Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Kan man ha en engelsk rubrik och så står det på svenska inuti??//Simon

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon

Det är vilseledande att ha en engelsk rubrik på en bok. Då tror läsaren att hela boken är på engelska. Därför bör du ha en svensk titel på boken om innehållet är på svenska.

Kramisar från Kim


hej. jag har massa ideer om noveller och berättelser, men jag vet inte hur jag ska skriva, så de inte bara blir händelse på händelse. hur ska jag göra ?

/ Eriika, 15 år från östersund

Hej Eriika

Vad roligt att du har så mycket fantasi. Försök att strukturera upp varje berättelse. Ta en skrivbok och skriv ner dina idéer, det gör att du får ur dem ur huvudet och därefter kan koncentrera dig på en berättelse i taget. När du bestämt vilken du ska välja kan du göra så här (du kan göra det med varje berättelse, en efter en, innan du bestämmer vilken du ska välja att skriva):

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från KimHejsan, Kim!

Jag har ju skrivit till dig förut, men då hade jag nte detta problem.
Jag har upptäckt att mina dialoger(dialåger?) inte fungerar så bra. Jag får liksom inte till det. Jag upptäckte det när jag läst mycket bra dialoger i andra bra böcker. Efter som jag själv inte skapar eller utför så bra dialoger med andra människor så trodde jag att det kunde vara problemet. (Jag är till exempel hopplös när jag pratar med killar eller gamla människor... :P)
Mina dialoger blir antingen för korta, för långa och osammanhängande eller så fattar man ingenting...
Så har du några tips på hur man skapar en bra dialog med folk?
Och en sak till: Jag tror att jag skriver jättespännande ibland, men när jag läser igenom det så är det inte ett dugg spännande. Det är irriterande ;-)
Tack på förgående!

//Emma, 12 år från Möldnal

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

"Övning ger färdighet" brukade alltid min mamma säga till mig. Och det stämmer mycket väl. Med andra ord behöver du bara öva dig mer. Läs så mycket böcker du kan och skriv dialoger. (Har du läst någon av mina böcker? Se www.kimselius.se)

Men kanske du inte alls är så dålig som du tror. I din ålder tvivlar man mycket på det man gör. Har du bett någon annan att läsa det du skriver? Be någon du litar på, någon som vågar komma med kritik och inte bara håller med dig. Kanske har du en bra bibliotekarie som kan läsa din text?

Fortsätt läs och skriv, och TRO PÅ DIG SJÄLV!!!

Den 25-28 september är jag på Bokmässan i Göteborg. Monter B08:59. Kom gärnaoch hälsa på mig där, så jag får ett ansikte till mailen.

Lycka till!

Kramisar från Kim


kommer det koma ut fler vinni böcker?

/ amanda, 10 år från Landvetter

Hej Amanda

Det kan endast författaren svara på. Här hittar du bra text om författaren: www.fredrika.net/kronoby/bok/forfattarLIDBECK.htm, www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/common/Author.aspx?id=15508&q_context=Tiden,
Du kan skriva till Peter Lidbeck och fråga honom direkt om han tänker ge ut några fler Vinni-böcker.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag har två frågor:

1. Jag har hört talas om något som kallas digitalboken, där man kan lägga upp sina berättelser. Om man lade upp en bok man hade skrivit där, så att alla kunde läsa den, får man ändå skicka dedn till ett förlag?

2. Om man ska skriva en deckare, finns det något som är speciellt för en deckare och som en sådan nödvändigtvis måste innehålla? Vi ska skriva en i skolan, så jag vill veta om det finns några särskilda regler eller riktlinjer.

/ Jennifer, 14 år från V-rås

Hej Jennifer

1. Jo, det stämmer att det finns något som heter Digitalboken. Du kan läsa mer om det på min hemsida www.kimselius.se. Visst kan du skicka till förlag även om du har lagt ut boken på Digitalboken. Meningen är att även förlag ska kunna gå in och läsa berättelser på Digitalboken och få en chans att upptäcka talanger.

2. Jag skriver inte deckare, men jag har läst otroligt många. För att det ska bli en bra deckare ska det finnas ledtrådar, mord, stöld, kidnappning eller något annat mysterium.Ta gärna och läs några deckare för att se hur de är uppbyggda. Du har Mårten Sandéns "Petrinideckarna". Fem-böckerna, Kitty-böckerna är också spännande lätta deckare. Vuxendeckare: Agatha Christies deckare är suveräna, enkla, rakt språk och mycket mystik, Camilla Läckberg där man får följa huvudpersonerna bok efter bok, men ändå får en fristående berättelse i varje bok är spännande deckare.

Blir lite nyfiken... Har du fått i uppgift att skriva deckare på sommarlovet? Eller går du skrivarkurs under sommaren?

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" kan du läsa om personer i din ålder som har lycktas få sina böcker utgivna.

Lycka till med din deckare!

Kramisar från Kim


komer det komma ut några mer sigge böcker??

Kram Amanda

/ amanda, 10 år från Landvetter

Hej Amanda

Det vet jag faktiskt inte. Om du går in på http://www.linhallberg.raben.se/ så kan du se om författaren till Sigge-böckerna kommer ut med någon ny bok. Titta lite då och då på sidan. Kanske kommer det en ny bok i höst?!

Kramisar Kim


Jag har skrivit monga sager och dikter på eran hemmsida. Men mina sagor (dikter) verkar inte komma ut. Jag har kollat igenom om och om igen. Men inte hittat något!

Kan du svara på om hur lång tid tar det för sagorna (dikten) att komma ut? Eller gör don Aldrig det?

Hoppas att jag får ett svar!

/ Wilma, 10 år från Täby

Hej Wilma

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser och dikter som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Kanske dina berättelser och dikter kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och dikter och hoppas på att du har större tur med dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag har två frågor jag hoppas att du kan svara på.
1. Jag har precis börjat skriva en bok, men jag tycker att det kommer att bli jätte svårt att fylla boken med samma ämne hela tiden (hoppas att du förstår vad jag menar). Har du några tips?
2. Om man skriver en tonårsbok i jag format blir det inte konstigt om man har en massa miljöbeskrivningar?

Tack på för hand. :D
/Hanna

/ Hanna, 14 år från Sverige

Hej Hanna

Har du använt dig av "Gula Lappar"-tekniken? Om inte, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag gjort!

Tror du att detta sätt att arbeta på gör det lättare för dig att hålla dig till samma ämne?

2. Absolut inte. Du själv tittar väl på miljön ibland, inte sant. Visst är du medveten om blommorna omkring dig, fåglarna i skyn, regnet, solen etc.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim
Hej Kim!
Jag har provat med post-it lappar men det funkar typ inte... När jag börjat skriva en bok kommer det en annan bok som vill bli skriven! JOBBIGT!!! Snälla hjälp mig! = )
Jag vill så gärna skriva en lång berättelse men det går inte eftersom jag börjar på en ny bok!

TACKSAM OM JAG FÅR ETT SVAR SÅ FORT SOM MÖJLIGT!

Jag och min familj ska nämligen åka till Halland, Steninge på onsdag morgon!

Snällt av dig att svara på mina tidigare frågor! Hälsningar Lisa

/ Lisa, 11 år från Uppland

Hej Lisa

Om du har skrivit dina gula lappar för en bok, är det helt okej att börja arbeta med nästa. Då har du kvar anteckningarna för den första boken.

Var glad att du har så mycket fantasi att idéerna sprudlar ur dig. Jag har precis samma problem. Det ligger många påbörjade böcker i mina hyllor. De plockar jag fram efter hand och skriver färdigt.

Du kommer att skriva en längre berättelse, var inte orolig! Det viktigaste just nu är att du låter din skrivglädje flöda. Glöm inte skriva ut det du har skrivit på papper, så att du har alla dina påbörjade böcker i mappar.

När du har dina påbörjade berättelser utskrivna är de faktiskt lättare att komma igång och skriva på dem igen. Plötsligt tar man tag i en mapp och läser innehåller och upptäcker att berättelsen är jättebra! Då blir man sugen på att fortsätta skriva på den, ett tag till.

Skriv av hjärtats lust och var glad för din fantasi.

Kramisar från Kim


kommer det komma ut några mer Sigge böcker?

kram emilia och amanda

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia och Amanda

Det vet jag faktiskt inte. Om du går in på http://www.linhallberg.raben.se/ så kan du se om författaren till Sigge-böckerna kommer ut med någon ny bok. Titta lite då och då på sidan. Kanske kommer det en ny bok i höst?!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har några frågor. (Hopas du kan svara på dem)!
1. Jag håller på med en bok som handlar om naturväsen. Tycker du att Josefina är ett bra namn på en tjej som kommer in i ett Älvland?
2. Jag är 11 år och skulle gärna vilja skicka in en bok till ett bokförlag. Tror du att jag är för ung?
3. Hur många år var du när du fick din första bok utgiven?
4. Du skriver ju böcker om Ramona. Får du alla böcker utgivna som du skriver i den serien?

HOPPAS DU KAN SVARA PÅ MINA FRÅGOR! = )

Hälsningar Lisa...

/ Lisa, 11 år från Uppland

Hej Lisa

1. Josefina är ett mycket vackert namn.

2. Nej, du är absolut inte för ung. Gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa om en flicka som var nio år när hon gav ut sin första bok.

3. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, men när jag kom upp i tonåren tyckte jag inte att jag skrev så bra. Därför stoppade jag allt i byrålådan. Det var först när jag var nästan 40 år som jag bestämde mig för att skicka till förlag. Då, när jag var 41, fick jag min första bok antagen. Därefter dröjde det två år innan boken kom ut och jag hade hunnit bli 43 år.

4. Ja alla böckerna som jag har skrivit om Theo och Ramona blir utgivna. Böckerna är mycket populära och läsarna väntar ständigt på nya böcker i serien. Om du kikar på min hemsida ser du att det kommer TVÅ nya böcker i höst.

Lycka till med ditt författande!

Kramisar från Kim


Min lillasyster älskar att skriva och hon är riktigt duktig på det också, hon skriver mest rysare eller en blandning mellan deckare och rysare. Men dom blir aldrig så långa för hon vet inte riktigt hur man ska beskriva saker och ting, skulle du kunna ge något tips på hur man kan beskriva saker och miljö. Hon är bara 12 år så hon har ju inte lärt sig så mycket om det i skolan.

Tacksam för svar

/ Johanna, 14 år från kungshamn

Hej Johanna

Vad snäll du är som tänker på din syster. Gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa om unga personer som har slagit igenom som författare.

Om hon vill börja göra en längre bok är det bra om hon har skrivit ned sina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Säg till din syster att hon kan läsa någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidaan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Önskar din syster lycka till med skrivandet.

kramisar från KimVilken bok skulle du tips till en 12 snart 13 årig tjej! PS Helst inga hästböcker DS

/ Emma, 12 år från Hoting

Hej Emma

Biblioteken är fulla av underbara böcker som bara väntar på att du ska läsa dem. Har du läst böckerna om Molly Moon?

Det finns en underbar bok som heter Den hemliga trädgården, av Frances Burnett Hodges.

Andra bra böcker är "Med nio liv", "Min morbror trollkarlen". När du läst några av dessa böcker, leta upp fler böcker av samma författare och läs dem.

Katarina von Bredow skriver underbara böcker för tonåringar, så gör även Mårten Sandén och Per Nilsson.

Har du läst mina böcker? Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809?

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs utdrag ur böckerna så får du se om du tycker om dem.

Hoppas att du tycker om böckerna! Ha ett skönt sommarlov!

Kramisar från Kim


Hejhej! :)
Jag heter Gwendolyn, vilket inte är SVENSKT.
Men i alla fall, jag har vilda planer för framtiden.. vill bli författare, rik osv. Jag vill bli
lika bra som Georgia Byng. :D
Jag är ganska bra på att skriva (långa) berättelser.
Men jag kan aldrig hitta på någon bra början. Det vanligaste jag använder är t ex ''Erica Jansson bodde i ett rött hus, mitt i Uppsala''. Det brukar inte bli bra! :S
Hur ska jag göra?

/ Gwendolyn, 10 år från Stockholm

Hej Gwendolyn

Jag har en väninna som heter Gwendolyn och kallas för Gwen, det kanske du gör också?! Georgia Byngs böcker om Molly Moon är helt underbara, jag håller med dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)


"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!

Jag har en fråga, eller 2.

Jag vill så gärna bli tecknare/författare! Men jag vet inte hur blir man bättre på att skriva? Min handstil är jätteful, så jag skriver på datorn. Vilket program kan jag använda för att skriva så att sidorna blir lika små?
Men om du har något bra program så , kan du säga var jag får tag på det?

// Kramis Ludwig

/ Ludwig, 11 år från Arvika

Hej Ludwig

För att bli bättre på att skriva gäller det att öva sig så mycket som möjligt OCH att läsa väldigt många böcker.

Du behöver inte tänka på att göra sidorna små, det gör förlaget när de ger ut din bok. Det räcker om du skriver på A-4 sidor, för det är så förlaget vill ha det när de läser ditt manus.

De program man använder för att göra färdiga boksidor heter Page-Maker, In-Design, Quark Xpress. Men det är mycket dyra program och kostar runt 10.000-16.000 kronor. Och inget du alls behöver för att bli författare.

Skriv och läs så mycket du kan. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Författartips, så hittar du mer tips om hur du ska bli bättre på att skriva.

Lycka till!

Kramisar från Kim


har du nåra favo böcker för vi har sommar låv och jag vill gärna läsa öcker

många kramar emilia 10 år

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia

Det finns många bra böcker att läsa på sommarlovet. Mårten Sandén, Per Nilsson och Katarina von Bredow är författare som skriver fängslande böcker om dagens ungdomar. Mårten Sandén har skrivit Petrinideckarna, en serie spännande böcker.

Har du läst mina böcker? De kanske är något för dig? Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
Denna bok utkommer augusti 2008.


"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...
När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget.
Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade konsekvenser.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Trevligt sommarlov!

Kramisar från KimHej!

I skolan håller vå på med dikter som vi skriver upp i böcker. Våran lärare säger att man får skriva in dikter i sin bok som man har hittat någonstans bara man skriver vem som skrivit den. Jag har hittat massa underbara dikter på ungafakta och undrar om det är okej att man skriver in några i sin diktbok om man skriver vem sim skrivit den?

/ Tora Wykman, 10 år från Kåremo

Hej Tora

Visst får du skriva ned dikterna i din bok om du skriver vem som har skrivit dem.

Kanske dikterna inspirerar dig att skriva egna dikter!

Kramisar från Kim


Hej !

Jag undrar om du någonsin får skrivstopp? Du verkar som om du skriver, skriver och skriver tills du ska lägga dig, ungefär. Ibland är jag på världens skrivhumör, och sedan blir det ett uppehåll i månader. Jag älskar att skriva!

/ Gabriella, 16 år från Halmstad

Hej Gabriella

Nej, jag får aldrig skrivstopp. Däremot känner jag att tiden aldrig räcker till för att skriva allt jag har inom mig. Det stämmer att jag skriver mycket, men jag läser också otroligt mycket fakta och reser på researchresor inför mina böcker.

Eftersom författarskapet är ett arbete för mig är det säkerligen lättare för mig att skriva än för dig. Du har så många andra saker du ska göra, läxor, skolan, kompisar, andra fritidsintressen med mera.

Om du älskar att skriva... låt det ta den tid det tar och skriv när du har inspiration. Om du drömmer om att bli författare kanske du ska satsa mer på skrivandet och sätta dig ned åtminstone några gånger i veckan och skriva.

Christopher Paolini började skriva boken Eragon när han var femton år och fick den utgiven när han var sjutton. Så du ser att du redan i din ålder kan få en bok utgiven. (Eragon är en otroligt populär fantasybok som även blivit film.)

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Fortsätt skriv!

Kramisar från Kim


Har du gjort boken milos flykt. För den är jätte spännande.

/ labi, 11 år från sverige

Hej Labi

Nej, det är Åsa Storck och Andrea Räder som har gjort Milos flykt.

Om du tycker om spännande böcker kanske du vill läsa någon av mina böcker? Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från KimHej kim,. jag håller på med en berättelse som jag döpt till: " A life time as me in hell" den handlar om tonåringen Sara Hansson .. och jag undrar eftersom du är en riktig författare så kanske du skulle kunna säga något om den? i sånna fall hur ska jag kunna sicka den till dig`?

/ Sofie , 12 år från Falerum

Hej Sofie

Jag hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka om berättelser, och nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till de erbjudandena. Jag hinner inte skriva några egna böcker om jag hela tiden läser andras berättelser.

Men... Din berättelse är säkert mycket bra. Du kan försöka få den publicerad på Unga Berättares sida. Jag vill uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

Ett litet tips: Om du skriver berättelsen på svenska ska du ha en svensk titel.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB