Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


om jag har skrivit 3 sidor med 12 punktstext hur många sidor är det i en vanlig bok

är det svårt att får sin bok publicerad

jag förstog inte!! skriv bara hur många sidor man ska skriva nör man är tyyp 11 okej?


tack för att du ger mig hopp!! en än gång!!

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Det blir cirka 5 vanliga sidor, beroende på hur långa raderna är etc.

Ja, det är mycket svårt att få en bok publicerad.

Att bli författare har inget med åldern att göra, så bara för att du är 11 år finns det inget som säger att du ska skriva ett visst antal sidor för att få din bok publicerad. Utan det är om du skriver FÖR 11-åringar som du ska följa de sidantal jag gav dig i mitt tidigare svar.

Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar Kim


Hej!
När började du med att skriva böcker o varför???
Hälsnigar Danne max

/ max nordlinder, 11 år från stockholm(född i gävle)

Hej Max

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


heej det är jag igen du har inte svarat så jag försöker igen jag ska åka snart så jag måste bara få skriva ut dina svar !! så snälla"1: HUR många sidor ska man skriva minst om man är i min ålder?
2: du har gjort så att jag inte tappat hoppet tack!!
3: sa du att det stog telefon nummer i en bok man lånar!! ska man ringa dit i så fall?

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Visst har jag svarat på dina frågor. Men det kanske var många frågor den dagen det innebär att du får söka långt bak bland frågorna för att hitta svaret på dina frågor.

1. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

2. Tack Fanny för att du tycker att jag inger dig hopp. Fortsätt skriv!!!

3. Oftast står det namn, adress och telefonnummer till förlaget längst fram i böckerna. Men förlagen vill inte att man ringer och frågar om de vill trycka den bok man har skrivit. De vill se ett färdigt manus. Så vänta tills du känner att din bok är färdig. Titta efter namn och adress och skicka in ditt manus till förlaget.

Lycka till

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har läst tillbaka till pompej. Den var så bra att jag kan läsa den 100 gånger om. Jag vill också bli författare, kan du ge mig några råd hur en bra bok ska bli?? Det måste du veta du har bara sååååå bra fantasi så hjälp mig snälla. Kramisar Elna!!!


=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)

/ Elna, 11 år från Hanaskog

Hej Elna

Vad roligt att du tyckte så mycket om "Tillbaka till Pompeji" OCH att du skrev och berättade det. Det gör mig så glad. Har du läst alla de andra böckerna i serien också? Jag kan berätta lite om de andra böckerna:

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Här kommer några råd om hur jag arbetar när jag skriver mina böcker. Kanske vill du arbeta på samma sätt:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Lycka till med ditt skrivande. Hoppas att dessa råd kan hjälpa dig.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Oj, det här blev ett jättelångt svar. Hoppas att du orkat läsa allt! Hör av dig igen när du läst någon av de andra böckerna.

(Du vet väl att det finns en "Kim M. Kimselius-fanklubb". Den hittar du på min hemsida under länkar. Kanske vill du gå med där. Det kostar ingenting.)

Kramisar från Kim

får jag göra en beretersle

/ william, 9 år från finland

Hej William

Visst får du skicka in en berättelse. Det gör du på info@ungafakta.se.

Kram Kim


HUR MONGA BÖCKER HAR DU SKRIVIT.
KAN DU TA UPP NÅGRA NAMN PÅ DOM SÅ ÄR DU SNÄL

/ PHILIP, 9 år från SUNSVALL

Hej Philip

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


hej igen , men hur vet man att man är en duktig författare elle så ?

/ julia, 12 år från Lindome

Hej Julia

Man märker om man är en bra författare på att det är många som tycker om det man skriver, läser det och vill läsa mer. Som etablerad författare märker man det dessutom på försäljningssiffrorna. Säljer en bok slut innebär det att den är populär.

Om man inte har fått något publicerat märker man oftast att man är en bra författare genom att vännerna och bekanta gärna läser ens berättelser.

Lycka till med ditt författarskap

Kramisar Kim


ps : TACK SÅ JÄTTE JÄTTE MYCKET FÖR DITT SVAR !!! kram : julia , hon som ska bli : sångerska och författare tack att du svara :)

/ julia, 12 år från Lindome

Hej Julia

Tack för ditt tackmail!!!

Kramisar från Kim


Hej det är jag igen julia jag undrade bara en sak till : hur mycket kostar den nya boken du har skrvit på ett unjefär ?

jag har fått erbjudande att börja på en sångskola i kvarnby och undrar om du tycker det e dum att skita i min skola bara så där ? vad tycker du ?

/ julia, 12 år från Lindome

Hej Julia

Om du undrar över hur mycket boken kostar i bokhandeln så varierar priset beroende på var du köper boken. Men jag kan tänka mig att mina böcker kostar mellan 129-169 kronor ute i bokhandeln. Du kan även köpa dem över internet och där kostar de från 104 kronor och uppåt.

Jag tycker ABSOLUT att du ska börja i sångskolan, det är inte alla som får en sådan chans. Grattis! Som jag skrev i mitt tidigare mail så kommer det många stunder när du får en chans att sitta och skriva, även om du blir sångerska. Det är få författare som har bara ett enda yrke och jag tycker det låter jättebra att kombinera sångerska/författar-yrket.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej mitt namn e julia och undrar om du tycker jag ska ha detta yrke som du har efter min karriär som sångerska ? jag har tex skrivit en bok : Garapon ... om du vill höra den så maila bara tack för några ord Julia :)

/ Julia, 12 år från Lindome

Hej Julia

Om du har bestämt dig för att bli författare måste du ändå ha ett annat yrke där du kan försörja dig. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Mitt råd till dig är därför att du försöker läsa någon linje där du kan vidarutveckla ditt språk samt få en bra utbildning inom något yrke där du kan arbeta med orden.

Att kombinera författaryrket och en sångkarriär låter inte helt fel. Kan tänka mig att det finns många tråkiga stunder när man färdas till olika evenemang eller bor på hotell, då kan man passa på att skriva på boken.

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. (Mina böcker är mycket populära och älskade av många.) Gå in på www.kimselius.se för att se vilka böcker jag har skrivit.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


hej
till vilket förotag ska sicka en bok om man har gort en själv??

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig och liknar den bok du har skrivit. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hej!! Jag undrar hur man blir en författare??

//Frida

/ Frida, 13 år från Karlsborg

Hej Frida

För att bli författare måste man ha skrivit ett manus som är tillräckligt tjockt för att ge ut som bok: Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt tryckt format på mellan 186-268 sidor.

När man har skrivit sitt manus och har läst igenom det många gånger OCH låtit någon annan läsa igenom manus och kommentera det, DÅ är det dags att skicka till bokförlag. Då gör du så här:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hur gör man en riktig framsida och baksida till en riktig bok föresten kan du ge mig några tips om hur man gör en riktig bok.

/ frida andersson., 12 år från ljungsbro

Hej Frida

Det är förlaget som gör fram- och baksida på boken. De bestämmer omslaget och texten. De har speciella illustratörer som gör omslaget, eftersom de vill ha samma stil på sina böcker för att det ska synas att boken kommer från just deras förlag. (Se mer om bokförlag och illustratör längre ned)

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej jag är ett stort faan av dig hur mår du nu? de är min första fråga hihihihi.......... och här är den andra frågan vilken var den första bok du skrev? jag vill bara vara säker!! :)

/ simone

Hej Simone

Om du är ett stort fan till mig och mina böcker kanske du är med i min fanklubb? Om inte... Gå in på www.kimselius.se och titta under länkar, där hittar du adressen till fanklubben. Det är helt gratis att vara med där och det låter som om de har väldigt roligt tillsammans.

Den allra första bok som kom ut hette "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Hej jag vill ställa några frågor!

*Hur skriver du böcker?

*Vad heter din första bok du skrev?

*Hur kändes det att få ut sin första bok?


MVH Cassandra

/ Cassandra, 9 år från sverige

Hej Cassandra

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! När boken kom ut sålde den i 11.000 böcker FÖRSTA VECKAN. Det kändes helt otroligt, jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till så jag bara skrek av glädje och sedan ringde jag mina vänner och släktingar och berättade. Tidningar, TV och radio intervjuade mig och det kändes faktiskt ganska hemskt, eftersom jag aldrig varit med om sådant tidigare. Nu tycker jag bara att det är roligt att vara med.

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Hoppas att detta gav dig svar på dina frågor. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej!
Jag skulle vilja veta en bok som Daniel Defoe har skrivit!
Tack på förhand kramkram //Pernilla Carlsson malmaskolan malmköping 6 A

/ Pernilla, 12 år från Malmköping

Hej Pernilla

Daniel Defoe har bl.a. skrivit Robinson Crusoe. Om du inte läst boken kan jag varmt rekommendera den, det är en bok som du har svårt att lägga ifrån dig.

Kramisar Kim


Hej! Jag heter Vida och har velat bli författare så länge jag kan minnas. Jag har några frågor som jag hoppas att du kan svara på.
1. Vad var din första bok?`
2. Hur kommer du på handlingarna?
3. Hur gammal var du när din första bok kom ut?
4. Hur kändes det när din första bok kom ut.

Sedan undrar jag om jag skulle kunna skicka en liten berättelse som jag skrivit till dej? Så kan du säga vad du tycker om den och ge mej tips om hur jag kan skriva bättre. Jag skickar med berättelsen iallafall.


Mobboffret, av Vida.

- Tro inte att du är något, din tönt!
Sara spottade framför sitt mobboffers fötter.
- Du är bara en lite obetydlig dammråtta, din fula idiot! Hon fortsatte hacka på personen framför sej. Runt henne stod fem andra personer, nu gav hon den starkaste pojken en kort nick. Pojken gick fram till flickan framför dom och slog henne rätt i magen.
- Kom, vi går nu, sa Sara och flinade. Sedan gick dom, utan att kasta så mycket som en blick på flickan som dom nu lämnade, kippandes efter luft.

Sara var den populäraste tjejen på hela skolan och hon hade alltid haft olika mobboffer, för att visa vart hon stod, för att inte själv bli utsatt. Fem personer följde alltid efter henne. Det var Mick, den starkaste i gänget. Han fick alltid uppdraget att slå offret tills det hade problem att andas. Sedan var det Fia och Carolin. Dom hade alltid reda på det senaste skvallret, så Sara hade inget problem att hitta på saker att mobba folk för. Det fanns även en till tjej, Annika, hon fick vara med för att hon alltid hade så snygga kläder, hon följde alltid modet. Till sist var det Alex, Saras pojkvän. Egentligen var hon inte alls kär i Alex, men man fick status av att ha en pojkvän, så visst, då fick hon väl ha det då. Alex själv dyrkade henne. Det visste hon säkert. Dom hade för någon vecka sedan hittat ett nytt mobboffer, det andra hade tvingat sina föräldrar att flytta. Det nya mobboffret hette Elisabeth, ett obetydligt och patetiskt namn. Hon var iallafall lätt att mobba, gjorde inget motstånd.
- Ska vi gå till Centrum och snatta lite tuggummin? Det var Mick som hade frågat.
- Visst, sa Sara likgiltigt, det kan vi väl.

Inte förrän midnatt kom hon hem. Hon låste försiktigt upp låset och smög sej in. I nästa stund hade hon sin rasande pappa framför sej.
- Varför har du inte kommit förrän nu va? va?, Hennes pappa skrek så att spottet flög ur munnen på honom. Sara höjde instinktivt sin högra arm framför ansiktet. In nästa ögonblick träffade slaget henne, slag efter slag, mot hennes ansikte, mage, huvud. Tillsist gick han där ifrån och Sara sjönk sakta ner på golvet. Hon grät inte för hon var van vid det här laget, van vid att hennes pappa slogs och grälade hela tiden, van vid att hennes mamma bara låg i sängen hela tiden, van vid att sköta sej själv. Hon gick och la sej, utan middag, som så många andra gånger förr.

Nästa dag gick hon till skolan med långsamma steg. Mick var sjuk, Alex likaså. Annika och Carolin hade båda rest bort, så det var bara Fia som gick brevid henne.
- Och så har du hört, allså det är bara helt knäppt. har du inte hört, Lisa, du vet den där tjejen som bara har NOLL koll på modet allså. Fatta. Hon har typ blivit ihop med min brorsas tjejs ex! Kan du typ bara fatta. Fia berättade just det senaste skvallret, bara pratade och pratade. Tillsist orkade inte Sara längre.
- KAN DU VARA TYST FÖR I HELVETE! Jag orkar för fan inte höra mer!
Fia såg på henne med stora förvånade ögon.
- Visst, sa hon med ett försök att låta likgiltig, men Sara kunde höra att hennes röst darrade. Under tystnad gick dom in i klassrummet och satte sej. Klockan var halv 9, dom skulle börja. Men deras fröken kom inte, fem minuter gick, tio minuter, en kvart. Tillsist tröttnade Sara och började snacka med tjejen brevid. I samma stund kastade någon kille ett suddigum i nacken på Sara. Hon skrek till.
- Vad gör du din skitunge! Sedan var kriget igång. Suddigum och papperslappar kastades överallt. Sara tog precis ett suddigum som hon skulle kasta på killen som kastat på henne från början, när dörren plötsligt öppnades och in kom deras fröken. Men hennes ögon var röda och det såg ut som om hon gråtit. I handen höll hon en näsduk.
- Ni har kanske märkt att Elisabeth inte är här idag, sa deras fröken med darrande röst. Sara tittade sej omkring. Det var så sant! Deras mobboffer var inte här idag.
- Vart är hon? Frågade en flicka i klassen, Elisabeths bästa vän.
Deras fröken tittade på dom med allvarsam min.
- Elisabeth begick självmord igår. Hon hittades i sitt sovrum med en kniv i handen. Chockade utrop och små snyftningar hördes överallt. Och ett skrik från Elisabeths bästa kompis. Men Sara hörde inget av det. Hon hade ont i magen. Hade Elisabeth gjort självmord? Det var hennes fel, det måste vara hennes fel! Sara hade aldrig kunnat tänka sej att något sådant skulle hända.
- Det är mycket sorligt, Elisabeth var en mycket snäll flicka, med bra familj, och vi vet inte anledningen till att hon gjorde det. Men Sara vad är det med dej?
Sara hade svimmat.
- Vi får ta in henne till läsrummet så får hon vila sade fröken matt. Tio minuter senare låg Sara i en soffa i läsrummet. Hon svettades och frös och var blek i ansiktet. HON HADE MÖRDAT EN ANNAN PERSON! Det var hennes fel, bara hennes. Plötsligt kändes det som om hon var iakttagen. Hon vände sej sakta om, och skrek. Där stog ett skelett, klädd i grått. Med långt slitet blont hår. Ögonen var som eld, det gick inte att titta i dom. Det var Elisabeths skelett som stog där.

Sara slöt ögonen när Elisabeth plötsligt började tala. Det var Elisabeths röst, bara mycket hesare.
- Goddag Sara. Sa Elisabeth kallt.
- Varför är du här? Frågade Sara med darrande röst.
- Oh det vet du nog, som du behandlat mej..., sa Elisabeth och hånlog, nu är det jag som har makten.
- Vad ska du göra? Frågade Sara panikslaget.
- Jag ska bara ta min hämnd, sa Elisabeth lugnt.


En timme senare hittades Sara död i läsrummet, fortfarande med skräckslagna ögon...Slut!

Du behöver inte om du inte vill... men i så fall kan du välk iallafall svara på frågorna?


Tack på förhand!

/Vida

/ Vida, 12 år från Norrköping

Hej Vida

1. Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

2. Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

3. 41 år.

4. Det var en sådan fantastisk känsla att det knappt går att beskriva. Jag ville hela världen skulle få veta hur lycklig jag var. Detta hade jag drömt om sedan jag var åtta år och nu äntligen var jag författare. Jag skrek högt och länge av ren glädje.

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


Är det lätt att skriva böcker ?

/ Ida, 11 år från västerås

Hej Ida

Jag tycker det är lätt att skriva böcker. Berättelserna bara sprudlar ur mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till för att skriva dem. Jag kan tänka mig att det för andra är både lätt och svårt att skriva böcker, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. (Vill du läsa ett utdrag ur boken eller veta mer om den och de andra böckerna jag har skrivit, kan du gå in på www.kimselius.se)

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


hej!
Hur många sidor ungefär tycker du är lagom att ha i varje kapitel?
och hur ska man avluta ett kapitel så bra som möjligt?
blir det konstigt om man inte har några kapitel alls?
jag håller på och skriver en berättelse som jag vill göra ganska lång, jag har gjort typ 5- 6 sidor och om jag stannar nu för att börja med andra kapitlet tycker jag den blir lite konstig, jag vet inte vid vilken händelse andra kapitlet ska börja. det är inte så speciellt spännande, däremot lite sorgligt.

/ sassa, 14 år från sverige

Hej Sassa

Det är väldigt olika hur många sidor det ska vara i varje kapitel. Jag har som ambition att skriva minst 3 A-4 sidor till varje kapitel och max 10 sidor.

Det finns många böcker som inte har några kapitel alls, jag personligen tycker att de är mer svårlästa än andra böcker. Om det finns kapitel kan man bygga upp spänningen på ett annat sätt genom att avsluta varje kapitel spännande och få läsaren att läsa vidare.

Du ska aldrig sluta ditt kapitel bara för att du har uppnått "rätt" antal sidor. Skriv tills du känner att du har ett bra slut och en bra början på nästa kapitel. Tänk på att du MÅSTE INTE börja nästa kapitel där det tidigare kapitlet slutade. Läs någon av mina böcker så ser du vad jag menar, t.ex "Snapphanar!". Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa smakprov ur böckerna och se vad de handlar om. Där hittar du även mer skrivtips.

Lycka till med ditt skrivande och låt berättelsen flöda. Om du tycker det är svårt att dela in texten i kapitel och tycker att du får bra flyt i berättelsen ändå, då tycker jag du ska låta bli att dela in berättelsen i kapitel.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Först och främst vill jag säga att jag är jätteglad att du svarar på mina frågor.
Sedan kommer min fråga.

Jag vill fråga dig om handlingen på min bok, om den är bra, om jag ska lägga till något mer o.s.v.....

Min bok handlar om ett gäng ungdomar ( 12 år ) som går på en internatskola. En sommardag kommer det ett nytt gäng till skolan i samma ålder. Alla är nyfikna på hur de nya är, men när huvudpersonen Emma märker hur Jonna och hennes vänner är blir det inte lätt för henne.
Jonna, som är den andra huvudpersonen gör det mesta för att vara elak mot Emma.
I början hämnas Emma på ett disco som internatet hade ordnat, men sedan inser hon att det är bättre att bli vän med Jonna och det fort, innan sommaren är slut. Man får läsa om hur de olika personerna känner och tänker. I slutet visar det sig att Jonna inte alls är så elak som man tror och då blir det lite ombytta roller för Emma och Jonna.

Tycker du att handligen är bra? Det kanske inte låter så spännande, men det är det, särskilt i kapitel två, tre och fyra. Men annars, ska jag lägga till något i handlingen?

Tack för svar, MVH Vanja

P.S Jag vet att jag kan skriva in på unga berättare, gör det varje dag! D.S

/ Vanja, 10 år från Sandhem

Hej Vanja

Tycker att din handling verkar bra. Det viktigaste är att DU tycker den är bra, för då blir din berättelse som allra bäst. Tänk inte så mycket på om det är bra eller inte, tänk på att låta fantasin flöda och skriva från hjärtat. Ändra kan du göra när hela berättelsen är klar och du läser igenom den.

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB