Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag har många frågor men vet inte hur jag ska börja men i alla fall jag undrar hur jag kan verkligen utveckla mig och bli bättre på alla ämnerna. 2frågarn är kan du verkligen hjälpa mig jag har snart prov och jag vill verkligen hjälp kan du hjälpa mig och samma fatta om mongolerna , berätta om de. 3 frågan hur gammal är du och fick du bra betyg i din skola och vad var det som gjorde dig så att du kämpade så här till du nådde din mål

/ zeinab, 14 år från saudiarabien

Hej Zeinab

Här hittar du allt du behöver veta om mongolerna https://www.google.se/search?q=mongolerna&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=l-m5WqqzC5Kq8wfaqZ3wCg Det är bara att googla om du letar efter något.

Jag är 63 år.

Ja, jag hade bra betyg i skolan.

Jag höll fast vid drömmen om att bli författare efter att jag hade skrivit min första bok som 8-åring. Nu har jag kommit ut med 45 böcker.

Kämpa på!

Kram Kim :-)


kan inte du skriva mer om monster?

/ Moa, 9 år från täby

Hej Moa

Tycker du om spöken? Jag har skrivit Spöket på Stora Mossen. Den är läskig. Till hösten kommer boken Spöket på Torpa Stenhus.

Kram Kim :-)


Kan man på goodreads lägga till egna böcker man läst? Jag menar om böckerna inte finns på goodreads kan man då på något sett lägga till att man läst dem? Hoppas du förstår hur jag menar?

Mvh Gina

/ Gina

Hej Gina

För att kunna lägga in böcker på Goodreads måste du librarian. Du kan ansöka om att få bli det.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


jag skriver och läser jätte mycket och jag vill jätte gärna va författare men vet inte hur man gör en bok kan du hjälpa mig?

/ Hadil, 9 år från sverige

Hej Hadil

När jag var åtta år skrev jag min första bok. Det är en vanlig anteckningsbok, men den är jag mycket rädd om.

Om du vill bli författare är det bara att skriva och läsa, mycket, mycket. När väl berättelsen är klar kan du skicka in till förlag.

Du kan också läsa min bok Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivbok%202%20att%20hitta%20gl%C3%A4dje%20i%20skrivandet.html Där står allt du behöver veta för att bli författare. Boken finns på biblioteket, eller så kan du önska dig den i julklapp.

Lycka till med ditt skrivande. Berätta gärna för mig hur det går!

Kramisar Kim :-D


Hej
Hur går det till om ett förlag vill ge ut ens bok? Får man då vara med och bestämma över hur omslaget ska se ut och om det ska vara bilder i boken.

/ Hilda, 14 år från Umeå

Hej Hilda

Du kan komma med förslag på hur omslaget ska se ut, men i slutändan är det alltid förlaget som har sista ordet. Oftast har deras förlags böcker en viss typ av omslag för att alla ska se vilket förlag som har gett ut boken. Titta på mina böcker till exempel http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html De håller samma stil genomgående för att läsaren ska se att det är en "Kim-bok".

Om det ska vara bilder med i boken beror på vilken typ av berättelse det är. Har du gjort illustrationer till boken kan det mycket väl vara så att förlaget tar med dem i boken, om det passar berättelsen.

Lycka till med ditt skrivande!

Du har väl sett att jag har skrivarkurser: http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Kanske vi ses en dag :-D

Kramisar Kim


Hur ska man göra för att bli författre?

/ Emilia, 10 år från Lerum

Hej Emilia

Du ska läsa, MASSOR och skriva. Dessutom kan du läsa böcker om skrivandet. Min bok Att skriva med glädje tror jag skulle passa dig.

Tänk på att det är viktigt att du skriver från hjärtat, om något du vill berätta om! Skriv till dig själv! Då blir berättelsen som bäst :-D

Du kan läsa mer skrivtips på min Skrivarblogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till med skrivandet! När du fyllt tretton år kan du gå en skrivarkurs för mig :-D http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Kramisar Kim :-D


Uppskattar verkligen för svaret. Det var ett bra svar och jag tänker ta med mig dina tips i "Tårar Isabella".
Har inte skrivit nått nytt än, men det ska jag nog göra nu.

// Mvh Hedda

/ Hedda Stengård, 10 år från Sverige

Hej Hedda

Tack så mycket! Fortsätt skriv!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim! När jag väl läser så blir det faktiskt verkligen roligt. I min skola så har vi en "Läsjournal". Där vi läser lite varje dag i 2 veckor. Sen så får man en ny när man lämnar i den, jag skulle vilja rekommendera denna sak.
Jag börjar tycka att det är rätt okej med det, men jag skulle vilja börja skriva berättelser. Man gör ju det i skolan och så men då får man inte göra en lång. Det är synd, jag har börjat på en berättelse som heter "Tårar Isabella". Låter det konstigt? Den är lite konstig som sagt. Skulle du kunna ge lite tips på hur jag kan fortsätta den? Tor inte jag blir en författare kanske, isåfall inte känd.

//Hedda 10 år :-)

/ Hedda Stengård, 10 år från Sverige

Hej Hedda

Vad roligt att du har hittat ett sätt som får dig att tycka om att läsa.

Skriv om något du tycker är viktigt att berätta, något du känner till, som utspelar sig på en plats du känner till. Gör berättelsen spännande genom att det händer Isabella något. Ha gärna med någon som hjälper henne att få bort tårarna.

Skriv från hjärtat, till dig själv och ha roligt medan du skriver. Då blir din berättelse som bäst!

Lycka till!

Kram Kim :-)


Jag gillar att skriva och jag vill skriva en bok vad ska man tänka på om man vill skriva en bok.
Hur ska man göra för att få boken pupllisera sin bok.
Snälla svara!

/ Tilde Andersson, 9 år från Landskrona

Hej Tilde

Vet du att jag skrev min första bok när jag var 8 år. Den blev aldrig publicerad. Däremot blev de böcker jag skrev när jag var 11 och 12 år publicerade.

Det du ska tänka på när du skriver din bok är att skriva från hjärtat, om det du vill berätta om. Berätta om något du känner till, något spännande som har hänt, eller något sorgligt. Skriv till dig själv, utan att tänka på att någon annan ska läsa det du skriver. Då blir berättelsens om allra bäst.

Nuförtiden kan man trycka upp en enda bok på Print-on-demand. På min Skrivarblogg hittar du massor av tips http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

I min skrivbok Att skriva med glädje berättar jag precis hur du ska göra från ide till färdig bok. Här kan du läsa mer om boken http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivbok%202%20att%20hitta%20gl%C3%A4dje%20i%20skrivandet.html

Lycka till med ditt skrivande! Jag är övertygad om att det kommer att gå bra.

Kramisar Kim :-)


hur sriv man bra sagor om alla tycker om . jag försöker att skriv eden saga men det går inte
snäll svar

/ sara, 13 år från sverige

Hej Sara

Det bästa du kan göra är att skriva direkt från hjärtat, om det du brinner för att berätta. Skriv sagan till dig själv, något du vill läsa. Då blir den som allra bäst. Vill du läsa fler tips hittar du just tips om hur man skriver sagor i min bok Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivbok%202%20att%20hitta%20gl%C3%A4dje%20i%20skrivandet.html Den finns att låna på biblioteket, fråga efter boken, eftersom den ofta är utlånad.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


jag hatar att leva

/ William, 11 år från svärtinge

Hej William

Ibland är livet tufft, men jag lovar, det blir bättre. Läs och försvinn bort i fantasin, läs sådant som lyfter dig och får dig att må bra.

Även om det känns tufft just nu kommer livet att bli betydligt lättare.

Bamsekram Kim :-)


Hej!

Jag har skrivit ett manus under några års tid och jobbar på mitt sista utkast. När jag läser om skrivande och tittar på videor om det, sägs det alltid att betaläsare är en viktig del av processen. Men jag har inga i min närhet som jag tror skulle vara bra betaläsare. Dessutom har jag inte berättat för någon att jag skriver en bok. Det hade jag tänkt säga efteråt, när jag får svar på om den blir utgiven eller inte.
Jag vill heller inte skicka manuset till slumpvis utvalda människor som jag inte känner i verkliga livet. Hur funkar det med copyright osv? Jag känner inte att jag kan lita på främlingar.
Kan jag skicka in manuset till ett förlag, och ifall det blir accepterat och utgivet, göra betaläsare till en del av förlagets process då de förbereder manuset för tryck? Dvs. eftersom förlaget vet hur det funkar, kan de skaffa betaläsare och låta dem läsa mitt manus i ett senare skede, så att den processen ändå blir gjord? Eller kan de ge mig tid att skaffa fram egna betaläsare efter det att jag berättat för mina närmaste att boken ska bli utgiven? Eller accepterar inte ett förlag det, utan betaläsningen ska vara klar då manuset skickas in?

Tack så jättemycket på förhand!

/ Johanna, 17 år från Uppsala

Hej Johanna

Nuförtiden låter det så svårt att skicka sitt manus till förlag. Det är många som vill tjäna pengar på dig, genom att hjälpa dig innan du skickar ditt manus till förlaget.

Du skriver att du har läst många böcker. Då borde du förlita dig på ditt eget omdöme och skicka till förlag utan att någon har läst texten innan. Du kan också gå en skrivarkurs där du får en del av ditt manus läst och bedömt om det är färdigt att skickas till förlag. Där träffar du även andra som har samma drömmar som du har, där kan du hitta någon du vågar överlämna manuset till.

Men... Om jag var du, väl påläst om vad som gäller, skulle jag skicka direkt till förlaget. Det gjorde jag, fick manuset antaget och sålde 11.000 ex första veckan på båda mina första böcker.

Om du känner att du vill gå skrivarkurs har jag några få platser var vecka 30 och 31, 2018. http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Fundera lite, fatta mod och skicka in din berättelse. Du kan inte få mer än ett nej, får du ja vill jag gärna att du hör av dig och berättar.

Håller tummarna för dig! Lycka till!

Kram Kim :-)


Hej! Var är din målgrupp på dina egna böcker?

/ Will, 13 år från Järfälla

Hej Will

Jag har läsare från 7 år upp till 98 år på mina böcker. Bibliotekarierna brukar kalla dem för cross-over-böcker. Med andra ord är det böcker för alla åldrar.

Här hittar du samtliga mina böcker: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim :-)


Hur blir man en författare?

/ Olof, 13 år från Ankiborg

Hej Olof

Författare är något man föds till, eller blir genom hårt arbete. Det gäller att du skriver mycket och läser mycket. Dessutom ska du tro på dig själv tillräckligt mycket för att våga skicka iväg ditt manus till ett förlag.

Kramisar Kim :-)


hej jag undrar hur en dinosaurie kunde bli.

/ linnea, 10 år från huddinge

Ingen fråga för mig, Linnea. Jag svarar bara på författarfrågor.
Kram Kim :-)


Hej Kim!
Jag har ett litet problem. Jag skrev en bok för ett tag sedan med MASSOR av beskrivningar och nu skulle jag vilja dra ner på det så det inte blir lika mycket. Men nu har jag provat ett tag och dragit ner på beskrivningarna och då blir det inga alls. Jag behöver ett sätt att få en balans när jag beskriver och gestaltar.
Tack på förhand.
//Ida

/ Ida, 12 år från Skälby

Hej Ida

Testa att läsa böcker som du tycker har bra beskrivningar, då ser du hur du ska bygga upp berättelsen.

Det bästa är att väva ihop beskrivningar med händelserna, så att inte beskrivningarna ligger för sig.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


hej.
Jag vill skriva lite längre berättelser men dom blir bara korta kan du ge några bra tips?
väntar på svar.

/ Korven, 12 år

Hej Korven

Det bästa sättet att lära sig skriva längre berättelser är att läsa mycket. Samt träna och skriva mycket.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej! Jag ska göra en sagobok och bilderbok om mitt 5 åriga barnbarn. Vet inte exakt vad jag ska hitta på för slags saga? Hon gillar prinsessor, mjukisdjur, hästar, barbie dans och musik. Jag tänker ta bilder vi har på henne och skapa boken om hennes liv. Hur startar men och vilken typ av berättelse skulle ni ta?

/ Gunilla, 61 år från Eskilstuna

Hej Gunilla

Det låter som en bra idé. Varför inte bygga upp sagan runt henne, låta henne vara prinsessan i berättelsen. Börja med en spännande händelse, något som fångar direkt.

Jag vet inte vilken typ av berättelse du ska skriva för att antas här, för jag har ingenting med den delen att göra.

Lycka till!

Du hittar mängder av skrivtips på min Skrivarblogg https://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Kramisar Kim


Hur gammal var du när du började läsa?
Vad handlar dina böcker om?
Hur många böcker ha du skrivit?
Skriver du läskiga böcker?
Hur gör du för att komma på dina böcker?
Hur lång tid tar det att skriva en bok?
Varför tycker du om ditt jobb?
Vilken är din favoritbok som du skrivit?
Tyckte du om att gå i skolan?
Varför tycker du om böcker?
Läser du varje dag?
Skriver du barnböcker?
Kan det vara långtråkigt och ensamt att vara förföttare

Tack på förhand!
Mvh Therese och alla månar!

/ Förskoleklass Måne, 6 år från Stockholm

Hej Therese och alla månar <3

Minns inte hur gammal jag var när jag började läsa, men jag skrev min första bok när jag var åtta år.

De flesta av mina böcker handlar om Theo och Ramona som reser i tiden. Men jag har även skrivit spökböcker och deckare. Titta in på http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Jag har skrivit över 40 böcker.

Några av mina böcker är läskiga.

Idéerna till böckerna dyker upp när som helst. När jag är ute och går, när jag sover, eller när någon kommer med en bra idé till mig.

Det tar mellan 1,5 till 2,5 år från det jag får idén till boken tills den har kommit ut i bokhandeln.

Jag älskar att var författare för jag tycker om att befinna mig i fantasin.

Jag älskar alla mina böcker. En av de mycket populära är Spöket på Stora Mossen.

Ja, jag tyckte om att gå i skolan.

Man lär sig mycket i böcker, därför tycker jag om att läsa. Förra året läste jag 267 böcker.

Ja, varje dag, flera gånger om dagen. Jag lyssnar på böcker på min mobil när jag är ute och går.

Mina böcker har läsare från sju år upp till nittioåtta. Men jag vet att även många sexåringar har läst böckerna, speciellt Spöket på Stora Mossen, Rädda min Lillebror, och Kimberlieböckerna: Äventyr på Nya Zeeland, Ett nytt liv och Främlingar.

Nej, det är inte långtråkigt att vara författare, jag har ju sällskap av alla mina romanfigurer. Dessutom sitter jag inte alltid och skriver, jag reser runt om i världen och föreläser och signerar mina böcker.

Fortsätt läs! Då kommer ni att lära er mycket.

Kramisar till er alla från Kim :-)


Hej har du ett boktips om du har det vill jag veta jag är bara elva och har läst alla dina böcker svara snart kram
( du är min idol ) hejdå

/ Julie, 11 år från Älvengen

Hej Julie

Åh, vad kul att du har läst alla mina böcker. Har du även varit inne på Wattpad och läst de berättelser jag skriver där? Här är en av dem https://www.wattpad.com/story/19503824 Om du söker på mitt namn hittar du de andra berättelserna.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/mina-boktips.html hittar du mängder av boktips.

Om du ännu inte har läst Den hemliga trädgården av Frances Hodges Burnett, vill jag rekommendera dig att läsa den.

Hoppas du hittar något du tycker om att läsa. På Wattpad har du mängder av olika typer av berättelser och det är helt gratis att läsa böckerna där.

Kram Kim :-)

Panelen svarar1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB