Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur får du idéer till dina grymma böcker?!

/ Emilia Estehghari, 10 år från mölnlycke

Hej Emilia

Oftast får jag idéer till en ny bok för att jag vill lära mig mer om en historisk händelse. Därefter pluggar jag otroligt mycket fakta och reser till platsen jag ska skriva om. Sedan börjar orden bubbla inom mig och hela berättelsen vävs ihop runt den riktiga historiska händelsen.

Kika gärna in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du läsa mer om mina böcker, hur jag bygger upp dem, varifrån jag fått idén till varje bok etc. Till exempel på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html Här får du veta vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji.

Kramisar Kim


Hej Kim,
Jag kände mig uttråkad, och googlade därför mitt eget namn. Hittade då två frågor jag tydligen ställde till dig för fem år sen. Känner att jag la ut för mycket info om mig själv när jag skrev vem jag är. Tänkte ju in på set när jag var mindre och naiv. Men nu gör det mig väldigt paranoid. Finns det något ni kan göra för att inte hela mitt namn och även vart jag bor står med?
Jag har ärligt talat inget minne av att jag skrev något på den här sidan. Tvivlar på att jag skulle skriva så mycket om mig själv, men vad vet jag? Skulle du i alla fall kunna kolla det?

Tack på förhand!

/ M, 14 år från Gbg

Hej M

Nej, det finns inget sätt att ta bort det man har skrivit på nätet. Det ligger där för all tid.

Men jag har en känsla av att de flesta inte kikar så värst långt bak bland de tidigare inläggen, så du behöver nog inte oroa dig!

Kramisar Kim


Jag vill tjäna pengar men hur kan jag göra det jag är bara 10 år och älskar musik , dans och kärlek och så är jag ganska lat :-(

/ Emma, 10 år från en speciell familj

Hej Emma

Ja, att skriva en bok blir man inte speciellt rik på, dessutom måste man jobba hårt. Så författaryrket är nog ingenting för dig.

Sälja tidningar, baka kakor och sälja, sitta barnvakt, hjälpa till hemma med större uppgifter mot betalning? Det var så jag tjänade pengar när jag var i din ålder. Däremot var jag inte lat.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag tar frågan direkt. Hur gör du för att få fram huvudpersonen? Asså, t ex personens ålder? Hur får du med det i texten? Jag har väldigt svårt med det och skulle behöva lite hjälp med det.(om du förstår min fråga, såklart)


Tack i förväg!

/Hanne, 10, Sverige

/ Hanne, 10 år från Sverige

Hej Hanne

Har inte satt ut någon ålder på huvudpersonerna i min Theo och Ramona-serie. Åldern får läsarna själva bestämma.

Däremot har jag i Kimberlie-serien berättat att Kimberlie och Andy är 13 år när serien börjar.

Med andra ord behöver du inte skriva ut någon ålder. Låt huvudpersonen tala för sig själv, och genom sättet den uttrycker sig på förstår läsaren hur gammal personen är.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Har en fråga:

Hur många sidor tycker du att en bok ska ha om den är riktad till åldersgruppen 10-13? :)

/ Alli, 12 år

Hej Alli

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-250 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-352 sidor.

Du ser att det är en hel del variationer i tjockleken på böckerna. Vissa av Harry Potter böckerna var till exempel på 1000 sidor. Med andra ord är det helt upp till dig som författare att bestämma sidantalet.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


hejsan , jag har en uppgift att skriva en sann berättelse eller den behöver inte vara sann , jag vet verkligen inte vad jag ska skriva om jag har jätte dålig fantasi , snälla kan du ge mig några tips?

/ Julia, 13 år från Eskilstuna

Hej Julia

Jag väver ihop mina böcker runt riktiga historiska händelser och riktiga historiska personer.

Kanske kan du skriva om vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji? Det har jag skrivit om i mina böcker Theos Pompeji och i Tillbaka till Pompeji. I de böckerna hittar du MASSOR av fakta, bilder och rejäl faktadel så att du lär dig mycket.

Eller skriv om en sann händelse i ditt liv. Något som har berört dig, något du själv har upplevt!

Lycka till Julia! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick med din uppgift!

Kramisar Kim


Hej, riktigt häftigt att ni i panelen tar er tid att svara på alla frågor och ge respons måste jag börja med att säga!
Om jag ska komma till min fråga lyder den som så att har du någonsin känt dig rädd för att tappa skrivarintresset, kanske få slut på fantasi eller bara känna att det blir sådan press att du avskräcks mer än älskar det?

Jag själv älskar att skriva, har läst och skrivit seden jag var fem, nu har jag en liten berättelse på gång. Den ligger på snart 50 sidor, jag håller på mycket runt den och pysslar alltid med den i mitt huvud. Det är en fantasy och växer i min själ och mitt sinne gör den, men jag blir lite rädd ibland för att jag ska tappa intresset, tröttna, även om jag aldrig gjort det förut. Hoppas du förstår vad jag menar även om jag var lite otydlig, tack på förhand!

