Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag har också boken Jag är ingen häxa, och min slutar också konstigt. Kan det ha blivit ett tryckfel i några kanske. Min kusin har också boken, men hennes har ett annat slut. Vad tror du? Och förresten dör verkligen Theo?

/ Tina

Hej Tina

Det låter som om det saknas några sidor i era böcker.

Gå till bokhandeln där du har köpt boken och berätta hur många sidor boken ska vara på 256, och hur många kapitel: 29.

Har du INTE 29 kapitel så har du feltryck i din bok. Då ska du be dem om en ny bok.

För att få en ny bok måste du lämna ifrån dig den du har så att de kan skicka den till förlaget och begära en ny bok.

Nejdå, Theo dör inte. Antar att din bok slutar på sid 238 och då känns det som om Theo dör. Men det händer något mer i följande kapitel som du absolut inte bör missa!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vet inte om du kommer ihåg mig, jag skrev till dig mycket för ett tag sedan! du har nog många som frågar till dig, så chanserna att du kommer ihåg mig, kanske inte är så stora!

Jag började ganska nyss läsa din Boudicas strid mot romarna!
Den är faktiskt lite läskig! jag har kommit ungefär till när dom avrättar en druid på ön som theo har kommit till! Det är väldigt spännande och jag läser kättemycket av den varje kväll :)

jag håller på att skriva en bok, den heter: Äkta kärlek rostar aldrig!
den handlar om en tjej som heter Emelie, hon är ganska ensam.
dagen innan sommarlovet krockar hon med cykeln, med en annan cykel, en från hennes klass! (en kille som heter Elmer!) Elmer, tycker då inte alls om Emelie och skyller hela krocken på henne!
men på sommarlovet ska Emelie på ett läger och då ser hon även Elmer där!
och självklart kommer dom i samma lag!
I början är det ett helvette, men snart så börjar de inse, att de faktiskt har saker gemensamt!

Jag tycker det är ganska svårt att beskriva krocken! hur ska jag göra så att man förstår hur överraskad hon blir, och att hon får fruktansvärt ont?

nu har jag bara en fråga till!
I skolan säger mina lärare att man ska göra en tankekarta till berättelsen!
Gör du så? tycker du det blir lättare då?

Du gör världens bästa böcker! jag kollar ofta på din sida och blogg!

Många kramar

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 12 år från Trollhättan

Hej Ellen

Var det du som ställde frågan om Jag är ingen häxa också? Jag har besvarat den lite längre ned...

Ja, Boudicas strid mot Romarna är läskig OCH spännande. Tror du kommer att älska slutet på boken!

När jag ska skriva om något som känns svårt att beskriva, då försöker jag göra sakerna själv. Nu ska ju du inte ge dig ut och krocka med din cykel, men "gör saken i huvudet". Alltså tänk dig in i precis hur det skulle kännas, bli huvudpersonen, läs hennes tankar och beskriv hur hon känner. Lycka till!

Ja, jag använder mig av något som jag kallar för "Gula Lappar". Det fungerar som en tankekarta. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare

Tack! Vad glad jag blir för att du tycker om mina böcker! Snart lottar jag ut de nya böckerna till mina bloggföljare på bloggen. Hoppas du har lagt till dig som bloggföljare så att du har chans att vinna en av de nya böckerna!

Lycka till med din berättelse som låter mycket spännande!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva och brinner värkligen för det. Min lärare gillar värkligen mina berättelser,
och dom tycker att jag värkligen ska sattsa på att bli författare.
Jag hade tänkt att skriva en fantasy bok, då jag gillar att läsa Michell Paver's böcker Vargbröder. Jag har redan sett att man kan skicka ett manus av en bok till Boniers bokförlag.

Jag har lite frågor.

1. Måste en bok ha kapitel?

2.Kan du ge mig ett tips, eller två om jag ska använda jag-eller-hon/han-form?

3.Hur ska amn få läsare?

/ Josephine, 10 år från Sverige

Hej Josephine

Var roligt att du vill bli författare. För att utveckla ditt författarskap bör du läsa mycket och skriva mycket. Skriv från hjärtat om något som berör dig, något som du vill berätta. Skriv inte något som någon annan redan har skrivit, försök hitta din alldeles egen berättelse!

1. Alla böcker har inte kapitel, men det är lättare att skriva en bok som har kapitel.

2. Vilken form du ska använda dig av när du skriver boken, beror på din berättelse. Jag tycker det är lättast att använda han/hon, men har även skrivit berättelser i jag-form.

3. Genom att skriva en jättebra bok! Givetvis ska du också skicka ditt manus till ett förlag, de ser till att du får läsare på din bok. Här hittar du adressen till flera stora förlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html Givetvis finns det många fler förlag. De hittar du genom att söka på Bokförlag på nätet.

lycka till med din berättelse.

Kramisar Kim


Hej, jag tänkte fråga varför boken Jag är ingen häxa slutade lite konstigt. Inget illa menat, jag undrade bara. Annars älskar jag böcker. Men varför dör Theo? SNälla jag bara undrar, du vet ju att jag älskar dina böcker annars <3 !

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Låter som om du har fått några sidor utrivna ur din bok... Boken är på 256 sidor och 29 kapitel. Har du det i din bok? Theo dör nämligen INTE! Nu blev jag väldigt nyfiken. HUR slutar din Jag är ingen häxa?

Kramisar Kim


Hej Kim! Min fråga lyder bara: Hur är det att vara en författare? (Jag menar om det är roligt, spännande, stressigt...)

/ Linn, 11 år från Tollarp

Hej Linn

Det är jättekul att vara författare. Ibland kan det vara stressigt när man har en "deadline" att hålla. Det innebär att boken måste vara klar till en speciell tid. Det är kul att åka runt och föreläsa, signera, träffa läsare och att få leva i fantasin!

kramisar Kim


Hej Kim. Jag har några (fler) frågor om när man ska skicka in sitt manus.

1. De flesta förlag vill att man skickar in i pappersform, hur ska man göra då? Ska man nita ihop papprena i kapitel, låta dem vara lösa eller? Snälla svara på det!!

2. Jag skriver en ganska lång bok, kan det inte bli dyrt då att skriva ut allting? För om ett förlag säger nej får jag ju skriva ut igen.

Tack, du är bäst!

/ Izabelle, 14 år

Hej Izabelle

1. Manus ska ligga lösa, med sidnumrering. Lägg dem gärna i en plastmapp eller ett gummiband runt när du lägger manuset i kuvertet.

2. Jo, det blir en hel del papper när man skriver ut sitt manus. Det är just därför förlagen inte tar emot manus på CD eller mail. Eftersom de då får stå för kostnaden. Dessutom ska du skicka till många förlag samtidigt, eftersom förlagen ibland tar lång tid på sig att svara.

Tack!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vill skriva en tjock självbiografi. Hur många A4-papper med dubbelt radavstånd, textstil Times New Roman storlek 12, behöver man skriva för att få en bok som har 350 sidor?

/ Lina Johansson, 15 år från Östersund

Hej Lina

Det beror alltid på storleken på boken, förlaget bestämmer stilen etc. Men på mina böcker brukar jag räkna med att om jag skriver 150 sidor blir boken ungefär 300 sidor tjock. Du kan ha det som mått. Med andra ord halverar du 350 sidor så får du det antal manusblad du bör skriva.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim, jag har lite kluriga frågor till dig.

1. Om någon som läst dina böcker (och gillar dem) skulle skriva en liknande bok (böcker). Men istället om två tjejer, med en katt (t.ex). Som reser i tiden till platser, precis samma som i dina böcker. Härmar dig ganska mycket. Vad skulle du tycka då?


2. Och om denna bok om de två tjejerna och katten blev utgiven och författaren blev lika poppis som J.K Rowling, första veckan (efter att ha härmat hela din bokserie i princip). Vad skulle du känna? Tycka? Tänka?

/ Izabelle, 14 år

Hej Izabelle

1. Om de härmar mig mycket känns det inte så kul, dessutom brukar förlagen inte vilja ge ut böcker som är precis lika någon annan.

2. Tror inte det skulle hända, eftersom jag inte tror något förlag skulle vilja ge ut böcker som är exakt lika några som tidigare har getts ut.

kramisar Kim


jag vill också bli förfatare.vad kan jag börja med.LÄSA ELLER SKRIVA M.V.H MARWA

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Det är en stor fördel om du läser mycket, men för det behöver du inte vänta med att skriva. Börja skriva nu. Jag skrev min första bok när jag var åtta år. Du kan läsa lite ur boken här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Lycka till med din bok!

kramisar Kim


Hej!!!!!!!!!!!!!!!!!
vi undrar hur man lätt kan skriva en bra bok?
vi börjar 5 till hösten och vi vill skriva en bok/ bätettelse kan du ge oss några tips!
mvh: Johanna och ellen!

/ Johanna, Ellen , 11 år från Essunga kommun

Hej Johanna och Ellen

Om ni har fantasi är det lätt att skriva en bok. Det gäller att ni kommer på en bra berättelse. Antingen kan ni skriva direkt från hjärtat och ned på papperet, eller så kan ni bygga upp berättelsen först med Mindmapping/Tankekarta/Gula lappar.

Du arbetar så här med "Gula Lappar": Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

För fler tips och råd läs tidigare svar här på Unga Fakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika unter Skrivprocess/Skrivtips.

Lycka till med er bok. Hör gärna av er igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Jag brinner verkligen för att skriva och har vunnit en skrivartävling där flera tusen kronor var priset.
För ungefär ett halvår sedan kontaktade jag ett förlag och skrev att jag hade en bok som jag ville ge ut, men jag har ännu inte fått svar. Hur långt tid tar det ungefär att få svar från ett förlag?
Sedan har jag en fråga till: Finns det några speciella knep som författare använder för att få läsaren att fastna?

Tacksam för svar!
/Alicia

/ Alicia, 12 år

Hej Alicia

Underbart! Grattis! (Kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ så hittar du fler skrivtävlingar där du kan vinna så mycket som 100.000 eller en ny dator!)

Skickade du in ditt manus till förlaget då? Om du inte gjorde det tror jag inte att de svarar. De får nämligen väldigt många manus/berättelser. Om du skickade din berättelse till dem i manusform så kan det ta upp till två år innan du får svar.

Mitt råd till dig är att skicka din berättelse till flera förlag, då har du större chans att lyckas!

Vi författare använder olika knep. Mitt sätt att skriva går ut på att börja boken väldigt spännande och sedan avsluta varje kapitel spännande. Då drivs läsaren att läsa vidare.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du också en sida som heter Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du adresser till många förlag, men också skrivtips etc. På min hemsida www.kimselius.se hittar du också många tips.

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

kramisar Kim


Hej Kim! Jag är intresserad av att bli författare och har länge skrivit noveller till tidningar och åt mina kompisar. Nu vill jag försöka på en bok, som handlar enbart om hästar. Så jag har några frågor.

1. Hur länge tar det att skriva en bok om man är 10 och kan skriva otroligt snabbt och inga felstavningar? Om man skriver kanske en halvtimme/timme per dag.

2. Hur får du inspiration till en bok du vill skriva?

3. Hur lång ska den vara och hur ska jag skicka min berättelse till ett bokförlag??

Mvh/Zezzan från Finland :D

/ Cecilia, 10 år från Kimito

Hej Cecilia

Grattis. När jag var lika gammal som du fick jag också mina noveller publicerade i tidningar!

1. DET är jättesvårt att svara på. För mig tar det mellan 1,5-2,5 år från det jag får idé till en bok tills den är färdig. Men du måste jag läsa fakta inför varje bok, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker, jag ska även resa till platsen jag skriver om och därefter skriv boken. Mitt råd till dig är att låta det ta den tid det tar, för då blir boken som allra bäst!

2. Oftast vaknar jag med huvudet fullt av en hel bok. Då har jag drömt fram den under natten, eller så har den legat och arbetat alldeles för sig själv när jag har sovit.

3. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Om du går in på min blogg, på den här länken hittar du allt du behöver göra för att skicka till ett förlag, du hittar även adress till olika förlag och så vidare.

Lycka till med din bok. Skriv gärna tillbaka och berätta när du får din bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej, jag ska skriva en vampyr bok, jag har blivit väldigt inspirerad av twilight, och vill göra ngt liknande.
Jag vet att om man vill skriva en riktig rysare så ska man få med olika sinnen och låsas att man är personen! Men jag vet inte hur jag ska komma igång? Och hur ska jag göra för att läsaren ska tycka att den är riktigt läskig och spännande? Detta är svårt, och jag hoppas att du kan hjälpa mig, och vad tycker du jag ska ha med om vampyrerna? Har du några bra tips?
Jag har en ide, det ska vara en vanlig tjej som är blyg och väldigt rädd av sig, hon känner till att det finns blodtörstiga vampyrer i skogen. Hennes mamma dog för några år sen och hennes pappa jobbar nästan hela tiden. Flickan är har det svårt i skolan, hon tycker att allt är svårt och hon har inte så många vänner. En dag går hon ut på promenad och blir förföljd av en vampyr,... osv. osv. Sedan blir en annan vampyr kär i henne, men hon är så rädd för honom fast han vill inte skada henne... och så vidare... SNÄLLA HJÄLP MIG, det när du läser detta så tycker du nog inte att det låter så intressant men snälla hjälp mig?

Tack tack, jag är jätte glad om du vill hjälpa mig Kim !

/Caroline :)

/ Caroline, 14 år från Sverige

Hej Caroline

Förr älskade jag vampyrer, men nu tycker jag det är för mycket kärlek i vampyrböckerna.

Jovisst låter det intressant, men jag har en känsla av att det låter väldigt likt Twilight, eller?

Okej, för att du ska få berättelsen spännande ska du KASTA IN personen i handlingen. Ha inte för mycket beskrivningar och dialoger, utan låt det hända saker. Beskriv inte för mycket, lämna lite åt läsarnas fantasi.

Vet inte om det kan vara till någon hjälp, men de som läst mina böcker säger att mina böcker fångar från första raden och håller dem fångade hela tiden. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Böcker så kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok för att se hur jag skriver för att göra mina böcker spännande. Prova t.ex. med Kimberlie - Ett nytt Liv... eller Kimberlie - Främlingar, eller Kinesiska Draken.

Lycka till! Hör av dig igen om du har fler frågor.

Kramisar Kim


vad är det bäst att läsa till barn som är 3år

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Här är en länk där du kan gå in och hitta många olika böcker för de som är tre år: http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/3-6-ar/ . Hoppas du hittar en bra bok!

Kramisar Kim


Hej Kim du svara på min fråga om vad jag skulle göra för att "bota" min längtan efter att få vara som will (Från John Flanagans bok, spejarens lärling) och jag vill bara säga att jag redan har läst väldigt många av dina böcker även svarta döden som du tyckte att jag skulle prova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ (hemligt), 12 år från Alingsås, Sverige

Hej Hemligt
Åh, det växer bort av sig själv. Har också känt så där i din ålder, att jag ville vara en person i en bok jag har läst. För mig var det Puck, som bodde på en internatskola i England och var riktigt busig.

Vad kul att du har läst många av mina böcker.

Kanske ska du prova att läsa Vargbröder, Eragon eller Drakväktaren. Tre mycket bra böcker som alla är en serie, vilket innebär att du har många bra böcker framför dig. Prova om det hjälper dig, annars tycker jag det är helt okej att du vill vara Will. Och jag vet att du absolut inte är ensam om att känna så!

Kramisar Kim


Hej !
jag undrar vad det är som är roligast med att vara författare ? och vad man behöver för utbildning för att bli författare ?

/ Isabell Tina Ohlsson, 10 år från Olofström

Hej Tina

Allting är roligt när man är författare: Att skriva, att läsa fakta, att åka på resor för att besöka platser jag ska skriva om, att träffa läsarna, fansen, att signera, att föreläsa... Men det allra roligaste är när jag får en ny bok från tryckeriet och får ställa in ännu en bok som jag har gjort i min egen bokhylla.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag började igår att skissa lite på en bok, eller jag kommer ju inte att kunna skriva en hel bok då men vi kan kalla det en historia?
By the way, jag vill att det ska bli en riktig rysare , jag vill verkligen få till det, men det går inte, det blir som en liten tråkig historia!
Hur ska jag göra för att få den hemsk och läskig?

Lite kort fattat om den: titel: vindarna har vänt , den handlar om att människor blir slaktade och flås levande, eller asså det är så att människorna får känna på allt som dom har gett djuren, (:
Den utspelarsig i framtiden, år 2114 , i en liten engelsk bondby ,
så snälla Kim kan du hjälpa mig?
Tusentack och massa kramar ! / Carro

/ Caroline, 14 år från Göteborg

Hej Caroline

Wow, det låter som en riktigt ruggig historia.

Försök att beskriva saker utan att beskriva ALLT. Lämna lite åt läsarens fantasi, för då blir det faktiskt lite läskigare.

Tänk dig att du befinner dig på platsen, vad känner du, vad ser du, vad gör du? Sätt dig in i alla personerna du skriver om, bli varje person.

Vet du en rolig sak... När man skriver sin berättelse tycker man ofta inte att den duger. Jag kände likadant när jag skrev min berättelse "Tillbaka till Pompeji". När jag väl tog mod till mig och skickade den till förlag sålde boken i 11.000 exemplar första veckan, vilket var otroligt mycket 1997. Jag kan fortfarande tvivla på mina manus, men jag har ett knep för att inte tappa lusten. Jag läser inte min berättelse förrän hela boken är helt klar! Då brukar jag bli väldigt förvånad över att berättelsen är så mycket bättre än vad den kändes just då när jag skrev den.

Mina böcker är kända för att fånga läsarna, att de beskriver bra etc. Om du vill kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Böckerna. Under varje bok hittar du 2-3 kapitel att läsa. Kanske kan det hjälpa dig vidare och ge dig en känsla av hur du ska beskriva saker och ting.

Lycka till! Återkom gärna om du kör fast!
Och hör gärna av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en fågelmänniska och undrar hur många olika fågelarter det finns i Sverige?

/ Mira, 88 år från Uppsala

Hej Mira
Du har frågat fel expert. Kika in på panelen igen och se vem som är expert på fåglar.
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vill bli författare och skriva hästböcker/hästdeckare och jag har lite frågor:

Hur många böcker har du skrivit??

Ca. hur lång tid tar det att skriva en bok om man är 11 och är hyfsat van vid att skriva på dator??

Hur många böcker kan tas in av ett förlag på en vecka? Så hur stor shans är det att de tar min bok?

Hur får man svar om ens bok ha blivit intagen??

Tacksam för svar IDA.

/ IDA , 11 år från Sverige

Hej Ida

Det låter som spännande böcker!

Jag har skrivit många fler böcker än de som har kommit ut, eftersom jag har skrivit ända sedan jag var 8 år. Totalt har jag skrivit närmare 40 böcker, men hittills har 17 kommit ut och 2 nya kommer till hösten.

För mig tar det ungefär 1,5-2,5 år att skriva en bok, men då reser jag också och besöker platserna jag ska skriva om, läser massor av fakta etc. Kanske det skulle ta dig 6 månader till ett år... Det beror på hur mycket du skriver varje dag...

Om förlaget vill ge ut din bok du ringer de till dig, och då blir du säkert lika glad som jag blev när jag fick min första bok antagen!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skriver en berättelse men det svåraste är att skriva dialoger.
Har du några tips på att skriva dialoger?!

Tacksam för svar!

/ June, 11 år från Luleå

Hej June

När du skriver dialoger är det även viktigt att berätta vad som händer under tiden som personerna pratar. Står de, sitter, ligger, kliar sig i huvudet, hostar, skrattar, ler osv.

Tänk på att inte bara skriva en hel sida med dialoger, utan att berätta något emellan. Försök att göra texten och omgivningen levande genom att beskriva lite mer runt om medan personerna talar till varandra. Var inte för kortfattad när de talar. Kanske kan du även skriva in vad de tänker, under tiden de talar. Detta gör du på en ny rad och kanske med en lutande/kursiv stil.

Lycka till!

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB