har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå
fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den
personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer
som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes,
därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören
kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett
kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till
förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast
färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och
annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast
speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det
innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De
trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en
timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget,
eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna
sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa
böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en
viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför
kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få
ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag,
det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på
www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och
upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de
som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare,
förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger,
som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis
för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till
Digitalboken.
Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som
PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar
till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken
erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell
granskning av sin text.
Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av
tryckfärdigt material.
Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips och berättelsen om en flicka som fick sin första bok utgiven när hon var 9 år!!!
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim
|
Hej, Kim!
vad tycker du jag ska skriva om, jag kommer inte på något
/ Emelie
Hej Emelie
Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.
Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.
Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.
Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att läsa. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.
Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.
Mina böcker börjar så här:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)
"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)
"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)
"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)
"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)
"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)
"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)
"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)
"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)
Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.
Lycka till med ditt skrivande!
Kramisar Kim |
Hej igen!
Jag undrar om man gör en faktabok, måste man ha egna bilder i boken då?
/ Lina Johansson, 12 år från Östersund
Hej Lina
Om du ska göra en faktabok måste du vara mycket noga med fakta och läsa på ordentligt. Du behöver inte ha egna bilder i boken, men om du använder andras bilder måste du betala för dem och uppge vem som är fotograf till bilderna.
Kramisar Kim
|
hejsan jag heer andreas och jag har en fråga för att vi har ett skol projekt om pompeji jag ville vara taksam om du kunde hjälpa mig hitta en bra bok om pompeji så e du snäll eller några bra hemsidor
¨
mhv Andreas !!!
/ Andreas, 13 år från helsingborg
Hej Andreas
Hoppas att du fortfarande håller på med ditt projekt om Pompeji. Jag har varit i Kina på researchresa och har därför inte kunnat svara på frågor här på Unga fakta på länge. (För bilden ifrån min resa se min hemsida www.kimselius.se)
Har du läst min bok "Tillbaka till Pompeji"? Den innehåller massor av fakta om Pompeji, samtidigt som den är en spännande historisk äventyrsbok. I slutet av boken finns en faktadel där du kan ta till dig ännu mer fakta. Du kan läsa smakprov ur boken på min hemsida, samt lyssna på ett kapitel ur boken. www.kimselius.se. "Tillbaka till Pompeji" kan hjälpa dig mycket i ditt projekt om Pompeji.
Du har även faktaboken "Pompeji bakom runinerna" av Hans Furuhagen. En mycket bra faktabok som även ger spännande läsning.
Lycka till med ditt projekt!
Kramisar från Kim |
Jag håller på med en hästbok
men jag svårt beskriva omgivningne
hur bör man?
/ Hanna
Hej Hanna
Försök att se omgivningen framför dig. Det är alltid lättare om du håller dig till en bekant omgivning, då kan du verkligen beskriva hur den ser ut.
Försök att ta med omgivningen i själva berättelsen:
"Björkens ljusgröna knopande grenar svepte runt henne när hon galopperade i full fart genom lövskogen. Det doftade underbart av det färska gräset som krossades under hästens hovar. En glimt av dåligt samvete för igenom henne, över alla vitsippor som förstördes under hästens framfart...."
Något sådant, kanske... Då behåller du tempot i boken samtidigt som du får med lukt och syn i berättelsen.
Lycka till med din hästbok!
Kramisar Kim |
Hej Kim! Jag tycker att det är jättekul att skriva och gör det så fort jag kan. Men mitt problem är att jag kan nästan aldrig hålla mej till en bok i taget. Jag får kanske en jättebra idé och så börjar jag skriva, men efter kanske två kapitel får jag en ny idé och börjar på en ny bok, och på det sättet blir jagju aldrig klar med NÅGON bok! Har du något tips till hur jag ska kunna hålla mej till en bok i taget?
//Kram!
/ Miranda, 12 år från Tidaholm
Hej Miranda
Jag vet precis hur det är. Jag har exakt samma problem, alldeles för många idéer. Därför gör jag som så, att när jag får idén till en ny bok skriver jag ned det första kapitlet på den boken, sedan skriver jag stolpar på vad den ska handla om.
Därefter går jag tillbaka till den bok jag håller på med. När den boken är klar, väljer jag bland alla de idéer som kommit under tiden och påbörjar nästa bok.
Det händer också att jag håller på med flera böcker samtidigt, eftersom idéer dyker upp på flera av böckerna. Då sätter jag mig och skriver på just den boken som jag har mest inspiration på för tillfället. Till slut blir alla böckerna klara.
Jag har en speciel "Idébok" där jag skriver ned alla idéer som dyker upp i mitt huvud. Kanske kan det hjälpa dig att fullfölja och avsluta dina böcker?
Kramisar från Kim |
|