Kram

/ Nicole, 15 år

Hej Nicole

Tack!

Nej, jag har aldrig varit rädd för att jag ska tappa skrivintresset. Bestämde mig redan som åttaåring för att jag skulle bli författare och har nu skrivit många, många böcker. Nitton av dem är tryckta och finns att läsa, de andra ligger fortfarande i mina byrålådor.

Underbart att höra att du, liksom jag, låter berättelsen växa och vävas ihop i ditt sinne. Att du lever med berättelsen. Just detta bloggade jag om häromdagen: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2012/01/skrivprocess-bli-den-du-skriver-om.html

Tror inte att du behöver oroa dig för att du ska tappa skrivintresset. Kanske du behöver lägga det åt sidan vid någon tidpunkt i dit liv, men har du burit orden inom dig i så många år är det ingen risk för att de försvinner.

Fortsätt skriv! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig med din bok!

Kramisar Kim


Jag vet inte om det här är din typ av fråga men vem uppfann mjölkpaketet?

/ Evelina, 14 år från Västerås

Hej Evelina
Nej, det är inte min typ av fråga. Du får söka på nätet på mjölkpaket Eller Tetrapack! Lycka till!
Kramisar Kim


VAD TROR MAN ATT DET HENDE FÖR TIDEN

/ OSAMA, 11 år från IRAK

Hej Osama
Det hände många saker förr i tiden. För att lära dig mer om olika händelser kan du läsa Historiska böcker. Till exempel min historiska äventyrsserie:

Jag har skrivit 19 böcker:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ om du vill följa arbetet med mina böcker, eller läsa om mina researchresor inför varje bok. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Nu vet du lite mer om vad som hände förr.

Kramisar från Kim


hej kim jag är ett stort fan av dina böcker.
fråga: 1
Kan inte du skriva en bok om som handlar om min näst största idol Marliyn monroe kändisarna kändis ?

fråga: 2
Känner du någon press varje gång du skriver en bok ?
exempel: att nästa inte ska bli lika bra som din senaste...... :)
/ Smiley <3, 14 år från lidköping

Hej Smiley

1. Nej, jag tror inte att jag vill skriva om Marilyn Monroe eftersom hon inte är någon direkt historisk händelse.

2. Är alltid lite rädd för att inte lyckas skriva nästa bok lika bra som den förra. Speciellt i år efter att ha skrivit På flykt från andra världskrigets skugga som har fått otroliga recensioner och alla säger är SÅ bra.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jo, jag bara undrade en sak.
När jag har skrivit en liten berättelse, kanske tre sidor, så brukar jag visa den för mamma typ. Och då säger hon alltid, lite tillgjort: "Åh, vad bra!" och så klappar hon mig på axeln. Jag känner mig då lite "lurad". Var inte min berättelse bra? Det känns som om jag underskattas bara för att jag är barn!

Svara så fort du kan, Kim!

/ Linnan, 11 år från Skåne

Hej Linnan

Tror inte att din mamma underskattar dig, tror istället att hon försöker uppmuntra dig till att skriva mer. Ibland har föräldrar tankar på helt andra saker, mat, jobb, pengar och kanske din mamma är lite splittrad när hon läser din berättelse. Då känner du dig lurad.

Nejdå, du underskattas inte alls bara för att du är ett "barn", snart tonåring... Det finns betydligt yngre som har fått sina böcker utgivna. Kika in på www.kimselius.se under Författartips kan du läsa om många sådana personer!

Har du berättat för din mamma hur du känner? Det kanske skulle kännas bra om hon fick reda på det?

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hur vet du vad du ska skriva om? Många författare säger att man får det från livet, får du det?

Mvh :)

/ sofia, 10 år från stockholm

Hej Sofia

Eftersom jag bygger upp mina historiska äventyrsböcker runt riktiga historiska händelser är det inte alls svårt att få idé till en ny bok. Det finns hur många olika historiska händelser som helst.

Skrev min första bok när jag var åtta år och har alltsedan dess skrivit och det är så att många idéer kommer från det man upplever, ser och hör.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på www.kimselius.se eller http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där du också hittar skrivtips.

Kramisar Kim


Hej kim jag undrar om du har fått min fråga om Mairlyn Monroe?

/ Smiley, 14 år från Lidköping

Hej Smiley
Har fått den och besvarat den. Du får kika bakåt bland svaren.
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva. I skolan får jag ofta beröm för mina berättelser. Jag har alltid drömt om att skriva en hel bok och sedan publicera den. Men jag vet inte var jag ska söka mig om jag skriver en tillräcklig lång berättelse, så här är mina frågor?

*Vilka bokförlag tar emot bokmanus från barn?
* Hur många sidor innehåller ett kapitel? (oftast)
* Måste man använda sitt riktiga namn när man uppger författarens namn? Kan man använda ett annat namn?
* Måste alla böcker ha ett lyckligt slut?

/ Wilma, 12 år från Nässjö

Hej Wilma

Bokförlagen ser inte på åldern på den som har skrivit berättelsen, utan de ser bara till om berättelsen är bra eller inte.

När du skriver dem på datorn i 12 punkter Ariel 1,5 radavstånd ska du ha ungefär 2-8 manusblad (A-4-blad). Men det är väldigt olika Stephen King har ibland bara en rad i ett kapitel, eller några meningar.

Nej, du kan ge ut din bok under ett annat namn och det kallas då för psedonym.

Nej, alla böcker behöver inte sluta lyckligt, för så är inte livet.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hur får man liksom den där rätta kännslan i en berättelse? Snälla svara på detta.

MVH Lovisa

/ lovisa hallengren, 12 år från sollebrunn

Hej Lovisa

Du får till den rätta känslan genom att "bli" den person du skriver om. Antingen du har med en person eller tio! Känn vad den personen känner, se med den personens ögon etc.

Väv in miljöskildringar i händelsen och håll spänningen levande hela tiden genom berättelsen.

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej!

Jag undrar hur en bra bok ska börja och sluta. Jag har redan börjat på en bok och jag skrev typ 2000 ord men det känns som om den är inte alls bra för jag härmade en av mina favoritförfattare. Varje gång jag börjar på en bärettelse känns det som om den blir helt fel och att den är tråkigt. Har du några tips?

/ Anna , 11 år

Hej Anna
En bra bok ska börja med att det händer något spännande med huvudpersonen, något personen säger som väcker nyfikenhet hos läsaren eller något liknande.

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Det allra bästa du kan göra är att skriva sådant som inte andra skriver just nu. Då har du störst chans att få din bok utgiven.

Skriv från hjärtat, om något du brinner för att berätta, något som du upplevt, något som kommer att flöda ur dig utan besvär. Då blir texten helt rätt.

Lägg ifrån dig din berättelse och läs den först efter några veckor/månader, då ska du se att du tycker den är riktigt bra!

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

kramisar Kim


finns det nångon fågel som kan leva när det är vinter

/ regina, 11 år från skellefteå

Hej Regina
Du har vänt dig till fel expert! Du får ställa frågan till den expert som kan sådant här!
Kramisar Kim


LÄGG INTE NER UngaFakta! MIN SKOLA BEHÖVER ER! DETTA ÄR FRÅN MIN LÄRARE, JAG OCH MIN KLASS!!! SVARA SNARAST!!!!!!

/ Emil, 9 år från Huddinge

Hej Emil
Nej, jag hoppas verkligen inte att Unga Fakta läggs ner. Jag ska skicka det här meddelandet till de som har hand om det!
Kramisar Kim


Hej Kim! du är en av mina favoritförfattare, inte bara för dina otroliga böcker utan också för att du är så hjälpsam, ger skrivsugna ungdomar massor av bra tips.
Jag själv brinner verkligen för att skriva, och sen jag var väldigt liten har jag bestämt mig för att bli en författare(det tänker jag göra också)och jag undrar om du också kan ge mig några tips:

Hur kommer du på alla dina ideér? Hur får du inspiration?
Hur bygger man upp spänningen, och hur gör man så att boken blir längre?
Hur förklarar man personernas utseende och miljön runt omkring på bästa sätt?
Kan man på något sätt bli bättre på att skriva?:)

Jag blir väldigt tacksam för svar!( Någon gång ska jag bli lika duktig som du)

/ Lovisa W, 12 år från Norrland

Hej Lovisa

Tack för alla dina fina ord om mig och mina böcker. Blir mycket glad!

Härligt att du bestämde dig för att bli författare när du var liten, för jag bestämde mig redan när jag var åtta år att jag skulle bli författare. Ge inte upp!

Inspirationen kommer ofta när jag sover, eller när jag är ute och promenerar.

För att få din bok längre kan du med Gula Lappar gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Du kan utveckla ditt skrivande genom att läsa och läsa MYCKET!!! Läs mina skrivtips på min blogg, men gå även in på Skrivlänkarna och läs andra författares skrivtips. Alla skriver vi olika!

Lycka till med ditt skrivande! Tror absolut att du kommer att bli minst lika duktig som jag! Läs och skriv, så når du dit!

Kramisar från Kim


Hej! kan du läsa min text den heter jultid och skriva vad du tycker.
snälla.

/ viktorina, 10 år från skåne

Hej Viktorina

Tyvärr räcker inte min tid till för att läsa inskickade berättelser. Om du har lyckats få den upplagd på Unga Berättare är den säkert bra. Be någon annan vuxen att läsa det du har skrivit, en lärare, bibliotekarie en släkting.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB