Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hejsan Kim!
Förut skrev du till mig att man kunde trycka en bok och betala för allt själv.
Och jag undrar: Hur mycket kostar det och hur gör man om man vill göra en sån bok?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Exakta priser vet jag inte, det varierar mellan de olika tryckerierna. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet? Kontakta gärna något Print-On-Demand tryckerie så berättar de för dig mer om hur det går till.

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim!.
Här kommer 1 frågor till dej:
1.Har du gjort någon bok nån gång?.
2.Tycker du om hundar?
3.Vad heter dina böcker?

/ Lisa, 11 år från Varberg

Hej Lisa

1. Jag har skrivit 11 böcker som har kommit ut i bokhandeln.
2. Jag älskar hundar, har fyra stycken. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och se bilder på mina hundar.
3. "Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kimhej . skulle du kunna skriva en bok om gabriel och Evelina och pauline.
Evelina gillar hästar men gabriel och pauline har tröttnat på allt tjat och prat om hästar. vad ska dom göra?

/ Gabriel, 13 år från Gusum

Hej igen Gabriel

Det fungerar inte så att jag skriver böcker på beställning. Min uppgift här på panelen är att hjälpa er att komma igång med ert eget skrivande, att ge er tips och råd.

Här följer många fler tips än de jag gav dig i mitt förra svar:
Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kimhej............................
jag undrar om du skulle kunna skriva en liten bra början på en bok åt mig som jag ska skriva i skolan.....

Jag gillar mest deckare..

/ Gabriel, 13 år från Valdemarsvik (GUSUM)

Hej Gabriel

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att skriva. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande . Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips.

Kramisar från KimHejhej Kim
Jag undrar en sak. När man översätter böcker, varför översätter man inte dem rätt? Jag menar jag läste en bok för länge sen som hette "Nära dig" på svenska, men "Boy nextdoor" på engelska. Eller till exempel "Twilight", istället för att översätta den korrekt till Skymning så har man gett den titeln "Om jag kunde drömma". Varför gör man så?

Mvh Elin

/ Elin , 14 år från Södermanland

Hej Elin

När böcker översätts får de inte alltid samma titel som på originalspråket, för att förlaget i Sverige kanske inte tycker att en direkt översättning av titeln blir en bra säljande titel i Sverige. Eller så kan det vara så att titeln redan finns på någon tidigare bok i Sverige.

Även inne i texten sker inte alltid "direkt" översättning, eftersom vissa saker sägs annorlunda på svenska än på originalspråket. Till exempel ordspråk med mera.

Du verkar mycket duktig på engelska. Kanske ska du läsa böckerna på engelska för att ta till dig originalspråkets nyanser... som ibland är svårt att överföra till svenska.

Kramisar från Kim


hej jag heter saga och har 10 frågor till dig:
1:när läste du din första bok med minst 100 sidor?
2:hur mycket sidor brukar dina böcker ha?
3:läser du på unga faktas unga berättare?
4:om du gör det,tycker du då att mina sagor är bra?
5:vad gillar du för djur?
6:vilket sorts husdjur har du?
7:vad är din hobby?
8:vad brukar dina böcker handla om?
9:hur gammal är du?
10: sista frågan: var bor du?

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Oj, vad du har varit flitig vid datorn. Här kommer nu mina svar:

1. Minns inte.
2. Mellan 188 och 350.
3. Nej.
4. Se ovan.
5. Hundar och hästar och katter och... Ja, alla djur.
6. Hundar och katter.
7. Att skriva böcker.
8. Theo och Ramona. Böckerna är historiska äventyrsböcker som är så otroligt spännande att man har svårt att lägga ifrån sig dem. Om du vill läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du alla böckerna.
9. Fyllde 55 år i lördag, 2 maj.
10. I Blekinge.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag är en tjej på 9 år som tänker bli författare när jag blir stor. Och jag gillar att skriva och har gjort många
sagor,men vissa har inte kommit! Jag har skrivit många sagor,men nu har ingen kommit in! Jag har exempel skrivit:Dathuess fölar och Bonnie med! Den har jag skrivit ur verkligheten,och jag undrar om jag
har en stor chans att bli en berömmd författare? Skrivliga hälsningar Saga!

/ Saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Underbart att du redan nu har bestämt dig för att bli författare. Jag bestämde mig när jag var åtta år.

Visst kan du bli författare. Du skriver redan mycket, trots att du bara är 9 år.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


hej!
jag undrar om man får en ide av nån annan berättelse,får man skriva liksom om samma sak? jag har skrivit många berättelse för att det är kul

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Visst får du skriva samma sak, det som är viktigast i din ålder är ATT du skriver!

Men om du vill ge ut en bok och för att ett förlag ska bli intresserat av din berättelse bör du skriva något som ingen annan redan har skrivit.

Men som sagt, just nu är det viktigaste att du skriver och håller lusten att skriva brinnande.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Kim ; ) Jag hoppas du förstår och kan hjälpa mig med den här frågan, det är väldigt svårt att förklara - men jag hoppas att du ska förstå.

Jag skriver en bok...

Den är döpt efter huvudpersonen. Men "huvudpersonen" kommer inte förän efter sida 100 av 300.

Före det skriver jag några rader om andra människor, som kretsar kring "huvudpersonen". Jag försöker att inte få det så förvirrande, men jag skriver i samma del (alltså före sida 100) om några andra personer som fiender till huvudpersonen, "andra människor".

Men det är för att man ska lära känna dem, för de kommer sedan senare i boken, efter sida hundra.

Jag tyckte att det var bäst - annars tänker man: "vilka är de? varför gör de sådär? vad har de emot honom? vad gör de där? jag fattar inte..."

För att man inte skulle bli för förvirrad när huvudpersonen först kommer in i bilden, så har jag skrivit om honom i prologen och förorden, och dessutom nämt honom ganska mycket i bra sammanhang. Annars blir det alldeles för förvirrat, om man först fokuserar på dom utan att berätta om huvisen. ;D

Boken har en röd tråd och i allting går ju ihop, men tycker du att det är okej? :O

Jag vet att det är lite svårt att avgöra när du inte läst den, så jag förväntar mig inte att du borde kunna svara klockrent. : )

Men borde man köra med huvudpersonen från början, eller funkar detta? :O

Det är ju ingen deckare, då huvudpersonen är dektektiv som Kitty och kretsar om henne hela tiden.

Ingen kärleksroman, som är skriven i "jag form" och kretsar bara om en person.

Den är skriven då tid, och de sakerna som händer dom runt om huvudpersonen är uppdelade i delar, för jag försöker ju att inte få det så förvirrande.

Förlåt mig, det här blev nog ganska konstigt beskrivet :( Men jag försökte så gott jag kunde...


/ ..., 12 år från sverige

Hej

Din bok låter intressant. Visst kan du lägga upp den på det viset. Det gäller att hitta nya sätt att skriva, så att läsaren lockas att läsa vidare. Det är bra att du inte har fastnat i någon speciell mall, utan gör så som du själv känner för. Fortsätt så!

En sak är dock viktig: Det gäller att du fångar läsaren under de 100 första sidorna, så att det inte bara är "beskrivningar"...

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får ditt manus antaget av ett förlag!

För mer tips och råd, se tidigare frågor här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips".

Kramisar från Kim


hej kim jag undrar varför inte en av min saga har kommit till ungafakta för jag skrev och den har inte kommit än och jag kanske skrev den 090420. kramisar från annie.

/ annie, 10 år från sverige

Hej Annie

090420 är knappt två veckor sedan... Alldeles för kort tid...

Kanske har de inte kommit till din berättelse ännu, kanske kommer din berättelse in lite längre fram i tiden.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna.

Du kan också skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Heej! Jag har hört att du skickar brev till min syrra kul :D

/ Toril, 11 år från Östersund

Hej Toril

Det beror på att din syster har skrivit till mig. Jag svarar på alla brev jag får.

Kramisar från Kim


Vet du nått om tors hammare eller tor ?

/ julia tarasso, 10 år från sverige

Hej Julia

Detta är en bra fråga för panelens Vikingaexpert. Fråga Lars Magnar Enoksson, han kan hjälpa dig.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag skulle vilja veta vad en "frikyrko-berättelse" innebär.

/ Marcus, 16 år från Malmö

Hej Marcus

Det är ett ord som jag aldrig hört talas om. Hittar heller ingenting på det när jag söker på internet. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig!

Kramisar från Kim


Förlåt det angår inte kanske just det här men.. Vet du nån sida där Michael Jackson... typ har hemsida.. med msn o.s.v?

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia

Nej, det är inte precis någon författarfråga...

Du kan googla på Michael Jackson www.google.com

Där hittar du säkert hans hemsida.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag älskar att skriva berättelser, det har jag gjort sedan jag var 8 år eller något sånt.
Nåväl, nu har jag tre frågor till dig om hur jag ska bli en bättre '' författare''.

1. Är det fel att ta någon annans ide? Jag har läst och hört Vivecka Lärns böcker om Ludde & salt ön. Och jag skulle också vilja göra en sån berättelse, får man göra det?

2. Hur är det enklast att börja en berättelse?

3. Jag och min kompis skriver ibland beättelser om våra idoler eller mest jag då. och min mamma kom med iden att jag skulle skapa en blogg så alla skulle kunna läsa dom. Tycker du att jag ska göra det?

/// Moa Ekström, 13 år

/ Moa, 13 år från Linköping

Hej Moa

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där ser du hur du kan bli en "bättre" författare.

1. Varför skriva något som någon redan har skrivit? Inget förlag vill ge ut något som redan finns. Det är bättre att komma på en egen idé, då har du större chans att få din bok utgiven.

2. Börja med att något spännande händer huvudpersonen, eller att personen säger något spännande:

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här?" bad Ramona och stoppade Theo. (Kinesiska Draken, utkommer augusti 2009)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur samtliga böcker. På hemsidan hittar du också mer skrivtips och användbara länkar.

3. Visst kan du skapa en blogg där du lägger dina berättelser. Tänk bara på att det du skriver på internet ligger där för all evig tid. Lägg inte ut något material förrän du är nöjd med resultatet.

Lycka till Moa, hör av dig den dag du får ditt manus antaget av något förlag.

Kramisar från Kim


I de flesta fakta texterna så står det bara att Annika Thor är uppväxt i Göteborg men har en tysk bakrund. jag undrar ifall hon blev född i Sverige eller ifall hon kom till Sverige när hon var liten på grund av att det blev krig i tyskland?

/ Sara, 10 år från sverige

Hej Sara

Annika Thor föddes 1950 i Göteborg och växte upp i en judisk familj.

Det är den slutsatsen jag kommit fram till. Om du väldigt gärna vill ha exakt besked tycker jag att du ska skriva till Annika Thors förlag:

Albert Bonniers Förlag
Box 3159
103 63 Stockholm
Tfn 08-696 86 20
info@abforlag.bonnier.se

Lycka till! Hör gärna av dig till mig igen och berätta vad du kom fram till.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag har tänkt börja skriva noveller och jag undrar om man skulle jobba med att skriva noveller räknas man som författare då?

Jag har börjat skriva lite på min novell jag tänkte om du kunde skriva vad du tycker om den hitills...Telefonen ringer. Jag rycker till hastigt för att kolla klockan… NEJ!
Mamma sa att jag skulle vara hemma klockan nio och nu började den närma sig kvart i tio.
Jag var fortfarande hemma hos min kompis Emelie som hade lämnat rummet för att kunna gå och svara. Efter en kort stund kommer hon tillbaka alldeles darrig hon såg riktigt uppskrämd ut precis som att någon hade hotat henne.
Du borde nog gå hem nu din mamma verkade inte glad sa hon med en haggig ljusröst.
Jag reste mig kvickt upp ur soffan som jag suttit på. Och rusade med snabba men små steg till hallen där min jacka och slitna kängor fanns. Det som var skillnaden med mig och Emelie var att hennes föräldrar köpte nya kläder åt henne väldigt ofta men lilla jag, fick nästan aldrig något nytt och om jag fick något nytt var det såklart ärvda så det räknas ju inte.
Jag slutade tänka på de och klädde på mig. Hej då Emelie ropade jag och öppnade dörren för att lämna hennes hus.


/ Cornelia, 12 år från Kiruna

Hej Cornelia

Givetvis är man författare när man skriver noveller. Vi är många författare som skriver både romaner och noveller.

Det är oftast lättare att skriva noveller när man börjar sitt skrivande. Jag har upptäckt att jag nu har svårt att skriva noveller, för det är så mycket jag vill berätta.

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa om en nioåring som fick sin bok utgiven och nu när hon är 13 fått tre böcker utgivna...

Jag skulle skrivit så här:

Telefonen ringer, vilket får mig att rycka till. Jag tittar på klockan.

Som du ser har jag ändrat lite i din text, allt för att det ska bli mer spännande och lättläst.

Om du vill utveckla ditt skrivande ska du läsa mycket OCH skriva mycket. Då blir du bättre och bättre och bättre.

Läs gärna någon av mina spännande äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", "Snapphaneresan" eller "Kinesiska Draken" (som kommer ut i augusti) så ser du hur jag bygger upp mina böcker. Om du vill veta mer om böckerna och läsa utdrag ur dem kan du gå in på min hemsida www.kimselius och klicka på "Böcker". På min hemsida hittar du även fler tips om hur du ska bygga upp din berättelse. Bra länkar till novelltävlingar och mycket, mycket mer.

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag har alltid drömt om att bli författare! Ända sedan jag var 9 år och läste min första bok! Men jag vill bara ha ett svar på om jag kan bli en bra författare! Jo jag har gjort en början till en bok som låter så här : Wendy hörde de där stegen igen som vart snabbare och snabbare ända tills hon vände sig om och de slutade på en gång. Och nu hörde hon dom igen, alltid skulle de komma när hon var ensam på väg hem eller till någon. Alltid när det är mörkt. Alltid när hon kände sig som mest sårbar. Wendy ökade takten hon måste hem nu! Nu på en gång! Hon hade börjat springa. Och där 'är lägenhetsporten hon måste skynda sig att slå in koden, som hon har kunnat ända sedan hon var fyra år gammal.

Aja det är en början iallafall ( Jag har skrivit fyra A4 men det kanske tar en så stor plats så jag skriver inte dem) Och nu vill jag grna veta om det lät bra? Och snälla var ärlig, och om du inte tyckte om det kan du väll säga vad det var som du inte tycker om och hur jag kan förbättra mig ? P.S Boken heter Bakom dig finns det alltid mörker. D.S

Tack på förhand Mvh Agnes

/ Agnes, 13 år från Örebro

Hej Agnes

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa om en nioåring som fick sin bok utgiven och nu när hon är 13 fått tre böcker utgivna...

Jag skulle skrivit så här:

Wendy hörde åter stegen bakom sig, de blev snabbare och kom allt närmare. När hon vände sig om upphörde ljudet.

Som du ser har jag ändrat lite i din text, jag har lagt till komma och delat upp meningarna. Allt för att det ska bli mer spännande och lättläst.

Försök hålla dig till samma skrivsätt genomgående: om du har skrivit "ökade" kan du inte skriva "börjat" då ska det istället vara "började", etc.

Om du vill utveckla ditt skrivande ska du läsa mycket OCH skriva mycket. Då blir du bättre och bättre och bättre.

Läs gärna någon av mina spännande äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", "Snapphaneresan" eller "Kinesiska Draken" (som kommer ut i augusti) så ser du hur jag bygger upp mina böcker. Om du vill veta mer om böckerna och läsa utdrag ur dem kan du gå in på min hemsida www.kimselius och klicka på "Böcker". På min hemsida hittar du även fler tips om hur du ska bygga upp din berättelse. Bra länkar till novelltävlingar och mycket, mycket mer.

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp.

Kramisar från Kim


Det är jag igen!

Jo, jag har ett problem. Jag älskar att skriva och har gjort det ända sen jag märkte hur roligt det var att hitta på rim, ramsor, dikter och egna historier och blablabla.... Jag har sammanlagt säkert 4 datorer jag använder! Är det klokt? Först har jag min egen, sedan vår gamla, vår nya, mammas jobbdator och något på skolans datorer... okej 5 stycken.

Till problemet: JAG TYCKER INTE OM ATT VARA I CENTRUM AV ALLT (ursäkta stor text, men måste få uttrycka precis som jag känner)
Min kompis har 10 i modersmål och endel blir häpnade av att hon skulle ha det, jag har bara 9... ärligt talat två problem, JAG ÄR AVUNDSJUK.
Min kompis har läst upp historier o.s.v. enda sedan 2:an eller 3:an.... hon har snygg stil, OCH 10 I MODERSMÅL!!!

Nåja, om jag skulle behärska mig nu så... VAD KRÄVS för att bli en så bra författare som möjligt?

PS: Min kompis säger att jag borde ha 10 i modersmål fast jag vägrar att tro henne :/

/ Emilia, 13 år från Finland

Hej Emilia

Du behöver absolut inte ha bra betyg i modersmål för att bli författare. Det viktigaste är att du älskar att skriva, att du skriver direkt från ditt hjärta, om något som berör dig, något du vill berätta. Skriv till dig själv, då blir berättelsen allra bäst.

Tro på dig själv! 9 är bra! Du ska vara mycket nöjd. Du kan bli en bra författare om du bara tror på dig själv och inte ger upp.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där hittar du många fler tips och länkar, som kan hjälpa dig med ditt författarskap.

Till hösten ska jag till Finland och föreläsa igen. Kanske vi ses då...

Kramisar från Kim


Hej kim. Jag undrar om jag skulle bli en bra författare? HÄr är en början på en bok jag skriver: "Vår hisoria börjar för flera tusen år sen. Många skulle kalla det en myt,eller en sägen." Lät det bra? Den heter "Den gamles bok".

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Början på din bok låter mycket spännande. Fortsätt skriv. Tror säkert att du har stora chanser att bli författare. Här är några tips som kanske kan hjälpa dig i ditt skrivande:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker. Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.


Kramisar från KimFöregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB