Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur får man en framsida på sin bok?

/ Ellen, 14 år från Kalmar

Hej Ellen

På min blogg har jag berättat precis hur man gör, där kan du även se foton på hur ett omslag växer fram: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/02/bokomslag-fran-ide-till-fardigt-omslag.html

Det blir lättare för dig att läsa där när du kan se bilderna.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!

Jag undrar hur det fungerar när förlag väljer titel på böcker. Ska man skriva vad man vill att boken ska heta någonstant i manuset? Är det folk som läser böckerna som skickas in och bestämmer vad som ska stå på baksidan? Om man skickar in sin bok, även om den inte publiceras i bokhandlar, får man några exemplar själv ändå?

Tacksam för svar!

/ Ida, 13 år från Småland

Hej Ida

När du skickar ditt manus till ett förlag har du satt en titel på din berättelse. Kanske tycker inte förlaget att den passar, utan ger den en ny titel.

Förlaget bestämmer vad som ska stå på baksidan av boken, de är vana vid att bygga upp en spännande berättelse som får läsaren att vilja köpa/låna boken.

Du får inga exemplar av boken om den inte publiceras, då får du bara ett nej från förlaget. Däremot kan du trycka upp enstaka exemplar av din bok på Print-On-Demand. Här kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2013/08/pod-guiden-sammanstallning-av-print-on.html

Under rubriken "Hur gör man en bok?" hittar du fler användbara tips och råd: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/02/hur-skriver-man-en-bok-att-skriva-en-bok.html

Lycka till! Hör av dig när du får din bok publicerad!

Kramisar Kim :-)


hej
jag tänkt en ide på en bok, jag blev gkad, började skriva lite och trodde att min berättelse är unik. när jah efeter 2 dar gick till bibbaln såg jag en bok med samma rubrik jag tänkte min berätteöse skulle ha, sen upptäcker jag att boken handlar om exakt samma sak som jag tänkte skriva om fastän jag inte viste att en sån bok finns, nu vet jag inte hur jag gör..är lesen

/ fakeria

Hej Fakeria

Alla böcker är unika i sitt sätt. Skriv du din berättelse, för den kan ändå inte bli en exakt upprepning av den bok du har sett.

Kramisar Kim :-)


hej jag ska skriva en fakta papper om Grekland men jag vet inte hur jag ska skriva. man ska ha med stadsetik huvudstad, invånare, högsta berg, språk,valuta.

/ linnea, 11 år från järfälla

Hej Linnea

Du ska absolut ha med hur stort landet är, hur många invånare det bor där, huvudstad, högsta berg, språk, valuta etc.

Gå till biblioteket och slå upp fakta om Grekland. Där hittar du många bra saker att skriva om.

Du kan också berätta om Marathon http://sv.wikipedia.org/wiki/Marathon i din redovisning, då tillför du uppsatsen lite roligare saker än bara fakta.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Min lärare säger ofta att man/jag ska skriva mer brättande. Alltså beskriva mer hur det ser ut där man/dom är eller att man/jag ska skriva vad dom gör, hur dom gör, om vem, när, var, varför och hur. Jag tycker det är väldigt svårt. Kan du ge mig några tipps?

Tack på förhand
//
Ida

/ Ida, 10 år från Luleå

Hej Ida

När du beskriver personerna i berättelsen ska du inte sätta dig ned och beskriva dem direkt i början av berättelsen. Låt personen växa fram allteftersom du skriver.

Du kan använda dig av personer du känner för att bygga upp dina personer, ta något speciellt säreget drag, någon som alltid virar håret runt fingret, någon som haltar, en person som har ett speciellt ord som alltid dyker upp i samtal och så vidare.

Bygg gärna upp din person innan du börjar skriva. Föreställ dig hur huvudpersonen är som person, är det någon du tycker om, eller hatar?

Här hittar du fler tips: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/02/hur-skriver-man-en-bok-att-skriva-en-bok.html samt här http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Hur känns det att vara författare?


/ Nadia

/ nadia, 12 år från irak

Hej Nadia

Det är nästan en magisk känsla att vara författare. Helt underbart att få leva i fantasin värld. När man som jag även skriver historiska äventyrsböcker är det jättekul att åka på researchresor och besöka platserna jag skriver om. Här kan du se foton från flera av mina resor: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/mina-resor.html

Kramisar Kim :-)


Hej! Jag behöver lite hjälp med att skriva en berättelse.

Jag skall skriva en berättelse om en ung flicka (14-16 år någonting) som under några års tid arbetar som inneboende hembiträdesflicka hos en rik och lite finare familj som bor på någon herrgård. Familjen där hon arbetar består av en framgångsrik affärsman och hans fru samt deras dotter i 7-8-årsåldern (så hon får också agera barnflicka).

Följande har jag kommit på. Flickan är som sagt inneboende i ett litet rum, tjänar dåligt (har bara gått obligatorisk skola), och familjen där hon arbetar är väldigt stränga (lite gammeldags så där). Hon måste uppföra sig väldigt bra, vara väldigt ordentlig och skötsam, får inte springa ute och slarva, och får inte klä sig som hon vill.

När flickan arbetar måste hon ha på sig en vit, långarmad, blus och en svart, halvlång, kjol när hon serverar, och någon enfärgad skjorta och ett par byxor (inte jeans) när hon städar, lagar mat eller passar dottern. Förkläde måste hon ha för arbetsuppgifter som kräver det (diska, köksarbete/maglagning, tvätta, städa). Hon måste inte ha sådan där hätta på huvudet som förr (riktigt lika strängt som i 1800-talets Storbritannien är det inte) men miljön är väldigt stel (håret måste sättas i hästsvans), och hon måste säga Ni till arbetsgivaren. Niga får hon göra (fast inte så ständigt som det var förr, men definitivt då hon välkomnar gäster). Hon ansvarar även för att tvätta och stryka de kläderna samt se till att de hålls rena och snygga (med likadana extraplagg vid behov), men behöver inte betala för dem.

Arbetsgivarfamiljen är inte elaka, även om de kan skälla på henne ibland (som om hon inte städat ordentligt, sagt emot, spillt ner bluskragen eller skjortkragen, glömt knäppa en blusknapp eller blusknapp, inte stoppat blusen eller skjortan innanför kjolen eller byxorna). Flickan tycker förstås det är väldigt jobbigt, men gör sitt bästa.

Vad skulle en sådan berättelse kunna innehålla (den får inte innehålla så kallat "vuxenmaterial" som man talar om på engelska)? Jag kan tänka mig att hon kommer från något fattigare land i Sydamerika eller Östeuropa till ett rikare land i Nordamerika, Västeuropa eller Norden. Jag har massor av idéer, men svårt att få ihop en bra berättelse.

/ Jenny, 16 år från Sverige

Hej Jenny

Varför inte bara berätta om en helt vanlig dag i hennes liv. Det kan vara nog så arbetsamt, och kanske även spännande om det kommer en spännande gäst till familjen, någon som har gjort en äventyrlig resa. Flickan kan tjuvlyssna på berättelsen och drömma.

Lycka till med din berättelse. Låter mycket spännande. Tycker du ska satsa på att skicka till novelltävlingar. På min blogg hittar du länkar till olika tävlingar, sidan uppdateras ständigt med nya tävlingar. Här har du länk till sidan: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Kramisar Kim :-)


har du nån bok som handlar om ottomanska riket, eller handlar lite om...

/ pmyra

Hej Pmyra

Nej, ingen bok om Ottomanska riket ännu ;-)

Däremot har jag skrivit om Persien i Persiens Pärla: http://kimselius.se/hem/bockerna/persien.html

Här är baksidestexten till boken:
Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet.

Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

Kanske kommer det en bok om Ottomanska riket längre fram.

Kramisar Kim :-)


tack kim! jag blev jätte glad när du skrev till mig.
jag hör av mig när jag läst dina böker.
ps: jag tror att du är min bästa författare!
jag bor i Skärblack.
var bor du?
jag bara måste berätta för mina kompisar.
jag är sjuk idag

/ altina, 10 år från norrköping

Hej Altina

Tack, det ser jag fram emot. Du kan mejla mig. Mejladressen hittar du på min hemsida www.kimselius.se :-)

Hoppas du kommer att tycka det när du har läst mina böcker ;-)

Jag bor i Blekinge.

Hoppas att du mår bättre idag!

Kramisar Kim :-)


hej kim
jag älskar att läsa.
jag vet inte vilka böker du har skrivit så jag skulle vilja att du skrev vilka böker du skriver.
hur käns det att vara författare?
jag har en farfar som är författare. han heter hamit Gurguri.
i skolan brukar jag skriva sagor.
gör du äventersböker?
för jag älskar att läsa äventersböker.

/ alltina, 10 år från norrköping

Hej Alltina

Det låter jättebra, fortsätt läsa många böcker!

Jag har skrivit 29 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.

“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

“Anastasias öde”, 19:e boken. Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga. Givetvis är Theo och Ramona också med.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

“Rädda min lillebror, är en deckare: Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner. Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen. Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror? Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.
“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...

“Skräckresan med Titanic”, fantasy 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: Boken handlar om Theo och Ramona som följer med Titanic på jungfruresan. Båten träffas av ett isberg och skräcken sprider sig genom alla, när de inser katastrofen. Den osänkbara båten kan sjunka.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

I Theo- och Ramonaäventyr är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Det är helt magiskt att vara författare och få leva i fantasins värld hela dygnet :-)

Då antar jag att det är han som har gjort att du läser mycket!

Se där, det bor en författare i dig också, fortsätt skriv!

Ja, i stort sett alla mina böcker är äventyrsböcker. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Fortsätt läs och skriv!

Kramisar Kim


Hejhej!
Jag håller just nu på att läsa Kinesiska Draken i din serie "Theo occh Ramona".
Jag har ett stort skolarbete om Ramonas inre egenskaper. det skulle vara snällt om du kunde beskriva lite om hennes egenskaper så jag får en klarare bild av det.
Kram, Sandra, 12 år ,Svenljunga

/ Sandra, 12 år från Svenljunga

Hej Sandra

Kinesiska Draken är en mycket spännande bok och det låter som ett mycket spännande arbete.

Lärarens tankar är nog att DU ska beskriva Ramonas inre egenskaper utifrån det du har läst i boken, att du ska ge din bild av Ramona efter att du har läst boken. Det är bara att läsa på, då växer Ramona inom dig och du vet precis vad du ska skriva.

Lycka till med ditt roliga arbete!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!

Hur marknadsför man en självpublicerad bok?
Går det att göra så att bokhandlar säljer ens bok åt en, och att bibliotek lånar ut ens bok, i så fall hur mycket kostar det?

/ Lina Johansson, 17 år från Östersund

Hej Lina

För att bokhandlarna och biblioteken ska hitta din bok måste den finnas på Bokrondellen http://sv.wikipedia.org/wiki/Bokrondellen

Du betalar bara för att registrera din bok hos Bokrondellen, sedan köper bokhandlarna din bok, och så gör även biblioteken. Det kostar runt 300:-

För att marknadsföra din bok bör du ha en blogg där du berättar om skrivandet av boken, recensioner, etc. Du kan starta en facebook-sida om boken, twittra etc. Viktigt är att du inte tjatar på folk att de ska köpa boken, låt dem bara bli intresserade av den :-)

Du kan också gå med i någon av de grupper som finns för egenutgivare: T.ex. Egenutgivarna http://egenutgivarna.se/ eller Seriff http://seriff.se/

Det finns även bra böcker att köpa i ämnet Lyckas med bokutgivning http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9186775006 och Förverkliga din bokdröm http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9198031511

Lycka till med din bok!

kramisar Kim :-)


Hej, jag tycker att det är väldigt roligt att skriva egna berättelser mm. Dock vet jag inte om någon av dem är "tillräckligt" långa för att faktiskt publiceras som något bokliknande. Det hade absolut varit en dröm att ge ut en egen bo och jag har 2 berättelser jag är extra nöjd med. Men hur lång behöver en berättelse egentligen vara för att kunna ges ut som en bok? Och kan man på något sätt ge ut noveller? Typ som tidningar eller något?

/ Skriv-tokig, 12 år från Sverige

Hej Skrivtokig

Härligt att du tycker om att skriva.

Om du skriver en ungdomsbok bör den vara på cirka 120 A-4blad skrivna med tolv punkter och 1,5 radavstånd. Läs mer om antal manusblad här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/02/skrivprocess-antal-manusblad.html

Visst kan du ge ut noveller. Det gäller att du har många noveller och skickar dem till förlag. Det är svårare att få ut en novellsamling än en bok.

Du kan skicka dina noveller till tidningar, men jag tycker absolut att du ska skicka in dem till tävlingar. På min blogg hittar du hela tiden nya tävlingar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Lycka till med skrivandet! Berätta när du får din bok antagen.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim. Jag har tänkt att skriva en bok men vet inte vilket bokförlag jag ska välja. Och vad händer om man råkar ha samma bok titel som en annan bok?

/ Anonymt, 12 år

Hej Anonym 12 år

Här hittar du alla bokförlag i Sverige: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html Gå in på varje bokförlags sida, där kan du läsa vilken typ av böcker de ger ut. Sedan väljer du ett bokförlag som du tycker passar just din bok.

Bokförlagen ser till att din titel blir unik och ändrar den om de inte tycker den passar.

Lycka till med din berättelse, hör av dig när du får din bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


min fråga är vad tänker du på när du skriver

/ Ana, 11 år från stockholm/sverige

Hej Ana

När jag skriver är jag helt uppslukad av berättelsen, jag blir de personer jag skriver om, jag är där de befinner sig och jag ser det de ser. Då blir det en bra berättelse :-)

För fler skrivtips kika in på http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim :-)


Hej
Vilket är ditt nyaste theo ramona bok? Utgivet)
Har du blivit referenser ad nån gång
Kan du göra bok om ottomanska riket

/ القلn

Hej

Den allra senaste historiska äventyrsboken om Theo och Ramona är Persiens Pärla, en bok jag tror du skulle tycka om, eftersom du ger mig tipset om att skriva om det Osmanska riket :-) Tack för det tipset :-D

Här kan du se alla böcker jag har gett ut: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Hejsan
När jag skriver en berättelse blir jag räädd att bokens idé redan finns, så tror fötlagen att det är jag som tjuva iden från annan bok, trots jag inte vet om det elr inte gjorde det
Sen undrar jag om du har blivit refuserad nån gång. Hur meddela förlaget att din bok tillbaka till pompej vad stod i brevet eller vad sa dem?
! ((((((( svara ,
Förresten vill säga att din bok jag är ingen häxa är bäst av alla dina böcker

/ pamyra, 11 år

Hej Pamyra

Det är bara att skriva på, om förlaget tycker att din idé är alltför lik en annan bok ger de inte ut din berättelse. Därför gäller det att du försöker hitta något unikt att skriva om, något ingen annan redan har skrivit.

Jag fick min debutbok Tillbaka till Pompeji godtagen direkt. De ringde mig och sa att de ville ge ut min bok.

Tack så mycket. Hoppas att du har läst fler böcker i serien om Theo och Ramona. Hittills har det kommit ut 18 och den 19:e håller jag på med nu. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hur får man en karaktär att värka elak utan att han/hon gör eller säger elaka saker?
Hoppas du förstår min fråga

/ sara

Hej Sara

Visst förstår jag din fråga.

Ofta är det sättet personerna säger sakerna som gör att det känns elakt, blickar de ger, hur de rör sig, tar i föremål, kanske kastar iväg dem etc.

Jobba lite med att försöka beskriva en elak person, utan att för den skull skriva texten i din berättelse just då. Bara skriv om den här personen och känn efter om du hittar rätt känsla.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


hej
kan man låna boken att skriva med glädje från biblioteket?

/ tyna

Hej Tyna

Ja, boken Att skriva med glädje finns att låna på biblioteket, både som pappersbok och som e-bok att läsa i din dator.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


Läste din bok att skriva med glädje. Den gav mig väldigt bra tips och idéer. Har inte läst dina böcker än men ska göra det. Är ju en bokälskare och läser det mesta. Nu till mina frågor.

1. Kan jag ta idéer från Emmas hemlighet som du skrivit om i din bok att skriva med glädje? Tycker det var väldigt bra skrivet. Fick en ide till en bok när jag läste just det.

2. Förstod inte riktigt allt du skrivit. Det verkar för mig så komplicerat att kunna ge ut en bok. Är det så svårt?

3. Kan man skriva böcker utifrån sina drömmar och ta karaktärer från sina drömmar?

4. Kan man fortsätta på en dröm man haft och skriva en hel bok utifrån sin dröm?

5. Finns det några bra fakta sidor på internet där man kan få idéer till att skriva?

6. Var hittar du all fakta när du skriver dina böcker?

7. Kan man ha dikter, visdomsord, citat och ordspråk i början av en bok?

8. Har tänkt och vill ha prolog i början av en bok. Hur kan man skriva prolog?

9. Hur många sidor ska det vara om man vill skriva en bok?

/ Pingela

Hej Pingela

Tack för att du tyckte om min skrivbok Att skriva med glädje.

1. Självklart kan du hämta idéer från Emmas hemlighet, det är början på en bok som jag bjuder på, bara att skriva på :-)

2. Nej, det är inte alls svårt att ge ut en bok. När du skrivit din text kan du kontakta ett print-on-demand företag som gör hela biten med boken. Det innebär att de tar din text, gör färdiga boksidor och omslag och ger ut boken.

3. Självklart kan du hämta inspiration från dina drömmar. Det är min största inspirationskälla. En guldgruva att gräva ur :-)

4. Ja, du kan skriva en hel berättelse utifrån din dröm, det är bara att väva vidare.

5. På min blogg hittar du mängder av skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Där hittar du också andra skrivarlänkar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivlankar.html

och skrivtävlingar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Sidorna uppdateras ständigt och varje dag kommer det ett nytt blogginlägg.

6. Jag läser mängder av faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok jag skriver om. Lånar många böcker på biblioteket, men köper också en hel del, både i Sverige och från utlandet, beroende på vad jag ska skriva om. Som du ser har jag läst in många olika ämnen: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

7. Ja, det går bra med visdomsord, citat och ordspråk, dikter kan vara lite svårare att ha i sin helhet, eftersom du inte har rättigheterna till dikten, det har författaren.

8. Prolog är inom litteratur detsamma som ett förord. Där berättar du saker som har hänt innan själva berättelsen börjar. Prologen är inte lika lång som de vanliga kapitlen.

9. Antal manusblad för böcker hittar du i min bok Att skriva med glädje. Hur tjock den bok blir beror på hur mycket du har att berätta. Om du tittar i bokhandeln/biblioteken ser du att böcker har många olika antal sidor. Skriv på tills du är klar!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB