Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Heej!


Jag har frågat dig frågor tidigare.
Jag vill skriva en bok med många berättelser som är små..hur många berättelser ska jag skriva tror du??om varje berättelse är ca. 3 eller mer A-4 sidor? Den boken ska vara till vanliga..asså de som är i mellan stadiet eller vem som helst:)

Tack/Ulla

/ Ulla, 13 år från Sverige

Hej Ulla

Det beror på för vilken ålder du skriver. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

Jag tycker att det är en jättebra idé att skriva en novellsamling. Sådana böcker är roliga att läsa.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


1 :kan man bara när som hälst börja skriva en egen bok, eller måste man gått utbildning för att bli författare?

2: finns det någon regel på hur lång en riktig bok måste vara? altså hur många sidor den ska ha?
3: kan du ge ett bra tipps på hur lång en bra och ordentlig bok ska vara?(hur många sidor)
4:vad är det lättaste att skriva om om man skriver sin första bok?


blir riiiktigt tacksam för svar. tack på förhand mvh cornelia^^

/ Cornelia, 12 år från norrköping

Hej Cornelia

1. Du kan skriva en bok när som helst. Du måste inte ha utbildning för att bli författare, det enda som krävs att du har ett brinnande begär för att skriva, bra fantasi och har något att berätta.

2. Ja. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

3. Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor. Och det är en lagom tjock bok. Det avskräcker inte ovana läsare.

4. Något som ligger dig varmt om hjärtat, något du verkligen vill berätta och känner till.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej! I våran klass håller vi på med ett projekt som kallas för Noaks skepp. Det går ut på att göra ett skepp med ett ekosystem som ska fungera i 300 år.
Projekt får innehålla saker som inte ännu funkar. Vi har kommit fram till att vårat skepp ska vara lika stort som månen. Vi undrar om man kan ha en fusionsreaktor i vårat skepp. Och även hur många familjer det skulle behövas vara med på skeppet för att man skulle kunna överleva i 300 år.

/ Jim Högberg, 15 år från Sverige

Hej Jim

Har inte en aning, tror att du måste ställa denna fråga till någon annan av panelmedlemmarna.

Kramisar från författaren Kim


Heej jag heter Ulla och har frågat dig tidigare frågor.

Jag vill fråga två frågor.

Kan man skriva många små berättelser och göra det till en bok?
Kan du ge förslag på förlag?

Tack och hejdå/Ulla

/ Ulla, 13 år från Sverige

Hej Ulla

Visst kan man skriva många små berättelser och sätta samman dem till en bok, då kallas boken för "novellsamling". Många författare har gett ut novellsamlingar.

För att hitta rätt förlag kan du göra på det här sättet: gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag har precis börjat skriva en berättelse som jag tycker är mycket bra. Men jag har ett problem. Jag har fastnat och orkar sällan skriva.
Vad brukar du göra när du har fastnat i skrivandet?
Och...
Vad gör du för att få insperation?
Själv brukar jag gå en runda med min hund!

/ Marcus, 13 år från -------

Hej Marcus

Det är mycket bra att ta en runda med hunden om man kör fast i sitt skrivande, det är precis vad jag gör också, fast jag har många hundar och tur är väl det eftersom de håller reda på mig när jag försvinner bort i fantasin på promenaden.

För att undvika att fastna och inte komma vidare i mitt skrivande så har jag lärt mig att arbeta efter Gula lappar-tekniken. Så här gör du:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Heej!

Jag heter Ulla och jag skulle vilja skriva en bok:)

Min fråga är: Hur kommer man på vad man ska skriva??

/ Ulla, 13 år från Sverige

Hej Ulla

För min del är det svårt att hinna skriva allt jag kommer på. Idéerna dyker för det mesta upp när jag sover, men även när jag är ute och promenerar, ser ett tv-program, läser en bok, eller när någon säger något.

Idéen till min första bok historiska äventyrsbok "Tillbaka till Pompeji" fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

När jag bestämt mig för vilket ämne jag ska skriva om läser jag fakta, t.ex. om faraon och deras gravar, när jag skrev "Faraos förbannelse". Till slut växte idéen fram om vad boken skulle handla om.

Om du tycker att det är svårt att komma på vad du ska skriva om, tänk efter... Vad VILL du skriva om, vad vill DU berätta? Nästa steg kan bli att arbeta så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

hej jag tycker att unga fakta sidan är jätte roligt sida man lär sig mycket saker och lär sig skriva bätre och läsa bätre och det är roligt. att läsa bok tycker jag om bok som är spänande hejdå ................. hälsningar helin

/ helin, 11 år från sverige

Hej Helin

Tack för att du tycker om unga fakta och att du får hjälp av sajten. Fortsätt läs, det är viktigt OCH roligt!

Har du provat några av mina spännande böcker? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och se om det är böcker som passar dig.

Fortsätt besök ungafaktas sida, här händer det hela tiden nya saker.

Kramisar Kim


Hejsan, jag ska göra ett flygplan som jag endast får använda mig utav:

Kartong 58x68
Propeller
1 gummisnodd
8 jungfruben

Jag har inte kasta iväg planet, endast släppa iväg det. Kan du/ni hjälpa mig, jag har ingen hjärna just nu.

Mvh MARTINA=)

/ martina, 15 år från Stockholm

Hej Martina

Denna fråga bör du nog ställa till någon av de andra i panelen. Jag är författare och hjälper till med språk, skrivning etc och kan inte mycket om hur man gör flygplan. Gå in på panelen igen och se vilken expert du behöver ställa frågan till.

Lycka till

kramisar Kim


Hur gör man på bästa sätt för att komma igång med skrivandet?
Jag tycker alltid det är svårt att börja skriva.
Man har så mycket olika idéer som man vill ha med.

P.s. vi träffades på Bokmässan i Göteborg! D.s.

/ Marcus, 13 år från Bjärred

Hej Marcus

Kul att jag har träffat dig. Då kanske du även blev fotograferad tillsammans med mig?! De bilderna kommer snart ut på min hemsida www.kimselius.se

Ja visst har man många idéer som man vill skriva om. För att göra det lättare för dig föreslår jag att du arbetar så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej! Jag har en idé till en ungdomsbok men den handlar om rätt obehagliga saker ibland. Är det något du tycker är "förbjudet" att skriva om, eller ska man bara skriva det man känner för?

/Camilla

/ Camilla Hällbom, 18 år från Tullinge

Hej Camilla

Du ska skriva precis det du känner för, direkt ifrån hjärtat. Då blir berättelsen bäst. Det finns inget som är "förbjudet" att skriva om, däremot bör man tänka på språket när man skriver. Även om det är obehagliga saker man skriver om bör man försöka ha ett så vårdat språk som möjligt.

Lycka till med din berättelse. För mer tips, gå in och läs tidigare frågor/svar eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/kims skrivtips.

Kramisar Kim


Är det inte svårt ur många böker

/ hanna, 9 år från vilsult

Hej Hanna

Nej det är inte svårt att göra många böcker. Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där. Förutom de sju historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

Vill ni veta mer om mig och mina böcker kan ni gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


har du skrivigt sagan om ringen? den är jätte bra, kan jag få den av dig isåfall?

/ Markus, 13 år från köping

Hej Markus

Nej, det är inte jag som har skrivit "Sagan om Ringen", det är J.R.R. Tolkien.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji":Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa":Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Det fungerar inte riktigt så att författaren skickar böcker till sina läsare. Författandet är ett arbete som författaren ska få inkomst av och det får författaren genom att sälja sina böcker...

Om du känner att du inte har råd att köpa mina böcker, men ändå hemskt gärna vill läsa dem kan du gå till biblioteket och låna dem. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se


Kramisar från Kim


Hur fångar man hela historien på ett bra sätt, utan att självaste handligen blir ologisk? När jag skriver tycker jag att ingenting hänger ihop och allt bara blir soppa, vad akn man göra för att det ska få ett sammanhang alltihopa?

/ Nadja, 13 år från Sollentuna

Hej Nadja

För att du ska få ordning på handlingen och kunna ha en "röd tråd" igenom den rekommenderar jag dig att göra på detta sätt:


Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.


Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.


När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?


För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.


När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.


Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.


Lycka till med ditt skrivande.


kramisar från Kim
hur komer man på en egen beretelse? och hur orkar man skriva en tex198 sider


/ daniel, 11 år från stockholm

Hej Daniel

Ja, hur orkar man skriva en bok på 198 sidor? Vet du, när man har skrivit många böcker är det svårt att BARA skriva 198 sidor. Berättelserna vill bli längre och längre hela tiden. Min första bok var den kortaste och den senaste boken är den längsta. Med andra ord är det något man tränar sig på att göra genom att läsa och skriva jättemycket, då blir berättelserna längre och längre.

Om du vill göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:


Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.


Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.


När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?


För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.


När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.


Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.


Lycka till med din berättelse.


kramisar från Kim


Vilka böcker har du skrivit??

/ angelica, 10 år från skärhamn

Hej Angelica

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter..."Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri..."Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret..."Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem..."Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes..."Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden."Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.Tyckte du böckerna lät spännande?Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.seKramisar från Kim


hurkom det sig att du skrev så många böker

/ moa jansson., 8 år från v.valgatan 37.B

Hej Moa

Inuti mitt huvud finns det väldigt mycket fantasi, därför har jag skrivit många böcker.

Jag vill att all min fantasi och alla berättelser som tumlar omkring inuti mitt huvud ska bli böcker. Därför skriver jag mycket. Nu har jag skrivit sju stycken böcker. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se vilka böcker jag har skrivit.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
En fråga: Om man skickar in en bok till ett bokförlag. Är det då säkert att någon där läser den. Eller läser dom bara igenom någon sida och tycker att den är tråkig och bestämmer sig för att inte trycka den?
En fråga till: Vad tycker du bäst om med att vara författare? Är det bokskrivandet? Det är nog det jag skulle gilla om jag var författare.
Ha det bra // Kram Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Det gäller att fånga redaktören på bokförlaget redan med första raden, om den inte är bra bryr redaktören sig oftast inte om att läsa resten. Därför är det viktigt att början av berättelsen är mycket bra och väcker nyfikenhet och intresse hos redaktören, då läser han/hon vidare. Det är nämligen så att förlagen får otroligt många manus insända och de hinner inte läsa alla från början till slut. Dessutom har de blivit mycket duktiga på att direkt hitta något som passar deras förlag och som de tycker är bra. Men det innebär inte att det du har skrivit är dåligt, det kanske bara inte passar deras förlag.

Det bästa med att vara författare... Ja, det var en svår fråga. När jag reser på researchresor och läser research inför nästa historisk äventyrsbok, då tycker jag att det är allra roligast, när jag sitter och skriver och försvinner bort i berättelsen då tycker jag bäst om det. När jag är ute och föreläser och signerar och träffar mina fans, då älskar jag det. Dessutom tycker jag väldigt mycket om att träffa andra författarkollegor och diskutera böcker med dem. Det är roligt att vara med på invigningar och andra trevliga saker. Därför tror jag nog inte jag kan välja exakt vilket jag tycker bäst om, men jag kan tala om vad jag INTE tycker om med att vara författare. Jag tycker inte om alla långa bilresor på ishala vägar när jag kör runt och signerar. Det är nog det enda negativa jag kan komma på.


Kramis från Kim


Varför väljer man att bli författare?
Hur vet man vad man ska skriva om?
Hur vet man att de man skriver blir bra?

/ Angelica Ándersson, 14 år från Norrköping

Hej Angelica

Ja, varför väljer man att bli författare? I mitt fall är det så att jag bara måste skriva för att må bra. Så jag kan nog påstå att författarskapet har valt mig...

I mitt huvud snurrar det massor av fantasi och berättelser, så mycket fantasi att jag inte har tid att skriva ned allt som finns inuti mitt huvud. Så för min del är det inte svårt att veta VAD jag ska skriva om, snarare NÄR jag ska skriva om det.

Man kan aldrig vara säker på att det man skriver blir bra, för man blir ofta blind för sitt eget skrivande och har svårt att vara kritisk. Därför är det väldigt bra att någon/några andra läser det man har skrivit och kritiserar/kommenterar berättelsen. Dessutom gäller det att man kan ta till sig kritiken och kommentarerna och förbättra sin berättelse. Som författare utvecklar man sitt skrivande hela tiden och blir oftast mer och mer nöjd med sin berättelse och får mindre kritik.

Man vet att ens berättelse är jättebra om boken säljer i tusentals exemplar. Då är läsarna nöjda och då är man som författare också nöjd.

Kramisar Kim


Hej, Kim!
Jag måste bara fråga en sak. Jag gillar att skriva fantasi böcker om andra världar och så. men det svåraste tycker jag är att komma på namn på städer och sådant.
Har du några tips hur man kan bli en bra författare och så?

/ Sara Jacobsson, 12 år från Anolfsbyn

Hej Sara

Alla författare arbetar olika, här följer mina skrivtips:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Låna böcker om Kina, Thailand etc. Där hittar du säker många exotiska namn du kan använda i dina berättelser.

Lycka till med ditt skrivande.


Hej!
Jag har skrivit en massa böcker på min andra dator, och vill nu börja trycka dem och sedan låna ut dem på biblioteket/sälja! Hur kan jag göra för att detta ska funka?

/ Pauline, 11 år från Markaryd

Hej Pauline

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns även många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB