Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej det är jag igen :D jo jag hållde ju på med en fantasy bok.. men helt plötsligt fick jag en helt ny bok ide om 1883-talet! nu har jag skrivit massor på den ''boken'' men jag vet inte.. jag tycker den bokwn om Alicia Nerogg(huvudpersonen) är bättre en den jag höll på med förutt..
men kan man göra så? om man inte är nöjd med sin föra..

MVH Zelda

/ Zelda, 9 år från Lund

Hej Zelda

Det är underbart att du har så många idéer om böcker i ditt huvud. Skriv på den berättelse du tycker bäst om för tillfället och låt den andra ligga, tills du känner att du vill skriva på den igen.

Det är helt naturligt att känna så som du gör när man har mycket fantasi. Jag håller ofta på med flera böcker på samma gång, eftersom idéerna ständigt dyker upp i mitt huvud.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Jag vet inte om jag kan komma nästa lördag till lund.
Jag är lite osäker....men kommer jag så kommer jag:D!

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Det är okej. Jag är ofta nere i Skåne under hösten. Titta på min hemsida så ser du alla tiderna. Ska till Höör, Billingska Bokhandeln, den 1 november, bland annat.

Kramisar från Kim


Hej Kim

Jag undrar om du själv tjänar mycket pengar på att skriva böcker. Är du själv rik?
Är det jobbigt att skriva böcker hela tiden, tröttnar du eller du har aldrig funderat på att sluta skriva..
Kan man också jobba med något annat under tiden man är en författare, gör du det eller?
Detta var nog allt för mig, tack för att jag fick ställa min fråga. Hoppas på svar.

Ha det bra och tack för att jag fick ställa min fråga.

Hälsningar Mirjeta 14 år

/ Mirjeta , 14 år från Malmö/Rosengård

Hej Mirjeta

Eftersom jag ger ut böckerna på eget förlag går de pengar jag tjänar in i förlaget för att ge ut nya böcker. Därför är jag inte speciellt rik, men jag kan försörja mig på mitt författarskap. Det vill säga, jag arbetar enbart som författare.

Jag älskar att skriva böcker och tröttnar aldrig på det!

Mina tankar rör sig mest runt böcker, sådana jag har skrivit och sådana jag vill skriva, eller den bok jag håller på med.

Kramisar från Kim


vilken bok tycker du är bäst?????

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej igen Anton

Av alla de böcker jag har skrivit tycker jag att "Det glömda kriget 1808-1809" är bäst.

Kramisar från Kim


hej igen har du inte skrivit en bok om snaphanar redan den föra var väldigt intressant eftorsom jag bor i skåne digerdöden är min favo bok och snaphane men undrar vilken tycker du är bäst???
jag ska skriva om en författare i skolan valde dig skulle du kunna berätta lite fakta om dig är du snälll
jag läser hela tiden men börjar få brist i biblan på skolan

/anton:D

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej Anton

Jo, det stämmer att jag redan har skrivit en bok om snapphanar: "Snapphanar!" hette den. Nu kommer fortsättningen på den boken och den heter "Snapphaneresan". Boken kommer ut 1 februari.

Av Snapphanar och Svarta Döden är Svarta Döden den bok jag tycker bäst om.

Vad roligt att du har valt mig som författare att skriva om. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du "Om Kim", under den sidan hittar du en faktaruta om mig och mina böcker.

Om du därefter har fler frågor får du gärna skriva till mig och ställa dem.

Har du läst alla mina tio böcker på biblioteket? Kika på min hemsida www.kimselius.se under "Böcker". Där ser du samtliga böcker med bild och lite utdrag ur böckerna.

Lycka till med ditt arbete!

Kramisar från Kim


kim du är bäst men när kommer en ny bok ut har läst alla+????

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej Anton

Oj, tack för dina fina ord. Vad glad jag blir. Har du läst Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809?

Nästa bok kommer ut redan i februari 2009. Den heter Snapphaneresan. Redan nu kan du gå in och läsa utdrag ur boken och se omslaget på den på min hemsida www.kimselius.se. På hemsidan ser du också om jag kommer till någon stad i närheten av dig snart. Jag vet att jag är i Lund den 25 oktober och signerar på Gleerups. Men jag kommer även till Malmö. Kika på hemsidan!

Håller på med en ny bok som heter Kinesiska Draken. Den kommer ut i augusti 2009. Nu har du TVÅ nya böcker att se fram emot.

kramisar från Kim


Hej jag har skrivit en bok som är som en dagbok men när jag kollade hur den var så stämmer dagarna

och datumen in på 2006 (tror jag). Det är alltså så att den utspelar sig år 2006. Gör det någonting att jag


skrev den nu och utspelar sig för 2 år sedan.

Tack//Elin

/ elin , 12 år

Hej Elin

Det spelar ingen roll om du skriver boken nu även om händelserna utspelar sig 2006. Mina historiska äventyrsböcker utspelar sig under betydligt fler århundraden, alltifrån 1332 FÖRE kristus till 1800 talet. Och alla år däremellan.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim! Jag är en tolvårig tjej som vill ha lite tips om böcker. Vet du nån bra bok för min ålder? Jag gillar mest häst och kärleks böcker. Finns det också några bra författare som du vet?

/ Lovisa, 12 år från Stockholm

Hej Lovisa

Bra författare till kärleksböcker är Mårten Sandén, Katarina von Bredow och Per Nilsson. Hästböcker har du författarna Pia Hagmar och Lin Hallberg.

Vill du ha spännande böcker kan du läsa min historiska äventyrsserie om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden. Se www.kimselius.se för att se vilka böcker jag har skrivit. På hemsidan kan du även läsa utdrag ur böckerna och lyssna på när jag läser ur böckerna.

Du har även boken Bläckhjärta av Cornelia Funke, en spännande bok som väcker fantasin. Det finns ytterligare två böcker i samma serie.

Nu har du fått många tips. Hoppas något av dem passar dig.

Kramisar från Kim


Hur gör man om man vill skriva en bok till barn som är 5-7 år och är äldre? Det blir svårt när man inte är i den ålderna tycker jag, har du några tips på lager så berätta gärna för mig! / Erika som vill skriva en barn bok.

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej Erika

Eftersom jag inte skriver åt barn i den åldern är jag inte expert på att skriva den typen av böcker.

Mitt bästa tips till dig är att läsa så många barnböcker som möjligt och se hur de är upplagda. Därefter ska du försöka tänka tillbaka och minnas hur du själv kände dig när du var 5-7 år. Vad ville du läsa, vilken bok tyckte du bäst om.

Du kan mycket gärna använda dig av mina Författartips på min hemsida www.kimselius.se, för att bygga upp boken.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har frågat en föregånde fråga för 2 snart 3 dar sen jag undrar bara en sak om böker..Den första som jag frågade innan..Det där med word of warcarft bökerna vad är det för slags böker??
Det andra som barn kan man bli författare?? Jag älskar att läsa!
Mvh Julia

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia

Jag vet inte vad det är för böcker eftersom jag inte har läst dem. Du kan söka på www.google.se på World of Warcraft, där kanske du hittar vad det är för böcker.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där kan du läsa om barn som blivit författare.

Om du älskar att läsa kanske du är nyfiken på mina böcker. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa utdragen ur samtliga böcker.

Kramisar från Kim


jag ska skriv en fakta text om digerdöden. Behöver en lättläst faktatext så jag fattar något. Ska vara så mycket som helst det är bättre om det är för mycket text jag är redo att plugga

/ Tarek, 10 år från libanon

Hej Tarek

En mycket bra och lättläst faktatext hittar du i min historiska äventyrsbok "Svarta Döden". Den handlar om digerdöden på 1300-talet. Längst bak i boken hittar du en Faktadel, men även den spännande handlingen ger dig oerhört mycket fakta.

Många som har läst mina böcker och sedan fått prov på ämnet har skrivit till mig och tackat för att de har fått högsta betyg.

Du hittar boken "Svarta Döden" på biblioteket, i bokhandeln eller på internetbokhandeln Hittar du inte boken, fråga efter den. Mina böcker är ofta utlånade eller slutsålda.

Lycka till med din faktatext. Nu får du chansen att lära dig massor samtidigt som du läser en fängslande berättelse.

Gå in på www.kimselius.se, där ser du boken och kan läsa utdrag ur den. Men där finns inte tillräckligt mycket text för att du ska lära dig vad du behöver, du måste läsa hela boken samt faktadelen.

Kramisar från Kim


Hej Kim (igen)

Det var jag som frågade om hur många sidor det blir det jag har skrivit. Jag glömde säga att jag skrev med dubbelt radavstånd.(hoppas du vat vem jag är).

Tack igen//Elin

/ Elin , 12 år

Hej Elin

Din fråga är redan besvarad. Se tidigare svar.

Kramisar från Kim


Hej Kim
Jag har en fråga: Jag skriver en bok nu och jag har skrivit 32 men den är inte klar på länge men hur mycket skulle 32 sidor bli i en riktig bok men ungeför samma still som du har i dina böcker. Då skulle jag veta lite hur lång den ska bli.

Tack på förhand//Elin

/ Elin, 12 år från

Hej Elin

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hur mycket dina 32 sidor blir som bok beror helt och hållet på vilken storlek förlaget använder på bokstäverna, hur bred/hög boken är med mera. Men om du försöker hålla dig till ovangivna antal sidor är det lättare för dig.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


tack för hjälpen

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Roligt att mina råd kunde vara till hjälp.

Kramisar från Kim


Hej

Jag heter Mirjeta. Jag är 14 år gammal och bor i Malmö/Rosengård. Jag vill gärna bli en författare en vacker dag. Jag har velat bli det sen jag gick i 5:an. Det har alltid varit min dröm. Det är såhär att jag vill skriva en egen bok, en bok som jag själv har skrivit. Har du någon tips som du kan ge mig och när jag skrivit klart boken vad ska jag göra efter ?

Detta var allt och vill tack dig för att jag fick ställa min fråga. Ha det bra och jag hoppas på svar.

Hälsningar Mirjeta.

/ Mirjeta , 14 år från Malmö

Hej Mirjeta

Det första råd jag vill ge dig är: Håll drömmen levande och ge inte upp!

För att göra en bra bok kan du göra så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler skrivtips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt "Snapphaneresan" som kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Hej Kim! Jag har börjat att skrva en historia om en hund, som jag hade tänkt. Min fråga är om du tycker att jag ska ändra på någonting eller börja annurlunda? Kan du ge mig några bra tips när man skriver?
Här är historian så långt som jag kommit:

Det är jobbigt att vara hund nuförtiden, kanske inte för alla, men för mig. Kanske är det för att jag är en hund av rasen staffe? Eller för att rätta mig själv: Staffordshire terrier. När man är en sådan hund som jag måste man ha tur. Mycket tur. Många vill ha en av oss för att känna sig tuffa och för att sprida skräck i folk, men det mår vi inte bra utav. Den dystra sanningen är att vi är jättesnälla, jag lovar. Men för att börja min berättelse ska jag väl börja från början? Så här började mitt liv: en mörk natt då regnet vräkte ner föddes jag och mina kullsyskon. Klockan var ca: 22:55 eller nått då jag och mina bröder och systrar såg världens ljus. Det var underbart. Men samtidigt jobbigt för det blev kallt direkt och så var man direkt hungrig. Men man slapp att vara kvar i det trånga och mörka utrymmet.

/ Julia, 12 år från Stockholm

Hej Julia

Det är en mycket bra början. Fortsätt så.

Här är några råd och tips inför ditt fortsatta skrivande:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt "Snapphaneresan" om kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej Kim jag älskar att skriva böker och serier men jag vågar inte visa dem för andra för att jag tror alla kommer skratta så då vet jag inte vad jag ska skriva för jag är rädd att alla kommer skratta men det jag undrar är vad ska jag göra för att undvika skrattet?

/ simon johansen, 9 år från uddevalla

Hej Simon

Se till att du skriver en berättelse som du är mycket mycket nöjd med. Börja med att visa den för dina föräldrar, eller en vän som du verkligen litar på. Om de skrattar åt din berättelse beror det kanske på att du har skrivit en rolig berättelse, inte på att den är dålig!

Tänk även på att det viktigaste är att DU tycker om din berättelse. Skriv till dig själv, något du själv vill läsa. Skriv från hjärtat och bry dig inte om vad andra tycker om din berättelse så länge du själv är nöjd.

Fortsätt skriv! Det är det viktigaste!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag och några kompisar har kommit på ett manus. De heter "Den röda månen" och handlar om några syskon som mister sin föreldrar i ett krig. Över dom två bröderna vilar det en förbanelse. Ibland blir månen röd och då förvandlas dom till vargar/varullvar och biter den största systern vid armen. En av bröderna dör sen och förbannelsen bryts. Den äldsta systern har ärft sina blåa magiska ögon av hennes mamma. Det fins även med en häst som heter Tara och som var den äldsta systerns. Den återfinner hon efter kriget. I slutet tror några att den äldsta systern är en häxa och tänker bränna henne på bålet. Men med hjälp av sina magiska ögon blixtrar elden till när hon står inne i den och hon klarar sig. På vilken tid brännde man häxor och vi vill ha lite mera tipps.

Snälla ge oss ett bra svar /Ella med kompisar

/ Ella Johansson, 10 år från Stockholm

Hej Ella

Det låter som en mycket spännande berättelse. Man brände häxor på bål på 1600-talet.

Du kan läsa min historiska äventyrsbok "Jag är ingen häxa". Där får du massor av fakta samtidigt som du får en spännande berättelse om häxförföljelsen. Dessutom har du en gedigen faktadel i slutet av boken, som du kan ha användning för när du skriver din egen bok om häxor.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Lycka till med er bok!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar om det finns Word of Worcraft böker..Det är ett data spel som är värdens största online spel mvh Julia

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia

Javisst finns det Word of Warcraft böcker. Titta på sidan
http://www.sfbok.se/kat/author/4500/4608.htm

Du kan också gå in på google:
http://www.google.com/search?hl=sv&client=safari&rls=en&q=World+of+Warcraft+böcker+&btnG=Sök&lr=
(missa inte att ta med hela adressen från http ända till r=)

Lycka till!

Kramisar från Kim


Jag älskar att skriva böcker och har skrivit några själv, men jag undrar om det är svårt att få sin bok tryckt här där jag bor?

/ Julia, 9 år från Finland/Åland

Hej Julia

Eftersom man nuför tiden kan skicka allting genom nätet direkt från datorn eller på CD, kan man trycka böckerna var som helst. Mina böcker trycks till exempel i Finland, trots att jag bor i södra Sverige.

Leta efter ett Print-On-Demand-tryckeri i din närhet. Sök på www.google.se under Print On Demand Åland, så hittar du säkert något.

För mer tips om hur du ger ut din bok kan du läsa under tidigare svar här på panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta på "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB