Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!

Va bra! xD då kanske du hinner svara på en till?
På "www.gordinegenbok.se" kan man privat sätt trycka sin bok, vilket jag tänker göra med min diktsamligt nu i mars. Men de har inte en sådan bra funktion när det gäller att skapa framsida (man väljer bara en färg, och en bild). Kan du något enkelt förlag som jag kan vända mig till, och som har en funktion där man kan ladda upp sina egna framsidor och baksidor? (helst hyfsat billigt också, för min diktsamling skulle kosta något med 600 kr i hård pärm på Gör Din Egen Bok...)

Med Vänliga Hälsningar
Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

Innan du bestämmer dig för att trycka upp boken på "gordinegenbok" tycker jag att du ska se efter om du hittar någon annan print-on-demand som är billigare och kan hjälpa dig med framsidan också. Gå in på www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där hittar du fler Print-on-demand tryckerier och även Digitalboken, som kanske kan hjälpa dig med framsidan, om inget annat print-on-demand-tryckeri kan göra det. Du kan också söka på print-on-demand på www.google.se, där hittar du mängder av olika tryckerier.

Lycka till med din diktsamling. Vad spännande att trycka upp sin egen bok, förstår precis hur du känner!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim. Jag har alltid drömt om att bli författare och att få priser för att jag skriver riktigt bra böcker. Det är bara det att jag alltid har svårt att komma på en bra början till mina berättelser.
Har du några tips?
Tacksam för svar
// Emelie

/ Emelie, 12 år från Sandviken

Hej Emelie

Håll din dröm levande. Då ska du se att du en dag når dina drömmars mål!

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim




Hej Kim !

Jag har inte alltid gillat att skriva böcker :/ Men nu har jag börjat !! Det är jätte kul . Det är bara jag och en tjej i min klass som vill bli författare. Vi älskar ochså att rita , ärligt så är vi rätt duktiga båda två . :P Hehe.
'Men nu är mina frågor :
´´Om jag skriver en bok i Windows Word. Var kan jag få riktigt hårt papper som man har på utsidan?
´´Jag som gillar att skriva böcker , ibland ... kommer jag inte på vad jag ska skriva eller så. Gör en riktig författare det ?

Läsaren Ludde =D

/ Ludwig, 11 år från Arvika

Hej Ludwig

Du kan hitta tjockare papper i en bra Bokhandel/Pappershandel. Du kan också trycka upp dina böcker på Print-On-Demand. Eller lägga upp den på Digitalboken. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips". Där hittar du mängder av råd och tips för att ge ut en egen bok.

En del författare får svårt att skriva ibland, de kommer inte på hur de ska börja, eller avsluta, eller fortsätta. Jag har fått gåvan att ha otroligt mycket fantasi, därför brukar jag inte ha några problem med att komma på vad jag ska skriva. Snarare har jag problem med att få tiden att räcka till för all den fantasi som sprudlar inom mig.

"Flytet" kommer ju mer du skriver, så var inte orolig över att du inte har lust att skriva varje dag. Fortsätt skriv när du tycker det är roligt.

Lycka till med din bok! Glöm inte gå in på www.kimselius.se för att se hur du ska göra för att få din bok tryckt.

Kramisar Kim


heej säljer du barn böcker om livet enligt rosa? // olivia

/ olivia, 11 år från stockholm

Hej Olivia

Nej, jag säljer inga böcker. Jag är författare som skriver historiska äventyrsböcker. Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna, se bilder på dem och mycket mycket mer.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag vet att jag skriver så mycket till dig ;). Hoppas att jag inte hindrar andra att få svar, men jag ser min framtid innom författarskapet, och har så mycket frågor som jag vill ha reda på. Här kommer två till:

1. Finns det någon speciell inställning i "Microsoft Office WORD 2003" där man kan ställa in den på att ändra stavfel och sådant? (t ex att automatiskt ändra "ända" till "enda", eller "änns" till "ens". De orden har jag mycket problem med :P). Jag må vara en bra skrivare, men jag kan inte så mycket om data och inställningar. hehe ;)

2. Mina böcker/noveller blir alltid så himla spännande med olyckor, hemska meddelanden och sådant, vilket inte behöver vara fel alls i vissa fall. Men de blir så himla våldsamma och hemska också. Jag skulle vilja skriva en mer lugnare bok... liksom med ett mysterium, eller en skattjakt eller något. Det saknar jag talang för.

Med Vänliga Hälsningar
Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

Nej, det är ingen fara. Alla får svar på sina frågor. Vad roligt att du verkligen går in för att satsa på författarskapet. Fortsätt skriv!

1. Visst finns det en inställning på Word där du kan ändra så att det blir autokorrigering av felstavningarna. Det är ett mycket användbart verktyg. Så här gör du: Gå in under "Verktyg", klicka på "alternativ för autokorrigering" (eller bara "autokorrigering", beror på hur ny din dator är). Under "Autokorrigering" hittar du två rutor "Ersätt" och "Med". I "Ersätt" skriver du in det felaktiga ordet som du brukar stava fel, i "Med" skriver du in hur ordet egentligen ska stavas. Därefter trycker du på "OK" och nästa gång du skriver fel ändras ordet automatiskt. Jag tycker mycket om den här funktionen, eftersom jag inte behöver tänka på om fingrarna "slinter iväg", för datorn korrigerar ändå felen.

2. Emma... Om du har lätt för att skriva dina hemska, spännande böcker, fortsätt med det. För då är det just det som du är bra på. När du har skrivit många spännande/hemska böcker, då först ska du försöka ge dig på att ändra på din skrivstil och skriva något annat. Det gäller att få flyt i skrivandet och få orden att komma lätt. Det verkar de göra med den skrivstil du har just nu, så ändra inte på den.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Tack så hjätligt mycke.

/ Christoffer Winnow, 10 år från Karlskrona

Hej Christoffer

Du är rar! Tack! Fortsätt läs och njut av att försvinna bort i fantasins värld. Snart kommer det två nya böcker om Theo och Ramona. Det kanske du redan har sett på min hemsida www.kimselius.se. Där ligger nämligen nu de färdiga omslagen till böckerna, samt smakprov ur båda böckerna.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag ska ge en bok till min sexåriga lillasyster i födelsedagspresent (som jag gjort själv).
Jag har gjort en Framsida och så (i scrapbookingstil) men nu när jag ska renskriva berättelsen på datorn så kommer problemet upp. Både framsidan och kartan (som jag gjort på första uppslaget i boken) är liggande. Dvs tvärtemot det som sidorna i datorn är...
Vet du om man kan ändra detta i datorn? Jag menar, ställa in så att sidorna skrivs ut liggande istället för stående? Hon fyller år om 1 vecka och jag börjar känna mig ganska så stressad. Skulle vara glad om du svarade innan dess.
Tack så mkt för din tid.
//Pinne

/ Pinne, 13 år från Sverige *Daah*

Hej Pinne

Vilken underbar present! Tänk om någon kunde göra en bok bara till mig... Din syster kommer att bli jätteglad!

Jo, det går enkelt att ordna att få sidorna utskrivna liggande:

Gå in under "Arkiv" och klicka på den, då kommer det upp en hel del rader, bland annat "Utskriftsformat", klicka på den. Då får du upp en ruta, gå in under "Marginaler". Där finns det möjlighet att välja "Liggande" eller "Stående". Välj "Liggande".

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Kära Kim!

Jag har alltid jättebra idéer i huvet men sen när jag ska skriva ner dem så blir det inte lika bra som jag hade tänkt mig! Vad ska jag göra? :(

MVH Eli

/ Elinor Jehlon, 11 år från Stockholm

Hej Elinor

Det är ett problem som väldigt många har. Kanske ska du försöka arbeta med "Tanke-lappar"? Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och den nya boken "Riddarsvärdet", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim






Hej!!
Hur skriver man en novell på bästa sätt?

/ Marcus, 14 år

Hej Marcus

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många olika typer av noveller du kan. Då får du idéer och ser också hur novellerna är uppbyggda.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar och Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Tackar så hjärtligt för ditt svar :) Idéboken var bra, men...

... jag kan liksom inte bara släppa nya idéer. Jag vill bara börja på den, skriva mera, skriva mera, skriva mera... (etc)
Efter en lång tid så tunnas också poängen med idéen ut. Jag kan inte komma på varför jag var så ivrig att få börja skriva den...
Det är lite kompliserat ;)
Har du fler tips?

P.S: Jag älskar din bok Tillbaka till Pompeji!

Med Vänliga Hälsningar
Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

Kanske ska du försöka arbeta med "Tanke-lappar":

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och den nya boken "Riddarsvärdet", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim






Jo, jag undrar hur många sidor som egentligen krävs för att ge ut en bok... och så undrar jag om man får skriva hur många kapitel man vill?


Tack för ditt svar!

/ Robin Andreasson, 15 år från Västerås

Hej Robin

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. (Vill du veta mer om böckerna kan du gå in på www.kimselius.se) De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Visst får man skriva hur många, eller få, kapitel man vill. Det gäller att avsluta kapitlet när det är som mest spännande för att få läsaren att vilja fortsätta läsa vidare.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim ja undrar om jag kan få hjälp me lite sagor som småa kan läsa som är nu börjare för att jag är en författare men vill att de småa kan få läsa!?

/ Sara, 18 år från Malmö

Hej Sara

En sagobok jag gärna rekommenderar är "Barnens älsklingar" utgiven av Raben & Sjögren. Det är en sagobok rik på magi. I den serien finns det fler böcker "Dinkeli dunkeli doja", "Killevippen", "Bom Bom" och "Tipp tipp tapp".

Dessutom har du "Min Skattkammare", "Bröderna Grims sagor" och många, många fler. Hoppas att någon av dessa passar dig.

kramisar från Kim


Hej!!
Jag har en fråga! Hur skriver man på bästa sätt en novell? Och vad är skillnaden på en novell och en roman?

/ Marcus

Hej Marcus

Skillnaden mellan novell och roman är att en novell är kort, bara ett par sidor. En roman kan vara på flera hundra sidor.

Att bygga upp en novell gör man på samma sätt som man bygger upp en roman. Men i stället för att tänka i kapitel tänker man i händelser.

Arbeta gärna med "Tanke-lappar": Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och den nya boken "Riddarsvärdet", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim






hej gör du barnböcker om rosa?

/ olivia, 11 år från stockholm

Hej Oliva

Nej, det är inte jag som har skrivit Rosa-böckerna.

Du kan gå in på http://www.livetenligtrosa.se/ och läsa mer om böckerna och författarna.

Kramisar Kim


Hej Kim jag älskar dina böcker.

/ Christoffer Winnow, 10 år

Hej Christoffer

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker. Är du med in någon av Kim M. Kimselius fanklubbar? Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du länkar till fanklubbarna.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jo, jag ÄLSKAR att skriva och skulle mycket gärna vilja bli författarinna. Men varje gång jag ska börja att skriva på en berättelse kan jag liksom inte börja. Jag vill jättegärna skriva, men jag får liksom ingen inspiration. Har du något tips hur man får inspirationen?

Skulle vara jätte tacksam om du svarade!

/ My Forsberg, 13 år från Stockholm

Hej My

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att läsa. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej, Kim!

Jag har ett problem. Jag skriver böcker, noveller och bokserier och sådant hemma på datan.
Men jag kommer helatiden på nya bra idéer till böcker och berättelser. De bara kommer som flodvågor, och jag är redan igång med två stycken. Hur skall jag göra? Jag kommer att glömma alla bra idéer när de verkligen behövs...

Med Vänliga Hälsningar

Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

Jag vet precis hur det är, mitt huvud snurrar alltid av idéer till nya böcker. För att inte glömma av dem har jag en "idébok", där skriver jag ned de idéer jag har kommit på, ibland ett eller flera kapitel på den nya boken.

När jag har fått ur mig den nya idén går jag tillbaka till den bok jag håller på med just då och skriver klart den. Om mina idéer sinar någon gång har jag min idébok att gå tillbaka till.

Jag använder mig också av idéboken för att komma vidare i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. Det är mycket arbete med att samla in och läsa fakta, och resa på researchresor, därför är det bra att jag gör detta medan jag skriver färdigt en annan bok. På så sätt kommer det hela tiden nya böcker OCH idéer.

Skaffa dig en riktigt fin skrivbok och skriv in dina idéer för hand. Då ska du se att du får arbetsro i fortsättningen.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta om "idéboken" fungerar för dig.

Kramisar från Kim


är det svårt att skriva böker

/ michelle, 10 år från arvika

Hej Michelle

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. Nu åker jag snart till Kina.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.

Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


Hej Kim jag undrar var man kan köpa böcker utan att behöva gå till stan?

/ Christine, 10 år från Eskilstuna

Hej Christine

Det finns många internetbokhandlare där du kan köpa böcker. Just nu har många av dem rea. Du har till exempel adlibris.com, bokus.com och internetbokhandeln.se. Det finns många fler. Du kan gå in på googles och söka på internetbokhandlare så ser du fler butiker på nätet.

När du har kommit in på internetbutiken har de oftast en ruta där du kan skriva in namnet på den bok du söker, därefter klickar du på sök då kommer boken upp. Du bör göra beställningen tillsammans med dina föräldrar, så att de inte får en obehaglig överraskning när paketet kommer i brevlådan.

Hoppas du hittar vad du söker.

Kramisar från Kim


När du skriver använder du tankekarta innan du börjar då?

/ Ebba, 11 år från Gusum

Hej Ebba

Jag arbetar efter något som liknar tankekartor. Om du vill arbeta med mitt sätt gör du så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de två nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.


kramisar från Kim





Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB