Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Finns det några fler böcker om LasseMajas dektivbyrå än:Diamant Mysteriet,Café mystieriet,Mumie Mysteriet,Zoo Mysteriet,Saffrans Mysteriet?

/ Hemligt, 9 år från Hemligt

Hej Hemligt

Om du går in på länken: http://www.lassemaja.net/sida.aspx?id=5

och klickar på "Böckerna" så hittar du alla böcker som har kommit ut om LasseMajas detektivbyrå. Tror att du har missat några!

Kramisar från Kim


Hej igen!

Ja, vad rolig jag ska bli medlem i din fanclub nu! Och jag har en fråga men den ställer jag där för den kanske blir lite lång. :D
Och jag har läst fin bok Snapphaneresan. Den var JÄTTEBRA! Jag ser fram emot Kinseiska Draken nu!

Ha det bra Kramisar Rochelle.

/ Rochelle, 12 år från Karlskrona

Hej Rochelle

Välkommen till fanklubben om mig och mina böcker!

Vad roligt att du tyckte så mycket om Snapphaneresan. Det är så många som tycker att den är otroligt bra. Jag ska jobba vidare med Kinesiska Draken så att den hinner bli färdig i tid.

Kramisar från Kim


Lamporna i taket lyser. Jag har suttit och begrundat.
- För tre veckor sedan var jag läkare.
- Det kan du bli igen, du kan få allt tillbaka, det måste du tro på. sa Jocke
- Tror du på det? frågade jag
- Tror du jag kan få allt tillbaka? frågade jag igen.
- Jag väljer att hysa tilltro, för utan den har jag inget, det är den som gör att jag fortsätter. sa Jocke.
- Jag har två saker som driver på mig. sa jag.
- Det ena är att bli läkare igen… och de andra är faktiskt, ironiskt, jag skulle antagligen inte säga något om jag hade kvar det…men…du ska veta att…jag är förälskad i dig.

Jag tittade upp. Han log mot mig, hans leende var som guld. Han lade sin hand på min kind. Han lutade sig framåt och kysste mig. Hans läppar var mjuka som kuddar och smakade som körsbär. Vi lutade oss tillbaka i soffan, mina ögon fastnade i hans, de var verkligen fina, de lyste upp som solens inre ljus.

När jag skriver kan jag bara komma på början av berättelsen... det är en skrivuppgift till skolan och den ska minst vara 2 datagjorda sider...hur ska jag tänka nu efter jag har skrivit lite i början, jag vet inte vad som ska hända nu? Kan man skriva så som jag har gjort...?

/ jenny, 12 år från gävle

Hej Jenny

Om du ska skriva en längre berättelse är det bra om du arbetar så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på? Då blir det inte bara dialoger i texten utan man får ett större helhetsbegrepp.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt ”Snapphaneresan” som kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Tänk också på att inte skriva saker som egentligen inte har med saken att göra, som t.ex din första mening, den kan du ta bort helt och istället börja med andra raden i din text.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej, igen! :)

Jag undrar bara en liten grej, haha. :) Jag har inget problem med fantasin när jag skriver böcker, men är helt fantasilös när jag skriver texten på baksidan. :O Jag vet att den inte behövs när man bara skriver manuset, men jag tycker det är snyggt ;D Har du några tips hur den ska bli så bra som möjligt? :O eller behövs den när man bara skriver manuset? :O jag är inte riktigt haj på det. / ha det gött :)


/ fanny, 13 år från sverige

Hej igen Fanny

Nej du behöver inte skriva någon baksidestext till din berättelse. Det sköter förlaget. De är vana på att plocka ut det viktigaste ur berättelsen, text som fångar läsaren och får personen att vilja läsa hela boken. Koncentrera dig på din berättelse och gör den så bra som möjligt, sedan sköter förlaget resten.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej, har du läst Stephenie Meyers Twilight? ( om jag kunde drömma). Det är en jätte känd ungdomsbok, men det finns jätte många vuxna som läser dem också. Isåfall, vem tycker du mest om, minst om, bästa med boken...? : )

Jag har läst några av dina böcker. Jag tycker de är så fint skrivna. Du är verkligen duktig : )

Ha det bra ;D

/ fanny, 13 år från sverige

Hej Fanny

Nej, jag har ännu inte hunnit läsa någon av Stephenie Meyers böcker. Just nu läser jag mest fakta inför min bok om Kina "Kinesiska Draken".

Tack för dina berömmande ord om mina böcker och att du tycker de är fint skrivna, dina ord värmer! Vilken av böckerna är din favorit? Mina favoriter är "Giljotinen" och "Det glömda kriget 1808-1809". Har du läst dem?

Kramisar från Kim


heejsan jag vill veta vad matematik är?!!!!!

Det är vik´tigt!

/ Patricia Lindberg, 12 år från Nödinge

Hej Patricia

Denna förklaring har jag hämtat från Nationalencyklopedin www.ne.se

Matematik. Den enklaste delen av matematiken är räkneläran eller aritmetiken. Det är den som lär oss att räkna med plus (addition), minus (subtraktion), gånger (multiplikation) eller delning med (division).

Men detta är bara början. I matematiken ingår också geometri, trigonometri (läran om vinklar), algebra (konsten att räkna utan siffror), mängdlära, talteori och många andra grenar.

Alla dessa grenar av matematiken har en sak gemensamt: de handlar om tal, om deras egenskaper och om förhållandena mellan dem. Ett annat sätt att säga samma sak är att säga att matematiken är ett språk som vi använder för att tala om kvantiteter. Kvantiteter är sådana mängder som vi kan räkna eller mäta, och som vi därför kan uttrycka som tal. Sådana kvantiteter träffar vi på inom vetenskap, teknik, handel och ekonomi och på många andra områden. Därför är också matematiken användbar på alla dessa områden.

Kramisar från Kim


Vad betyder Ansgar ?

/ Emelie, 14 år

Hej Emelie

Denna förklaring har jag hämtat från Nationalencyklopedin www.ne.se

Ansgar, mansnamn av tyskt ursprung, sammansatt av fornhögtyska ans- 'gud' och gar, ger 'spjut'. Namnet finns bara i svenska almanackor, troligtvis p.g.a. att missionären Ansgar är mest känd i Sverige. Namnet har använts som dopnamn bara sedan 1830 och var vanligare kring förra sekelskiftet än det är i dag. A. har sedan 1901 varit dagens namn den 4 februari, sedan 1993 tillsammans med Anselm.

Kramisar från Kim


Solnedgången går sakta ner bakom de höga bergstopparna vid andra sidan sjön. Granarna barrar barr och björkarna tappar löv, fåglarna kvittrar ljuvligt och jag hör hur vinden brusar, nu är äntligen hösten här.
Min fråga följer, kan du skriva någon mening till så jag får ett mer grepp på den här berättelsen som jag ska göra?

/ jenny hallström, 12 år från gävle

Hej Jenny

Du förklarar alldeles för mycket i dina meningar, försök skriva något så här istället: Björkarnas löv singlade till marken... Barren låg som en matta nedanför granarna... Solen försvann sakta bakom de höga bergen på andra sidan sjön/Bakom de höga bergen på andra sidan sjön, färgades himlen röd av den nedgående solen...

Tänk på att inte beskriva för mycket, se din berättelse i bilder istället.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hejsan!

Jag ska skriva en novell till svenskan i skolan och har nu stött på ett litet problem. Novellen inleds med att huvudpersonen är mitt inne i ett slagsmål, visserligen är de ungefär 100 mot en, så det blir väl snarare som en misshandel eller något liknande. Problemet är att jag inte riktigt vet hur jag ska beskriva slagsmålet utan att tappa läsarens intresse. Som det är nu skriver jag inte så mycket om var han blir slagen och vilka vinklar och så, det känns nästan som att det bara blir beskrivning och man förstår inte hur karaktärerna är riktigt. Nu har jag mest skrivit om slagsmålet i helhet, och hur offret upplever det hela. Om hans tankar, menar jag. Hur det värker och aldrig vill ta slut i princip. Men jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga.

Tacksam för tips. Tycker du det är viktigt att beskriva var slagen träffar osv, med tankar, känslor (helhet eller detaljer)? Det är viktigt att läsaren inte inte tycker att det blir långtråkigt, det måste vara verkligt och jag vill att man ska förstå hur personen känner sig, det blir mer levande om du förstår. Samtidigt är det ju en novell, som ska vara kort och slagsmålet kan ju inte ta upp hela berättelsen.

Hoppas du förstår frågan, behöver verkligen lite tips då jag vill att min novell blir så bra och spännande som möjligt. Tack på förhand=)
//Kajsa

/ Kajsa, 14 år från Västerås

Hej Kajsa

Förstår precis hur du menar. I min bok "Faraos förbannelse" (sid 72), blir huvudpersonen överfallen av flera personer. För att beskriva det slagsmålet försökte jag "bli" Theo, uppleva vad han upplevde, känna vad han kände och tänka hans tankar. Dessutom försökte jag tänka igenom om min beskrivning av slagsmålet olika delar var fysiskt möjligt att uföra. Läs gärna den biten, så ska du se hur "lite" som egentligen krävs för att man ska känna sig delaktig i slagsmålet.

Som du själv säger, är det viktigt att läsaren inte tröttnar på slagsmålet. Det är inte viktigt att beskriva var varje slag träffar, inte varje tanke och känsla utan mer få till helhetsbilden av slagsmålet. Om du berättar för mycket blir det inte spännande för läsaren, som måste få tänka lite själv när de läser din berättelse. Förklara aldrig för mycket, hellre för lite så att du lämnar något åt läsarens fantasi.

Hoppas att detta hjälper dig att skriva den absolut bästa novellen. Lycka till! Hör av dig igen om du har fler frågor.

Kramisar från Kim


Heej Kim! Jag älskar att skriva berättelser och jag har skrivit till dig en gång innan och du sa att jag skulle höra av mig till dig när jag hade läst en av dina böcker jag har läst tillbaka till pompeji. Och den får topp betyg av mig den var riktigt bra från början till slut.. den handlade om spänning äventyr lite kärlek ja allt jag kan tänka mig som jag tycker om! DU har just blivit min favorit författare för jag tror att jag aldrig läst en så bra bok förr! Kram på dig från Paula:)

/ Paula, 10 år från Helsingborg

Hej Paula

Åh, Paula vilka snälla ord du skriver. TACK! Du får väldigt gärna gå in under länkar på min hemsida www.kimselius.se och recensera boken så att alla andra får veta hur bra du tycker boken är. Kanske det blir fler som upptäcker boken då?!

Du vet väl att det finns totalt ELVA böcker om Theo och Ramona? Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du samtliga böcker som kommit ut och även den tolfte boken som jag håller på att skriver: "Kinesiska Draken".

Tack för dina fina ord, de värmer och inspirerar mig till att skriva!

Kramisar från Kim


Hej!
När man skriver sin berättelse på datorn, ska man använda dubbelt radavstånd?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Ja, det är bra att använda dubbel radavstånd, det gör det lättare för redaktören på förlaget att skriva noteringar mellan raderna. Dessutom är det lättare för dig när du läser igenom texten och korrigerar den, eftersom det finns gott om utrymme att skriva till ändringarna.

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


Hej! Kim

Hur är det att vara en förfatare?

/ Alanna, 10 år från Skellefteå

Hej Alanna

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809" och den nya boken som kommer i höst "Kinesiska Draken". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


Hejsan Kim...

Jag håller på att skriva en bok som är cirka 400 sidor lång i dagsläget. :) Jag har skrivit på den i snart ett år och det jag undrar är: Ja, en karaktär i min bok... (som är en av de första jag kom på och gav namn till.)
Det finns inte så många böcker som har just .... i handligen. När jag hade läst en bok om ... i handlingen ( en ny bok ) råkade jag se att den hette samma sak. Tycker du att jag ska byta namn på karaktären för det?
jag har försökt alla de möjliga namn, men har insett att bara det första namnet jag kom på passar. Jag vill ju inte att något tror att jag härmar andra böcker.

/ Fanny, 13 år från sverige

Hej Fanny

Det finns så många böcker där personerna har samma namn, så det behöver du inte oroa dig över. Behåll du namnet på din huvudperson.

Har du skrivit 400 sidor?!!! Bra gjort. Det låter som om det blir fler än en bok av det! Normalt är det cirka 120-150 A-4 manusblad för en bok som blir 250-300 sidor som färdig bok.

Lycka till med din bok, hör av dig den dag du får den antagen av ett förlag.

Kramisar från Kim


Hej Kim hur är det att vara författare jag älskar att läsa fast ibland är de tråkigt.Jag har en till fråga vad ska man tänka på när man skriver en bok?

/ Sandra de Jong, 11 år från Arvika

Hej Sandra

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan” och "Kinesiska Draken" som kommer ut i höst. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar frånHej Kim
Var får du insperation ifrån??
//Emmie

/ Emmie, 11 år från Tomelilla

Hem Emmie

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.

När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar", "Giljotinen", ”Riddarsvärdet”, ”Det glömda kriget 1808-1809”, ”Snapphaneresan” samt även den nya bok som kommer i höst: "Kinesiska Draken". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker.

Kramisar från Kim


Hej kim!

Jag älskar dina böcker! Och har lärt mej så mycket! Så tack för att du skriver dem och hoppas verkligen det kommer fler!

Jag har en fråga! Har du en fanclub?
Och kan man skriva till dej där? :D

Kramar Rochelle!

/ Rochelle, 12 år från Karlskrona

Hej Rochelle

Tack snälla för dina berömmande ord. Jag blir jätteglad! Visst kommer det fler böcker om Theo och Ramona. Har du redan läst alla elva?

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se den tolfte boken som kommer ut i augusti och läsa lite om vad den handlar om.

Visst finns det en fanklubb om mig och mina böcker. Du hittar den på min hemsida www.kimselius.se under "Länkar". Överst hittar du en länk till fanklubben. Det går mycket bra att skriva till mig på fanklubbens hemsida. Där diskuterar de även mina böcker och skriver till varandra. De blir säkert glada för ytterligare en medlem.

Under länkar hittar du också sidor där du kan recensera mina böcker.

Gå in lite då och då på min startsida så ser du när jag kommer till Karlskrona för att signera nästa gång. På världsboksdagen vet jag att jag ska föreläsa i Karlskrona. Mer uppgifter kommer på startsidan närmare föreläsningen.

Kramisar från Kim


Hej kim
Tjänar man mycket när man är författare?
Mvh Emma johansson

/ Emma, 11 år från Skellefteå

Hej Emma

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Kramisar Kim


är det svårt att skriva om vikingar

/ caroline, 9 år från stockholm

Hej Caroline

När jag skrev min bok "Vikingaträl" läste jag väldigt många faktaböcker om vikingatiden. Dessutom åkte jag runt i Danmark till de olika vikingabyarna. DET var spännande, då fick jag träna på att skjuta med pilbåge, äta vikingamat med mera. Något jag kan rekommendera. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Böckerna", där hittar du boken Vikingaträl och kan läsa ett avsnitt ur den.

Eftersom jag lärde mig så mycket innan jag skrev om Vikingatiden, tyckte jag inte alls att det var svårt, utan istället mycket spännande. Kanske därför som boken blev så otroligt spännande...

Kramisar från Kim


Hej Maj.
Jag har länge beundrat hur du skriver.
Vissa tycker att jag är konstig som bara läser dina böcker.
Jag undrar om det kommer att komma en ny bok om Jean och Marie?
Hur får du till böjan.
Jag har försökt med många men det blir liksom inte bra.
Du är fantastik.
Älskar dej och dina böcker.
Bästa hälsningar din tillgivna läsare:
Emma johansson Skidstigen 13 93151 Skellefteå.

/ Emma, 11 år från skellefteå

Hej Emma

Tack för dina underbara ord. Jätteroligt att du tycker om mina böcker. Vilken tur att jag har skrivit många böcker och har många nya på gång, eftersom du bara läser mina böcker. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se vilka böcker som är på väg att komma ut och när de släpps i bokhandeln.

Jag försöker alltid börja varje bok spännande, till exempel med att det händer huvudpersonen någonting. Då fångar man läsaren direkt. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mina Författartips och där få fler råd om hur du bygger upp din berättelse, hur du skickar din bok till förlag och mycket, mycket mer. En annan viktig sak är att jag skriver till mig själv, något jag vill lära mig mer om, något jag själv vill läsa. Då blir berättelsen som allra bäst!

Fortsätt läs. Du ska se att du också blir nöjd med dina berättelser till slut. Lycka till!

Kramisar från Kim


Hejsan! jag är en Harry Potter älskare, på 10 år. Jag har läst alla böcker två gånger, och håller på med att läsa dem en tredje gång. Har du läst dem? Vem är din favorit? vem icke gillar du i HP?

Mina egna svar:
1:JA
2: Tonks, Harry Ron... Sirius, Dobby
3:Hermione.

/ Lynx, 10 år från Lound

Hej Lynx

Jag tycker också mycket om Harry Potter böckerna. Tyckte sämst om den fjärde boken. Vilken jag tyckte bäst om... Hmm både Tvåan och Sexan var mycket bra. Jag tycker bäst om Hermione. Harry Potters morbror och moster tycker jag inte om.

Har du provat att läsa någon av mina böcker? De som tycker om Harry Potter brukar älska mina böcker. Gå in på www.kimselius.se, där hittar du alla de böcker jag har skrivit, du kan läsa utdrag ur dem, se omslagen, läsa vad andra tycker om dem och mycket mycket mer.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB