Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim! '
Hoppas du mår bra och så vidare...
Frågan: Hur har du tid att hålla på att svara oss?

Hejdå!

/ Linnea Balkander, 11 år från Västra Götaland!

Hej Linnea

Det är bara att ta sig tid! Om man tar bort en hel del tv-tittande så får man rätt mycket tid över!

Kramisar Kim


jag vill bli författare. hur får man bra böcker?

/ emma, 9 år från mantorp

Hej Emma

Vad roligt att du vill bli författare.

Om du vill göra en bra bok ska du skriva det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till!

Kramisar Kim


hur många böcker har astrid lingrien skrivit

/ oliver, 9 år från skövde

Hej Oliver

Astrid Lindgren har gjort många böcker. Om du går in på den här länken: http://www.astridlindgren.se/verken/bocker så ser du samtliga hennes böcker.

Ser att du bor i Skövde. Där var jag och föreläste i höstas och tyckte mycket om staden.

Kramisar Kim


Hej!!! Jag älskar värkligen dina böcker och jag skulle vilja träfa dig någon gång!!!! H. ditt största fän

/ Melina, 11 år från Finland Aland

Hej Melina

Vad roligt att du hörde av dig. Du får komma till Bokmässan i Göteborg i September. Där kan du träffa mig. Jag brukar få besök från mina fans från Finland på bokmässan. Skulle vara jättekul om du kom och hälsade på.

Har du sett alla de böcker som kommer ut i år? http://www.kimselius.se/bocker.html

Om du finns på Facebook får du gärna lägga till mig som din vän. Kika också in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ för att följa arbetet med de nya böckerna. Om du lägger till dig som Bloggföljare på bloggen har du chans att vinna en av de nya böckerna, så fort de kommer från tryckeriet, och innan de ens har hunnit ut i bokhandeln!

Tack för att du skrev och berättade.

Kramisar Kim


Hej
jag undrar om man kan bli författare och läkare.Jag funderar på att bli läkare som åker runt i världen helst till Peru för att det är mitt hemland.Då vill jag skriva om hur det är att vara barn att arbeta varje dag och vilja gå i skolan när man inte får det.Så att andra ska förstå att de ska vara glada det de har osv

2 vad handlar dina böcker om? Jag har tyvärr inte läst något men funderar på att läsa de.......

ha det bra och lycka till med skrivandet
mvh Mila

/ mila, 11 år från Skene

Hej Mila

Det tycker jag låter som en bra kombination. Det är många läkare som skriver böcker, till exempel Karin Wahlberg som är både läkare och känd deckarförfattare. Tycker det skulle vara helt perfekt att skriva om det du talar om. Själv har jag skrivit en bok om Inkastaden Machu Picchu.

Jag har skrivit totalt 18 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", är den bok som handlar om Inkastaden Machu Picchu och är 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

"På flykt från andra världskrigets fasa", 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter. (Boken utkommer april 2011)

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Vill du läsa smakprov ur böckerna kan du göra det på min hemsida: http://www.kimselius.se/bocker.html Eller kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där jag berättar om hur jag har gjort böckerna, visar bilder från mina researchresor med mera.

Lycka till med ditt skrivande och hör gärna av dig den dag du får din första bok publicerad.

Kramisar från KimHej Kim.
Jag har skickat in en historia igår till unga fakta men den kommar aldrig in. Jag har skickat in många andra historier men inga utav dom har kommit in. Jag undrar varför det är så??
Kramizar

/ Fanny, 13 år från Huddinge

Hej Fanny

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på något sätt eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


hej Kim!
Jag älskar att skriva men har svårt att få ett flyt på hädelserna i mina berättelser, slut är också svåra.
Jag har hört att det ska finnas något slags "skrivar-chema" som vissa använder, vad är det och hur funkar det?
eller hur gör du för att få en flytande berättelse med bra slut?

/ emelie, 15 år från Uppsala

Hej Emelie

Kanske är det Tankekartor de pratar om, det ser ut som ett spindelnät med huvudhändelsen i mitten och sedan linjer ut till alla händelser i boken.

Jag använder mig av Gula Lappar. Vill du också jobba med det kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/
På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Lycka till med ditt skrivande! Känns det som om du fick svar på din fråga?

Kramisar från Kim
Hej!
Jag heter Elin och jag lärde mig läsa när jag var 3 år. Lite senare lärde jag mig skriva (4 år) och började skriva berättelser när jag var 5. Just nu är jag nästan 12 år.

Du skriver mycket om att beskriva, då jag undrar: Hur mycket ska man beskriva? Räcker det med små fraser, som "Det likbleka håret fladdrade som en drake i månskenet," eller behövs det många längre beskrivningar? Miljöbeskrivningar, hur långa ska de vara för att inte vara uttråkande?

Tacksam för svar :-)

/ Elin, 11 år från Stockholm

Hej Elin

Oj, jag blir imponerad att du har lärt dig läsa så tidigt!

Tycker absolut att det räcker med små fraser av beskrivningar, men det är mitt sätt att skriva personskildringar för att mina berättelser inte ska tappa farten och spänningen.

När jag läser en bok händer det att jag helt enkelt hoppar över en miljöbeskrivning bara för att den är för lång. Det finns inga regler för hur långa miljöbeskrivningarna ska vara. Mina böcker har fått bedömning att jag har bra miljöskildringar, så det verkar som om jag har lyckats med att inte ha alltför långa miljöskildringar i mina böcker.

Eftersom du har skrivit så länge har jag en känsla av att du känner när det är bra, precis som din personbeskrivning kändes rätt.

Vill du veta mer om mina böcker och läsa smakprov ur dem kan du gå in på http://www.kimselius.se/bocker.html

Vill du ha fler skrivtips hittar du det på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Till höger på bloggen finns det något som heter MINA SIDOR. En av sidorna är Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du massor av tips och råd!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok publicerad!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en snart 12-årig tjej, som vill fråga några saker:

1: Hur balanserar man lagom när man ska beskriva huvudpersonen? Hur får man liksom till det utan att det är för tråkigt? Ska man strunta i att göra en ordentlig beskrivning och bara lägga in små "ledtrådar" då och då?

2: Jag älskar att skriva och vill bli författare. När jag var 10 blev en av mina noveller publicerad i en tidning, och för ca ett halvår sedan blev en av mina dikter publicerad i samma tidning. Hur ska jag fortsätta?

3: Är det viktigt hur lång en berättelse är, eller har det inte så mycket betydelse?

/ Elin Barkström Karumo, 11 år från Stockholm

Hej Elin

1. Personligen gör jag så i mina böcker att jag lägger in lite "ledtrådar" då och då i berättelsen, för att inte tappa spänningen i handlingen. Andra författare beskriver helt och hållet hur personen ser ut i samma stycke. Därför är det upp till dig hur du vill skriva just din berättelse.

2. WOW! Grattis! Fick också min första berättelse publicerad i en tidning när jag var tio år, och se hur det har gått för mig! (www.kimselius.se) Fortsätt skriv, prova dig fram till den typ av berättelse du känner att du vill skriva. Läs MYCKET, olika typer av berättelser. Skicka in dina berättelser till fler tidningar. Men du kan också skicka in dina berättelser till förlag, se här hur du ska göra: http://www.kimselius.se/tips.html

3. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

Kramisar från Kim


Hej!
jag har 2 frågor först finns det luft i vatten ?

jag undrar ochså vart kan man läsa sina dikter som man skriv i unga fakta?kan du svara mig så snaggt du ser min brev snälla!!

/ vilma, 11 år från kalmar

Hej Vilma

Första frågan är ingen författarfråga, den får du ställa till någon av de andra experterna här på Panelen.

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på något sätt med dina dikter eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Vad vet du om "Djävuls bibeln" (den gamla från Prag)
1,Får man läsa den?
2,Finns den fortfarande i kunliga biblioteket?
3,Finns det fler exemplar?
4,Var ligger kunliga biblioteket?
5,När skrevs den?
Tack!
MVH Lara

/ Lara Kallström, 9 år från Sverige

Hej Lara

Här hittar du kunskaper om Djävulsbibeln:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dj%C3%A4vulsbibeln

Här är om Kungliga biblioteket: http://www.kb.se/

Ett lätt sätt att hitta kunskap är att gå in på google eller yahoo och skriva in det ord man vill veta mer om. Då kommer det upp massor av fakta. Lycka till!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Det är Michelle igen. Jag har lovat min moster att göra en bärettelse åt henne. Den ska heta Skolan. Den ska handla om Rose. Hon är tio år och ska få ett fadderbarn. Hennes kompis Alice tycker det ska bli jättekul men Rose e lite osäker. Den bärttelsen har jag tagit lite från riktiga världen. Vad kan hända i skolan? Du är bra på att hitta på sagor så snälla kan du hjälpa mig?

/ Michelle, 9 år från Åkersberga

Hej Michelle

Det är bara du som kan skriva din berättelse, ingen annan.

Sätt dig ned och gå in i berättelsen, bli Rose, känn vad hon känner, föreställ dig hur hon gör allting och hur hennes dag ser ut. Skriv om något du känner till, något du vill berätta om. Då blir det en jättefin berättelse som din moster blir glad över att få läsa.

Lycka till!


Hej Kim

Idag läste jag en Harry Potter bok och då såg jag att författaren inte hade utgett hela sitt namn.
Jag vill gärna fråga om man får det ?
Och får man också inte säga sitt namn ?

Från Anna :)

/ Anna, 11 år från Luleå

Hej Anna

J.K. Rowlings fullständiga namn är Joanne Kathleen Rowling.

Det är helt okej att bara skriva sina initialer. Som du säkert har sett på mina böcker står det Kim M. Kimselius som namn (se www.kimselius.se för mer information).

Som författare kan man låta bli att säga sitt riktiga namn och då skriva under ett annat namn, så kallat pseudonym. Det är många författare som gör så.

Kramisar Kim


Var kan man köpa Xenofons bok om den Persiska kungen Kyros den Store?

Mvh F.

/ Filip, 18 år från stockholm

Hej Filip

På Bokbörsen hittade jag en bok:

http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=Xenofon&screator=&stitle=

Hoppas att det är denna du menar. Lycka till!

Kramisar Kim


varför är du förfatare

/ nea, 19 år från limabaka

Hej Nea

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna.

Jag älskar att vara författare, hoppas att du tycker om att läsa det jag har skrivit!

Kramisar från Kim


är det svårt att skriva böcker? jag menar idee'rna poppar väll inte upp i huvudet av sig skälv?

jag har en riktigt bra fantasi ochgillar att skriva berettelser och så.
men det är rätt svårt att komma igång liksom. *tycker jag* det är säkert kul att vara författare men jag satsar högre. jag ska bli arkiolåg. altså sån som letar dino-skelet.

/ eddie, 10 år från blekinge

Hej Eddie

Jodå, idéerna poppar upp alldeles av sig själv, hela tiden. I alla fall i mitt huvud.

Det är en jättebra kombination att vara författare och arkeolog. En flicka som läste min bok Faraos förbannelse, blev så intresserad av arkeologi att hon nu är färdigutbildad arkeolog! Det tycker jag är jätteroligt. Kika in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa ett smakprov ur boken Faraos förbannelse, om mumier, gravar och det gamla egypten. Tror det är en bok som passar dig!

Lycka till med din arkeologutbildning!

Kramisar Kim


vad är denna sida till för, jag menar det kostar väll pengar när man har reklam?

/ Eddie, 10 år från blekinge

Hej Eddie

Unga Faktasidan är till för att du ska lära dig mycket om många roliga saker, på ett spännande sätt. På panelen har du dessutom möjlighet att ställa frågor till alla de experter som svarar på frågor. Det kostar dig ingenting.

Kramisar Kim


Vad krävs för att kunna bli författare?

/ sofia, 12 år från Paris SSP

Hej Sofia

En oerhört viktig sak är, att om man har bestämt sig för att skriva en bok kan man inte sätta sig ned och vänta på att inspirationen ska infinna sig. Det är bara att sätta sig vid datorn och sätta igång. Det är först då inspirationen kommer: När fingrarna ligger på tangenterna, när orden börjar flöda ned på den vita skärmen. Då fylls man med en intensiv känsla av lycka och glädje och allt känns oerhört bra.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej min högsta dröm är att bli en författare.
Jag undrar hur man kan bli en bra författre?
Behöver man kunna mycket om nyckelord?
Kan man använd alla ord i dåtid och nutid?
Snälla svara! Om du kan.
Tack. Ses Jennie Karlsson

/ Jennie Karlsson, 18 år från Brålanda

Hej Jennie

För att bli en bra författare bör man läsa och skriva mycket. Tänk också på att du ska skriva det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse.

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Nej du behöver inte kunna något om Nyckelord.

Om du skriver en historisk bok bör du ha ett språk som lämpar sig för just den tidsperioden. Något jag tänker på en hel del, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du fler tips. Eller så kan du kika in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag älskar att skriva, men jag är inte så duktig. Min dröm är att komma med i erat diktfönster. Därför undrar jag, om du kanske har några tips för dikter??

/ Lovisa

Hej Lovisa

Här är en jättebra länk där du kan hitta hjälp att skriva din dikt: http://www.dikta.se/ Där kan du också lägga ut din dikt så att andra kan läsa den. Du kan även lägga ut din dikt på http://www.ungafakta.se/ungaberattare/.

Lycka till med din dikt!

Kramisar KimFöregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB