Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! Jag undrar ifall du tycker denna början av en liten berättelse som jag skriver på ibland är spännande och bra.
Av alla årstider är vintern bäst, men växthuseffekten ser till att vi inte får så mycket vinter och den ger oss stora bekymmer, domedagen.
Men det är inte växthuseffekten vi ska oroa oss för, det vi ska oroa oss för är striden mellan människor och det okända.
Lösningen ligger i forntiden…
År 1804.
En forskare vid namn John Helvington och hans assistent Sam Andersson var ute och utforskade den kända Izael ruinen, John var en lång, storbyggd man med halvlångt brunt hår, och blåa ögon, däremot var Sam raka motsatsen, kort, med väldigt spinkig kropp, kort svart hår och grön bruna ögon.
– John, tycker du verkligen det är så smart att utforska Izael ruinen, jag har hört fruktansvärda rykten om att en demon är inlåst här.
– Lugn Sam, jag måste få utforska ruinerna för att få reda på sanningen om Izael.
Detta kan förändra liv tusentals år framåt i tiden. John och Sam vandrade sakta in i ruinportarna och steg in i den stora issalen, det var tyst och rädslan kröp igenom Sams kropp.
– John, jag tror att jag väntar utanför istället.
– Det finns ingen rädsla i min kropp, jag måste få reda på sanningen även om det blir min död.
John fortsatte in i ruinen, det såg ut som ett gammalt slott, tavlor av kungen och fina vaser som var sönderslagna. Nu kom rädslan, inne i kungens sal fanns ett stort istorn och infrusna människor i väggarna. John fortsatte framåt med bestämda steg, när han var framme vid istornet hörde han att dörren föll ihop. Han var instängd, försiktigt sträckte han handen mot isen, när han rörde isen så kände han kraften som fanns inuti den. Johns hand frös fast i isen och den började sprida sig utför hans kropp, isen var inte kall, den var stekhet, av ilska skrek han ut sin smärta, han kände hur kraften spred sig ut i hans kropp. Han kände sig inte normal längre, han kände sig ond, kraftfull. Tillslut hade isen slukad John och han var ett utav offren i isen. Utanför slottet satt Sam och väntade otåligt på John, minuterna gick till timmar.
Tillslut bestämde sig Sam för att gå in till John och se vad som hänt. Småjoggande passerade Sam den stora is salen mot kungens sal, när Sam var ute vid salens portar, var det inte blockerat, dörrarna var öppna…
– John! John! Ropade Sam förtvivlat.
Det började knaka i taket och Sam tittade skräckslaget omkring sig. Nu såg han istornet.
– John! Nej! Skrek Sam ledsamt.
Sam sprang allt han kunde fram till istornet och försökte slå sönder det. Istornet började spricka och gick tillslut sönder. John svävande medvetslöst i luften, onda krafter trycktes in i hans kropp och han blev större, starkare, ondare än någonsin. Han skulle bli… Izael. I många år väntade Izael på att en speciell pojke skulle födas, den utvalde. Den enda som har kraften att stoppa Izael.
År 2007.
Det var måndag, den enda dagen som jag avskyr. Skolan har börjat, jag måste erkänna att det är skönt ibland att gå till skolan och veta att jag får träffa alla kompisar där.
Det här är Max, ”Den Utvalde” enligt den gamla profetian som är tvungen att återupptas, Max är lång, kort svart hår och bruna ögon.
– Max! Skynda dig ner och ät frukost, skolan börjar om en kvart!
Stressen, den har man ju inte saknat precis, skynda, skynda, hela tiden. Aldrig hinner man med något. Efter jag åt frukost bar jag mig iväg till skolan, det var väl en 2km till skolan, så det tar inte så lång tid att gå. Men den här dagen skulle inte bli normal, den här dagen skulle förändra mitt liv för evigt. Jag har aldrig gillat storstaden, ibland önskar jag att det är bara frid, jag skulle vilja flytta men mamma trivs här och hon vägrar flytta. När jag gick ner för gatan kände jag en underlig känsla i huvudet, någon som jag aldrig känt förut, jag började domna bort och jag satte mig ner på en trappa utanför ett hus. Tillslut somnade jag...
År 1805.
När jag vaknade låg jag inte kvar på trappan, utan på en äng. Det var helt tomt förutom den stora ängen och ett stort träd, jag undrade var jag hade hamnat. Tomt och ensamt satt jag där vid ängen och väntade på att något skulle hända. Efter ett tag kom en häst med vagn förbi åkandes.
Mannen var ganska liten med en brun hatt, han var flintskallig och hade blåa ögon.
– Var hälsad unge riddare.
Sa mannen som red hästen. ”Unge riddare”? Det här måste vara någon slags rollspelare.
– Vad heter du unge man? Fråga mannen.
– Ja…jag heter Max, får jag fråga? Vilket år är det?
– Det borde väl du veta? Det är den 13 maj 1805.
1805!? Vad har hänt? Jag måste ha åkt tillbaka i tiden när jag domnade bort.
– Föresten, sa du att du heter Max? Frågade mannen igen.
– Ja, jag heter Max.
– Margareta! Den utvalde är här! Ropade mannen till sin fru.
Hans fru Margareta, oj vad hon var underbar, en fin rosa klänning med rosa hatt, långt blont hår och blåa ögon.
Följ med oss Max, jag menar Den Utvalde.
Jag antar att jag inte har något annat val än att åka med dom var dom än ska. Max följde med paret och efter några timmar var dom framme vid staden Hades.
– Vakna nu Max! Vi är framme vid Hades. Ropade mannen.
– Öh? Va? frågade Max sömnigt.
– Hades, staden som jag och min fru bor i, väldigt trevligt.
När dom var framme vid portarna till Hades frågade vakten dom om identitet.
– Joakim och Margareta Farmer.
Vakten spottade dom i ansiktet.
– Ni är patetiska. Sa vakten. Men mitt jobb är att släppa in folket som bor här så välkomna.
När dom var inne i Hades så Joakim till Max att hoppa ur vagnen.
– Varför spottade vakten dig i ansiktet? Frågade Max.
– Lång historia, jag förklarar senare.
Margareta, följ Max till huset, så kommer jag snart.
– Dåsa, Max följ med mig nu.
Jag följde med Margareta, staden var enorm, jag förstår inte hur man kan hitta här. När dom var framme tittade Margareta försiktigt omkring sig.
– Vad gör du? Frågade Max.
– Tittar så inga serpents är här. Svarade Margareta.
– Serpents? Vad är det? Frågade Max med hög röst.
– Serpent är en monster art som hotar Hades, vi har stora problem med dom, jag vill inte att vi ska ha ännu ett krig mot Serpents.
Underligt, verkar vara någon fantasivärld.
– Är detta verkligheten? Frågade Max underligt.
– Vad är det för fråga? Såklart detta är verkligheten.
Dag blev till natt och jag fick mig ett eget rum att sova i, jag saknade mamma. Men jag får bita ihop och göra det bästa av saken. Denna natten var inte som vanligt, jag hade mardrömmar om att jag var en nobel riddare som slogs för Hades frihet mot Serpents. Svettandes vaknade jag, Margareta och Joakim stod och stirrade på mig som om jag gjort någonting konstigt.
– Du hade mardrömmar va? Frågade Joakim.
– J… J...Ja. Stammade Max.
– Det var ingen mardröm, utan ditt öde, du är den utvalde. Sa Margareta.
– Vad är det för snack om att jag är Den Utvalde? Frågade Max
– I profetian står det att i framtiden så kommer Den Utvalde kallad Max födas och att vi ska ta med honom hit in i forntiden för att rädda mänskligheten från undergång.
Så nu ligger hela mänskligheten i min famn? Perfekt…
– Vad är det som hotar mänskligheten?
– Izael och hans onda trupper. Svarade Joakim.
– Vem är Izael?
– Izael, oj, för längesedan fanns en riddare kallad Max, han var precis som du, från framtiden som dom tog tillbaka till forntiden för att rädda mänskligheten från Izael. Izael var en ond, ond Demon från helvetet som hade kommit för att ta över jorden och skapa ett levande helvete. Max och Izael slogs i det stora Hades templet som är bosatt på ön Helios, Max lyckades besegra Izael och låsa in honom i ett magisk isblock, men nu har en galen forskare vid namn John Helvington utforskat ruinen och tagit Izaels kraft och nu är han numera Izael som vill ta över mänskligheten igen.
Därför behöver vi dig, Den Utvalde, för att sätta stopp för detta.
– Nej, nu måste vi gå. Sa Margareta bestämt.
– Gå var? Frågade Max.
– Du ska få lära dig att slåss. Svarade Joakim.
Vem tror dom att jag är? Jag vet inte ens hur man använder ett svärd.
– Seså, rappa på nu. Sa Margareta.
När dom var framme vid Hades Stridsskola kände sig Max väldigt nervös och visste inte vad som skulle hända.
– Vi kan tyvärr inte följa med dig Max, du måste gå in själv. Sa Joakim.
När Max gick in igenom portarna kom en stor man fram och hälsade.
– Välkommen, du måste vara Max, jag är Karl och jag ska lära dig hur man använder svärd och hur man slåss.
Har inte hunnit skriva mer.

/ Linus Esbjörnsson, 14 år från Göteborg

Hej Linus

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande. Vad jag kan se från de första raderna på din berättelserna låter den mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. (Mina böcker är mycket populära och älskade av många.) Gå in på www.kimselius.se för att se vilka böcker jag har skrivit, där kan du även läsa smakprov ur böckerna och lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Det behöver absolut inte vara en författare som ska läsa din berättelse. Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skrivit, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!!!!!

När kan man se Sin saga eller sin dikt i sago sjöret
från Wilma.

/ Wilma, 9 år från Täby

Hej Wilma

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag ä en tjej, 11 år alltså som älskar att både läsa och skriva sagor men jag undrar hur man börjar på en? Ibland så går det flytande i början men plötsligt tar det antingen stopp eller så blir den lite långtråkig. Kan du ge mig några tips? Hur många Post-it-lappar ska man egentligen använda om man vill göra en lång berättelse?
Mina berättelser hinner jag bara fram till halva av de och då tar det typ stopp och då måste jag börja på en ny, väldigt synd för jag har många påbörjade berättelser som jag aldrig gör slutet på!
Tjenamors
En Anonym från en Anonym värld! ;)

/ -Anonym tjej-, 11 år från Umeå

Hej Umeå-Anonym

Att du har många berättelser inom dig låter jättebra. Du behöver inte vara ledsen för att du inte skriver färdigt dina berättelser. Det är bara att plocka fram dem när du inte vet vad du ska skriva , då kan du fortsätta på de gamla berättelserna, jättebra tycker jag.

Du ska se att en dag kommer det en berättelse som du verkligen skriver färdigt, till dess ska du inte bry dig om ifall du har många påbörjade berättelser, det viktigaste är att du skriver och tränar dig på att skriva mer och mer.

Du kan ha hur många Post-it-lappar som helst, det är handlingen i din berättelse som styr mängden lappar, det viktigaste är att du har SLUTET på berättelsen, du kommer du att skriva färdigt din berättelse.

Att påbörja en berättelse tycker jag inte att du verkar ha problem, med eftersom du skriver att du har många oavslutade berättelser.

Det du ska tänka på när du börjar din berättelse är att den ska fånga läsaren med första raden. Det gör man lättast genom att låta huvudpersonen uppleva något direkt i första meningen, något som får läsaren att vilja fortsätta läsa.

Kramisar Kim


Hej hej!

Jag igen!
Glömde säga en sak, du rekommenderar ju att använda post-it lappar, men jag gör det aldrig!
Blir berättelsena "sämre" då?
Ibland brukar jag skriva upp små saker men inte ofta.
Jag skriver oftast en rad och vips! Så har jag en sida färdig!
Det går bara inte att stoppa, det bara kommer automatiskt!
Tycker du att jag borde använda post-it lappar?

Dina böcker är jättebra!
Läste ut alla (utan giljotinen, har inte den) på mindre än en vecka :D

/ Helena, 13 år från Jorden

Hej Helena

Oj, vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker. Du får skriva och berätta vad du tyckte om giljotinen när du har läst den. Du kan också gå in på www.kamratposten.se/tycktill/recensioner/bocker/ och recensera mina böcker om du vill. Då kan jag läsa där vad du tycker om böckerna.

Nu till din fråga om du ska använda Post-it-lappar.

Har för mig att du inte fick dina berättelser så långa, inte sant. Om du använder Post-it-lappar brukar berättelserna bli längre och det vill du gärna att de ska bli, om jag förstod ditt förra mail rätt. Prova att skriva stolpar för varje kapitel på Post-it-lappar. Då ska du se att du kommer upp i ett större antal kapitel. När du väl sätter dig ned för att skriva ska orden komma helt spontant i alla fall. Det är bara det att du redan vet vad nästa kapitel ska handla om och du ger dig tid att skriva mer i varje kapitel, istället för att skynda för att komma till slutet av din berättelse.

När jag börjar skriva en bok har jag hela berättelsen klar för mig och ibland är det jättefrustrerande att bara hinna skriva ett enda kapitel på en hel dag, när jag egentligen vill skriva färdigt hela boken. Men kanske är det just därför du tycker så mycket om mina böcker, för att jag ger mig tid att berätta mer än bara "stolparna".

Lycka till! Glöm inte skriva till mig när du får din första berättelse publicerad!

Kramisar från KimHej Kim!

Jo, jag undrar över en sak.
Jag har skrivit massor med noveller och alltid fått jättebra kritik.
Även från en svensk författare.
Ändå från 3:dje årskursen har jag varit bäst i klassen på att skriva, även om jag bytt skola.
Det är många som tycker att jag borde skicka in till förlag, och det har jag också själv tänkt på.
Tycker du att jag borde vänta till att jag blir 18 år?
Jag har nämligen ganska svårt att få ihop en lång berättelse, det tar helt enkelt stopp efter 20-30 sidor högst.
Nu har jag kommit på en ide som jag verkligen själv gillar, nämligen en bok med olika novellsamlingar!
Tycker du att det låter som en bra ide?
Även om jag inte skulle få min novellsamling publicerad när jag är färdig och skickat in kommer jag att själv göra en bok med hjälp av Print-Demond *Kommer inte ihåg vad det heter* där man måste betala den själv.
Det skulle säkert vara roligt som vuxen och läsa sina gamla noveller :D

Oi, vad det här blev långt!
Hoppas du ändå kan svara!

Kram.

/ Helena, 13 år från Jorden

Hej Helena

Du behöver inte vänta tills du har fyllt 18 år med att skicka in till ett förlag. Däremot kan du inte skriva på kontrakt förrän du är myndig, så om ett förlag vill trycka någon av dina berättelser måste dina föräldrar skriva på kontraktet i ditt ställe.

Jag tycker att din idé om en novellsamling låter jättebra. Att trycka dem på Print-On-Demand låter lysande, för som du skriver: när du blir äldre kan du sitta och bläddra i din alldeles egna bok och njuta av dina berättelser.

Lycka till med dina berättelser och din bok!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har en fråga: hur gör man för att göra en bok av en berättelse?
Visst är jag lite ung än men mina vänner säger att de älskar min berättelse. Jag tycker väldigt mycket om den själv och skriver mycket. Jag ska skriva dit några detaljer till på första delen av min berättelse nu, men snart är det klart.
Jag hoppas att en dag kunna skriva långa bra böcker som hamnar på biblioteket, som dina.
Svara gärna snart.
Ha en bra sensommmar!
Kramar Elin.

/ Elin, 12 år från Strängnäs

Hej Elin

Håll drömmen levande. Det gjorde jag, och idag har jag åtta böcker på biblioteket, vilket känns som en dröm när jag tänker på det.

Har man författarämne inom sig så kommer berättelserna redan när man är ung. Jag bestämde mig när jag var åtta år för att jag skulle bli författare, det tog många år innan jag vågade skicka in mina berättelser, men då slog drömmen in.

Så här gör du för att kontakta ett bokförlag:
BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig stort lycka till med skrivande. Håll drömmen levande! Som jag nämnde tidigare bestämde jag mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Ge inte upp, du ska se att du också når dina drömmars mål.

Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Jag tänkte bara informera dig om att du fortfarande inte lagt ut bilderna från bokmässan 2006 på din hemsida! :D

/ anonym, 13 år

Hej Anonym

Jo, jag är medveten om det. Tyvärr har min webbdesigner haft fullt upp och bara kunnat göra det allra viktigaste på hemsidan. Bilder tar lång tid att lägga in, speciellt när det är så många bilder som det är ifrån bokmässan. Men bilderna kommer. Ge inte upp!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Du kanske inte kommer ihåg mig. Men jag har skickat en fråga om hur man får sin bok publicerad. Nu undrar jag om man ska ringa eller skicka ett mail? Jag har varit inne på några av bokförlagens hemsida. Men det står ingenting om hur man kan få sin bok publicerad.
Tacksam för svar.

/ Matilda, 12 år

Hej Matilda

Du ska varken ringa eller skicka mail. Du ska kopiera din berättelse och skicka manuset till förlaget. För säkerhets skull sänder jag dig hela proceduren inför bokpublicering ifall det är något annat du undrar över:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej

Jag har läst jag är ingen häxa och undrar vad drängen Olle tänkte göra med Theo
tack för förhand?!9

/ maxi, 14 år från mh

Hej igen Maxi

Det är helt upp till din fantasi vad som hände. Som författare vill man lämna lite öppet för läsarens fantasi. Som jag skrev i mitt andra svar till dig är detta något du kan diskutera på fanklubbens hemsida. Det är jätteroligt att du läst böckerna och att du engagerar dig så i berättelserna att du vill veta mer. Har du läst alla böckerna ännu? Det finns åtta böcker i serien. Efterhand får du mer och mer svar på Theo och Ramonas liv. Mycket nöje!

Kramisar Kim


Hewj igen!

Jag undrar vad som strandgalningarna eller hamngalningarna gjorde med Aednea

/ maxi, 14 år från mh

Hej Maxi

Det har jag lämnat till läsarnas fantasi att avgöra. Vad tror du? Gå in på fanklubben och diskutera detta. Adressen hittar du på www.kimselius.se

Kramisar Kim


Vad menas med 12 punkter?

/ Uddan, 9 år från Jönköping

Hej Uddan

12 punkter är storleken på bokstäverna som man skriver med. Det är med andra ord ett mått som används när man använder bokstäver.

Kramisar Kim


Hej
Jag har läst dina böcker: Tillbaka till Pompeji och jag håller på med Jag är ingen Häxa.
I tillbaka till Pompeji vad hände med Adeanea?
Och vad står M:et för i ditt namn

/ Maxi, 14 år från mh

Hej Maxi

Aenea klarade sig från vulkanutbrottet eftersom hon kom iväg med en båt. Hon levde resten av sitt liv som slav, hos en familj som tog väl hand om henne.

M står för Mystisk, eftersom jag inte avslöjar vad det står för egentligen.

Kramisar Kim


Hur kom du på att bli författare?


Vilka sårts böker skriver du?


/ Lisa, 8 år från Hoting

Hej Lisa

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" kommer även ut som CD-böcker i augusti.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej! Jag är en tjej på 11 år. Jag skriver sagor/berättelser, om hästar och djur. Här kommer två frågor.

1. Hur gamal måste man vara för att få göra en bok?
2. Hur gör jag?

Kramar från en halvgalen hästtjej. :D

/ Anonym, 11 år från Sverige

Hej Anonym

Jag skrev min första bok när jag var yngre än dig. Men jag skickade in en berättelse först när jag var närmare fyrtio år. Man behöver inte vänta tills man är vuxen. Är berättelsen så bra och så lång att det kan bli en bok av den, då kan man redan när man är ung skicka till ett förlag.

Om du bestämmer dig för att vänta, gör en speciell plats till dina berättelser. Släng inga, spara alla. Ta fram dem och titta igenom dem ibland. Kanske vill du ändra, förbättra och skriva till. En dag upptäcker du att det är dags att skicka in och då gör du det, antingen det är nu eller om tio-tjugo år.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag har velat bli författare så länge jag kan minnas. Men efter att ha kollat runt lite på olika bokförlags hemsidor har jag fått reda på att de yngsta författarna är runt 20 år och de flesta förlagen ger inte ut böcker om man inte har fyllt 18. Innebär det att jag borde vänta några år till med att skicka manus till de olika förlagen?

/ Johanna Hahlin, 16 år från Älvdalen

Hej Johanna

Visst ger förlagen ut böcker fastän man inte har fyllt 18 år. Det finns faktiskt två flickor som var elva år när de debuterade.

MEN man kan inte skriva på ett kontrakt förrän man fyllt 18 år och är myndig. Därför måste någon av föräldrarna skriva på kontraktet.

Om jag var i ditt ställe skulle jag vänta tills jag fyllt 18 år. Det är inte så långt dit och du hinner utveckla ditt skrivande ännu mer. Jag skrev i många år och stoppade i byrålådorna innan jag skickade till ett förlag. Nu har min åttonde bok kommit ut, mina böcker är översatta till flera språk och jag har haft stora framgångar som författare. Två år är ingen lång tid att vänta, det var så lång tid jag fick vänta när jag skickat in mitt manus till förlag innan de svarade ja. Det är bara att skriva nya berättelser medan du väntar. Då har du mer att visa upp för förlaget, de vill gärna se om du bara har en berättelse inom dig, eller om du har många.

Lycka till med ditt författarskap. Hör av dig den dagen du får ditt manus antaget.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Har en fråga att ställa till dig: Kan du förklara hur man numrerar sidorna på sitt manuskript?
Är mycket tacksam för svar.
//Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

För att numrera sidorna i manuskriptet går du in på "Infoga" i Word-dokumentet, "Sidnummer", Klicka där, då får du upp olika val, välj om du vill ha sidnumren högst upp eller längst ned på sidan, klicka på "Format" längst till höger efter att du har gjort det valet. Här väljer du vilken siffra du ska börja med. Kan vara bra om du sparar varje kapitel som en fil. Klicka på OK. Nu kommer sifforna automatiskt att räknas fram allteftersom du skriver dina manusblad.

Kramisar Kim


Hej har du något (några) tips på skrivar kurser?

MVH lucas

/ Lucas, 10 år från Hasselfors

Hej Lucas

Det lättaste är att gå in på www.google.se och söka på skrivarkurser, då hittar du en som är nära dig.

Den enda adress jag har är till Österlens Folkhögskola, Skrivarlinjen Khamori@osterlen.fhsk.se

På sommarlovet brukar det anordnas veckolånga skrivarkurser. Men eftersom sommarlovet snart är slut är chansen liten att du ska komma in på någon sådan.

Det finns en hel del skolor som har skrivarlinjer. Hör med din lärare i skolan, hon/han kanske kan hjälpa dig, om du inte hittar någon skrivarkurs på nätet.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim.
Här kommer en fråga som jag har gått och grubblat över länge och hoppas på ett svar så jag slipper vara ängslig. Det är så att jag har skrivit en bok och har nu mejlat ett bokförlag (som dock inte har svarat..) och min fråga är följande: Måste boken vara händelserik i början? För i början (=första kapitlet) på min bok så har jag mest förklarat huvudpersonen i boken, hur han ser ut, mm. Hoppas du förstod min fråga.
Tack på förhand.
Hälsningar från Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Ja, boken bör fånga läsaren direkt med första raden för att få ett förlag intresserad av din bok.

Men... man kan presentera huvudpersonen i början av boken, bara man gör det på ett intressant sätt, så att läsaren förstår att något kommer att hända den här personen, vilket gör att läsaren vill läsa vidare för att se vad det är.

Om du får tillbaka ditt manus... Ta och titta igenom det igen, se om det är något du behöver ändra på. Eller lägg det i byrålådan ett tag och skriv en ny berättelse. Bli inte ledsen om du får tillbaka ditt manus. Förlagen får oändligt många berättelser varje dag och det är endast ett fåtal debutanter som ges ut varje år. Om du får ditt manus antaget ska du därför bli överlycklig, eftersom du har lyckats slå dig in på den hårda marknaden.

Lycka till!

kramisar Kim


Har du någon gång funderat på att ge ut andra författare på ditt förlag?

/ Simon från Öland

Hej Simon

Nej, jag har aldrig haft tanken på att ge ut andra författare på mitt förlag. Det är tillräckligt mycket arbeta att ge ut mina egna böcker. Om jag skulle ge ut andras böcker skulle det innebära att jag inte fick tid att skriva egna böcker. Därför är det otänkbart att ge ut andras böcker på mitt egna förlag.

kramisar Kim


Vad menas med dubblet rad avstånd?

/ Jullian, 7 år från Malmö

Hej Jullian

När man skriver in text på Word i datorn, kan man gå in under "Format" och klicka på "Stycke", där hittar man "Radavstånd", det finns möjlighet att välja på många olika radavstånd.

Radavstånd räknas från underkanten av en rad till unterkanten av nästa rad. Om man väljer dubbelt radavstånd blir avståndet dubbelt så stort mellan raderna.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB