Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag har en fråga; brukar varje författare någon gång uppleva känslan av att man nästan känner sig "värdelös" när man jämför sig med andra stora författare.
jag brukar alltid göra det. Min mamma brukar alltid säga;

"du kan inte förvänta dig att vara en Tolkien vid 17 års ålder, Det är normalt att man i tonåren jämför sig och kan nedvärdera sin förmåga"

Jovisst, men har du något tips på hur man inte ska bli påverkad på detta sättet. För något påverkad måste man ju bli om man ska kunna lära sig något nytt. Men tillräckligt nog för att inte få dåligt självförtorende.
---

Jo och så är det en annan sak; en känd författare (kommer inte ihåg hennes namn ironiskt nog) sade att man fölorar inspirationsförmåga när man lyssnar på musik. och på ett sätt har jag nu förstått, för nu för tiden kan jag inte skriva utan musik :(

Har du något tips för sådant? Hmm, det var mer frågot om självförtroende och avvärjning av "annat beteende" än "skriverifrågor"

Men men, ha det bra!
Kim, Du inspirerar mig med dina böcker, älskar "Tillbaka till Pomeji" och "Svarta Döden" <3

/ Robin, 17 år från Västerås

Hej Robin

Vill först tacka dig för att du skriver att mina böcker inspirerar dig, det gör mig mycket glad! Har du sett att det snart kommer två nya böcker? Du kan läsa smakprov ur dem på min hemsida, www.kimselius.se.

Jag tror nog att alla författare någon gång känner att man inte skriver lika bra som sina kolleger/or. Det gäller att komma över den känslan och ta till sig alla positiva ord som man får, t.ex. när du skriver att du blir inspirerad av mina böcker. Eller att din mamma säger att du skriver fantastiskt.

Lyssna på berömmet när det känns svårt, tro på dig själv och vad du än gör, släng ALDRIG något du har skrivit. Även om du tycker att både du och texten är helt värdelös. När det känns bättre kanske du tycker väldigt mycket om din berättelse och tycker att du är en mycket duktig författare. Läs dina berättelser med öppen blick, dvs: se den med andras ögon. Då ska du se att du tycker berättelsen är riktigt bra.

Ofta händer det att jag tycker mina berättelser känns jättedåliga när jag skriver dem. När jag sedan läser igenom dem blir jag förvånad över hur bra de är. När jag därefter får respons från mina läsare som älskar böckerna, då blir jag mycket lycklig.

Jag tror inte att man förlorar inspirationsförmågan när man lyssnar på musik. Det är helt individuellt hur man berörs av musiken. Förr kunde jag absolut inte lyssna på musik när jag skrev, nu har jag kommit på vilken musik som passar mig när jag skriver. Därför tycker jag många gånger att det är bättre att ha musik på, som en vägg mot omgivningen. Däremot är det svårt att ha radion på med nyheter, reportage etc. Eller väldigt "talande" texter på svenska, för då lyssnar jag på dem istället för att skriva.

Fortsätt du att lyssna på musik när du skriver om du känner att det passar just din skrivstil.

Hoppas att mina svar har hjälpt dig och inspirerat dig så att du går och skriver. Jag blir inspirerad att skriva när du berättar vad du tycker om mina böcker, vilket innebär att jag förmodligen kommer att skriva en stund efter att jag är klar med att besvara alla frågor här på panelen.

Lycka till med ditt skrivande och var inte rädd för att höra av dig igen om det är något mer du undrar över.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har endel frågor till dig, hoppas att du vill svara på dom:
1.Hur gör man om man vill få en bok publiserad?
2.Kan man få chansen att spela in sitt manus på t.ex. SVT
3.Vilket är ditt bästa skrivtips.
4.Kan man få en film som man har spelat in sänd (t.ex. en dokumentär eller en vanlig film.
5. Hur gammal måste man vara för att få skrive en bok.
Kram!

/ bella från hemma

Hej Bella

Vill gärna att ni skriver ut er ålder för att jag ska veta hur "svåra" svar jag kan ge er. Tänk på det till nästa gång.

1. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

2. Om SVT tycker om det du har skrivit kanske de spelar in en film/ett program efter din text.

3. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. För fler tips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips".

4. Det är bara att chansa och skicka in din film till tv och se vad de tycker.

5. Det finns ingen åldersgräns för att ge ut en bok. Däremot måste man vara 18 år för att skriva kontrakt, vilket innebär att föräldrarna skriver under kontraktet om du är under 18 år.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Varför tror du att det står i bibeln att kvinnor ej får yttra sig i kyrkan samtidigt som en av de viktigaste sakerna som jesus sa att alla var lika värda...???

/ lo, 15 år från d-j

Hej Io

Detta är ingen fråga för mig. Gå in på panelen igen och se om du hittar en expert på just detta ämne.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag är en trettonårig tjej som hittat det roliga i att skriva böcker. Jag vill jättegärna dela med mig av det jag skriver och ge ut en bok. Men. Har några frågor ang. det.

1. Är det åldersgräns? Såfall vilken?
2. Är det gratis?
3. Såfall från vilket bolag?


MVH
Jennie

/ Jennie, 13 år från Årjäng

Hej Jennie

Vad roligt att du tycker om att skriva.

1. Det finns ingen åldersgräns för att ge ut sin bok. Titta på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" där ser du flera unga författare som har lyckats bra med sina böcker.

2. Om du får din bok utgiven på ett förlag kostar det ingenting för dig. Du får betalt för att de ger ut din bok. Om du själv vill trycka upp din bok, då kostar det. Du hittar uppgifter om hur man tycker upp sin bok på min hemsida www.kimselius.se, även detta under "Författartips".

3. Det är bokförlag som ger ut böcker. Du hittar adresser till dem om du går in på www.google.se och söker på bokförlag. Du kan även gå till bokhandeln och se vem som har gett ut böckerna. Förlagets namn, adress och telefonnummer står längst fram. Mer uppgifter om hur du ska bete dig för att skicka till förlag hittar du också på min hemsida under "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag har velat skriva en bok och bli författare ända sen jag var typ 6 år ,och jag har försökt komma på något bra och spännande att skriva.Men jag blir aldrig nöjd med mina berättelser och slutar skriva.Oftast slänger jag dem.Jag vet inte.Jag vill så gärna skriva en bok, kvittar om den inte blir publicerad.Men det kanske aldrig kommer hända.Ska jag fortsätta försöka eller ska jag strunta i det?!

/ Flisi, 13 år från Jorden

Hej Flisi

Tycker att du ska fortsätta skriva. Du ska absolut inte slänga det du har skrivit!!! Lägg undan texten och låt den "vila". När du läser den igen tycker du förmodligen att den är mycket bättre än du tyckte förste gången. Du kan också bearbeta din berättelse och göra den bättre.

Kanske ska du arbeta med "Gula lappar"-tekniken? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" så ser du hur man gör.

Fortsätt skriv!!! Ge inte upp!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag bara undrar vilka böcker som säljer mest?
Är det Fantasy, mer Ungdomsdeckare, drama eller skräck?
När jag skriver blandar jag de olika, mest av allt blir det skräck, fantasy och deckare som jag andvänder. Lite skrämande, lite humor.
Mch// Ida Eriksson

/ Ida, 14 år

Hej Ida

Det är ingen speciell genre som säljer mer än den andra. Det är bokens innehåll som betyder mest, antingen det är en science fiction, deckare, fantasy eller äventyrsbok. Är det en bra bok så säljer den otroligt bra.

En blandning av skrämmande och humor tycker jag låter bra. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Du sa att skulle gå in på din sida och kolla under författartips. det har jag gjort men jag har nån f***ing föräldrakontroll så jag kommer inte in på den, kan lägga upp sidorna där här?

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Tyvärr kan jag inte lägga upp hela min hemsida direkt här. Var det något speciellt du letade efter?

Kramisar från Kim


Hej, jag hade tråkigt en dag, så jag bestämde mig för att på skoj göra en "trailer" för min bok med musik, bilder, m'm. Här är en länk till den. Det skulle vara kul om du kunde säga vad du tyckte ; ) (Fast lite slarvig är den.) Men den tog ändå cirka 5 timmar att göra den. HA det bra ! :D

http://www.youtube.com/watch?v=TzBGNBS7Xcw&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eyoutube%2Ecom%2Fuser%2FFRIIDA1000&feature=player_profilepage

/ Fanny, 13 år från Sverige

Hej Fanny

Texten ligger alltför kort tid för att man ska hinna läsa den. Musiken är bra, men du kan få problem med att ha tagit bildklipp ifrån filmer...

Varför skriver du på engelska? Är boken på engelska?

Kramisar från Kim


Om man skickar in en manuskript till ett förlag när man är yngre en 18, är det mindre chans att dom väljer just ditt manuskript även om den är lika bra som dom vuxnas?

/ Signe, 14 år från Stockholm, Täby

Hej Signe

Nej, det är inte åldern som gör om du har chans att få din bok publicerad. Det beror helt och hållet på din berättelse. Om den är så bra att förlaget vill ge ut den, då ger de ut den oavsett hur gammal du är.

Gå in på min hemsida och titta under "Författartips". Där kan du läsa om flera unga personer som har fått sina böcker utgivna. Du hittar också skrivtips och länkar till många bra sajter.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!

Jag heter Louise och kommer från Ekilstuna.
Jag lärde mig läsa när jag var fem år och älskar att skriva berättelser.
Nu håller jag på med en om en kille som blir mobbad.

Fråga: Hur tycker du att jag ska göra för att få med mer känslor?
Jag har försökt men de går inte bra.

SSS*, om det går.

* Skkriv Svar Snart.

/ Louise., 12 år från Eskilstuna

Hej Louise

Oj, fantastiskt duktigt att lära dig läsa när du var så ung!

I min bok "Giljotinen" är det väldigt mycket känslor. Läs den så ser du hur jag bygger upp mina böcker och hur jag beskriver känslor. "Snapphanar" är också en bok som är känslosam och givetvis lika otroligt spännande som "Giljotinen".

Ett tips för att lättare beskriva känslor är att du "blir" personen du skriver om. Du "känner" vad den känner, "upplever" det den upplever och försöker sätta dig in i varje känsla personen har. Så gör du för varje person i berättelsen och inte bara hos huvudpersonen.

Du har möjlighet att läsa utdrag ur mina böcker på min hemsida www.kimselius.se under "Böckerna". Om du läser någon av mina böcker, får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte om den/dem.

Lycka till med dina berättelser!

Kramisar från Kim


Jo, är det jobbigt att skriva en bok med 1000 sidor.
Jag kan knappt skriva 4-5 sidor om en historia på datorn.
Men du har ju tränat på att beskriva etc. Fast det kanske är jobbigt ändå.

/ Carl 12 år Ifrån Månen, nej skojade bara :)

/ Carl, 12 år från Skövde, Västergötland

Hej Carl

Ju fler böcker man skriver, desto lättare är det att skriva längre böcker. I stället blir det en utmaning att inte skriva för långa böcker.

Har du läst någon av mina böcker? De är på mellan ca 200-400 sidor.

Gå in på www.kimselius.se och se vilken typ av böcker jag skriver. Där hittar du även skrivtips, som kanske kan hjälpa dig att skriva längre berättelser. Om det är så att du läser någon av mina böcker får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte om den/dem. Tror att du skulle tycka om "Svarta Döden" eller "Riddarsvärdet"!

kramisar från Kim


hej Kim jag har en fråga hur länge tar det tills ens dikt kommer fram?
och hur blir man en författare?
jag har skrivit jätte många dikter och sagor men dom har aldrigt kommit

/ isabel, 10 år från sverige

Hej Isabel

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på något sätt att få in dina dikter, eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser och dikter som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Kanske dina berättelser och dikter kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och dikter och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Skriv från hjärtat, om något du brinner för, något du vill berätta. Låt texten flöda och tänk inte på stavning, grammatik med mera. Läs därefter igenom texten och var inte rädd för att ändra i din. Du kan läsa mer tips här på panelens tidigare frågor, eller på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips".

Lycka till med dina dikter och berättelser. Hoppas du får dem inlagda på sidan!

Kramisar Kim


HEJ!

Hur många böcker har Cornelia Funke skrivit?

jag undrar också om det finns en ungefär 200-456 sidorsbok som du har skrivit för jag är en boklus som älskar äventyrs-romaner. och har du någe tips för jag håller på med en som heter
MEGGIE OCH BLÄCKFÅGELN jag ska skriva en som har ungefär 30 sidor med mycket text och jag undrar om du har några bra tips/ Lovisa.Arvidsson 10år.

/ Lovisa, 10 år från Ludvika

Hej Lovisa

Här är de böcker Cornelia Funke har skrivit:
Tjuvarnas herre 2002
Lille varulven 2003
Ett spöke för mycket 2003
Riddaren utan namn 2003
Molly och alla havens skräck 2003
Hästtjuven 2004
Allra bästa kompisar 2004
Spökjägarna får det hett om öronen 2004
Bläckhjärta 2004
Drakryttaren 2005
Spökjägarna och den blodiga baronessan 2006
Bläckmagi 2006
Bläckdöd 2008

Vad roligt att du tycker om mina böcker. Den tjockaste boken är "Giljotinen". I augusti kommer "Kinesiska Draken" som är en rejält tjock bok! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se samtliga böcker som jag har skrivit. Om du inte redan har läst dem tror jag nog att du kommer att sluka dem, eftersom du älskar äventyrsromaner. Dessutom kommer det i augusti en ny äventyrsserie som handlar om Kimberlie och Andy. Titta på min hemsida så får du se vad den handlar om.

Så här tycker jag att man ska börja en bra bok:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809, Snapphaneresan, Kinesiska Draken, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim


hej Kim! Jag undrar om du har nått tips nån site som är seriös, bra och som man kan lägga kommentarer på varandras Noveller? Jag bara undrar eftersom ungafakta känns för, vad ska vi kalla det, oseriös? Helst ska man kunna skriva i flera delar för min berättelse (Den gamles bok) är väldigt lång, och jag skulle vilja hitta nått ställe där jag kan ladda upp den.

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under "Författartips" så hittar du länkar till sajter där du kan lägga ut dina texter för att få dem kommenterade. Digitalboken t.ex. är en sajt där du kan lägga ut en hel bok.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim
Jag hamnade här precis som så många andra av en slump. Efter jag läst lite av de olika frågor som har blivit inskickade till dig vill jag själv ställa en.
- Vilken tror du är den bästa genren och åldersgruppen för att på allvar slå igenom som en seriös författare? Jag vet att du har skrivit lite innan om att det gäller att ha tur, som J.K hade med den första Harry Potter boken, så att man livnära sig på sina verk. Men jag tror inte att jag är den nästa J.K Rowling just nu så jag undrar bara vilken åldersgrupp som passar mina texter. Jag skriver mest romaner i äventyrsstil med mycket kultur inblandat, men om det behövs så hade jag kunnat göra det mer barnvänligt om det är inom det området som jag kan få mest uppmärksamhet när konkurrensen nu är så stor.
Jag vill personligen inte redigera mina texter för mycket för då känns det som om det inte är mina ord längre. Om jag kan bli erkänd som en seriös författare lättare, då kan jag tänka mig att göra det. Jag är rädd att jag kommer att bli en sådan författare som finns på hyllorna men som ingen läser. Jag vill att mina böcker ska få den uppmärksamhet som åtminstonde jag tycker de förtjänar. Vad tycker du?

ps jag gillade din "Jag är ingen häxa". Läste den när jag var mindre.

/ Sandra A., 16 år från Malmö

Hej Sandra

Om du skickar in ditt manus till ett förlag är det de som därefter bestämmer åldersinriktningen på din berättelse. För att de över huvud taget ska vilja publicera din bok bör du skriva direkt från hjärtat, till dig själv, något du själv vill läsa och tycker om. Tänk inte på att någon ska läsa det du skriver, fokusera på att skriva en text som du själv tycker om.

Det är viktigt att du lägger ifrån dig den färdigskrivna boken och låter den ligga ett tag. När du därefter plockar fram den och läser igenom den ska du se att det finns mycket du kan ändra. Se till att ha läst igenom ditt manus många gånger innan du skickar till förlag, så att du känner att texten är perfekt. Förlaget kommer ändå att göra ändringar och kommentarer. Det är bra att ha andra ögon som tittar och kritiserar, det gör berättelsen bättre!

Dina böcker får den uppmärksamhet de förtjänar om du lägger ner din själ i dem och skriver direkt från hjärtat så att även andra kan ta till sig texten.

Vad roligt att du tyckte om "Jag är ingen häxa". Varför slutade du läsa mina böcker? Du är INTE för gammal för dem. Den äldsta läsaren som skrivit till mig är 98 år, en av mina största fans är 63... Med andra ord, jag har läsare i alla åldrar.

Jag kan varm rekommendera dig att läsa "Giljotinen". Det är en av mina favoritböcker och jag tror att du skulle tycka mycket om den.

Förresten... Om du minns Anna, Mor Anja och de andra personerna i "Jag är ingen häxa" kan jag berätta att du kan läsa om dessa personer i "Snapphanar!" och "Snapphaneresan".

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se vilka böcker jag har gjort, för det har kommit många böcker sedan1998 när"Jag är ingen häxa" kom ut.

Hör gärna av dig igen och berätta vad du tyckte om böckerna när/om du läst dem.

Jag kommer till Akademibokhandeln Gleerups i Lund den 29 augusti för att signera mina nya böcker. Kom gärna och hälsa på!

Lycka till med dina böcker!

Kramisar från Kim


Nu måste jag säga förlåt för nu kom två frågor till och jag önskar jag hade ställt dom på förra frågan. Men kan en kort bok på 10 sidor bli lika känd som en bok på 500 sidor?
Och kan man skicka in sin historia till någon eller någon sida som kan hjälpa en att rätta?
Och kan nej förästen det va inget mer.

/ isabella

Hej Isabella

Önskar att du kunde skriva din ålder, eftersom jag annars inte vet hur svåra svar jag kan ge dig...

Det är inte tjockleken på boken som avgör om den ska bli känd och älskad av många, det är innehållet!

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" hittar du något som heter "Digitalboken". De tillhandahåller lektörer som mot betalning korrekturläser manus.

Det finns även hjälpsamma bibliotekarier, vänner, föräldrar, lärare, etc som kan läsa manus och rätta.

Kramisar från Kim


hej igen. jag glömde fråga en sak. Är det olagligt att nämna olika saker i samhället som ska va goda men som i berättelsen är onda. Kan man nämna social och polis som något som inte sköter sig. Jag nämner inget namn i berättelsen eller något. Kan man göra så?

/ isabella

Hej Isabella

Givetvis har du som författare rätt att ge din egen syn på olika saker, att göra onda till goda etc.

Kramisar från Kim


jag har vatt inne och läst på din sida. Du nämnde något om att om man ger ut en första bok dåligt då kanske dom inte ger ut den andra. Kan man byra bokförlag och sen får man släppa ut den nya boken ? :S

/ Isabella

Hej Isabella

Visst kan man byta bokförlag. En del författare ger ut flera böcker samtidigt och på olika förlag, beroende på vilken typ av böcker det är de har skrivit.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


hur blir man författare

/ mohamed, 9 år från västerbotten

Hej Mohamed

Genom att läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar, kina, giljotiner och revolutioner och mycket mer. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Håll drömmen levande. Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Så sätt igång och skriv!! Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Kramisar från Kim


Hej jag älskar att fantisera och hitta på och skriva saker. Och jag skulle gärna vilja ge ut en bok i framtiden. Men det känns som att jag gör en massa fel så att det inte blir lika intressant som jag vill. Har du några tipps på vad man ska tänka på när man skriver och sånt. Snälla ge mig svar i så fall jag vill verkligen lyckas.
Och en sak till vet du vad som är intressant för nästan alla människor som typ hur man skriver skönliteratur eller vad det heter som känslor och vardagslivet. Och hur skriver man så folk förstår vad man menar bra.

/ isabella, 16 år från nässjö =/

Hej Isabella

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB