Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej :)
Jag har aldrig hört talas om dig, men eftersom du är författare och jag har lite problem med mitt skrivande, så frågar jag ändå! :)

Det är nämligen så att jag älskar att skriva och jag skulle älska att bli författare, men jag vågar inte riktigt lite på den drömmen, eller hur jag nu ska säga. Jag har ett vädligt brett ordspråk och har oftast lätt att uttrycka känslor i ord, men alltid när jag sätter mej ner och ska skriva nåt så går det inte. Alla idéer ligger där inne i hjärnan och dammar iställer för att komma ut och få mej att skriva nåt bra. Så då undrar jag om du har nåt bra knep om hur jag ska få ut alla mina idéer så att det blir lättare?
Tack på förhand.
Kram, Inez ^^

/ Inez, 14 år från Uppsala

Hej Inez

 

Vilken lycka för dig att du aldrig har hört talas om mig och mina böcker, då har du många timmars läsglädje som väntar dig om du går till biblioteket och lånar mina böcker. Gå in på www.kimselius.se så får du se vilka böcker jag har skrivit och läsa mer om dem.

 

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare och då flödade orden. När jag kom upp i din ålder började jag tvivla på mitt skrivande och insåg att jag aldrig skulle bli författare eftersom jag inte skrev tillräckligt bra. Men jag kunde inte sluta skriva utan stoppade det jag skrev i byrålådan och fortsatte drömma. Nu undrar du säkert varför jag berättar detta för dig, men jag vill att du ska inse att det är så mycket som händer i oss när man är i den ålder du är i just nu. Ge inte upp, det kommer att bli lättare. Titta på mig, jag slog igenom med dunder och brak och sålde 11.000 böcker första veckan, normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år...

 

Det känns som om du ställer väldigt stora krav på dig när du skriver. Om du inte redan har en "Idébok" tycker jag att du ska köpa dig en. En vacker bok med tjocka pärmar som inspirerar till skrivande. Varje gång du får en idé, en mening, en handling, ett ord, så skriver du ned det i idéboken. Då ställer du inte krav på dig att det ska bli en hel berättelse, eftersom du bara skriver ned ett bra ord. När du väl sätter dig för att skriva kan du arbeta på det här sättet:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppat ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Ta hjälp av din skrivbok, där har du redan skrivit ned många idéer. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

När du är klar med dina gula lappar kan du sätta in dem i din skrivbok. De kan vara till hjälp nästa gång du kör fast och inte får ut dina idéer.

 

Hoppas att du kommer igång med ditt skrivande genom detta råd, om inte får du höra av dig igen.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim

 

 


hej.jag undrar hur man blir författare och hur man gör för att få sin bok på biblioteket.jag älskar att skriva och jag har livlig fantasi och bäst av allt så har jag skrivit många dikter och många historier,tror du att jag kan bli en författare?

/ Lucy, 13 år från malmö

Hej Lucy

 

För att få sin bok på biblioteket måste du ha kommit ut på ett förlag med din bok. Förlaget skickar in din bok till Bibliotekstjänst, som läser de flesta böcker som kommer ut. Bibliotekstjänst har en speciell tidning där de recenserar böcker, denna tidning skickas ut till bibliotekarierna för att de ska kunna hitta alla nya böcker och se vad andra har tyckt om böckerna. Om boken har fått en bra recension köper biblioteken in din bok och då finns den på biblioteket för alla att läsa. Enligt bibliotekarierna är mina böcker ständigt utlånade på biblioteken och därför hittar man dem inte i hyllorna utan måste ställa sig på kö på böckerna. Det tycker jag är jätteroligt, att så många vill läsa mina böcker.

 

För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i några av mina böcker får du se vad jag menar. För att få veta vilka böcker jag skrivit kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och tror säkert att du kan bli författare bara du fortsätter att skriva och läsa. Det är nämligen väldigt viktigt att utvecklas som författare, och det gör man genom att läsa och skriva.

 

Kramisar från Kim


Hejsan Kim, jag har en fråga angående författarskap.
Jag läste nyligen Stephen Kings bok "Att Skriva" och där förklarar han att en nybörjare minst skulle sitta i tre timmar i sträck och skriva. Detta tycker jag är väldigt mycket, visst att man ska skriva när man har tid och lust men av egen erfarenhet sitter jag i en timma och skriver ungefär 1½ data skriven A4 sida. Har du några tips på hur jag som amatör författare kan ta användning av? Vad som är bra att tänka på och så?
Tack på förhand och ha en bra dag!

/ Christoffer, 20 år från Lidköping

Hej Christoffer

 

Du behöver inte sitta tre timmar och skriva varje dag. Det är inte många som har tid till det om man inte arbetar som författare på heltid, vilket Stephen King gör. Fortsätt att skriv när du har tid, men framför allt, skriv även om du inte har inspiration om du har tänkt dig att bli författare.

 

För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i några av mina böcker får du se vad jag menar. För att få veta vilka böcker jag skrivit kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag e en tjej på 17 år och gillar allt som har med att skriva och läsa. Jag har under en 5 års period nu skrivet ca 20 berättelser om en pojke vid namn Matthew. Jag tror att jag e redo nu att försöka nå den andra nivån...få kontakt med något slags företag. Men jag vet inte hur. Hur skall jag få dem att välja just mitt bidrag? Hur gick du till väga? kan du hjälpa mig? Snälla...
kram Från en drömmare

/ Sarah Lundin, 17 år från Vollsjö 27:10

Hej Sarah

 

Vad duktig du har varit som har skrivit så många berättelser. För att få dem att välja just ditt bidrag ska du ha skrivit dina berättelser med hjärtat, ha något att berätta och själv tycka om och tro på dina berättelser.

 

När jag var i din ålder trodde jag inte på att mina berättelser var tillräckligt bra för att ges ut som bok. Därför sparade jag mina berättelser i byrålådan, för jag kunde inte sluta skriva. När jag närmade mig fyrtioårsålder avslöjade min man för alla våra vänner att jag var författare, något de inte visste tidigare. Och då kände jag mig tvungen att skicka till förlag. Jag skickade först till ett förlag som efter 1 1/2 år skickade tillbaka manuset. Då skickade jag till ett nytt förlag som efter 2 år tackade ja.

 

Därefter dröjde det ytterligare 2 år innan det kom ut en färdig bok. När den väl släpptes sålde den i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år, enligt förlaget. Det gjorde massmedia som galna och jag fick namnet Blekinges Astrid Lindgren och sedan har det bara rullat på. Nu har mina böcker kommit ut i flera länder och toppar topplista utomlands. Jätteroligt! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa mer om mig och mina böcker. Du kan också gå in på www.kristianstadsbladet.se "Ö Göinge" "Fler nyheter" "Spännande Snapphaneäventyr"(tror jag artikeln hette). Där kan du läsa en tidningsartikel som publicerades för några veckor sedan.

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Kramisar från Kim


i fall jag vill skriva en berättelse och typ skicka den till dig och säger du i fall den är bra eller inte så får jag göra detta?

/ alexandra, 12 år från sverige

Hej Alexandra

 

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.  

 

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. (Mina böcker är mycket populära och älskade av många.) Gå in på www.kimselius.se för att se vilka böcker jag har skrivit.

 

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

 

 

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

 

 

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Du svarade på min fråga och jag förstod men i den boken jag har och inte de andra heller.
Författaren är Francine Pascal

/ Matilda, 9 år från Marieholm

Hej Matilda

 

Vad bra att du talade om vilken författare det var. Men tyvärr kan jag ändå inte hjälpa dig eftersom just den här författaren har skrivit 5-6 olika tvillingserier. Det allra lättaste är nog om du går till ditt bibliotek och visar upp den bok du har, eller pekar ut den bok du har läst, då kan de hjälpa dig att hitta rätt böcker i serien. Dessutom kan de visa dig vilka andra serier om tvillingarna som författaren Francine Pascal har skrivit. Det innebär att du har många trevliga lässtunder framför dig. Lycka till!

 

Kramisar Kim

 


Jag gillar att skriva berättelser... Helst liksom dagbok för någon annan, typ någon figur som Alexandra. I alla fall så undrar jag vilket datum man kan börja med, liksom 15 mars eller vad? Jag kan inte komma på.
Så här ungefär menar jag: Lördag, 15 mars 2006...
Men är det lördag den 15 mars i år?

/ Josefin, 11 år från Kilafors

Hej Josefin

 

Det bästa sättet är att titta i en kalender för att få rätt datum, nu har jag tittat efter för dig, i mars var det lördagar den 4, 11, 18 och 25 mars.

 

Du kan börja med vilket datum du vill i din berättelse. Det viktigaste är att du har bestämt dig för att berättelsen ska utspelas i mars månad, att du kan beskriva hur vädret är, hur naturen ser ut m.m. Med andra ord ser till att händelsen verkligen utspelar sig i mars månad om du har gett ett exakt datum. Vill du vara extra noga kan du ta reda på vad det var för nyheter den dagen och kanske ta med det i boken, då känns dagen äkta för läsaren som känner igen sig, speciellt om det är en världshändelse som många kommer ihåg, som 11 september då två flygplan flög in i Word Trade Center i New York.

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! :)
Jag pratade med dej för ungefär ett år sen.
Jag har kvar det du skrev till mej som jag skrev ut.
mitt problem är att när jag skriver så känns det hela tiden som om jag härmar andra författare. Eftersom det händer nästan hela tiden så kan jag inte skriva något.
En sak till skulle du kunna tipsa mej om olika bokförlag man kan skicka in sitt skrivande till.??

Ida.

/ Ida, 13 år från ljungby

Hej Ida

 

Bry dig inte om att du tycker att dina berättelser liknar något som andra författare har skrivit. Fortsätt skriv så ska du se att du till slut inser värdet av ditt eget skrivande och inte är så snabb med att kritisera det du skriver. Men jag vet hur det är, jag kommer ihåg när jag var i din ålder. Då slutade jag att visa vad jag skrev och stoppade det i byrålådan istället för jag tyckte inte mina berättelser var tillräckligt bra. Men jag SLUTADE INTE SKRIVA! Hade jag gjort det hade du inte fått möjlighet att läsa mina böcker som har blivit jättepopulära, vilket jag är mycket glad över och jag ångrar att jag inte vågade skicka in mina manus tidigare. Fortsätt skriv!!!

 

Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag är en tjej som håller på att skriva en berättelse som jag ska sicka in till något bokförlag. Jag har två frågor: Vilket bokförlag är det bäst att sicka sin berättelse till? Hur mycket utav boken ska jag skriva tills det jag vill ska hända händer?

Puss och Kram! Ellika.

PS: Dina böcker är görr bra! DS.

/ Ellika Svenungsson, 11 år från Hjärtum

Hej Ellika

 

Det bästa sättet att välja ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.  

Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor, som manus 120-160 sidor.

Det gäller att att bygga upp berättelsen utifrån hur många manusblad du har tänkt dig att berättelsen ska innehålla. Bygg upp spänningen så att det blir mer och mer spännande hela tiden. Det är svårt att skriva exakt hur många sidor du ska skriva eftersom jag inte vet vad det är som ska hända. Man kan börja berättelsen med det som händer, man kan låta det hända i mitten, eller avsluta berättelsen med det, beroende på VAD det är som ska hända.

Hoppas att du har blivit lite klokare av alla mina råd.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


hej. det här verkar nog väldigt skummt. men jag skulle vilja ge dig en ide till en bok. jag har börjat på en men kan inte fortsätta, känner att jag vet för lite om ämnet. svara om du vill ha iden.
//en skummis

/ Veronica, 14 år från ett hus

Hej Veronica

 

Tar alltid tacksamt emot idéer om olika historiska ämnen att skriva om. Men ska du inte läsa på i ämnet och skriva berättelsen själv?

 

Kramisar Kim


vad heter din senaste bok?

/ Ebba Sjöberg, 11 år från hässleholm

Hej Ebba

 

Min senaste bok heter "Snapphanar!"  Där hamnar Theo och Ramona på olika sidor i snapphanekriget mellan danskar och svenskar. Plötsligt möts de tidigare vännerna i en strid på liv och död.

 

Boken har fått jättefina recensioner: "Kimselius ger en levande skildring av snapphanarna i de skånska skogarna. Hon gestaltar på ett bra sätt hur vanliga bönder drabbas av kriget och visar genom sin nyanserade skildring att historia skrivs av segrarna. Robert som kan sin historia får inse att snapphanarna är inte genomgående onda och de erövrande svenskarna inte enbart goda. Det lättlästa språket och den spännande handlingen gör boken till ett bra val..." BTJ, lektör Agneta Warheim.

"Har bara ett ord för denna bok: PERFEKT! Spännande från första till sista sidan, bra öppning, bra handling och snyggt avslut. Med andra ord TOPPEN!" Fil. mag. Kristina Fridensköld.

 

Om du tillhör de som läser mina böcker vill jag uppmana dig att gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika lite då och då. För nu börjar mina signeringar och kanske kommer jag till Hässleholm och signerar under hösten. Läste du om mig i Kristianstadbladet förra lördagen? Om du missade artikeln kan du gå in på www.kristianstadsbladet.se /Ö.Göinge /fler nyheter. Där är en artikel om mig, bilder på mig och min hund Pluto. Artikeln heter "Spännande äventyr i Snapphanetid"

 

Kramisar från Kim


Jag vill veta vilken som är den första tvilling boken jag har femman och trean och lite fler men den minsta är trean. Vet du vad den första hette???

/ Matilda, 9 år från Marieholm

Hej Matilda

 

Det finns många olika tvillingböcker och det är därför svårt att besvara din fråga. Om du talar om vad författaren heter och vad böckerna som du har läst heter kan jag kanske hjälpa dig.

 

Du kan också skriva till www.fragabiblioteket.nu om du vill ha hjälp med den här typen av frågor.

 

Ett annat tips jag kan ge dig är att det oftast står på någon av de första bladen i boken vilka böcker som har kommit ut tidigare i samma serie. Där står de oftast i den ordning som böckerna har kommit, med den första allra överst. Se gärna "Snapphanar!" "Vikingaträl" "Jag är ingen häxa" eller någon av mina andra böcker för ett exempel på vad jag menar. Dessutom skriver jag längst bak i mina böcker vilka de tidigare böckerna är, vad de handlar om och i vilken ordning de har kommit ut. (Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se)

 

Hoppas att detta kan vara till någon hjälp för dig, annars får du höra av dig igen.

 

Kramisar Kim


Kommer det en åttonade bok om Theo och Ramona?
Theo och Ramona kommer väl inte dö i den sista bok.
Jag gillar dina böcker Jag har läst några inte alla jag gillar pomejii för jag har varit där med familjen som nio åring på semster och häx- förföljsen.
Det tråkiga är att jag får inte tag i dina böcker så fort för att biblan måste köpa in och bokäffären tar in när det tar inte Hälsingar Frida Gamme

/ Frida Gamme , 18 år från Kalmar

Hej Frida

 

Javisst kommer det en åttonde bok om Theo och Ramona. Den kommer nästa höst. Du vet att man kan beställa mina böcker i bokhandeln, då tar de hem böckerna. Det finns så otroligt många författare och många böcker och varje bokhandel kan inte ha alla böcker på lager. Om du ber din bokhandlare ta hem boken till dig, då gör dem det.

 

Du kan också köpa mina böcker över internet på www.adlibris.se www.bokus.se www.internetbokhandeln.se och kanske finns det fler internetbokhandlare som jag inte känner till. Du kan gå in på bl.a. Googles och leta.

 

Har du varit inne på min hemsida nyligen? www.kimselius.se Nu ligger där helt nya kort på mig och mina hundar, min nya bok "Snapphanar!" som har fått helt otroligt bra recensioner och redan har sålt jättebra, trots att den inte kom till bokhandlarna förrän förra veckan. På hemsidan finns det smakprov ur samtliga böcker, de kan du läsa och se vilken bok du ska läsa nästa gång.

 

Jag har inte bestämt om Theo och Ramona kommer att dö i sista boken. Jag får se hur jag känner det när jag skriver den sista boken.

 

Fortsätt läs mina böcker, det kommer många fler spännande i serien. Kanske vill du bli medlem i min fanklubb. Det kostar ingenting. Adressen till fanklubben hittar du på min hemsida www.kimselius.se under "länkar".

 

Ha det så bra.

 

Kramisar från Kim


Hejsan igen.. du undrade vilken bok som jag vill se som film, det är Malin+Rasmus=Sant av Moni Nilsson-Brännström.. Jag tycker den är så sorlig och ändå spännande (:

Nu blev jag lite chockad kollade på din hemsida och såg att det är du som har skrivit boken "Jag är ingen häxa", den är verkligen spännande, lånade den på bibloteket förra året och jag blev verkligen fast i den, även fast jag inte är så mycket för fantasy böcker så var den verkligen skit bra!
/ Lisa (:

/ Lisa, 15 år från Stockholm

Hej Lisa

 

Tack för ditt snabba svar. Har inte läst boken, men ska genast beställa den på biblioteket. Moni Nilsson-Brännström är en jättebra författare!

 

Vad roligt att du tyckte om min bok "Jag är ingen häxa".  De andra böckerna i serien handlar också om Theo och Ramona.

 

Det har precis kommit ut en ny bok i serien, den heter "Snapphanar!". Den boken handlar också om 1600-talet och i boken "Snapphanar!" återkommer några av de personer som fanns med i "Jag är ingen häxa".

 

Jag har fått JÄTTEBRA recensioner på min bok "Snapphanar!" som är sjunde boken i serien om Theo och Ramona. Tror att du skulle tycka om den. Hör av dig när du har läst boken, så jag får veta om du tyckte den var lika bra som "Jag är ingen häxa".

 

Förresten... mina böcker räknas som Historiska Äventyrsböcker. Tror att det är därför du tyckte om "Jag är ingen häxa", eftersom den egentligen inte är en fantasybok, fastän huvudpersonerna, Theo och Ramona, reser i tiden i mina böcker för att komma till de olika historiska händelserna.

 

Ser fram emot att höra av dig igen.

 

Kramisar från Kim


Hejsan Kim (:
det är så att det finns en bok som jag vill ska bli film, hur ska man gå till väga?
och hur kan man börja skriva en bok? jag har sedan länge viljat skriva en, men vet inte hur jag ska börja.. hoppas du svarar tack&kram / Lisa B-W

/ Lisa, 15 år från Stockholm

Hej Lisa

 

Det är en mycket svår fråga du ställer, eller rättare sagt, det är mycket svårt att hitta rätt person att skriva till för att komma med sina önskemål om att en bok ska bli film. Det gäller att hitta en person som arbetar med film, en regissör eller någon annan som har kontakter. Därefter ska du presentera boken på ett spännande sätt så att de blir intreserade av att läsa boken och vilja göra en film av den. Det är dyrt att göra film och för det mesta väljs böcker som har sålt mycket eller som någon som sysslar med film känner oerhört mycket för. Det är bara att hoppas på att någon upptäcker boken och också vill att den ska bli film. Dessutom har du gjort mig väldigt nyfiken och jag undrar vilken bok du har läst som är så bra? Skriv och berätta. Skulle också gärna vilja veta om du även tycker att mina böcker bör bli film (Gå in på www.kimselius.se och se mina böcker.)

 

Så här kan du göra för att börja skriva en bok:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande och med att hitta rätt person som vill göra film av boken. Hör av dig igen om du har fler frågor 

 

kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har 2 frågor:

1.Hur kommer man på bra personbeskrivningar till varje person i sin berättelse?
2.Hur kan man komma på bra ideer som man kan ha nytta av till sina böcker/berättelser?

Tack för svar!

Anna

/ Anna , 13 år från Utanför Göteborg

Hej Anna

 

För att komma på en bra personskildring till varje person i sin berättelse är det bra att göra anteckningar om varje person. Hur ser personen ut, hur är den som person, vilka är personens vänner, vilken egenskap vill man ge personen m.m. Som du ser finns det mycket att skriva om personen. Men... det är viktigt att du inte rabblar upp allting direkt på första sidan. Väv in personskildringen i berättelsen. Berättelsen vinner på att läsaren successivt får lära känna personen.

 

Hur man kommer på bra idéer till sina berättelser är väldigt olika från författare till författare. Mina idéer dyker ständigt upp och jag har ofta skrivblock med mig var jag än är, vilket jag rekommenderar dig att också ha. Varje gång någon idé dyker upp, skriv ned den. Du kanske inte har tid att skriva berättelsen just då. Men om du har en "idébok" kan du alltid bläddra i den när din fantasi sinar. Så arbetar jag. Hoppas att det hjälper dig i ditt skrivande.

 

Vill du läsa mer tips och råd kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se under Kims skrivtips samt läsa tidigare frågor på den här sidan.

 

Lycka till med din berättelse.

 

Kramisar från Kim


Hej.Jag tänkte höra om du har någon aning om hur många A4 man bör skriva innan man lämnar in en bok ? Jag har nu skrivit ca 64 A4or men jag vet inte hur många sidor det blir när man gör det till en bok. Är det lika många eller blir det fler ? Hur många A4or brukar du skriva till en bok? och i vilken font och storlek skickar du in dom i ? Nyfiken är jag och tacksam för svar!

Mvh /Marie

/ Marie, 25 år från Norrland

Hej Marie

 

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

 

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

 

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

 

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 

 


Jag hade skickat en fråga förut, men jag kom på en ny.
Alltså: Hur långt bör ett kapitel vara?
Jag har skrivit ett mycket korta kapitel på sisådär 3-4 sidor. Tror du det går bra? För egentligen spelar det väl ingen roll hur långt ett kapitel ska vara, eller gör det?

Alltså: Hur långt bör ett kapitel vara, räcker det med tre-fyra sidor. Eller behövs det mer?

Tack för att du svarade på min förra fråga, det var till stor hjälp. Hoppas du kan svara på denna fråga.

/ Robin, 14 år från Västerås

Hej Robin

 

Visst får du fråga igen, även om du skrivit tidigare.

 

Du som författare bestämmer helt och hållet hur långa dina kapitel ska vara. Jag har läst böcker där en del kapitel bara har varit några rader på en sida. Andra kapitel är nästan halva boken osv.

 

När jag skriver mina berättelser försöker jag få manusbladen (A-4blad, 12 punkter bokstäver, 1 1/2 radavstånd) att bli 3-4 sidor, då blir det lagom långa kapitel. Ibland blir kapitlen längre och ibland kortare.

 

Roligt att mitt förra svar har hjälpt dig. Hoppas att du blir nöjd med detta också.

 

Kramisar från Kim


hur blir man en bra berättelse skrivare ? jag skulle jätte gärna vilja ha lite tips.. ! :) kramar johanna . P.s hur gör man om man vill skicka in en novell så någon känd får läsa den? D.s

/ johanna, 14 år från hjo

Hej Johanna

 

Om du vill skriva bättre berättelser kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Det är svårt att få någon känd att läsa sina berättelser. (Jag antar att du menar känd författare.)  Författare har för det mesta fullt upp att jobba med sina egna berättelser, föreläsningar, signeringar m.m. Därför räcker tiden inte till för att läsa andras berättelser.

 

Däremot kan du skicka in dina berättelser till ungafakta/ungaberättare. Där får du dina berättelser publicerade på sajten om berättelserna är bra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Halloj! jag känner inte till dig och vet inte vem du är men eftersom du är författare så har jag några frågor och jag vill att du svarar med detaljer.
1. hur kommer du på namn. jag kommer aldrig på några
2. säg ett ämne jag ska skriva om
3. jag har kommit med i skoltidningen och här på hemsidan med mina berättelser och efter det fick jag bra självförtroende. men jag skriver aldrig klart mina berättelser längre!
4. namn på böckerna hur kommer du på det.
Tack och hej

/ Jenny, 13 år från stockholm

Hej Jenny

 

Vilken lycka för dig att du ännu inte har läst mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar!". Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa mer om mig och mina böcker. Du kommer säkert att älska dem, som så många andra.

 

1. Namn på personerna i böckerna väljer jag utifrån vilket historiskt ämne jag skriver om. Namnen måste passa in i just den tidsåldern. Om jag skriver en "vanlig" berättelse brukar jag titta efter i almanackan för att hitta ett bra namn. Jag har också en bok med bara namn, där det står vad namnen betyder och var de kommer ifrån. Där väljer jag också namn.

 

2. Du ska skriva om något du känner till, något som berör dig och ligger dig varmt om hjärtat. Då blir berättelsen som bäst.

 

3. Du kanske är inne i en period där idéerna väller fram och du hela tiden måste börja på en ny berättelse. Det är inget ovanligt. Låt dina berättelser ligga, tids nog plockar du fram dem och skriver färdigt dem. Jag hade en berättelse som låg i tio år innan jag skrev klart den.

 

4. Namn på böckerna är det svåraste. Först ger jag boken ett arbetsnamn och under arbetets gång brukar det lösa sig med namnet. Men ibland måste jag diskutera namnet med någon, eftersom jag känner att det namn jag döpt boken till inte känns bra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB